9. februarja 1871 se je rodil Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec

Kamra.si, 9. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. februarja 1871 se je rodil  Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec. Umrl je 2. junija 1962 v Ljubljani.  Rodil se je v Doslovčah pri Breznici na Gorenjskem, v družini kajžarja in krojača. Doma se je reklo »Pri Dolencu«. Ljudsko šolo je obiskoval najprej v domači vasi na Breznici, nato v Radovljici, gimnazijo pa v Ljubljani. Novo mašo je imel 5. avgusta 1894. Po študiju bogoslovja je leta 1895 postal kaplan v Bohinjski Bistrici. Službeni kraji so se hitro menjavali (Jesenice, Kočevje, Idrija, Jošt nad Kranjem, Škofja Loka). V letih 1900 do 1902 je bil kurat v prisilni delavnici v Ljubljani, potem je  postal župnik v Želimljah pri Igu, leta 1908 v Sori in leta 1918 v Trnovem v Ljubljani. Kjer koli je služboval, je pomagal tudi pri gospodarskih zadevah in postal duša kulturnega življenja. Bil je kulturnik, predsednik Nove založbe, tajnik in urednik pri Mohorjevi družbi in urednik Mladike. Po upokojitvi 1936 je živel v Ljubljani. Kupil si je hišo na Mirju, v trnovski župniji. Tik pred koncem vojne mu je bomba uničila hišo, njega pa kar precej ranila. 

9. februarja 1929 se je na Teharjah rodila Alma Butia, slovenska atletinja

Kamra.si, 9. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. februarja 1929 se je na Teharjah rodila Alma Butia, slovenska atletinja.  Rodila se je na Teharjah očetu Matu Butia, državnemu uradniku in materi Minki, rojeni Zupanc. Svojo športno pot je začela pri športnem klubu Svoboda Teharje, atletskem klubu Teharje, kasneje pa je prestopila v atletski klub Kladivar Celje, kjer je imela boljše pogoje za trening in se je njena športna kariera strmo vzpenjala. 

9. februarja 1913 se je v Trzinu rodil Tine Orel, šolnik, publicist, urednik in organizator planinstva

Kamra.si, 9. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. februarja 1913 se je v Trzinu rodil Tine Orel, šolnik, publicist, urednik in organizator planinstva. Umrl je 3. junija 1985 na Malem Lošinju. Rodil se je v delavsko kmečki družini. Mati Rozalija je delala doma, saj so imeli v najemu 30 ha zemlje, oče pa kot železničar v Ljubljani. Tine je s petimi leti začel v trzinski dvoletni šoli, zaradi bistrosti pa so ga poslali v meščansko šolo v Ljubljano. Pozneje se je šolal na šentviški klasični gimnaziji in ker je imel izrazit smisel za jezike, je poleg obveznih latinščine in grščine poslušal tudi predavanja iz nemščine in francoščine. Bil je odličen dijak in je zato veliko poučeval ostale ter pri tem kazal izreden pedagoški dar. Leta 1931 je maturiral in se vpisal na ljubljansko filozofsko fakulteto, na oddelek slovanskih jezikov in primerjalne književnosti. Že v času študija je pripravil seminarsko nalogo Ritem v Prešernovih pesmih in z njo navdušil prof. Kidriča, znanega prešernoslovca. Z odliko je diplomiral v letu 1936.
GOSTJE 2019

GOSTJE 2019

Kurja polt, 9. februar 2019 ― POKLON: SERGIO MARTINO Sergio MARTINO (Italija), častni gost letošnje edicije in avtor v fokusu sekcije poklon, upravičeno slovi kot renesančni mož italijanske žanrske kinematografije, mojster za vse žanre. Kultni režiser se je sprva kalil pri filmih svojega brata, scenarista in producenta Luciana Martina, ter kot asistent režije pri filmu La frusta e il corpo [...] The post GOSTJE 2019 appeared first on Kurja polt.
VENDETTA DAL FUTURO

VENDETTA DAL FUTURO

Kurja polt, 9. februar 2019 ― VENDETTA DAL FUTURO Leto 1997, doba kiborgov. Med bioničnimi plačanci je tudi Paco Queruak, ki služi industrialcu Francisu Turnerju in je programiran za atentat na okoljskega aktivista in preroka bližajoče se apokalipse, Arthurja Mosleyja. A v kiborgu se prebudi človeška vest, in ko pusti Mosleyju živeti, se znajde na begu pred svojimi stvarniki. [...] The post VENDETTA DAL FUTURO appeared first on Kurja polt.
IL TUO VIZIO È UNA STANZA CHIUSA E SOLO IO NE HO LA CHIAVE SLO

IL TUO VIZIO È UNA STANZA CHIUSA E SOLO IO NE HO LA CHIAVE SLO

Kurja polt, 9. februar 2019 ― IL TUO VIZIO È UNA STANZA CHIUSA E SOLO IO NE HO LA CHIAVE Oliviero je zafrustriran pisatelj in alkoholik. Namesto da bi se posvečal pisanju, v razpadajoči podeželski vili prireja razvratne orgije in trpinči svojo ženo Irino (Anita Strindberg). Ko pa eno njegovih bežnih ljubimk najdejo umorjeno, postane Oliviero glavni osumljenec za skrivnostne [...] The post IL TUO VIZIO È UNA STANZA CHIUSA E SOLO IO NE HO LA CHIAVE SLO appeared first on Kurja polt.
RJOVENJE 2019

RJOVENJE 2019

Kurja polt, 9. februar 2019 ― ROAR Znanstvenik Hank je na svoje malo afriško posestvo naselil več kot sto divjih levov, tigrov, gepardov in še nekaj slonov za povrh. Njihovo sožitje je na videz mirno in harmonično. Prav tistega dne, ko iz Chicaga pripotuje Hankova nič hudega sluteča družina, pa se med levi razvname bitka za prevlado. Vznemirljiva akcijska [...] The post RJOVENJE 2019 appeared first on Kurja polt.
Kekec tudi po stotih letih med mladimi zelo živ

Kekec tudi po stotih letih med mladimi zelo živ

Misli, 9. februar 2019 ― Literarni junak Kekec šteje že dobrih sto let. Praznovanje jubileja se je začelo lani, saj je Josip Vandot (1884 - 1944) planinske pripovedke o mladem pastirju objavljal v letih 1918, 1922 in 1924. V Kranjski Gori so jubilej proslavili ta teden z domoznanskim večerom Kekec je star 100 let. Kot so poudarili, je Kekec tudi danes še zelo živ.
Berlinale 2019: Dve mladoletnici že v samem začetku očarali Berlin

Berlinale 2019: Dve mladoletnici že v samem začetku očarali Berlin

Deseta umetnost, 9. februar 2019 ― Drugi dan je bil festivalski dan, kot se spodobi. Trije filmi, tri novinarske konference in obisk Evropskega filmskega marketa (EFM) oz. nekdanje filmske tržnice. Pa začnimo lepo na začetku. Dan sem začel z Bennijem, ki ni navdušila samo mene, temveč vse gledalce. Govorim o igralski naturščici Heleni Zengel, ki je v nemški drami Systemsprenger upodobila […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    John Carpenter’s The Thing (1982)  Blair Witch (2016)  Beautiful Creatures (2013)  [Pozor, hud prizor] – Bad Neighbours (2014)  Isle of Dogs (2018) Copyright © Deseta umetnost [Berlinale 2019: Dve mladoletnici že v samem začetku očarali Berlin], All Right Reserved. 2019.

V mariborski Drami premiera Popolnih tujcev

SiGledal Novice, 9. februar 2019 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes premierno uprizorila komično dramo Popolni tujci, ki govori o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone. Prvo slovensko uprizoritev po motivih uspešnega italijanskega filma je zrežirala mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. februar 2019 ― Pri založbi Litera je izšel roman Jurija Hudolina, naslovljen Ljubljanske ulice, pri založbi Fakultete za družbene vede (FDV) pa delo Evropske trajnostne soseske Primoža Medveda. Pri Mladinski knjigi so izdali delo Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo Jorgeja Bucayja, pri založbi Miš pa knjigo Črna kraljica Michaela Morpurga.

Dražba Hitlerjevih predmetov razburila javnost

Misli, 9. februar 2019 ― V Nürnbergu bo danes na dražbi umetniških del tudi pet slik, katerih avtorstvo pripisujejo Adolfu Hitlerju. Dražba je ponovno razburila javnost, toliko bolj, ker slike nacističnega diktatorja vedno dosežejo zelo visoke cene. Župan Nürnberga Ulrich Maly je ponudbo dražbene hiše Weidler označil za neokusno, poroča Süddeutsche Zeitung.

1871 – Rojen Fran Saleški Finžgar

Zgodovina na dlani, 9. februar 2019 9. februarja 1871 se je v Doslovčah na Gorenjskem rodil slovenski pisatelj, dramatik, pesnik in prevajalec Fran Saleški Finžgar. Bil je eden od najvidnejših predstavnikov slovenske moderne. Z živo, sočno in jedrnato besedo je opisoval gorenjsko pokrajino in njene ljudi, tako kmete kot meščane. Pisal je tudi ljudske igre. Med… Preberi The post 1871 – Rojen Fran Saleški Finžgar appeared first on Zgodovina na dlani.
1965 Stari trg – O balinplacu, pekariji in drugih rečeh

1965 Stari trg – O balinplacu, pekariji in drugih rečeh

Stare slike (Cerknica), 9. februar 2019 ― Sliko dela jedra Starega trga je v drugi polovici šestdesetih let posnel neznan fotograf. Poleg dvojnega balinišča, ki so ga desetletje in več nazaj zavzeli avtomobili, kostanji, posajeni za senco na koncu pa še rastejo, se na njej vidi zadnja stran Pečetove hiše, kjer je bila v pritličju trgovina z mešanim blagom, po nekdanjem lastniku še […]
Po več kot 70 letih objavljeno opravičilo Orwellu

Po več kot 70 letih objavljeno opravičilo Orwellu

Misli, 9. februar 2019 ― British Council je posthumno objavil opravičilo, ki so ga leta 1946 posredovali angleškemu pisatelju Georgeu Orwellu, ko so zavrnili objavo njegovega eseja In defence of English cooking (V bran angleški kuhinji). Vzrok zavrnitve je bil, da so dvomili o primernosti eseja za bralce iz drugih koncev Evrope, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
Milton Glaser – razstava plakatov v MGLC

Milton Glaser – razstava plakatov v MGLC

ARS Likovni odmevi, 9. februar 2019 ― Ustvaril je številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč, najbolj znan pa je po svojih plakatih. Znotraj zgodovine grafičnega oblikovanja ima delo Miltona Glaserja posebno mesto. V svojem plodnem ustvarjalnem opusu je ustvaril številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč. V zgodovino pa se je vpisal predvsem kot mojster plakata, ki ga je ustvarjal tako za gledališke predstave, likovne razstave kot koncerte. Del njegovega obsežnega opusa oblikovanja plakatov je od novembra na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, saj je oblikovalec podaril 35 svojih plakatov za njihovo stalno zbirko. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili Glaserjevo delo in razstavo, za katero je sam oblikoval poseben plakat. Aleksandri Saški Gruden bosta o tem spregovorila direktorica MGLC Nevenka Šivavec in kustos Miha Colner.
še novic