Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne

OUTSIDER, 31. julij 2019 ― V dunajskem muzeju Leopold je na ogled razstava, ki v treh etažah predstavi intelektualni in umetniški razcvet mesta ob Donavi ob prelomu stoletja. Muzej v muzeju Lansko leto so v Avstriji obeleževali stoletnico smrti štirih glavnih protagonistov obdobja Dunajske moderne, ki še danes izrazito navdihuje ambient avstrijske prestolnice;  to so Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto… The post Leopoldov muzej: Dunaj 1900 – rojstvo moderne appeared first on OUTSIDER.

Zelena ali nezrela?

Razpotja, 31. julij 2019 ― Miha Kosovel V Sloveniji je vroče in glede tega ne moremo nič. No, da ničesar ne moremo, ni prav res. Zelena država bi mogoče že davno nazaj lahko ugotovila, da okoli 100.000 ljudi dnevno migrira v njeno Zeleno prestolnico, ne samo zaradi njenih lepot, temveč in predvsem zato, ker so se skoraj vse službe v zadnjih desetletjih preselile tja oz. se tam vzpostavile zaradi koncentracije javnega denarja in institucij. Teh 100.000 pa se mora v Zeleno prestolnico pripeljati z avtom, saj temu primernega javnega prevoza v mali Sloveniji praktično ni. V zadnjih nekaj desetletjih se je dolžina železniškega omrežja celo skrajšala za 270 km, obstoječe proge pa so tako dotrajane, da kmalu ne bodo več primerne niti za tovorne vagone, kot se je pred kratkim izkazalo, ko je pri Hrastovljah iztirila cisterna in je odtekajoči kerozin skorajda zastrupil rižanski vodotok. The post Zelena ali nezrela? appeared first on Razpotja.
Festival Seviqc letos s petimi avgustovskimi koncerti

Festival Seviqc letos s petimi avgustovskimi koncerti

Misli, 31. julij 2019 ― Festival stare glasbe Seviqc Brežice 2019 se bo začel 14. avgusta v Hudičevem turnu v Soteski z nastopom italijanskega lutnjarja Simoneja Vallerotonda. Ta utečeni in ugledni festival bo letos potekal v občinah Brežice, Dolenjske Toplice in Slovenska Bistrica, a le v avgustu. Letošnja novost bodo organizirani prevozi iz Zagreba.
Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B.

Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B.

ARS Izšlo je, 31. julij 2019 ― Delo terja napor in tega ne skriva, saj bralca pogosto neposredno nagovarja Knjiga poezije Klobuk Vere Revjakine B., pesniški prvenec Varje Balžalorsky Antić, tudi uveljavljene prevajalke in literarne teoretičarke, od bralca terja napor in tega ne skriva, saj bralca pogosto neposredno nagovarja. Premišljeno grajeno, tematsko razvejeno delo zaznamuje tudi raznolikost lirskih glasov in njim ustreznih stilov. O tem, pa še o čem drugem, na primer o razmerju med poezijo v teoriji in praksi, v tokratni oddaji.
Zvočna instalacija Alexandrosa Kontogeorgakopoulosa

Zvočna instalacija Alexandrosa Kontogeorgakopoulosa

PIFcamp, 31. julij 2019 ― Projekt je interaktivna, prostoru prilagojena zvočna instalacija, ki bo tekom tabora nastajala v sodelovanju s PIFskupnostjo. Vrsto zvočnikov in svetlobnih senzorjev bomo namestili na drevesa v gozdu v neposredni bližini osrednjega dela tabora ter tako ustvarili zvočno krajino, ki se bo odzivala na svetlobo. Instalacijo bo mogoče izkusiti tako podnevi, saj prav takrat prihaja do … Preberi več o Zvočna instalacija Alexandrosa Kontogeorgakopoulosa The post Zvočna instalacija Alexandrosa Kontogeorgakopoulosa appeared first on PIFcamp.

V Piranu do konca tedna slovenski baletniki

SiGledal Novice, 31. julij 2019 ― Z baletom za otroke La Fontainove basni in celovečerno baletno predstavo Dama s kamelijami se bo drevi začel šesti Poletni festival Piran. Na osrednjem Tartinijevem trgu se bodo tako vse do konca tedna s predstavami klasičnega baleta predstavili Solisti slovenskega baleta in Mladi slovenski balet.

Pesniški večer. Gost Jure Jakob

Gorenjski muzej, 31. julij 2019 ― V okviru Poletja s Prešernovimi nagrajenci vas vabimo na pesniški večer in pogovor z Juretom Jakobom v sredo, 14. avgusta 2019, ob 19. uri v Prešernovo hišo v Kranju, Prešernova 7. Pesnik v unikatni lirsko refleksivni govorici raziskuje odnos med ... Read More
Slovenščina po svetu

Slovenščina po svetu

ARS Arsov forum, 31. julij 2019 ― Lektorati in slovenistike so okna slovenske kulture v svet, ki izvajajo naloge nacionalnega pomena. Slovenija nima kulturnih atašejev, ima pa lektorje, ki delujejo na 60 univerzah po svetu. Večina lektoratov in študijev slovenščine je na evropskih univerzah, poleg tega pa tudi na Japonskem, Kitajskem, v Združenih državah Amerike in v Argentini. To so okna slovenske kulture v svet, ki izvajajo tudi naloge nacionalnega pomena. Kako se tujci navdušujejo nad slovensko kulturo in jezikom? Kakšne potenciale za mednarodno povezovanje predstavlja poučevanje slovenščine v tujini? V oddaji, ki je bila posneta 17. julija, boste slišali, kako prihajajo v stik s slovenščino na Kitajskem, Madžarskem, v Litvi in Ukrajini.

Pobuda za kulturno dediščino 2021-2027

ZZMS, 31. julij 2019 ― V Združenju zgodovinskih mest Slovenijo smo pripravili Pobudo za umestitev celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine  v razvojne dokumente izvajanja kohezijske politike 2021-2027, ki smo jo naslovili na  Ministrstvo za kulturo,  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko ter pristojne ministre. Občine članice Združenja imajo na svojem ozemlju […] The post Pobuda za kulturno dediščino 2021-2027 appeared first on ZZMS.

6. avgust ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA: ANIMIRANA DRUŽINSKA KOMEDIJA – A je to! Pat in Mat

Gornjesavski muzej, 31. julij 2019 6. avgust 2019 ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA: ANIMIRANA DRUŽINSKA KOMEDIJA – A je to! Pat in Mat Prvo avgustovsko kinoteko posvečamo vsem, ki se radi smejete. Tudi letošnje jubilejno leto je na sporedu animirani film, ki je primeren za vse starosti. Za nekatere spomin na čase risank, ki so zaznamovale otroštvo marsikatere generacije, za [...]
1961 Žilce, Rakek – Pionirska prometna milica

1961 Žilce, Rakek – Pionirska prometna milica

Stare slike (Cerknica), 31. julij 2019 ― Ta fotografija iz zbirke slikarja Slavka Mikšeta je bila posneta pri Svetem Vidu leta 1961. Avtor fotografije še ni znan, je pa bila posneta ob priliki odkritja spomenika NOB. Fotografija prikazuje mlade specialce slovenske milice. Na tem segmentu so: neznan, neznan, Jadran Uršič in Branko Milek. Tu pa so: neznana, Slavko Mikše, Slavko Truden, Janez […]
Valtònyc: »Sem drugi najbolj osovražen človek v Španiji, za Puigdemontom.«

Valtònyc: »Sem drugi najbolj osovražen človek v Španiji, za Puigdemontom.«

Airbeletrina, 31. julij 2019 ― »Nisi videti kot terorist,« so besede, s katerimi ga pozdravim na dogovorjenem kraju v bruseljski četrti Schaerbeek. Toda prizemljeni mladenič, ki mi smeje odzdravi v nezamenljivem naglasu svoje rodne Majorke, je pravnomočno obsojen za terorizem. Pred letom dni se je s pobegom, vrednim filmskega scenarija, iz Španije zatekel v Belgijo. Oblasti so za njim izdale zaporni nalog, ki pa so ga belgijska sodišča zavrnila. Petindvajsetletni raper Josep Arenas, znan pod umetniškim imenom Valtònyc, se je tako znašel v pravnem limbu: v prestolnici EU živi kot svoboden državljan, vendar ne sme zapustiti Belgije; v Španiji velja za zločinca najnevarnejše vrste.

Avstralska literarna nagrada knjigi o kolonizaciji

Misli, 31. julij 2019 ― Avstralska pisateljica Melissa Lucashenko je dobitnica avstralske literarne nagrade Miles Franklin. Prejela jo je za roman Too Much Lip, v katerem opisuje zgodovinsko nasilje kolonizacije in medgeneracijske travme aboriginov, piše nemška tiskovna agencija dpa.
V Novem mestu šesti mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub

V Novem mestu šesti mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub

Misli, 31. julij 2019 ― V Novem mestu se bo drevi začel 6. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji tamkajšnjega festivala dokumentarne fotografije. V sklopu festivalskega programa, ki bo potekal do nedelje, se bo med drugim zvrstilo šest razstav, sodelovalo bo 27 umetnikov in kuratorjev iz desetih evropskih držav, Kitajske ter ZDA.

Iz prve vrste: Glasbeno društvo NOVA

Asociacija, 31. julij 2019 ― V Sloveniji deluje vrsta ljubiteljskih društev, ki s svojim programom in načinom delovanja predstavljajo mehko mejo med profesionalnim in ljubiteljskim sektorjem, po razpisih pa praviloma ne sodijo ne v eno, ne v drugo kategorijo. V Asociaciji si skupaj s kolegi iz ljubiteljskega sektorja prizadevamo za razrešitev tovrstnih težav NVO, ki so pogosto tudi članice Asociacije. … Preberi več o Iz prve vrste: Glasbeno društvo NOVA
še novic