Odprtje razstave akvarelov v galeriji Dika

Kamnik.info, 1. avgust 2019 ― Danes je v galeriji Dika potekalo odprtje razstave akvarelnih slik Društva likovnikov Logatec, v katero nas je popeljal Luka Ovsec. Luka je na svojo tamburico odigral in odpel nekaj belokranjskih in prekmurskih pesmi, nato pa je zbrane pozdravila Danica Šraj in se zahvalila avtorjem Janezu, Mariji in Veri ter vsem prisotnim za obisk. Gospa Danica ...
7. FESTIVAL IZIS: INVAZIJA

7. FESTIVAL IZIS: INVAZIJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. avgust 2019 ― Umetniki: Tilen Sepič, Saša Spačal, Matic Potočnik,Robertina Šebjanič, Aleš Hieng-Zergon, Ida Hiršenfelder, Marko Vivoda, Karlo Hmeljak in Luka Frelih. Razstavišče Monfort Portorož. Festival sodobne umetnosti IZIS že od leta 2013 nadaljuje z začrtano potjo, ki jo je iz obupa nad stanjem podpore sodobni umetnosti v regiji zagnala iniciativa umetnikov in kulturnih producentov, delujočih v slovenski Istri. Letošnja novost jei prva pregledna intermedijska razstava v razstavišču Monfort. Na ogled je 8 intermedijskih del osrednjih slovenskih producentov. Festival spremljajo tudi performansi Alberta Novella, Zavoda Sploh, Luxasa in Gašperja Torkarja, prvega od teh je na otvoritvi festivala izvedla Irena Z. Tomažin, performerka, plesalka in pevka. IZIS #7 - Invazija vsekakor meri in obeležuje novo poglavje v obstoju obstranskega, a vztrajnega festivala. V dosedanjih izvedbah se je s ciljem infiltrirati intermedijsko umetnost na spored prizorišč v slovenski Istri uspešno gibal med omahovanjem in udarništvom, institucionalizacijo in gverilo. Morda mu zato vojaški besednjak tudi pritiče. Skupina umetnikov in kulturnih producentov, ki ga je zagnala, kuje zavezništvo z Obalnimi galerijami Piran in zaseda razstavišče Monfort. Predstavlja dela, ki jih je v zadnjih letih producirala koprska PiNA, in katerih avtorji so tudi člani te iste skupine, hkrati pa program festivala ponuja invaziji del ostalih osrednjih slovenskih producentov intermedijskih del. Invazija, ki jo ob prvi asociaciji povezujemo z vdorom sovražnih sil, nenazadnje temelji na nekaterih še preveč očitnih dejstvih današnjega časa, z nekaterimi od njih v odnos stopa tudi tokratni IZIS. Res je, da je IZIS vdrl v Monfort, kakor je tudi res, da gre za prvo scela intermedijsko pregledno razstavo v njem. Za prikaz umetniške prakse, ki iz tehnološke invazije in najnovejših znanstvenih odkritjih snuje svoja orodja. Nekaj, kar za umetnost na splošno najbrž ni nič posebno novega, a ob soočanju z njenimi bolj klasičnimi oblikam

10 novosti za 10 let Slovenskega planinskega muzeja!

Gornjesavski muzej, 1. avgust 2019 ― 10 novosti za 10 let muzeja!   Že deseto leto si Slovenski planinski muzej prizadeva obiskovalcem približati slovensko planinstvo in naše gore na poučen ter igriv način: Za vas smo prenavljali stalno razstavo Vzpon na goro. Preuredili smo muzejsko trgovinico in recepcijo muzeja. V našo hišo smo pripeljali Turistično informacijski center. Sodelovali smo pri odprtju [...]
Trnove glasbene poti

Trnove glasbene poti

ARS Svet kulture, 1. avgust 2019 ― Preimenovan Trnfest znova vabi na tradicionalno prizorišče Med najbolj obiskanimi poletnimi prireditvami v Ljubljani so bili v preteklih letih dogodki Trnfesta, festivala, ki se je le stežka obdržal. Letos prireditelji, ki so festivalskemu dogajanju dali novo ime – Trnovfest, tudi v pričakovanju 99 letnice Kulturnega doma Trnovo, vabijo na 28. tradicionalna glasbena druženja. V oddaji Svet kulture po 16.uri bomo med drugimi kulturnimi dogodki izpostavili tudi nastop komornega orkestra slovite milanske Scale, ki mu boste lahko prisluhnili v Narodni galeriji.

Slovenija na zemljevidu podpore za mobilnost i-Portunus

CED, 1. avgust 2019 ― Znani so rezultati drugega razpisa pilotnega projekta s podporo Evropske komisije za spodbujanje mobilnosti v kulturi in s fokusom na uprizoritvene in vizualne umetnosti. Med 710 prispelimi vlogami bo podporo prejelo 131 umetnikov/kulturnih delavcev. 6 podpor tudi za mobilnost iz Slovenije in 7 v Slovenijo – Slovenija se uvršča med prvih pet najbolj priljubljenih ciljnih držav za projekte mobilnosti!
Na Filmu pod zvezdami razprodanih kar devet projekcij; prihaja Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Na Filmu pod zvezdami razprodanih kar devet projekcij; prihaja Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Kinodvor, 1. avgust 2019 ― Film pod zvezdami, ki ga v Kinodvoru že vrsto let pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, smo v soboto zaključili z razprodano Vikendovo predpremiero filma Yesterday. Grajsko dvorišče so gledalci popolnoma napolnili še neverjetnih osemkrat, tako da je letošnji obisk priljubljenega letnega kina presegel 16.000 obiskovalcev. V zadnjem poletnem mesecu s filmi na prostem nadaljujemo: že od jutri dalje bomo z večernimi projekcijami spet na našem Kinodvorišču na Kolodvorski, konec meseca pa se bomo z zdaj že tradicionalnim Letnim Kinodvorom na Kongresnem trgu s klasikami filmske komedije poslovili od poletnega kina.

Regionalno srečanje CED v Prizrenu

CED, 1. avgust 2019 ― Mineva leto dni, odkar je Kosovo podpisalo sporazum z Evropsko komisijo o sodelovanju v programu EU Ustvarjalna Evropa. Kulturne organizacije iz Kosova zato lahko polnopravno sodelujejo na razpisih podprograma Kultura. Motovila (CED Slovenija) bo 5. in 6. avg. gostja regionalnega srečanja v Prizrenu, kjer bomo promovirali slovenske ustvarjalce.

Diši po čarovniji

Festival Maribor, 1. avgust 2019 ― Kako nastane dragoceni parfum, ki začara čute, predrami domišljijo in ustvarja spomine? S prefinjenim kombiniranjem dragocenih sestavin in njihovih vonjav. Vsakomur, ki deluje na glasbenem področju, je ta opis blizu: z istimi besedami lahko opišemo nastajanje koncerta ali festivala. Kot ustvarjanje dišave je namreč tudi to umetnost iskanja in izbire, ujemanj in kontrastov, le da so […]

Ofis: Hiša Portika

OUTSIDER, 1. avgust 2019 ― Nova enodružinska hiša Ofis arhitektov sledi jasnemu arhitekturnemu konceptu, ki se naslanja na tradicijo okoliške gradnje. Hiša stoji v gosto zazidani okolici enega izmed premožnejših ljubljanskih predelov, kjer prevladuje tipologija enodružinskih hiš, obkroženih z manjšimi parcelami, namenjenimi vrtovom in zelenicam. Tipična predvojna vila, ki stoji na območju, se ravna po jasnih zakonitostih: pritličje je dvignjeno,… The post Ofis: Hiša Portika appeared first on OUTSIDER.
Močnejši glasovi žensk

Močnejši glasovi žensk

ARS Svet kulture, 1. avgust 2019 ― Bogat filmski program na filmskem festivalu v Kranjski Gori, ki se osredotoča na žensko ustvarjalno moč in vlogo v družbi Poletna festivalska dogajanja mednarodnega značaja bogatijo življenje različnih kotičkov po Sloveniji, od obmorskih krajev do Kranjske gore in Novega mesta, kjer se bo čas ustavljal na podobah ustvarjenih fotografij. Festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji uveljavljenega istoimenskega festivala dokumentarne fotografije, se letos pojavlja že šestič, medtem ko Kranjska Gora četrtič gosti kakovostni izbor filmov in pomembna filmska imena, ki bodo dejavno sodelovala v bogatem programu s projekcijami in delavnicami. Na ogled bo namreč sedemdeset filmov, v ospredju obravnavanih tematik pa bosta vloga in glas žensk. V oddaji Svet kulture!
Izkušena virtuoznost

Izkušena virtuoznost

Odzven, 1. avgust 2019 ― Če se je primorski kitarist Teo Collori z družbo glasbenikov iz zasedbe Momento Cigano na prvencu Hot Club Piran l. 2015 opiral in zgledoval po gypsy swingu, je z drugim albumom Kamerato Muzikante postal glasba, ki jo izvaja.
Obisk dr. Petra Scherberja

Obisk dr. Petra Scherberja

Računalniški muzej, 1. avgust 2019 ― Razstavo »boj za slovenscino« si je ogledal tudi dr. Peter Scherber, po rodu Nemec, po izobrazbi pa slovenist. Ime dr. Scherberja se je ob pripravah na razstavo pojavilo popolnoma po naključju. Ko smo intervjuvali dr. Mirana Hladnika, smo ga vprašali, kako to, da se je navdušil nad uporabo računalnikov pri svojem raziskovalnem delu. Odgovoril je: … Continue reading Obisk dr. Petra Scherberja

Obisk dr. Petra Scherberja

Računalniški muzej, 1. avgust 2019 ― Razstavo »boj za slovenscino« si je ogledal tudi dr. Peter Scherber, po rodu Nemec, po izobrazbi pa slovenist. Ime dr. Scherberja se je ob pripravah na razstavo pojavilo popolnoma po naključju. Ko smo intervjuvali dr. Mirana Hladnika, smo ga vprašali, kako to, da se je navdušil nad uporabo računalnikov pri svojem raziskovalnem delu. Odgovoril je: […] The post Obisk dr. Petra Scherberja first appeared on Računalniški muzej.
Festival Shots: trije dnevi za kratki film

Festival Shots: trije dnevi za kratki film

MMC Film, 1. avgust 2019 ― 4. festival kratkega filma Shots prinaša v Slovenj Gradec projekcije 22 kratkih filmov iz 14 držav, ki jih bodo do sobote predvajali na lokaciji pred dvorcem Rotenturn. Letos so prvič prejeli tudi prijave iz Islandije, Hrvaške, Kolumbije in Brazilije.
Po Zebri v Slovenj Gradec prihaja še festival Shots

Po Zebri v Slovenj Gradec prihaja še festival Shots

Misli, 1. avgust 2019 ― S projekcijo izbora kratkih filmov se bo drevi v Slovenj Gradcu začel 4. festival kratkega filma Shots. Festival, ki ga je pred dnevi uvedel že dvodnevni festival animiranega filma za otroke in mladostnike Zebra, bo do sobote postregel s projekcijami 22 kratkih filmov iz 14 držav.

1894 – Začetek I. kitajsko-japonske vojne

Zgodovina na dlani, 1. avgust 2019 1. avgusta leta 1894 sta si vladi cesarske Japonske in Kitajske napovedali vojno, s čimer se je uradno začela I. kitajsko – japonska vojna. Prva bitka med obema mornaricama se je sicer zgodila že teden dni prej, 25. julija. Glavni razlog za vojno je bil boj za interesne sfere na… Preberi The post 1894 – Začetek I. kitajsko-japonske vojne appeared first on Zgodovina na dlani.
1936 Gorenje Otave – Gledališka skupina

1936 Gorenje Otave – Gledališka skupina

Stare slike (Cerknica), 1. avgust 2019 ― Na fotografiji je gledališka skupina, ki je uprizorila igro “Goslarice naše ljube gospe”. Ker so igralke v kostumih in zamaskirane, ne prepoznamo nobene osebe. Sedeča na sredini je prepoznana le gospa Pavlina Mervič. Gledališka igra ” Goslarice naše ljube gospe” je bila nekoliko religiozno obarvana. Dekleta so si jo izbrala sama. Te igre učitelj Metod Mervič […]

Marija Vidau in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 1. avgust 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je kostumografinja Marija Vidau, letošnja prejemnica nagrade Polde Bibič za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Mariji Vidau.

Mirjam Korbar in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 1. avgust 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralka Mirjam Korbar, letošnja prejemnica nagrade Duša Počkaj, ki ji jo je ZDUS podelilo za vlogo Sofíe Cuevas v uprizoritvi Vrh ledene gore v režiji Mojce Madon in za vlogo Katarine v uprizoritvi Tih vdih v režiji Nejca Gazvode. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Mirjam Korbar.

Pogovor s Cvetko Lipuš

Poiesis, 1. avgust 2019 ― V pesniški prostor ste dokončno vstopili leta 1989 s prvencem Pragovi dneva, pred tem ste pesmi objavili tudi […] The post Pogovor s Cvetko Lipuš appeared first on POIESIS.
Za uvod v TrNOVfest Hamo & Tribut To Love ter Buržuazija

Za uvod v TrNOVfest Hamo & Tribut To Love ter Buržuazija

Misli, 1. avgust 2019 ― S koncertom skupin Hamo & Tribut To Love ter Buržuazija se bo drevi na dvorišču Karunove 14 v Trnovem začel festival TrNOVfest. Do 31. avgusta bodo domala vsak večerna sporedu nastopi glasbenikov, poleg spremenjenega imena festivala, ki prevzema vlogo nekdanjega brezplačnega avgustovskega Trnfesta, pa bo novost tudi vstopnina pet evrov.
Violinski koncerti III: Stoletje napovedanih sledi

Violinski koncerti III: Stoletje napovedanih sledi

ARS Čas, prostor in glasba, 1. avgust 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden Ko je glasba dosegla trdno družbeno veljavo, so se njena pota utrjevala. Napovedovale so se nove možnosti, nove sledi. Kdo bi si mislil, da bodo skromni začetki, ki so se zgodili pred 500 leti, imeli tako bogato sled! V oddaji bomo predvajali tale dela: Concerto grosso v G-duru opus 8 št. 6 Giuseppa Torellija. Igrala je Capella Savaria, dirigent je bil Pál Németh. Iz cikla Concerti grossi opus 6 Arcangela Corellija smo izbrali dva concerta grossa – sedmega in enajstega. Igral je Ansambel 415, vodil ga je je Jasper Kristensen. Iz cikla dvanajstih koncertov L’Estro  Armonico (Harmonski navdih) Antonia Vivaldija smo izbrali prvega. Igrali so I Musici. Ansambel I Musici je odigral še prvi violinski koncert iz cikla Štirje letni časi ‘Pomlad’ Antonia Vivaldija, solistka pa je bila Pina Carmirelli. Oddajo ‘Stoletje napovedanih sledi’ je pripravil Pavel Mihelčič, posnel jo je Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič.
še novic