21. Festival dokumentarnega filma: Retrospektiva – Werner Herzog

21. Festival dokumentarnega filma: Retrospektiva – Werner Herzog

Koridor, 24. marec 2019 ― Leta 1962 se je skupina mladih nemških filmskih ustvarjalcev odločila zoperstaviti kinu svojih očetov, torej filmom, ki so prešli transformacijo med propagando in »Heimatfilmom«, med pojmovanjem medija kot orožja za poveličevanje določene ideologije in uporabo neškodljivih žanrov v namen mehke denacifikacije. V dobrem desetletju so ti režiserji – med drugim Rainer Werner Fassbinder, Völker Schlöndorff, […] The post 21. Festival dokumentarnega filma: Retrospektiva – Werner Herzog appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
13 tez o aktivizmu v umetnosti

13 tez o aktivizmu v umetnosti

Neodvisni, 24. marec 2019 ― Ko zmanjka prostora v medijih, smo tu Neodvisni, da damo podržko sceni in širimo prostor debate. Objavljamo neokrnjenih 13 tez o aktivizmu v umetnosti umetnice in producentke Dragane Alfirević: "Ko je politična sfera tako shirana, ko so politiki in politično udejstvovanje podobni bolj fikciji kot realnosti, kaj naj potem počnemo umetniki, katerih delo naj bi baziralo na domišljiji? Ko življenje samo postane fikcija, kaj preostane umetnosti?"

100 reči

Deseta umetnost, 24. marec 2019 ― Dva najboljša prijatelja imata svoj startup in razvijata novo aplikacijo. Toni obožuje svoj aparat za kavo. Paul obožuje svoj pametni telefon. Toni ne more nič brez svojih tablet za rast las. Paul ne more funkcionirati brez Amazona, Siri in svojih svetih superg. Ne moreta preživeti drug brez drugega, ampak vseeno vsak dan tekmujeta, kdo je […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - The Grey (2011)  Die Hard (1988)  You're Next (2011)  On Chesil Beach (2017)  Spirited Away (2001) Copyright © Deseta umetnost [100 reči], All Right Reserved. 2019.
3. Festival dramske pisave Vzkrik (poročilo z dogodka)

3. Festival dramske pisave Vzkrik (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 24. marec 2019 ― Zaključni večer 3. Festivala dramske pisave Vzkrik je prinesel še zadnji dve iz sklopa bralnih uprizoritev novih dramskih besedil mladih piscev in pisk, ki so obiskovali delavnice pod mentorstvom Simone Semenič, Milana Markovića Matthisa in Erica Deana Scotta. Kot sklepna gesta pa se je festival zaključil s performativno-improvizacijsko predstavo, ki je izhajala iz dramskih prizorov in likov iz vseh sedmih novih dram, ki smo jih imeli priložnost spoznati tekom festivala.
Jurij Souček, 90 letnik

Jurij Souček, 90 letnik

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 24. marec 2019 ― V svoji generaciji igralcev je predvsem odločilno zaznamoval naše radijske valove. Več kot 200 radijskih iger najdemo v njegovem opusu in veliko število literarnih oddaj. Dramski igralec Jurij Souček je 5. aprila praznoval visoki življenjski jubilej, devetdesetletnico. V svoji generaciji igralcev je predvsem odločilno zaznamoval naše radijske valove. Več kot 200 radijskih iger najdemo v njegovem opusu in veliko število literarnih oddaj. Tudi gledališki opus je izjemno obširen in ne vezan le na ljubljansko Dramo, v kateri je  bil član ansambla. Vselej ga je vleklo tudi eksperimentiranje, tako igralsko kot režijsko. Za oddajo Naši umetniki pred mikrofonom je Jurij Souček napisal besedilo o svojem igranju in ga tudi prebral.
še novic