Arhitektura: Vila Sončnica

OUTSIDER, 27. december 2019 ― Vila Sončnica ob Blejskem jezeru po vzponih in padcih končno vstopa v novo obdobje svojega življenja. To je začela leta 1936, ko je bila po načrtih Josipa Costaperarie, slovenskega arhitekta hrvaško-furlansko-nemškega rodu, zgrajena za zaslužnega ljubljanskega župana Ivana Hribarja. Kasneje se je v njej naselila limnološka postaja. Ko pa so pisarne in laboratoriji nehali delovati,… The post Arhitektura: Vila Sončnica appeared first on OUTSIDER.
Oblo in oglato: Na državno razstavo sta se uvrstili deli Hotenjke in Postojnčanke

Oblo in oglato: Na državno razstavo sta se uvrstili deli Hotenjke in Postojnčanke

Notranjsko primorske novice » Kultura, 27. december 2019 ― Na bienalni državni razstavi javnega sklada za kulturne dejavnosti z naslovom Oblo in oglato, ki bo prihodnje leto na ogled v Murski Soboti in nato na gradu Snežnik, sta se uvrstili tudi deli Darinke Lapajne iz Hotedršice in Nataše Zirnstein iz Postojne, ki ju je izbral strokovni selektor, akademski slikar Janez Zalaznik. Keramika Homo digitale, Darinka Lapajne Foto: osebni arhiv Namen bienalnih državnih tematskih razstav ni tekmovalnost, pač pa, pravijo na JSKD-ju, je smisel projekta v postavljanju ovir in izzivov, zastavljanju vprašanj in problemov, ki naj ustvarjalce napeljejo k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih likovnega izražanja. Letos je v projektu sodelovalo 460 umetniških del, na desetih regijskih razstavah jih je bilo na ogled 266, za državno razstavo pa jih je strokovni selektor, akademski slikar Janez Zalaznik, izbral 60. Državna razstava bo v Galeriji Murska Sobota od 2. julija do 25. avgusta prihodnje leto, nato pa jo bodo Preselili na grad Snežnik, kjer bo na ogled od 4. septembra do 4. oktobra. Ob razstavi bodo natisnili katalog z reprodukcijami vseh razstavljenih del. Akril na platnu Nataše Zirnstein in keramika Darinke Lapajne Na državni razstavi bosta na ogled tudi akril na platnu Ona in on Nataše Zirnstein ter keramika Homo digitale Darinke  Lapajne. »Uvrstitev mi veliko pomeni, čeprav se udeležujem pomembnih mednarodnih razstav, je bila moja skrita želja, da se nekoč uvrstim tudi na državno razstavo JSKD-ja,« pravi Darinka Lapajne in dodaja, da v ustvarjanju uživa. Začela je s tehniko raku, nato pa razvila povsem lasten umetniški izraz, s katerim je pritegnila veliko zanimanja in postala prepoznavna tako doma kot v tujini. Svoja dela je prvič razstavljala leta 2013 v Logatcu, takrat je bila razstava dobro obiskana, obiskovalci pa navdušeni nad njeno umetnostjo. Kot pravi sama, je bila razstava zelo opažena tudi zaradi tega, ker so bila njena prva dela očem zelo všečna. »Že dve leti pozneje sem na drugi razstav
Nace Bizilj – fotoreporter

Nace Bizilj – fotoreporter

ARS Likovni odmevi, 27. december 2019 ― Nace Bizilj je leta in desetletja pripovedoval s fotografijami, tokrat pa (v družbi s kustosinjo Ireno Uršič) pripoveduje z besedami V Muzeju novejše zgodovine je do 16. februarja na ogled pregledna razstava Nace Bizilj – fotoreporter. Razstavo o enem izmed najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja je pospremil zgleden katalog z naslovom Pomladni sij, ki ga je uredila Irena Uršič. Več o razstavi in še čem bosta povedala fotoreporter Nace Bizilj in kustosinja Irena Uršič. Pogovor z njima je v petek, 20. decembra v Muzeju novejše zgodovine posnel Marko Golja. Vabljeni k poslušanju. Ples narodnih nošFoto: Nace Bitilj Žalovanje za TitomFoto: Nace Bizilj Zborovanje v podporo četvericiFoto: Nace Bizilj Osamosvojitev SlovenijeFoto: Nace Bizilj
Najboljši in najzanimivejši filmi leta 2019

Najboljši in najzanimivejši filmi leta 2019

ARS Arsov forum, 27. december 2019 ― Filmski kritiki tudi o razkoraku med pozitivnimi kritikami in nizkim številom gledalcev Po katerih filmih si bomo zapomnili minulo leto? Katerim filmom, ki ste jih morda zamudili, velja v prihodnjih mesecih še nameniti pozornost? Katere teme so naslavljali letošnji domači in tuji filmi in kako bistveni so za današnjo realnost? Oddajo namenjamo najboljšim in najzanimivejšim filmom leta 2019 po mnenju treh filmskih kritikov. To so Ana Jurc, njene ocene filmov in odlični intervjuji z ustvarjalci so zelo brani na našem spletnem portalu MMC, Ana Šturm, članica uredništva revije za film in televizijo Ekran, soustanoviteljica prvega filmskega podcasta FilmFlow ter nova predsednica društva slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI, in pa Žiga Brdnik, ki kot filmski kritik prav tako piše za Ekran, pa tudi za časnik Večer in revijo Dialogi, deluje pa tudi kot programski selektor društva za razvoj filmske kulture v Mariboru.

voščilo

Knjižnica Postojna, 27. december 2019 ― "Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo." (mongolski pregovor). Kolektiv Knjižnice Bena Zupančiča Postojna vam vošči vesele praznike, v novem letu pa obilo prebujenja in razsvetljenja.

CMAKino: Mlado Cerkno

C.M.A.K. Cerkno, 27. december 2019 ― Ponedeljek, 30. 12. 2019, ob 19h, Močnikova ulica 3 Mlado Cerkno je sklop krajših videointervjujev z mladimi ustvarjalkami in ustvarjalci iz Cerknega, delujočimi na področju kulture. Je vpogled tako v njihovo ustvarjalnost kot tudi njihove potrebe in želje na tem področju. Videi bodo v januarju na voljo na svetovnem spletu, še prej pa si jih […] The post CMAKino: Mlado Cerkno appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Ment Ljubljana v šesti izvedbi z več kot 60 izvajalci

Misli, 27. december 2019 ― Med 5. in 7. februarjem bo po več ljubljanskih prizoriščih potekal 6. festival in konferenca Ment Ljubljana. Dosedanji seznam nastopajočih navaja več kot 60 imen, na končnem pa jih bo kar 26 slovenskih, je za STA povedal umetniški direktor festivala Andraž Kajzer in dodal, da to rekordno število zaobjema skoraj tretjino izvajalcev.

20. ANA MRAZ – prvi festivalski večer v Ljubljani!

Ana Monro, 27. december 2019 ― Že prvi festivalski večer jubilejnega 20. zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2019, ki v zadnjih dneh leta gostuje na ljubljanski Špici, je bilo pestro in veselo, saj se je plesalo in pelo, malo pa je tudi (za)gorelo. Skratka bila je zabava, po kateri ne boli glava! Privoščite si jo tudi vi! Vabljeni na ljubljansko Špico ... The post 20. ANA MRAZ – prvi festivalski večer v Ljubljani! appeared first on Ana Monro.

Jasna Janež bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 27. december 2019 ― Študentka zadnjega letnika magistrskega študija slovenistike, amaterska igralka, pesnica, rekreativna športnica Jasna Janež je štafetno palico prejela od Vida Skrbinška, sama pa jo predaja Anamariji Krajšek. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih tekstov in se odločila, da bo v branje priporočila besedilo Dvigalo Petra Semoliča.

1979 – Začetek sovjetsko-afganistanske vojne

Zgodovina na dlani, 27. december 2019 27. decembra 1979 so vojaki sovjetski specialci, preoblečeni v afganistanske vojake, izvedli operacijo, v kateri so zavzeli palačo, kjer je bival tedanji afganistanski predsednik Hafizullah Amin. Amin je bil usmrčen, novi vodja države pa je postal Babrak Karmal, lojalen Sovjetski zvezi. Ta dogodek štejemo tudi kot začetek sovjetske intervencije v… Preberi The post 1979 – Začetek sovjetsko-afganistanske vojne appeared first on Zgodovina na dlani.
Pesmi in viže iz Beneške Slovenije

Pesmi in viže iz Beneške Slovenije

ARS Za en bokal muzike, 27. december 2019 ― Po večini bomo slišali različice pesmi, ki so tudi sicer znane v slovenskem prostoru, vendar so v Benečiji oblikovale po svoje in dobile prepoznaven značaj in obliko. Tokrat bomo v oddaji Za en bokal muzike slišali pesmi in viže iz Beneške Slovenije, ki jih je z arhivskih posnetkov koprskega radia za oddajo leta 1979 izbral Julijan Strajnar. Po večini bomo slišali različice pesmi, ki so tudi sicer znane v slovenskem prostoru, vendar so v Benečiji oblikovale po svoje in dobile prepoznaven značaj in obliko.
Miha Mazzini: Funny

Miha Mazzini: Funny

ARS Izšlo je, 27. december 2019 ― Avtor je z romanom ponovno dokazal, da je spreten pripovedovalec s humorno žilico, v pogovoru pa, da je še kako hvaležen sogovornik. Pisatelj, esejist in filmski avtor Miha Mazzini redno objavlja romane in redno pritegne bralke ter bralce, za roman Otroštvo pa je dobil prestižno nagrado kresnik za najboljši roman. Tudi njegov trenutno zadnji objavljeni roman Funny vsebuje mnoge odlike njegovega pisanja, med drugim humor in spretno fabuliranje. Romaneskni junak oziroma antijunak romana Funny je nekdanji novinar, ki se bo s svojo največjo krizo šele srečal. To pa še ni vse. Ob razvijanju pripovedne linije o zakonski krizi, ki se dodatno zaplete v Afriki, je pisatelj pisal tudi o sodobnem svetu, predvsem o zahodni civilizaciji in njenih spremembah. Precej pozornosti je namenil še stranskim likom, med drugim tudi prizorom v prodajalni rabljenih plošč, kamor nekajkrat zaide njegov antijunak. O omenjenih motivih in temah je avtor pripovedoval v pogovoru z Markom Goljo, res pa je, da je marsikaj (zaradi bralskega užitka prihodnje(ga) bralke in bralca) zamolčal, hkrati pa (kot razgledan kolumnist) marsikdaj razširil svoj odgovor z zanimivo interpretacijo, razlago. Nikar ne zamudite. Foto: Marko Golja
V svetu osamljenega jezdeca

V svetu osamljenega jezdeca

Odzven, 27. december 2019 ― Kdor čaka, dočaka: potrpežljivost ob čakanju na solistično ploščo Nika Novaka, je poplačana z domišljeno in lično izdajo v obliki knjige 1, 2, 3, … 4, ki zaobjema zadnjih pet let njegovega ustvarjanja.
še novic