Dve zlati piščali za Dan D

Dan D, 18. junij 2020 ― Dan D so na letošnji podelitvi glasbenih nagrad Zlata piščal slavili kar dvakrat. Akademija strokovnjakov z glasbenega in medijskega področja jih je proglasila za izvajalce leta 2019, album leta pa je postala njihova Knjiga pohval in pritožb (Milo za drago). Skupaj z nagrado za album DNA D v letu 2016 so v zbirki skupine Dan D sedaj že tri Zlate piščali. Knjiga […] The post Dve zlati piščali za Dan D appeared first on Dan D.
Literarna nagrada vilenica za slovaško pesnico Milo Haugovo

Literarna nagrada vilenica za slovaško pesnico Milo Haugovo

Misli, 18. junij 2020 ― Velika nagrajenka 35. festivala Vilenica je slovaška pesnica Mila Haugova, ki po besedah predsednika žirije Vilenice Aljoše Harlamova v sedanjih razmerah pooseblja Srednjo Evropo. Slovenski avtor v središču letošnjega festivala, ta bo potekal med 8. in 13. septembrom, pa je Vinko Möderndorfer.

Črno-bela prihodnost

OUTSIDER, 18. junij 2020 ― Ko je v Tivolskem gradu pred skoraj dvema stoletjema od časa do časa stanoval maršal Radetzky, so bile sobane v prvem nadstropju verjetno opremljene relativno skromno – kot se za starega soldata, ki je večino svojega življenja preživel na bojnih pohodih in poljskih posteljah, tudi spodobi. Radetzky je bil varuh starega reda. Vsi njegovi manevri,… The post Črno-bela prihodnost appeared first on OUTSIDER.
Na Ptuju raste nov rod umetnikov

Na Ptuju raste nov rod umetnikov

Štajerski tednik, 18. junij 2020 ― Na Prešernovi 29 na Ptuju, v pritličnih prostorih Galerije mesta Ptuj, bo vse do jeseni na ogled študijska razstava udeležencev začetnega tečaja risanja, ki ga je po nekajletnem premoru organizirala OI JSKD Ptuj v sodelovanju z Galerijo mesta Ptuj.
Ptuj: Tržnica tudi kot razstavišče

Ptuj: Tržnica tudi kot razstavišče

Štajerski tednik, 18. junij 2020 ― Razstava na prostem Številne podobe Ptuja, ki so jo odprli 10. junija na platoju ptujske tržnice, je nastala na pobudo MO Ptuj in županje Nuške Gajšek. S tem so v MO Ptuj predstavili še en vidik uporabe tržnice – enostaven dostop do kulturne dediščine.

Umrl gledališki režiser Igor Vuk Torbica

SiGledal Novice, 18. junij 2020 ― V 33. letu je v Rovinju umrl znani gledališki režiser Igor Vuk Torbica, je v sredo zvečer objavila srbska radiotelevizija (RTS), ki se sklicuje na sporočilo družine in prijateljev. Torbica je sodeloval s številnimi znanimi gledališči v regiji, od Slovenije do Severne Makedonije, med drugim tudi v Ljubljani in Kranju.
Sejem na zraku: park Zvezda

Sejem na zraku: park Zvezda

Društvo slovenskih pisateljev, 18. junij 2020 ― Priljubljeni Sejem na zraku – ki je bil bržkone prva kulturna prireditev v živo po preklicu epidemije – se vrača. V sodelovanju s številnimi založbami bo tokrat potekal od 19. do 21. junija na tradicionalni in priljubljeni lokaciji v središču prestolnice, v parku Zvezda. Knjige bodo predstavljali in ponujali številni založniki, ki so za sejem […]
Cirkulacija 2: News from the Crypt

Cirkulacija 2: News from the Crypt

Cirkulacija 2, 18. junij 2020 ― Po dolgem vsenacionalnem krču najavljamo reanimacijo situacije in povratek k (našim = Cirkulacijskim) koreninam. Napovedujemo: “hiperprodukcijo in kulturni dom”. Najavljamo “Stroj za izboljšanje sveta”. Po polletnem prehodnem obdobju smo z veliko pomočjo Mestne občine Ljubljana uspešno naselili Podhod Ajdovščina v centru Ljubljane in v preteklih dneh že začeli vzpostavljati delovne pogoje za nadaljevanje naših dejavnosti v obliki lokalnega centra interdisciplinarnih pristo...

V Velenju slovesna podelitev nagrad in priznanj 19. Lirikonfesta

Misli, 18. junij 2020 ― Na osrednji literarni prireditvi letošnjega 19. Lirikonfesta Velenje, Lirikonfestova akademija Poetična Slovenija 2020, bodo drevi podelili festivalske nagrade in priznanja. Nagrajenci so znani. Nagrado velenjico - čašo nesmrtnosti 2020 bo prejela pesnica Lidija Dimkovska. Vrhunec festivala spremlja tudi nekaj drugih prireditev.

Sebastijan Pregelj: V Elvisovi sobi

Koridor, 18. junij 2020 ― V Elvisovi sobi je bilo vse prav in v redu, svet se je zdel dober. Igrali so se in pogovarjali. Preprosto so bili otroci in to je zadostovalo. The post Sebastijan Pregelj: V Elvisovi sobi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Galerija Photon na sejmu Photo Basel – Virtualna edicija

Galerija Photon na sejmu Photo Basel – Virtualna edicija

Galerija Photon, 18. junij 2020 ― Od srede 17. do nedelje 21. junija 2020 Galerija Photon letos sodeluje na prvi virtualni ediciji prepoznavnega sejma Photo Basel. Na sejmu predstavljamo dela sledečih avtorjev/ic (za več informacij o posameznih avtorjih/cah in njihovih serijah prosim sledite spodnjim povezavam): Goran Bertok: Stigmata,  Omen, Lakota Vanja Bučan: V iskanju Sadiqa Branko Lenart: Hand:Work Rudolf ...
Jubilejna uprizoritev Clugovega Radio and Juliet ob petnajsti obletnici premiere

Jubilejna uprizoritev Clugovega Radio and Juliet ob petnajsti obletnici premiere

SNG Maribor, 18. junij 2020 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 19. junija 2020, izvedel jubilejno 120. uprizoritev baleta Edwarda Cluga Radio and Juliet, ki letos slavi 15 letnico od premiere. Plešejo Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Yuya Omaki, Tiberiu Marta in Filip Jurič. Radio and Juliet je na sporedu tudi v soboto, 20. junija 2020.
Mračno potovanje doktorja iz Auschwitza

Mračno potovanje doktorja iz Auschwitza

Airbeletrina, 18. junij 2020 ― Knjiga se ukvarja z begunskim življenjem enega najbolj notoričnih zločincev vseh časov, Josefa Mengeleja. Kljub temu da gre za medijsko precej eksplatirano temo, pa očitno še vedno buri domišljijo, morda tudi zato, ker se je okoli njegovega življenja spletlo toliko neverjetnih, tudi neresničnih zgodb. Najbolj pa zagotovo zato, ker gre za človeka, ki pooseblja zlo nacističnega uničevalskega projekta.

Domače viže in domača hrana

Kamnik.info, 18. junij 2020 ― Minil je že tretji glasbeno-kulinarični dogodek iz sklopa Glasba z okusom; koncert, ki nahrani dušo in telo. Matic Smolnikar je akademski glasbenik, ki ustvarja, snema in izvaja tako resno kakor tudi popularno glasbo. K sodelovanju je včeraj povabil mlado kamniško pevko Tejo Poljanšek, študentko jazz glasbe in uveljavljenega slovenskega violinista Klemena Bračka. Tema včerajšnjega koncerta, ... Prispevek Domače viže in domača hrana je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
V MAO razstava izdelkov domačih ustvarjalcev (Tunel 29)

V MAO razstava izdelkov domačih ustvarjalcev (Tunel 29)

Misli, 18. junij 2020 ― V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo drevi odprli razstavo (Tunel 29): Oblikovanje za postapokaliptični svet. Predstavitev 30 izbranih izdelkov domačih ustvarjalcev in ustvarjalk različnih generacij je v organizaciji Centra za kreativnost (CzK) prvotno nastala za milanski teden oblikovanja.
V Oslu bodo odprli novo knjižnico

V Oslu bodo odprli novo knjižnico

Misli, 18. junij 2020 ― V središču norveške prestolnice Oslo bodo danes odprli novo knjižnico. Osrednja knjižnica Deichman je steklena zgradba ob spektakularni operni hiši in novem Munchovem muzeju, ki ga bodo predvidoma jeseni odprli kot poklon norveškemu slikarju Edvardu Munchu (1863-1944).
Znan bo letošnji dobitnik mednarodne literarne nagrade vilenica

Znan bo letošnji dobitnik mednarodne literarne nagrade vilenica

Misli, 18. junij 2020 ― Danes bo znano, kdo bo dobitnik mednarodne literarne nagrade vilenica, prav tako bo naznanjen slovenski avtor v središču festivala. Na novinarski konferenci, ki bo tokrat potekala virtualno, bodo predstavili tudi glavne vsebinske poudarke in novosti letošnjega mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki bo potekal med 8. in 13. septembrom.
Uršula Berlot - Inverzni prostor (2017) Eksperimentalni video

Uršula Berlot - Inverzni prostor (2017) Eksperimentalni video

DIVA nove pridobitve, 18. junij 2020 ― Video prepleta dva nivoja mikroskopskega opazovanja: prva linija posnetkov prikazuje transformacijo nežive (anorganske) materije iz enega agregatnega stanja v drugo oziroma proces kristalizacije, v katerem iz posameznih ionov v raztopini nastaja trdna materija, da sistem ostaja v ravnotežju. Posnetke tvorjenja različnih tipov kristalov prekinjajo statične slike geometrično urejenih koncentričnih ali mrežnih vzorcev, ki delujejo kot periodična motnja v vizualnem polju. Te podobe opozarjajo na tehnolo&a...
Uršula Berlot, Sunčana Kuljiš Gaillot - Cast to the Bottom (2017) Eksperimentalni video/ Glasbeni video

Uršula Berlot, Sunčana Kuljiš Gaillot - Cast to the Bottom (2017) Eksperimentalni video/ Glasbeni video

DIVA nove pridobitve, 18. junij 2020 ― Video je bil ustvarjen za skladbo Cast to the Bottom z albuma The Great Crater glasbenika Scannerja (Glacial Movements, 2017). Video združuje 3D digitalno simulacijo in digitalno obdelane video posnetke ter prikazuje virtualno potovanje po namišljeni podvodni pokrajini. Segmenti krajine spominjajo na predhodno realizirana umetniška dela Berlotove – topografije magnetnih tekočin in svetlobne skulpture. Sanjska kvaliteta videoposnetka izhaja iz negotovosti prepoznanja časovn...
Uršula Berlot, Sunčana Kuljiš Gaillot - Fluidna Trdnost (2017) Eksperimentalni video/ Avtorski video

Uršula Berlot, Sunčana Kuljiš Gaillot - Fluidna Trdnost (2017) Eksperimentalni video/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 18. junij 2020 ― Okrogla oblika v procesu nenehne transformacije je utemeljena na ideji simulacije življenja na molekularni ravni. Struktura, ki izmenično spominja na zgradbo virusov, kompleksnih proteinov ali ogljikovih fulerenov, se razgrajuje, preoblikuje in sestavlja v nizu urejevalnih procesov. Spajanje elementov po sistemu oblike in protioblike (princip ključ-klučavnica), verižnega sklepanja, deformacije s pomnoženimi simetrijami ali posnemanje Brownovega gibanja, ustvarjajo abstraktne gibljive oblike, ki v stal...
Slovenski filmi na 73. filmski tržnici v Cannesu

Slovenski filmi na 73. filmski tržnici v Cannesu

BSF, 18. junij 2020 ― Letošnja 73. filmska tržnica v Cannesu bo prvič potekala na spletu od 22. do 26. junija. Slovenski filmski center bo na virtualni filmski tržnici (Market Screenings 2020) predstavil tri slovenske celovečerne filme. Projekcije filmov so namenjene predvsem festivalskim selektorjem, ki naj bi filmom omogočili čim boljšo mednarodno festivalsko premiero.
še novic