Improrefleksije: opazovanje z udeležbo

Improrefleksije: opazovanje z udeležbo

Neodvisni, 28. april 2019 ― Samo Oleami se skozi opazovanje z udeležbo na Improvokacijah, na plesno improvizacijo osredotočenih srečanjih, ki so se v nekaj letih izoblikovale v "uprizoritveno konferenco", loti premisleka dveh konceptov, ki temeljno sodoločata prakso improvizacije, navade in védenja: "Peters pravi, da stalno vadenje improvizacije služi temu, da védenje spremenimo v navado in s tem to skozi ponavljanje postane instinktivno. Ko védenje izvajamo, ne da bi vedeli, da ga izvajamo, ga s tem prevedemo v akcijo. Z redno vajo želijo izvajalci »fiksirati ne-fiksirano«, torej doseči v sebi stopnjo pripravljenosti, v kateri lahko pred publiko stopijo v polje odprtosti."

29. aprila 1365 je Metlika dobila mestne pravice

Kamra.si, 28. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. aprila 1365 je Metlika dobila mestne praviceOzemlje na robu Bele krajine, kjer stoji današnja Metlika, je bilo poseljeno že v prazgodovini in antiki. Prvotno naselje je nastalo pri današnjih Rosalnicah (vas pri Metliki), pozneje pa se je premaknilo pod metliški grad. Takrat imenovani Novi trg je mestne pravice dobil že pred letom 1335 od goriško-tirolskega grofa Henrika II, vendar ta listina o podelitvi mestnih pravic ni ohranjena. Leta 1365 je mestne pravice Metliki potrdil goriško-tirolski grof Albreht IV. K tako zgodnji pridobitvi teh pravic so pripomogli tudi turki, ki so leta 1408 prvič napadli Metliko, s tem pa tudi današnje ozemlje Slovenije in Sveto rimsko cesarstvo. V naslednjih 170 letih so jo izropali in požgali še 17-krat.    

28. aprila 1954 je umrl Anton Codelli, izumitelj, veleposestnik, plemič in politik

Kamra.si, 28. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. aprila 1954 je umrl Anton Codelli, izumitelj, veleposestnik, plemič in politik. Rodil se je 22. marca 1875. Izumiteljevo polno ime je Anton III. Codelli. Rodil se je leta 1875 v Neaplju, kjer sta bila starša, oče Karel in mama Rozalija, na klimatskem okrevanju. Gimnazijo je obiskoval na Dunaju v Terezianumu, zavodu za plemiške otroke, kjer je spoznal grofico Ano Krane, ki ga je navdušila za mecenstvo. Po srednješolski maturi je po vzoru očeta stopil v vojno mornarico. Veliko je potoval (Indija, Japonska, Kitajska) in se naučil nekaj tujih jezikov. Iz zdravstvenih razlogov je leta 1897 izstopil iz mornarice in pričel študirati pravo, a ga je kmalu opustil. Iz zanimanja in vedoželjnosti se je kot samouk raje posvetil študiju elektrotehnike in strojništva. Od svojega starega očeta Karla I. je podedoval graščino Turn. Leta 1906 je opravil šestmesečni strokovni tečaj pri elektropodjetju Telefunken v Berlinu.

28. aprila 1909 se je rodil Vilko Novak, etnolog, slavist, literarni zgodovinar, urednik in prevajalec

Kamra.si, 28. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. aprila 1909 se je v Beltincih rodil Vilko Novak, etnolog, slavist, literarni zgodovinar, urednik in prevajalec.  Umrl je 8. oktobra 2003 v Ljubljani.  Otroška in mladostna leta je preživel pri svojem stricu, župniku Ivanu Baši, v Bogojini in tam obiskoval tudi osnovno ljudsko šolo. Nadaljeval je na realni gimnaziji v Murski Soboti (1920 - 1926) in v Ljubljani (1926 - 1928), kjer je tudi maturiral. Zatem se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer slavistika in leta 1933 diplomiral. Po diplomi je kot srednješolski profesor nastopil svojo prvo službo v Mariboru, kjer je ostal do leta 1937. V to obdobje segajo tudi začetki njegovega raziskovalnega dela, ki so bili vezani predvsem na slovstveno zgodovino, hkrati pa se je ob tem vse pogosteje srečeval z vprašanji ljudske kulture. Zatem je v letih 1937 in 1938 deloval na soboški gimnaziji, med leti 1938 in 1941 pa v Kranju. Ob ustanovitvi oddelka za etnologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1940 je začel etnologijo tudi študirati in jo končal z diplomo leta 1946. Vmes, leta 1944, pa je v Budimpešti doktoriral še iz literature (Štefan Küzmič, prekmurski prevajalec Biblije). Ob izbruhu druge svetovne vojne se je vrnil na gimnazijo v Mursko Soboto, leta 1942 pa je odšel v Sento v Bački, kjer je ostal do konca vojne. Nato se je kot srednješolski profesor vrnil v Mursko Soboto, leta 1946 znova odšel v Kranj, naslednje leto pa v Ljubljano. Leta 1948 je po zagovoru doktorata (Ljudska prehrana v Prekmurju) nastopil mesto asistenta na oddelku za etnologijo, leta 1955 bil izvoljen za docenta, leta 1957 pa je prevzel vodstvo oddelka. Leta 1965 je bil izvoljen za izrednega in leta 1972 še za rednega profesorja. Predaval je narodno etnologijo (slovansko in južnoslovansko), občo etnologijo in etnologijo Evrope. Tudi po upokojitvi leta 1975 je še nekaj let predaval.
Dež, mrak in nikogaršnja pesem

Dež, mrak in nikogaršnja pesem

Airbeletrina, 28. april 2019 ― Ostani danes zvečer, zunaj dežuje, veliki in temni zastori so nad mestom. Bral ti bom novo pesem, tisto, ki sploh še ni dokončana. Zunaj dežuje in mrak je. In ničesar pomembnega se tam nocoj ne bo zgodilo. Ob pol polnoči se bo začel film, o katerem sva govorila. Juliette Binoche lepša kot kdajkoli prej, še ena nepričakovana zgodba.

Godzila 2: Kralj pošasti

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Starodavne pošasti, za katere so mnogi mislili, da so samo miti, se ponovno dvigajo. In ne le to – intenzivno si prizadevajo za prevlado nad človeštvom. Vprašanje je, ali je soobstoj pošasti in ljudi sploh možen in zdi se, da je človeška vrsta močno ogrožena. Naslov v izvirniku: Godzilla: King of the Monsters V kinu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Boyz n the Hood (1991)  Dunkirk (2017)  Oskarji: Največ kipcev lovi Povratnik, nominiran tudi Sylvester Stallone  Smrtonosni stroji  Pulp Fiction (1994) Copyright © Deseta umetnost [Godzila 2: Kralj pošasti], All Right Reserved. 2019.

Aladin

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Navdihujoča igrana akcijska uprizoritev Disneyjeve animirane klasike, Aladin, je vznemirljiva zgodba uličnega mladeniča Aladina, pogumne in samozavestne princese Jasmine in duhca, ki so lahko ključ do lepše prihodnosti. Zgodba, ki jo poznamo, bo v vsej svoji veličini oživela na velikem platnu in nam prinesla eksplozijo barv, plesa in arabskega čarobnega pridiha v igranem filmu Aladin, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Man of Steel (2013)  Psycho (1960)  +1 (2013)  12 Angry Men (1957)  Vdove Copyright © Deseta umetnost [Aladin], All Right Reserved. 2019.

Brez dotika

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Stella Grant (Haley Lu Richardson) oboleva za hudo boleznijo – cistično fibrozo, genetsko boleznijo, ki prizadene pljuča in dihalne poti. Med bivanjem v bolnišnici skuša živeti kar se da normalno življenje, ko spozna Willa Newmana (Cole Sprouse), ki ima enako bolezen. Sprva se ne ujameta, kmalu pa se zbližata in gresta na prvi zmenek. A […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    It (2017)  Spider-Man 2 (2004)  Beneški filmski festival: Prvi favorit festivala je The Favourite  Koliko je potrebno odšteti za oglaševanje v filmih o Jamesu Bondu?  The Hurt Locker (2008 Copyright © Deseta umetnost [Brez dotika], All Right Reserved. 2019.

Bleščeči rakci

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Olimpijski šampion pri koncu svoje kariere Matthias Le Goff napravi usodno napako, ko v televizijskem prenosu izreče homofobične izjave. Njegova kazen je, da trenira skupino amaterskih vaterpolistov, ki pa so – seveda – geji. Njihov cilj pa je en sam: kvalificirati se na gejevske igre, ki potekajo na Hrvaškem, tam pa tekmujejo najbolj vroči in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Blade Runner (1982)  Metalhead (2013)  Serenity (2019)  Slonček Dumbo  Demeter Bitenc: "Če ti življenje na eni strani več nudi, ti na drugi tudi več jemlje" (prvi del) Copyright © Deseta umetnost [Bleščeči rakci], All Right Reserved. 2019.

Rocketman

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Rocketman je epska glasbena fantazija o neverjetni človeški zgodbi o preboju glasbenika Eltona Johna na sam vrh. Film sledi fantastični poti preobrazbe iz sramežljivega in talentiranega pianista Reginalda Dwighta v svetovno zvezdo Eltona Johna. Glasbenika je upodobil Taron Egerton, ki bo v filmu zaigral njegove najbolj priljubljene uspešnice, biografska drama pa bo opisovala zgodbo, kako […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Prvo očiščenje  Neverjetni 2  Titan (2018)  Sharp Objects - 1. sezona (2018)  The Usual Suspects (1995) Copyright © Deseta umetnost [Rocketman], All Right Reserved. 2019.

Pri mami

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Srhljivka, ki prikazuje zgodbo osamljene ženske, ki najstnikom v svoji kleti ponudi prostor za zabave. A na prvi pogled ni vse tako rožnato, saj najstniki kmalu ugotovijo, da je najbolj zabaven prostor v mestu lahko prava nočna mora. Naslov v izvirniku: Ma V kinu od: 30.05.2019 Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: Grozljivka, Triler Igralci: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ant-Man in Osa  Ne bom več luzerka (2018)  Avengers: Infinity War (2018)  Gladiator (2000)  Križanje Copyright © Deseta umetnost [Pri mami], All Right Reserved. 2019.

Čista zloba

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Biografska kriminalna srhljivka o najbolj razvpitemu serijskemu morilcu vseh časov, Tedu Bundyju, ki ga bo upodobil igralec Zac Efron. Film posnet po resničnih dogodkih, je prikazan skozi oči Bundyjevega dolgoletnega dekleta Elizabeth Kloepfer (Lily Collins), ki si je vrsto let zatiskalo oči pred resnico in zanikalo vse obtožbe zoper njega, a ga na koncu le […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Excision (2012)  The Croods (2013)  Ognjeni obroč: Vstaja  True Romance (1993)  Mamma mia: Spet začenja se Copyright © Deseta umetnost [Čista zloba], All Right Reserved. 2019.

Pokemon: Detektiv Pikachu

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― V svetu, kjer ljudje zbirajo Pokemone, da jih uporabljajo za borbe, fant spozna inteligentnega Pikachuja, ki si želi postati detektiv. Naslov v izvirniku: Pokémon Detective Pikachu V kinu od: 16.05.2019 Dolžina filma: 104 minut Država / Letnik: JPN, USA/2019 Filmski žanr: Animirani film, Družinski film, Pustolovski film Igralci: Ryan Reynolds, Suki Waterhouse, Bill Nighy Režija: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Z ljubeznijo, Simon  Berlinale 2019: Malo tudi naša Petrunja zaenkrat še vedno glavni favorit festivala!  Moonlight (2016)  This Is the End (2013)  You Were Never Really Here (2018) Copyright © Deseta umetnost [Pokemon: Detektiv Pikachu], All Right Reserved. 2019.

Prevarantki

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Komedija o dveh prevarantkah, ki skušata, vsaka na svoj način, preslepiti moške in od njih izvabiti denar. V glavnih vlogah prevarantk bosta zaigrali Rebel Wilson in oskarjevka Anne Hathaway. Naslov v izvirniku: The Hustle V kinu od: 16.05.2019 Dolžina filma: 94 minut Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: Komedija Igralci: Rebel Wilson, Anne Hathaway, Tim […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Cannes 2018 - 4. in 5. dan: Z Youtubea direktno na Cannes in HBO-jev doprinos k festivalu  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  Potovanje v svet filmske klasične glasbe – II. del: Antonio Vivaldi  Black Swan (2010)  Pacific Rim (2013) Copyright © Deseta umetnost [Prevarantki], All Right Reserved. 2019.

John Wick: Chapter 3 – Parabellum

Deseta umetnost, 28. april 2019 ― Poklicni morilec John Wick (Keanu Reeves) je, zaradi umora člana mednarodnega združenja atentatorjev, na begu. Nagrada za njigovo življenje je 14 milijonov dolarjev in tako postane tarča umora vseh moških in žensk na svetu. Naslov v izvirniku: John Wick: Chapter 3 – Parabellum V kinu od: 16.05.2019 Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: Akcijski film, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Death Wish (2018)  On the Milky Road (2016)  Rush (2013)  Mi  Control (2007) Copyright © Deseta umetnost [John Wick: Chapter 3 - Parabellum], All Right Reserved. 2019.

1954 – Umre baron Codelli

Zgodovina na dlani, 28. april 2019 28. aprila 1954 je v švicarskem mestecu Porto Ronco umrl izumitelj, veleposestnik, politik in kranjski plemič Anton III. baron Codelli plemeniti Fahnenfeld. Star je bil 79 let. Baron Codelli velja za pionirja avtomobilizma na Slovenskem. V zgodovino se je zapisal kot prvi uporabnik tega takrat novega prevoznega sredstva in kot… Preberi

Jurjevo žegnanje konj

Kamnik.info, 28. april 2019 ― Danes so se konjeniki in konjenice zbrali v Tunjicah pri sadovnjaku pod cerkvijo s svojimi konjiči, da bi prejeli Božji blagoslov. Kljub temu, da se blagoslov konj v Sloveniji ponavadi odvija na Štefanovo, v Tunjicah temu ni tako. Na pobudo ljubiteljev konj iz Petrovega hleva konje in živino žegnajo na Jurjevo nedeljo po sveti maši, ...
Komunisti so si izmislili 27. april, da bi prikrili kolaboracijo z nacisti

Komunisti so si izmislili 27. april, da bi prikrili kolaboracijo z nacisti

Časnik, 28. april 2019 ― O tem, ali so si 27. april izmislili komunisti, da bi prikrili kolaboracijo z nacisti, je Edvard Kocbek gotovo najbolj avtentičen pričevalec tistega usodnega časa. Takole se spominja tistih dni: »Že prve mesece smo bili (krščanski socialisti) med prvimi pobudniki spoznanja, da odrešilna parola ni v čakanju, ampak v akciji. … Komunisti so mirovali. Še […] The post Komunisti so si izmislili 27. april, da bi prikrili kolaboracijo z nacisti appeared first on Časnik.

Na OŠ Frana Albrehta so uprizorili Nebesno gledališče

Kamnik.info, 28. april 2019 ― Učenci neobveznega izbirnega predmeta Umetnost in interesne dejavnosti Mladi umetniki z OŠ Frana Albrehta so v četrtek, 25. 4. že v dopoldanskem času s svojo predstavo razveselili šolarje, popoldne pa napolnili šolski večnamenski prostor ter predstavo predstavili še staršem in prijateljem. Ptice rojenice komaj rojenemu oblaku napovedujejo svetlo prihodnost: vrtnar bo, krojač bo, celo kralj ...
2018 Novi Kot – Gredice

2018 Novi Kot – Gredice

Stare slike (Cerknica), 28. april 2019 ― Po vojni sta bili obdelani v Koroščevih gredicah samo Koroščeva in Dolinarjeva gredica. Dolinarjevo gredico je obdelala moja mama, Koroščevo pa teta Pepca. Ker sta bili sredi gmajne in na samem, sta bili ograjeni s smrekovimi rantami, da sta bili zaščiteni pred divjadjo in vaško živino, ki se je tam rada pasla, saj je na sosednjih […]
Božje usmiljenje se zgodi ob stiku človekove psihe s Svetim Duhom

Božje usmiljenje se zgodi ob stiku človekove psihe s Svetim Duhom

Časnik, 28. april 2019 ― Božje usmiljenje je duhovna kategorija, nekaj kar se zgodi ob stiku človekove psihe s Svetim Duhom. Ali drugače: duhovni preobrat je pri sv. Tomažu povzročil tudi psihološki preobrat. Vse negativno, zaradi česar je postal zagrenjen, je izginilo tisti hip, ko je na Jezusovo usmiljeno povabilo položil svojo roko na njegovo prebodeno stran. The post Božje usmiljenje se zgodi ob stiku človekove psihe s Svetim Duhom appeared first on Časnik.
Krka je praznovala 65 let obstoja

Krka je praznovala 65 let obstoja

Časnik, 28. april 2019 ― V četrtek, 25. aprila 2019, le dva dni po tem,ko je nekdanji Okrajni ljudski odbor Novo mesto leta 1954 izdal odločbo o ustanovitvi Farmacevtskega laboratorija Krka, so v Krki počastili svoj jubilej – 65-letnico ustanovitve podjetja. Kot je na slovesnosti poudaril predsednik uprave ter generalni direktor Krke Jože Colarič, so generacije inovativnih in ustvarjalnih sodelavcev v […] The post Krka je praznovala 65 let obstoja appeared first on Časnik.
Lynch se z razstavo poklanja Felliniju

Lynch se z razstavo poklanja Felliniju

Misli, 28. april 2019 ― Ob 100. obletnici rojstva Federica Fellinija v letu 2020 bodo v Riminiju v sklopu dogodka Sedma umetnost: Film in industrija odprli razstavo David Lynch. Dreams. A Tribute to Fellini. Vključevala bo 11 litografij, ki jih je filmar in umetnik David Lynch posvetil velikanu italijanskega filma Federicu Felliniju, ter 12 risb italijanskega režiserja.
še novic