Makerji in delavničarji, prijavite se na LJMMF 2019

Ljubljana Mini Maker Faire, 24. februar 2019 ― Makerji, razstavljalci, izumitelji, ustvarjalci, izdelovalci, umetniki. Organizacija Ljubljana Mini Maker Faire-a je že v polnem teku. Da pa bo 11. maja 2019 ploščad pred Fakulteto za računalništvo in informatiko zapolnjena do zadnjega kotička, potrebujemo tudi tvojo pomoč. Odzovite se na Call For Makers & Workshops in prijavite svoj projekt, delavnico, performance ali predstavitev. Call for […] The post Makerji in delavničarji, prijavite se na LJMMF 2019 appeared first on Ljubljana Maker Faire.

CFP Membrana – Protest (2019)

Membrana, 24. februar 2019 ― Call for articles & projects: Protest – Deadline Extended to 9.4.2019. Throughout the twentieth century, political and social protests have become one of the most widespread forms of political contention and collective social action and are […] The post CFP Membrana – Protest (2019) appeared first on Membrana.
Altin Gün v živo!

Altin Gün v živo!

Radio Študent, 24. februar 2019 ― Pred njihovim današnjim koncertom v Kinu Šiška se bodo v etru Radia Študent ustavili člani zasedbe Altin Gün. Kdor jih še ne pozna, igrajo ušesom-ljub rock in funk po turških vzorih in predstavljajo sodoben zvok kakorda prerojenega anatolskega rocka.
Lords of Chaos (2019)

Lords of Chaos (2019)

Deseta umetnost, 24. februar 2019 ― Tisti, ki ste vsaj okvirno seznanjeni z zgodovino metal glasbe, se verjetno spomnite enega njenih najbolj zloglasnih obdobij; drugi val norveškega black metala. Do konca 80. let je bila Norveška relativno mirna država, četudi so jo pestile alkoholizem, droge in porast samomorilnosti med mladimi. Vse te okoliščine so prišle v poštev ob izbruhu novega zvoka […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Posledice  The Favourite (2018)  Beautiful Creatures (2013)  Guardians Of The Galaxy (2014)  Mother! (2017) Copyright © Deseta umetnost [Lords of Chaos (2019)], All Right Reserved. 2019.
Štajerski árgo s številnimi kliki

Štajerski árgo s številnimi kliki

Misli, 24. februar 2019 ― Nea mi luštov delaj, Daj mi en pajs, Kuj nekaj in Fertik lušno so izrazi, ki so morda znani le delu Slovencev, a na spletu žanjejo veliko zanimanja. Kliki se kar vrstijo, v Mariborski knjižnici pa so spletnemu fenomenu Štajerski árgo posvetili celo razstavo.

V kino za dan žena

Mestni kino Ptuj, 24. februar 2019 ― Ogled za dva oskarja nominirane zgodovinske drame o kraljicah, ki sta spremenili tok zgodovine, je za vse gledalke brezplačen. Za gledalce pa velja običajna cena vstopnice.
1935 Rakek – Teta na konju

1935 Rakek – Teta na konju

Stare slike (Cerknica), 24. februar 2019 ― Dramska sekcija Katoliškega izobraževalnega društva je bila zelo aktivna. Mnogo iger so naštudirali in zavidam jim njihov spomin. Jaz se samo od šporgeta obrnem, pa ne vem več po kaj. Največ iger so uprizorili v tridesetih letih 20. stoletja, naslovne letnice pa pišem na pamet, ker na slikah ni podatkov. Avtor igre »Teta na konju« […]
V Los Angelesu bodo podelili filmske nagrade oskar

V Los Angelesu bodo podelili filmske nagrade oskar

Misli, 24. februar 2019 ― Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti nocoj v Los Angelesu v gledališču Dolby prireja 91. podelitev oskarjev. Za največja favorita s po desetimi nominacijami veljata filma Roma Alfonsa Cuarona in Najljubša Yorgosa Lanthimosa, v ospredju sta tudi filma Zvezda je rojena Bradleyja Cooperja in Mož iz ozadja Adama McKayja.
Maruša Majer – nagrajenka Prešernovega sklada

Maruša Majer – nagrajenka Prešernovega sklada

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 24. februar 2019 ― Nagrado so ji podelili za vlogo v filmu Ivan Janeza Burgerja in za ustvarjene vloge v zadnjih treh letih Med nagrajenci Prešernovega sklada je tudi igralka Maruša Majer. Nagrado so ji podelili za vlogo v filmu Ivan Janeza Burgerja in za ustvarjene vloge v zadnjih treh letih. Od ljudske Veronike v Studiu City, ambiciozne kriminalistke Irene Novak v gledališki kriminalni seriji Praznina spomina ter razočarane Laure v Pijanih v MGL, predstavnice futurističnega sistema v srbskem znanstveno-fantastičnem filmu Ederlezi Rising, policistke, ki odkriva svojo spolno identiteto v TV-seriji Več po oglasih, pa do sodelovanja v mnogih otroških predstavah Mini teatra in Slovenskega mladinskega gledališča ter v številnih avtorskih predstavah neodvisnega gledališča, npr. kot hladnokrvna Nikita v Gledališču Glej, ki se ukvarja z družbeno odgovornostjo, v projektih o Spinozi v produkciji Zavoda Muzeum ter v projektih Dragana Živadinova, nazadnje kot Ismena v predstavi Ekscentrika Nenehna Antigona. Pred kratkim je nastopila v enem prvih slovenskih filmov virtualne resničnosti V jami, ki je imel premiero na beneškem filmskem festivalu.” Marušo Majer je pred mikrofon povabila Tesa Drev.

24. februarja 1925 se je v Rogaški Slatini rodil Avgust Lavrenčič, slovenski slikar in scenograf

Kamra.si, 24. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. februarja 1925 se je v Rogaški Slatini rodil Avgust Lavrenčič, slovenski slikar in scenograf. Umrl je 5. julija 1996 v Celju.  Rodil se je v Rogaški Slatini, star štiri leta pa se je preselil v Celje. Že v vrtcu je spoznal gledališče, ki je naredilo nanj močan vtis. Obiskoval je mestno šolo, nato pa je šolanje nadaljeval na gimnaziji, kjer je imel najraje risanje, prirodopis in fiziko. Dosti časa pa je posvetil tudi delu v modelarskem krožku Aerokluba. Že v obdobju gimnazije je pod vplivom znanih likovnih umetnikov (Cvetka Ščuke, Miroslava Modica in Alberta Sirka) izoblikoval odnos do slikanja. 

24. februarja 1887 se je v Olševku pri Šenčurju rodil Ciril Pregelj, skladatelj, zborovodja in glasbeni učitelj

Kamra.si, 24. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. februarja 1887 se je v Olševku pri Šenčurju rodil Ciril Pregelj, skladatelj, zborovodja in glasbeni učitelj. Umrl je 1. junija 1966 v Izoli. Ciril Pregelj se je rodil 24. februarja 1887 v kraju Olševek pri Kranju. skladateljeva družina je bila za današnje razmere precej številčna družina ljudskošolskega učitelja in organista , ki je prijateljeval s skladateljem Andrejem Vavknom. Mati Marija je umrla, ko je imel Ciril komaj tri leta in ker oče za številne otroke ni mogel skrbeti, (po nekaterih virih je bilo 7, po drugih pa 9 otrok), je mladega Cirila poslal na Štajersko (Sv. Lovrencu pod Prežinom (pri Celju) k svoji sestri, ki je bila omožena z nadučiteljem Ivanom Rupnikom. Stric ga je poučeval v prvih letih osnovne šole, poleg tega pa ga je učil tudi osnove glasbe. Poleg strica ga je igranja na klavir učila tudi sestrična Karolina, ki se je izobraževala pri ljubljanskih Uršulinkah.
še novic