Slovenski kulturni praznik

Gorenjski muzej, 8. februar 2019 ― Tudi letos nas je na dan Slovenskega kulturnega praznika obiskala ogromno ljudi. Hvala vsem za obisk, vabljeni, da nas obiščete tudi v prihodnje. Če ne prej, se vidimo pa prihodnje leto na Slovenski kulturni praznik. Za vas smo pripravili pester ... Read More

Domovina, ne beži, ostani pri meni

Kamnik.info, 8. februar 2019 ― V Domu kulture Kamnik se je sinoči, v izvedbi dijakov in mentorjev Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, odvila osrednja občinska prireditev v počastitev današnjega praznika kulture. Kamniški dijaki in njihovi prizadevni mentorji, ki so uspeli v zadnjih letih, vsaj med posamezniki parih generacij dijakov, vzbuditi iskrico ustvarjalnega duha, obenem pa odkriti, podpreti in vzpodbuditi ... The post Domovina, ne beži, ostani pri meni appeared first on Kamnik Info.
Ko teniško igrišče postane pokopališče

Ko teniško igrišče postane pokopališče

Radio Študent, 8. februar 2019 ― Reflektirati uprizoritev Common Ground, ki je leta 2014 nastala v produkciji berlinskega gledališča Maksima Gorkega, še zdaleč ne pomeni govoriti o njej le kot o umetniškem dogodku, temveč gre neobhodno za heterogen spekter dialoga med uprizoritveno prakso in njenim širokim dometom nagovora.
THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – EN

THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – EN

Kurja polt, 8. februar 2019 ― THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN Glasba in film: Khavn, 60'Kino-koncert Khavnovih filmov z živo glasbeno spremljavo obsega "trilogijo izgubljenih filmov", Filipiniana, Aswang (1933) in Juan Tamad Goes To The Moon (1898) ter izsek iz celovečerca Nitrate: To The Ghosts Of The 75 Lost Philippine Silent Films (1912–1933). FILIPINIANA, 2016, 13' [...] The post THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – EN appeared first on Kurja polt.
THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – SLO

THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – SLO

Kurja polt, 8. februar 2019 ― THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN 12. 4. / TOČNO OKOLI 23:30 / KINODVOR KAVARNA / VSTOP PROST!Kino-koncert s Khavnovo živo glasbeno spremljavo na elektronskih orglah in tolkalih obsega "trilogijo izgubljenih filmov", Filipiniana, Aswang (1933) in Juan Tamad Goes To The Moon (1898), ter izsek iz celovečerca Nitrate: To The Ghosts Of [...] The post THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – SLO appeared first on Kurja polt.
Berlinale 2019: Uvodni del z novinarsko konferenco

Berlinale 2019: Uvodni del z novinarsko konferenco

Deseta umetnost, 8. februar 2019 ― Lepo pozdravljeni. Sem Matej Patljak in za Deseto umetnost vas bom v prihajajočih 11 dnevih iz prve roke seznanjal z dogajanjem na 69. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Nekateri se me morda spomnite že po poročilih iz lanskega Cannesa in Benetk, vsi ostali pa lepo vabljeni, da se mi pridružite na moji festivalski pustolovščini. Po […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    God Bless America (2011)  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  Heat (1995)  Guardians of the Galaxy (2014)  Macbeth (2015) Copyright © Deseta umetnost [Berlinale 2019: Uvodni del z novinarsko konferenco], All Right Reserved. 2019.
Prešerno na Prešernov dan

Prešerno na Prešernov dan

ARS Svet kulture, 8. februar 2019 ― Mineva 170. let od smrti velikega pesnika. Po vsej državi se odvijajo številne prireditve, muzeji in galerije so odprli svoja vrata. V tokratni praznični oddaji boste slišali utrinke iz tradicionalnega recitala Prešernove poezije na osrednjem ljubljanskem trgu, odpravili smo se na Prešernov smenj v Kranj, povabili vas bomo tudi v Društvo slovenskih pisateljev na branje v sklopu akcije Svet brez zidov. V oddaji bo zvenela uglasbena Prešernova poezija Vlada Kreslina, Ditke Haberl in skupine Tantadruj. Poročamo še o dveh novih gledaliških uprizoritvah v SNG Maribor in SSG Trst.
Svoboda in nujnost

Svoboda in nujnost

Airbeletrina, 8. februar 2019 ― Najraje sem bral pisma Strobona iz Amazeje in Nikolaja iz Damaska, živahno korespondenco dveh mladih učenjakov z roba imperija, ki vsak po svoje doživljata in po spletu okoliščin oba, Strobon malo prej, Nikolaj kasneje, nekaj let preživita v bližini Oktavijana Cezarja. Zabavna in bistra so bila tudi Mencenatova pisma Titu Liviju, piscu rimske zgodovine Od ustanovitve mesta, ki je starega vladarjevega prijatelja in najtesnejšega sodelavca pobaral, naj mu pripoveduje o Avgustovi mladosti in vzponu na oblast. Mnogo bolj suhoparni, skoraj robati, so se mi zdeli spomini Marka Agripe, avtobiografija, s katero je, po Mencenatovih besedah, prijateljem »ves čas grozil«, da jo bo napisal in je polna odločnih besed, jasnih formulacij in vojaške terminologije. Najbolj tehtni in iskreni so bili verjetno dnevniški zapisi Julije, Avgustove edine hčere in ženske, ki bi lahko postala znamenit učenjakinja, »če bi bila moški in manj bist
Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah

Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah

Društvo Slovenski staroverci, 8. februar 2019 ― Objavljamo prvo predavanje iz popoldanskega sklopa lanskega simpozija v Kobaridu. Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah. V Vedah, najstarejšem indoevropskem izročilu, vedski modreci opisujejo nebesne pojave in slavijo sile narave, nudijo pa tudi obseţen sistem zapletenega obredja, s pomočjo katerega svečeniki podpirajo ustroj vsega stvarstva.

V Žalcu podelili Savinova odličja

Celje.info, 8. februar 2019 ― Občina Žalec ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto podeljuje Savinova odličja za ugledne dosežke na različnih področjih kulturne ustvarjalnosti. Komisija The post V Žalcu podelili Savinova odličja appeared first on Celje.info.

V Trstu premiera muzikala Zadnjih pet let

SiGledal Novice, 8. februar 2019 ― V tržaškem kulturnem domu bo drevi ob 20.30 na sporedu premiera muzikala Zadnjih pet let avtorja Jasona Roberta Browna v režiji Jasmin Kovic. Nova produkcija Slovenskega stalnega gledališča (SSG) bo prvič zazvenela v slovenskem prevodu Janeza Usenika. Vlogi protagonistov sta prevzela tržaška igralca Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič.

Plesni stroj BUM BAM za veliki finale 11. festivala Bobri

SiGledal Novice, 8. februar 2019 ― Na današnji kulturni praznik se zaključuje 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival je zaznamovala tema ples-gib-telo s poudarkom na sodobni umetnosti, v tem duhu pa bo tudi zaključek v Kinu Šiška v režiji Tjaše Črnigoj, naslovljen Plesni stroj BUM BAM. Bobri so letos s 166 dogodki pritegnili okoli 15.000 obiskovalcev.
še novic