Vabilo: Prostorska problematika scenskih umetnosti

Asociacija, 20. avgust 2019 ― Prostorsko vprašanje je zagotovo ena pomembnejših tematik, ko govorimo o pogojih dela za nevladne organizacije pa tudi za samozaposlene v kulturi. Umetniško ustvarjanje je zelo heterogeno in če pri nekaterih poklicih in področjih prostor ne predstavlja posebnega pogoja, je spet pri drugih ravno prostor tisti temelj, ki ustvarjalnost sploh omogoča. Eno takih področji so tudi … Preberi več o Vabilo: Prostorska problematika scenskih umetnosti

Gledališče Glej vabi k sodelovanju

SiGledal Novice, 20. avgust 2019 ― V Gledališču Glej so vedno na preži za novimi idejami. V jeseni 2019 snujejo programsko prijavo za naslednja štiri leta in iščejo zanimive projekte in umetnike ter umetnice, ki bi v Gleju želeli razvijati produkcijo v letih med 2020 in 2023. Prav tako vsako leto sprejemajo dobre ideje, drzne ustvarjalce ter domišljene koncepte, vedno pa so odprti tudi za koprodukcijska sodelovanja in gostovanja že izdelanih predstav.

Septembra že 34. Mednarodni literarni festival Vilenica

CED, 20. avgust 2019 ― Društvo slovenskih pisateljev vabi na 34. Mednarodni literarni festival Vilenica (10.–15. sept. 2019), ki je del projekta »Read Me I am Yours« s podporo Ustvarjalne Evrope. Festival prinaša številne dogodke; literarna branja, pogovore, srečanja in okroglo mizo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Vabljeni tudi v kraško jamo Vilenica, na slovesno podelitev nagrade vilenica 2019.
Tehnologija 5G bo predmete povezala v svetovni splet

Tehnologija 5G bo predmete povezala v svetovni splet

ARS Arsov forum, 20. avgust 2019 ― Internet stvari, samovozeči avtomobili in pametni domovi bodo pod nadzorom umetne inteligence. Znanstveniki kalifornijske univerze Berkley so pred kratkim izumili neinvazivne drobne senzorje, ki jih bomo lahko nosili na telesu. Biometrična tipala bodo zajemala podatke o vsebini našega potu. Odveč je vprašanje, zakaj bi jih nosili, temveč kdaj. Nova generacija mobilnih omrežij tehnologija 5G bo namreč v prihodnjih letih omogočila, da bodo milijarde različnih tipal na telesih, v pametnih avtomobilih, domovih, službah in šolah povezane v svetovni splet in bodo izmenjavale podatke. Živeli bomo v pametnih mestih, v katerih bo naše samovozeče vozilo komuniciralo s semaforji in števci prometa ter drugimi vozili. Umetna inteligenca v teh sistemih bo prometne tokove – in naše življenje nasploh – usmerjala po na videz povsem nelogičnih vzorcih, ki pa se bodo izkazali za najučinkovitejše, najhitrejše ali najcenejše. Še več, pametni dom bo ob našem odhodu iz službe “vedel”, da prihajamo, in bo prilagodil temperaturo bivalnih prostorov, ravno pravi trenutek skuhal kavo ali denimo ogrel pečico. Navigacija Google Maps že danes uporablja podatke mobilnih telefonov v avtomobilih. Umetna inteligenca preračunava, kako hitro se naprave premikajo, kje so zastoji in katera pot je najbolj smiselna v danem trenutku. Čedalje več ljudi Googlovo navigacijo zaradi učinkovitosti uporablja za vsakodnevne poti. foto: Pixabay/deepanker70 Tehnologija 5G prinaša internet stvari, ki bo spremenil pravila igre. O prihodnosti, ki počasi postaja del digitalne sodobnosti, smo govorili z izrednim profesorjem dr. Simonom Dobriškom, predstojnikom Laboratorija za strojno inteligenco na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, in Matjažem Ropretom, ki o novih tehnologijah piše za spletno stran Tehnozvezdje.
Doepner & Summers: Tree harp (or: Just the Tree of Us), first part

Doepner & Summers: Tree harp (or: Just the Tree of Us), first part

Cirkulacija 2, 20. avgust 2019 ― Thursday, 22 August 2019, 7.30 pm, parking lot in front of Cirkulacija 2, Tobačna 5, Ljubljana: you are invited to the aural experience of a kinetic landscape sculpture and performance featuring: a tree, strings, wind and technological systems by two artists. TREE HARP (or: JUST THE TREE OF US), first part actors: tree, Stefan Doepner and Joe Summers The daily performance of a tree happens mostly behind the curtain – what we see on stage is the result of a long career of tiny unseen actions. ...
Tradicionalni kiparski materiali z izkušnjo sodobnega časa

Tradicionalni kiparski materiali z izkušnjo sodobnega časa

ARS Svet kulture, 20. avgust 2019 ― Oddajo začenjamo z razstavo Zmaga Posege, predstavljamo pa tudi Bei Daa, ki gostuje na festivalu Dnevi poezije in vina Letos je minilo 10 let od smrti akademskega kiparja Zmaga Posege, umetnika iz Bilj pri Novi Gorici, ki je tradicionalne kiparske materiale, kot so les, kamen, glina in bron, uporabljal z izkušnjo sodobnega časa. V okviru letošnjega 67. Ljubljana festivala bodo nocoj odprli spominsko razstavo njegovih del. Bei Dao, čigar poezija je prevedena v več kot 30 jezikov, spada med tako imenovane »meglene pesnike«, ki so nastopili proti pojmovanju umetnosti, kot ga je Kitajska gojila po Kulturni revoluciji. Enega izmed treh častnih gostov festivala Dnevi poezije in vina predstavljamo tudi v današnji oddaji.

Nejc Černigoj: Slovenska obala med vizijo in stihijo

OUTSIDER, 20. avgust 2019 ― Slovenska obala ima v kolektivni zavesti Slovencev posebno mesto. Potem ko je bila stoletja v vplivni sferi svetovnih velesil, nam je nazadnje zgodovinska usoda dobrih 43 kilometrov obale namenila v suvereno upravljanje. S tem nam je bila dana tudi velika odgovornost nad tem, kako z njo ravnamo. Ključna osebnost hitrega povojnega razvoja te dotlej praktično… The post Nejc Černigoj: Slovenska obala med vizijo in stihijo appeared first on OUTSIDER.

Ustvarjalne sinergije v Varaždinu

CED, 20. avgust 2019 ― 29. avg. 2019 bomo na Hrvaškem v okviru uličnega in glasbenega festivala Špancirfest, skupaj s hrvaškimi in avstrijskimi kolegi, predstavili priložnosti za mednarodno sodelovanje, ki jih omogoča Ustvarjalna Evropa, ter dejavnosti in delo CED. Promovirali bomo tudi uspehe slovenskih ustvarjalcev.

9. SLOVENSKA GLASBENA OLIMPIJADA (2020)

Glasbena mladina, 20. avgust 2019 ― Vabilo učiteljem glasbene umetnosti Glasbeno nadarjenim osnovnošolcem moramo ponuditi pestra, spodbudna in izzivajoča učna okolja in jim dati priložnost za izkazovanje glasbenih znanj in ustvarjalnih potencialov. Povabilo k udeležbi na šolski in državni glasbeni olimpijadi, priprave na tekmovanje in snovanje lastne skladbe od ideje do končnega zapisa pomenijo tako za učence kot za učitelje-mentorje poseben […]

V Zagrebu razstava Alenke Gerlovič

Misli, 20. avgust 2019 ― V studiu Moderne galerije Josip Račić bodo drevi odprli razstavo Likovni svet Alenke Gerlovič (1919- 2010) Med Zagrebom in Dalmacijo. Na ogled bo okoli 20 del iz slikarskega opusa slovenske umetnice. Gre za akrile in akvarele iz zbirke Posavskega muzeja Brežice, nastale med letoma 1961 in 1991, ki jih je umetnica muzeju podarila leta 2005.
V atriju Plečnikovih Križank skulpture Zmaga Posege

V atriju Plečnikovih Križank skulpture Zmaga Posege

Misli, 20. avgust 2019 ― V atriju Križank bodo drevi odprli razstavo Hommage Zmagu Posegi: Deset let kasneje. Na ogled bo 16 kiparjevih del iz kamna in brona, ki jih je ustvaril v 90. letih minulega stoletja. Skulpture, večinoma brez naslovov, bodo po besedah kustosinje Nelide Nemec obiskovalcem odstrle le delček Posegove intimne, globoko občutljive duhovne dimenzije.

1968 – Intervencija Varšavske zveze na Češkoslovaškem

Zgodovina na dlani, 20. avgust 2019 ― Pozno zvečer 20. avgusta leta 1968 so sile varšavskega pakta izvedle invazijo na Čehoslovaško. Več o dogajanjih na Češkoslovaškem v letu 1968 pa si lahko preberete v našem članku Petdeseta obletnica »praške pomladi«. Preberi The post 1968 – Intervencija Varšavske zveze na Češkoslovaškem appeared first on Zgodovina na dlani.
1969 Unec – Odkritje spominske plošče generalu Rudolfu Maistru

1969 Unec – Odkritje spominske plošče generalu Rudolfu Maistru

Stare slike (Cerknica), 20. avgust 2019 ― Na vroč poletni dan, 27. julija 1969, je bila na Maistrovi hiši odkrita spominska plošča prvemu slovenskemu generalu Rudolfu Maistru. Prišle so delegacije iz Celja, Kamnika in Maribora, prišlo je okoli 200 borcev prostovoljcev za severno mejo in se poklonilo svojemu komandantu. Tudi sam sem se udeležil tega slavnostnega dogodka. General in pesnik Rudolf Maister […]
S širokim nasmehom

S širokim nasmehom

Odzven, 20. avgust 2019 ― Za vse vas, ki ste poletno morsko gladino zamenjali za razbeljeni asfalt in si ob tem niste belili las zaradi vremenskih (ne)všečnosti, je Intentalo de Nuevo pravi naslov. Zapeljal vas bo ne glede na vašo sramežljivost pri zapeljevanju.
še novic