15. junij: Poletna muzejska noč

Gornjesavski muzej, 12. junij 2019 ― #gremovhribe, GRZS in Slovenski planinski muzej s skupnimi močmi Na drugem dogodku akcije #gremovhribe Pivovarne Laško smo združili svoje moči z Gorsko reševalno zvezo Slovenije. GRZS praznuje Dan gorskih reševalcev, mi Poletno muzejsko noč, Pivovarna Laško pa bo društvu GRS Mojstrana donirala 1 evro za vsak vpis v Zlatorogovo častno vpisno knjigo. Vabljeni pred Slovenski planinski muzej, dogajanje bo pestro: številne [...]
Najava predavanj na simpoziju o staroverstvu in pokristjanjevanju 31. 8. – 1. 9. 2019

Najava predavanj na simpoziju o staroverstvu in pokristjanjevanju 31. 8. – 1. 9. 2019

Društvo Slovenski staroverci, 12. junij 2019 ― Objavljamo okviren program predavanj na letošnjem simpoziju o staroverstvu in pokristjanjevanju, ki bo v soboto, 31. 8. in v nedeljo, 1. 9. 2019, v Kobaridu. Letošnji simpozij bo prvič dvodnevni, sobotni simpozijski del z večernim kulturnim programom in nedeljski del, ki bo razdeljen na dopoldanski simpozijski del, kjer bodo predavali domačini in popoldanski del z […]

Odprtje razstave Moč besede in slike – večpredstavnost

Kamnik.info, 12. junij 2019 ― Danes se je v prostorih restavracije Potočka v Termah Snovik odvilo odprtje razstave avtorja Andreja Ciuha. Slike izpod roke Andreja so večje od knjižnih formatov pesniških zbirk, ki lahko stojijo popolnoma samostojno tudi brez pesmi, ki jih je avtor pripisal na platno ob motive. V svojih delih, tako slikovnih kakor pisanih, izpostavlja aktualne in globalne ...

Odprtje razstave Dobro vzgojena mladina, srečna domovina

Kamnik.info, 12. junij 2019 ― V prostorih Občine Kamnik je danes potekalo odprtje razstave, ki povede v preteklost in čase naših prednikov. Razstava prikazuje pomembne dogodke družbe, življenjske navade in posebnosti, na ogled pa je postavljen drugi del zgodovinske kronike iz življenja prednamcev, ki so živeli pod homškim hribom. Ogledati si je mogoče tudi članke iz tedanjih časopisov med vojnama, ...

Mednarodne poletne gledališke delavnice: Izola je letos v Kopru

SiGledal Novice, 12. junij 2019 ― Javni sklad za kulturne dejavnosti razpisuje mednarodne poletne gledališke delavnice, ki predstavljajo edinstveno možnost pridobivanja in nadgrajevanja osnovnega gledališkega znanja. Delavnice bodo vodili mednarodno uveljavljeni domači in tuji mentorji, udeleženci pa bodo imeli možnost ob delu in pogovorih skozi različne perspektive mentorjev na gledališče izoblikovati svojo suvereno gledališko podobo.
Spoznali smo dobre prakse oživljanja praznih prostorov Maribora, Celja in Slovenj Gradca

Spoznali smo dobre prakse oživljanja praznih prostorov Maribora, Celja in Slovenj Gradca

Inštitut za politike prostora, 12. junij 2019 ― V Mariboru smo 4. junija organizirali dogodek Spoznaj mojo dobro prakso: oživljanje praznih prostorov z ustvarjalnimi dejavnostmi. Na njem smo spoznali dobre prakse Maribora, Celja in Slovenj Gradca. Primeri so... The post Spoznali smo dobre prakse oživljanja praznih prostorov Maribora, Celja in Slovenj Gradca appeared first on Inštitut za politike prostora.
V Kinodvor prihaja Mathieu Amalric

V Kinodvor prihaja Mathieu Amalric

Kinodvor, 12. junij 2019 ― Francoski filmski ustvarjalec Mathieu Amalric (Turneja, Barbara) bo v torek, 18. junija predstavil svoj film Zorn (2010-2016). Projekciji v okviru festivalov Naj se rola in Jazz jubljana bo sledil pogovor.
Prvi slovenski družinski roman v obliki dnevnika

Prvi slovenski družinski roman v obliki dnevnika

ARS Svet kulture, 12. junij 2019 ― Literarna zgodovina je roman Beatin dnevnik puščala ob strani vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je začelo resnejše preučevanje besedil avtoric, med katere sodi tudi Luiza Pesjak. Danes je rojstni dan ene prvih slovenskih pesnic, pisateljic, dramatičark in prevajalk, Luize Pesjak. Literarna zgodovina je njen roman Beatin dnevnik puščala ob strani vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je začelo resnejše preučevanje besedil avtoric. S tako pomanjkljivo obravnavo je povezana tudi oznaka »ženski roman«, ki so jo pogosto uporabljali slabšalno; romane, ki so jih pisale ženske in ki so se osredotočali na življenja žensk, so pogosto imeli za sentimentalne in trivialne. Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je zdaj izšla nova izdaja Beatinega dnevnika, ki ga spremljajo izčrpna literarnozgodovinska študija z novimi spoznanji o avtorici in njenem delu ter znanstvenokritične opombe izr. prof. dr. Urške Perenič. Predstavili pa bomo tudi knjigo Marka Hrena Duhovno vodstvo v Sloveniji nekoč in danes.

Fotografske metamorfoze Ptuja v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja

Kamra.si, 12. junij 2019 ― Zgodovinski arhiv na Ptuju vas v četrtek, 20. junija 2019, ob 17. uri vabi na otvoritev razstave Fotografske metamorfoze Ptuja v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja. Razstavljene bodo fotografije iz zapuščine ptujskega novinarja, fotografa in publicista Jožeta Vrabla, čigar bogato dediščino hrani arhiv. Arhitekturna podoba javnega prostora - mesta Ptuj - se spreminja. Z izborom štiridesetih fotografij želijo prikazati tiste podobe mesta, ki ostajajo samo še v spominih posameznikov. Gledalce želijo spodbuditi k razmisleku, kako čas in prostor zaznamujeta arhitekturno podobo in kako arhitektura, ki nas obdaja, zaznamuje naše življenje. Razstavljene fotografije oživljajo trenutke, ki so minili, obenem pa predstavljajo most med nami in našimi predniki, za katerimi preko ohranjenih fotografskih podob ostaja edina sled, ki nas povezuje.      

12. junij ob 18. uri: Začetno srečanje študijskega krožka na Ljudski univerzi Jesenice

Gornjesavski muzej, 12. junij 2019 ― KAKO SO SE NA JESENICAH VČASIH ZABAVALI? Gremo novi knjižici naproti!  V sodelovanju z Občinsko knjižnico Jesenice in Gornjesavskim muzejem Jesenice bomo tudi letos raziskovali življenje včasih in obujali spomine na dobre stare čase. Se še spomnite, kakšno je bilo družabno življenje včasih? Obžalujete, da so se načini zabavanja tako zelo spremenili? Kje so se ljudje […]

12. junija 1993 je umrl Ivan Potrč, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 12. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. junija 1993 je v Ljubljani umrl Ivan Potrč, slovenski pisatelj, dramatik in urednik. Rodil se je 1. januarja 1913 v Štukih pri Ptuju.  Ivan Potrč velja za enega izmed vodilnih pisateljev socialnega realizma pri nas. Ob pisateljevanju je deloval kot novinar in urednik, aktivno pa je bil vključen tudi v takratno družbeno in politično dogajanje. Rodil se je kot drugi izmed desetih otrok v kmečki in mlinarski družini. Po osnovni šoli je obiskoval gimnazijo na Ptuju (1926–1934), kjer se je vključil v komunistično gibanje. Zaradi komunističnega delovanja je bil malo pred maturo iz gimnazije izključen in bil slabo leto zaprt v ljubljanskih zaporih (1934). Gimnazijo je kasneje končal z opravljanjem izpitov.

12. junija 1828 se je rodila Luiza Pesjak, slovenska pesnica ...

Kamra.si, 12. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. junija 1828 se je rodila Luiza Pesjak (tudi Lujiza  Pesjakova), slovenska pesnica, pisateljica in prevajalka. Umrla je 1. marca 1898. Šolala se je v zasebnem Fröhlichovem zavodu, v katerem je bila poleg dekliške vzgoje deležna tudi izobraževanja v romanskih jezikih in pravega pouka v pesništvu. Bila je izobražena, tako splošno kot tudi na področju literature. Kot najstarejši otrok odvetnika dr. Blaža Crobatha in matere Poljakinje je spoznala vse vidnejše može tedanje slovenske družbe, med njimi tudi Franceta Prešerena, ki je nekaj časa delal pri njenem očetu.
Mineva 90 let od rojstva Ane Frank

Mineva 90 let od rojstva Ane Frank

Misli, 12. junij 2019 ― Na današnji dan mineva 90 let od rojstva Judinje Ane Frank, ki je po svetu zaslovela z dnevnikom, nastalim v času nemške okupacije Nizozemske. Konca vojne ni dočakala, z zapisi iz časa nacizma, kot ga je doživljala kot najstnica, pa je prodrla v 70 jezikov. V Amsterdamu stoji tudi muzej, ki opominja javnost na grozote holokavsta.
37. Festival Radovljica

37. Festival Radovljica

SIGIC - Novice, 12. junij 2019 ― Festival Radovljica poteka vsako leto v avgustu, nepretrgoma od leta 1983. Znan je po poudarku na starejši glasbi, a že vrsto let vključuje v svoje sporede tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih.
Festival glasbenega filma Naj se rola

Festival glasbenega filma Naj se rola

SIGIC - Novice, 12. junij 2019 ― V Kinu Dvor v Ljubljani bo med 13 in 15. junijem prvič potekal festival glasbenega filma Naj se rola, koprodukcija med Iniciativo in Kino Dvorom ki pod geslom »dobre zgodbe dobro zvenijo« k nam prinaša deste celovečernih glasbenih dokumentarcev in en igrani film.
še novic