Instinkt – razstava

Membrana, 26. maj 2019 20.6.–25. 8. 2019, Prvo preddverje Cankarjevega doma. Skupinska razstava Instinkt predstavlja dela mednarodne zasedbe ustvarjalk in ustvarjalcev, ki raziskujejo, kako je odnos med živaljo in človekom ideološko poudarjen ali prikrit s podobami ter kako pojem instinkta definira tako fotografski proces kot tudi fotografsko reprezentacijo. The post Instinkt – razstava appeared first on Membrana.
John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

Deseta umetnost, 26. maj 2019 ― Poklicni morilec John Wick je nazaj in tokrat zaradi umora člana mednarodnega združenja atentatorjev, ki smo ga lahko videli v zaključku drugega dela plodne inštalacije, po kateri že pripravljajo televizijsko serijo z naslovom Continental, konča na begu. Nagrada za njegovo življenje je 14 milijonov ameriških dolarjev in tako postane tarča umora vseh morilskih kolegov. Film stavi na popadljivo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    The Conjuring 2 (2016)  Dark Skies (2013)  Oblivion (2013)  Ti loviš!  Pet Sematary (2019) Copyright © Deseta umetnost [John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019)], All Right Reserved. 2019.

Portret mesta: Tbilisi

OUTSIDER, 26. maj 2019 ― Staro mestno jedro Tbilisi je glavno in največje mesto Gruzije. Velik del starega mestnega jedra je bil zgrajen po letu 1795, ko je mesto doživelo skoraj popolno uničenje v bitki med ruskimi in iranskimi silami. Novogradnje so sledile srednjeveški zasnovi mesta, ki ga še danes zaznamuje gosta zazidava in organski preplet ulic. Ozke ulice se… The post Portret mesta: Tbilisi appeared first on OUTSIDER.
Sovraštvo v javnosti in užitek v kontejnerju

Sovraštvo v javnosti in užitek v kontejnerju

Neodvisni, 26. maj 2019 ― Avtorica piše o (skorajda) celotnem Festivalu performansa, čeprav opaža, da je takšna vzdržljivost tudi pri ogledu festivalskih predstav redka praksa, ki jo zmoremo samo v okviru delovnih obveznosti. Odpre tudi problem pogosto problematizirane festivalizacije kulture, a v njej želi videti heterotopični upor "posulatu nenehne storilnosti": "Poskusimo festivale misliti kot orodje za negovanje skupnosti in krepitev druženja, ki ju je novi kapitalizem že skoraj izkoreninil, pa sploh opazili nismo."

V CD improvizacijska parodija o Evroviziji

SiGledal Novice, 26. maj 2019 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo ob 20. uri na sporedu Improvizija 2019 oziroma gledališko-glasbena parodija blišča in bede, kot jo pooseblja Evrovizija. Stilsko povsem različne zasedbe se potegujejo za naslov zmagovalne impro popevke večera. Besedilo in glasba sta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo.
V CD improvizacijska parodija o Evroviziji

V CD improvizacijska parodija o Evroviziji

Misli, 26. maj 2019 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo ob 20. uri na sporedu Improvizija 2019 oziroma gledališko-glasbena parodija blišča in bede, kot jo pooseblja Evrovizija. Stilsko povsem različne zasedbe se potegujejo za naslov zmagovalne impro popevke večera. Besedilo in glasba sta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo.

26. maja 1842 se je rodil Anton Tomšič, slovenski novinar. Umrl je 26. maja 1871

Kamra.si, 26. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1842 se je v Dednem Dolu  pri Višnji Gori rodil  Anton Tomšič, slovenski novinar. Umrl je 26. maja 1871 v Mariboru. Bil je prvi slovenski poklicni časnikar in prvi glavni urednik časnika Slovenski narod. Rodil se je na domačiji »pri Mačkovih« kot sin preprostega kmeta. Njegov oče si je s pridnostjo in podjetnostjo pridobil toliko premoženja, da je lahko dal šolat Antona in njegovega mlajšega brata Frana. Anton se je sprva šolal v Višenjski ljudski šoli, nato je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, Trstu, Celju in Novem mestu. Gimnazijo je zaključil z odliko in se vpisal na pravno fakulteto v Gradcu. Leta 1867 se je zaposlil kot odvetniški pripravnik (koncipient) v odvetniški pisarni dr. Ferdinanda Dominkuša v Mariboru.

26. maja 1891 se je rodil Janez Jalen, pisatelj, dramatik in duhovnik

Kamra.si, 26. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1891 se je na Rodinah rodil Janez Jalen, pisatelj, dramatik in duhovnik. Umrl je  12. aprila 1966 v Ljubnem na Gorenjskem. Bil je najmlajši od desetih otrok.Leta 1898 je začel obiskovati dvorazrednico na Breznici. Brezniški župnik Tomaž Potočnik mu je bil zelo naklonjen. Omogočil mu je šolanje v Marijanišču v Ljubljani. Leta 1902 je končal petrazrednico, istega leta mu je umrl oče. Župnik T. Potočnik je Jalna na svoje stroške poslal v gimnazijo v Ljubljano, ki pa je Jalen ni končal. 
1957 Cerknica – Pred Brestom

1957 Cerknica – Pred Brestom

Stare slike (Cerknica), 26. maj 2019 ― Brestov obrat v Cerknici, kjer so se pred objektiv neznanega fotografa postavile tri delavke, dve v hlačah, ena pa v krilu. Verjetno je bilo spomladi 1957, ko drevje še ni ozelenelo. Tilka Martinčič, Lovretova iz Dolenje vasi, rojena 1. 4. 1936, se je na Brestu zaposlila po koncu osnovne šole in tam ostala do leta […]

26. maja 1988 je v Celju umrla Thea Schreiber Gamelin

Kamra.si, 26. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1988 je v Celju umrla Thea Schreiber Gamelin. Rodila se je 25. marca 1906 (Brunshaupten/Kühlungsborn (Nemčija).  Rodila se je v družini protestantskega pastorja v Brunshauptnu, ki so ga nacisti l. 1938 preimenovali v Kühlungsborn. Po končani privatni šoli je kolebala med študijem germanistike, medicine in slikarstva, odločila se je za študij slikarstva. Študirala je na kraljevi umetniški akademiji v Stockholmu in bivala najprej pri daljni očetovi sorodnici, grofici Dagmar Sparre, nato pa jo je sprejela v svoj krog kiparka in slikarka, grofica Ellen Roosval. Med študijem je opravila študijsko potovanje po Italiji. Kot pravi v svoji knjigi Dvoje življenj - en cilj je l. 1931 po radiu slišala za knjigo Einsame Weltreise  Alme M. Karlin in se tako navdušila nad popotnico iz Celja, da je z njo navezala najprej pismene stike, potem pa jo je v letih 1931-1934 trikrat obiskala v Celju. Za stalno se je preselila  k Almi l. 1934 in kot jugoslovanska državljanka ostala v Celju vse do svoje smrti. Za časa Alminega življenja je Thea opravljala vlogo Almine tajnice, lektorice, korespondentke, ilustrirala je nekaj njenih knjig ter vodila gospodinjstvo.

26. maja 1887 se je rodil Albert Sirk, slovenski slikar

Kamra.si, 26. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1887 se je v Križu pri Trstu rodil Albert Sirk (znan tudi po nadimku Jožinov Berto), slovenski slikar. Umrl je  13. septembra 1947 v Celju.  Sirk Albert, slikar, rojen v Sv. Križu pri Trstu kovaču in mehaniku Jožetu iz ribiške družine in Uršuli (r. Magajna), umrl v Celju. Obiskoval je osnovno šolo v Pulju, kamor se je preselil njegov oče, v Sv. Križu in Trstu; tu potem 1901–4 realko (3 razr., 1 sem. 4. razr.), a zaradi bolezni izstopil. L. 1906–7 se je učil na tržaški obrtni šoli (dekorativno risanje), potem bil risar v litografiji. 

V Beogradu jeseni retrospektivna razstava Marine Abramović

Misli, 26. maj 2019 ― V beograjskem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) bodo 21. septembra odprli dolgo pričakovano retrospektivno razstavo ene svetovno najbolj znanih konceptualnih umetnic Marine Abramović. Razstava z naslovom Čistilec bo prva velika razstava umetnice v njenem rojstnem mestu po 44 letih, so izpostavili organizatorji.
še novic