Lena Kregelj: Nori svet

Koridor, 25. junij 2019 ― Uči se, uči se, hodi v šolo, pridobivaj znanje, matematika, slovenščina, angleščina, jeziki so pomembni, bodi dober do sošolcev, morda ti kdaj koristijo, vsak dan ob 7-ih zjutraj, vstani, piši eseje, piši naloge, ne zamrzni pred tablo, tista učiteljica me ne mara, seveda te, samo zahtevna je, zaključno spričevalo, končno bolj odrasla šola, faks, tam študiraš, kar želiš, lahko izbereš svojo smer, profesorji, ki se te ne spomnijo, iskanje študentske službe, delo za 3 eur na uro ni izkoriščanje... The post Lena Kregelj: Nori svet appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Od tam prihajam

Od tam prihajam

Airbeletrina, 25. junij 2019 ― Od tam prihajam in veliko spominov imam. Rodil sem se, kakor se rodijo vsi. Imam mater in hišo z veliko okni. Imam brate, prijatelje in ječo s hladno lino. Imam val, ki so ga ugrabili galebi, in lasten razgled. Imam bujen pašnik, luno v daljavah jezika, vsakdanji kruh za ptice in nesmrtno oljko. Prečkal sem to zemljo, preden so meči spremenili njeno telo v pogrnjeno miz

Junijski NOVIČNIK prinaša program ANE DESETNICE 2019!

Ana Monro, 25. junij 2019 ― Spoštovani ljubitelji uličnega gledališča! Končno je napočil težko pričakovani trenutek, ko objavljamo junijski NOVIČNIK, v katerem boste med drugim našli povezavo do – verjetno še bolj težko pričakovanega – programa festivala Ana Desetnica 2019! Če boste prebrali vse vsebine, ki jih prinaša tokratna izdaja, boste razumeli, zakaj ste na program čakali tako dolgo! Želimo vam ... The post Junijski NOVIČNIK prinaša program ANE DESETNICE 2019! appeared first on Ana Monro.
Maskirane linije

Maskirane linije

Literatura v živo, 25. junij 2019 ― Apropriacije političnih osvobodilnih gibanj se v kapitalizmu dogajajo vsesplošno in na primeru vseh političnih in osvobodilnih gibanj. Ključna, prelomna točka apropriacije na družbeni ravni je dosežena v hipu, ko se apropriacijo v službi obstoječega sistema začne izenačevati s političnimi boji.
YUNCHUL KIM: TRIAKSIALNI STEBRI II + ARGOS / TRIAXIAL PILLARS II + ARGOS

YUNCHUL KIM: TRIAKSIALNI STEBRI II + ARGOS / TRIAXIAL PILLARS II + ARGOS

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 25. junij 2019 ― Mehanični in fluidni dogodki v postavitvi z naslovom 'Triaksialni stebri II' so posledica kozmičnih dogodkov, ki v stebre prispejo skozi 'Argos' – napravo, sestavljeno iz 41 Geiger-Müllerjevih cevi. 'Triaksialni stebri II' je fluidna kinetična skulptura s tekočino, v kateri plavajo nanofotonski kristali, ki s pomočjo Geiger-Müllerjevih cevi reagirajo na radioaktivno sevanje kozmičnega izvora. Ko muonski (subatomski) delci trčijo s senzorji 'Argosa', sprožijo utripajočo svetlobo in signal, ki nato požene algoritem fluidnih premikov v 'Triaksialnih stebrih II'. Takšna magnetna in hidrodinamična akcija povzroči gibanje množice majhnih delcev, ki se razpršijo, raztresejo, se pretakajo ter trkajo med seboj in s tem oblikujejo dinamične vizualne strukture urejenega kaosa. Energijski tokovi delcev, tekočin, strojev, objektov in ljudi so v tem umetniškem delu neločljivo prepleteni in omogočajo zaznavanje soodvisnosti prostora-časa. Taka sopostavljenost elementov in njihovih interakcij nam omogoča, da presežemo jezikovne omejitve in v celoti ostanemo v polju čutno zaznavnega. Je nekaj, kar skozi lastno ne-materialnost postaja realnost. The mechanical and fluidic events in 'Triaxial Pillars II' are implicated in cosmic events which come through 'Argos'. 'Triaxial Pillars II' is a fluid kinetic installation which consists of multiple planetary, helical structures with 23 axes, a double acrylic cylinder filled with nano-sized photonic crystals, and 'Argos' is a cosmic ray detector which consists of 41 channels of Geiger-Müller tubes. When muon particles collide with 'Argos', it flashes a light and transmits signals to trigger the algorithm of fluidic movements in 'Triaxial Pillars II'. This magneto-hydrodynamic action causes the mass of moving tiny particles to scatter and converge, and black hollows and shiny structures of metallic filaments are formed. Particles, fluid, machines, other objects, and humans are interwoven in this work. It expands the spacetime of works, the rea
Urška Preis & Kaja Janjić – Razgaljeno

Urška Preis & Kaja Janjić – Razgaljeno

Cirkulacija 2, 25. junij 2019 ― You are invited to the premiere and post-premiere of the performance “Razgaljeno | Bare” by Urška Preis & Kaja Janjić – on Friday, June 28th, and on Saturday, June 29, 2019 at 21.00 in Cirkulacija 2 | Tobačna Ljubljana. chaos of sound no more bruises I take care I’m talking to the wall arrogance par excellence the wheel turns, I look back DON’T YOU TO ME ABOUT WHAT I LIKE for references “Bare” Based on debut music album rouge-ah: bare by Urška Preis. ...
Damjan Kozole za STA: Ljudje smo komplicirane zverine

Damjan Kozole za STA: Ljudje smo komplicirane zverine

Misli, 25. junij 2019 ― Režiser Damjan Kozole je z najnovejšim filmom Polsestra sprejet v tekmovalni program filmskega festivala Karlovy Vary, ki se začne čez nekaj dni. V filmu med drugim spregovori o ljudeh, ki zaradi preteklosti niso zmožni kazati čustev naklonjenosti. Eden od sprožilcev filma je, da sta odtujeni polsestri prisiljeni v skupno življenje v Ljubljani.

25. junija 1940 je umrl Matija Malešič, pisatelj in pravnik

Kamra.si, 25. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. junija 1940 je v Škofji Loki umrl Matija Malešič, pisatelj in pravnik. Rodil se je 30. oktobra 1891 v Črnomlju. Bil je tretji od štirih otrok kmeta Matije Malešiča in gospodinje Marije, rojene Šenica. Osnovno šolo je obiskoval v Črnomlju. V Novem mestu je v šolskem letu 1908/1909 končal četrti razred gimnazije, nato pa se je v peti razred vpisal v Ljubljani kot gojenec Marijanišča. Po končani gimnaziji je odšel na enoletno služenje vojaškega roka, ki ga je zaključil junija 1914. Takrat se je že začela prva svetovna vojna, tako da se je iz vojske vrnil šele novembra leta 1918. Prvi dve leti vojne je preživel v Bosni in Srbiji, leta 1916 pa je bil poslan na soško fronto, kjer je bil ranjen. V tem času je pisal vojni dnevnik, po vojni pa je na to temo pisal roman, ki je kot nedokončan ostal v rokopisu.

25. junija 1895 je umrl Andrej Praprotnik, učitelj, pesnik ...

Kamra.si, 25. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. junija 1895 je v Ljubljani umrl Andrej Praprotnik, učitelj, pesnik, pisatelj in urednik. Rodil se je 9. novembra 1827 v Podbrezju. Njegov prvi učitelj in podpornik mu je bil podbreški župni vikar Franc Pirc, kasneje misionar v Severni Ameriki. Ko mu je bilo osem let, ga je poslal oče k svojemu bratu Jakobu, učitelju v Šenčurju pri Kranju. Tu je tri leta hodil v šolo in se učil tudi orglati. Leta 1838 je šel v šolo v Kranj, kjer se mu je zamerilo učenje na pamet in še v nemškem jeziku. Leta 1841 je šel v Ljubljano in v 2 letih končal četrti razred glavne šole. Nato je tam končal še dvoletno pripravnico za učitelje.
Milan Dekleva: Pamet v roke, Nesmisel!

Milan Dekleva: Pamet v roke, Nesmisel!

ARS Esej na radiu, 25. junij 2019 ― V eseju med drugim izvemo, kako težko je najti resničnost razdvojenosti, ki nas privede do absurdnosti smisla. V oddaji boste slišali kratki esej Milana Dekleve Pamet v roke, Nesmisel! Napisal ga je kot alegorijo o otroštvu, odraščanju in zrelih letih Nesmisla. V eseju med drugim izvemo, kako težko je najti resničnost razdvojenosti, ki nas privede do absurdnosti smisla. Na koncu se izkaže, da je vsebina literarnih del nesmiselna, oblika pa smiselna. Glasbeni vložki so odlomki iz Suite za koncertno dvorano Josepha Horowitza v izvedbi Slovenskega trobilnega kvinteta. Besedilo bereta Mateja Perpar in Aleksander Golja, oblikovalec zvoka je bil Gašper Loborec, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
še novic