Zviti & zlobni & škodljivi

Majda Širca blog, 14. julij 2020 ― Seveda predlagane horuk spremembe medijske zakonodaje ne vodi razmislek temveč interes, podložen z zlobo. Misliti pomeni razumeti obče sisteme varovanja svobode izražanja in javnega dobrega. Zloba pa pomeni spregled teh demokratičnih postulatov v prid lastnih interesov in ciljev. Za kaj … Continue reading →
Pismo predsednika DSP glede sprememb medijske zakonodaje

Pismo predsednika DSP glede sprememb medijske zakonodaje

Društvo slovenskih pisateljev, 14. julij 2020 ―           Pismo predsednikom parlamentarnih političnih strank in poslancem v Državnem zboru Spoštovani! Znašli smo se v zelo žalostnem času, v katerem se vsak dan vzpodbujajo nove in globlje delitve med nami samimi. To nedvomno ugotavljate kot politiki in se kot izvoljeni predstavniki vseh državljanov Republike Slovenije zavedate, da je to škodljivo […]
SVOBODA JE GLAGOL

SVOBODA JE GLAGOL

Društvo slovenskih pisateljev, 14. julij 2020 ― Spoštovani vsi kolesarji, pešci, sprehajalci, ljubitelji poezije in prijetnih petkovih večerov, pa tudi vsi ostali … VSE VAS VABIJO slovenski pesniki in pisatelji – v petek, 17. julija, ob 21h na tretji večer poezije, glasbe in druženja! Program tretjega večera: Tanja Božić, Lidija Dimkovska, Dejan Koban, Natalija Milovanović, Aleš Mustar, Peter Semolič Glasben gost: Matej Krajnc […]
Članice Mreže za prostor smo podprle tri projekte naših sočlanic

Članice Mreže za prostor smo podprle tri projekte naših sočlanic

Inštitut za politike prostora, 14. julij 2020 ― V petek, 10. julija 2020, je v Mariboru potekal prvi v seriji Idejnih zajtrkov za članice Mreže za prostor. Namenjen je bil predstavitvi projektnih predlogov članic na presečnem polju urejanja prostora in podnebnih sprememb, ki prek malih lokalnih aktivnosti, rešitev oziroma intervencij v prostoru prikazujejo možnosti za ukrepe na širši oziroma sistemski ravni. Projektne predloge... The post Članice Mreže za prostor smo podprle tri projekte naših sočlanic appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Odprti vpisni roki za študij dizajna

Fakulteta za dizajn, 14. julij 2020 ― Vabimo vas na smer Dizajn Management Informativni dnevi so: 22. 6., 13. 7., 24. 8., 7. 9. 2020, vsakokrat ob 12.00 uri in sicer ON-LINE. Več info na sledeči povezavi Vpisni Rok: od 20. 8. do 28. 8. 2020 Postani magister dizajna! DIZAJN MANAGEMENT (info) VIZUALNE KOMUNIKACIJE (info) NOTRANJA OPREMA (info) TEKSTILIJE IN OBLAČILA (info) Informativni dnevi […] The post Odprti vpisni roki za študij dizajna appeared first on Fakulteta za dizajn.

Srečanje z vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti ter direktorjem Osrednje knjižnice Srečka Vilharja na temo knjižnic na območju narodnih skupnosti

Ministrstvo za kulturo, 14. julij 2020 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je skupaj z v. d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino dr. Jelko Pirkovič na ministrstvu sprejela vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Feliceja Žižo ter direktorja Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper Davida Runco.

Ne spreglejte NOVIČNIKA (julij 2020)!

Ana Monro, 14. julij 2020 ― Kje in kdaj si lahko to poletje še ogledate atraktivne nastope uličnih umetnikov, pestra ponudba gledaliških izobraževanj in najbolj sveže informacije o naših aktivnostih na področju kreacije in mednarodnih sodelovanj. Vse to in še kaj prinaša julijski NOVIČNIK. Privoščite si ga!           The post Ne spreglejte NOVIČNIKA (julij 2020)! appeared first on Ana Monro.

Pripravljalni ukrep Music Moves Europe: Inovativna podporna shema za trajnostni glasbeni ekosistem

CED, 14. julij 2020 ― Kot del pripravljalnega ukrepa »Music Moves Europe: Krepitev evropske glasbene raznolikosti in talenta« (s proračunom v višini 2,5 milijona EUR) je objavljen razpis (EAC/S15/2020) za zbiranje predlogov, ki naslavlja potrebo za podporo zelenega, digitalnega, pravičnega in prožnega okrevanja evropskega glasbenega ekosistema ter njegov trajnostni razvoj po koronakrizi. Podaljšan rok: 19 Nov. 2020.

Rezervirajte si dneve. Za praznovanje!

Festival Maribor, 14. julij 2020 ― Kakšni časi! Po zmedi in kaosu preteklih mesecev še kako dobro dene, da si lahko povrnemo vsaj nekaj normalnosti, pozitivnosti in optimizma ter s krepko mero slednjega ponosno (in pogumno) najavimo datume Festivala Maribor 2020. Odvijal se bo od 17. do 26. septembra. Festival Maribor 2020 ne bo zgolj festival, temveč bo tudi praznovanje! Slavili […]

Častno srce Sarajeva mehiškemu režiserju Michelu Francu

Misli, 14. julij 2020 ― Filmski festival v Sarajevu, ki bo potekal od 14. do 21. avgusta na festivalskih lokacijah in spletu, bo nagrado častno srce Sarajeva podelil mehiškemu režiserju, scenaristu in producentu Michelu Francu. Po oceni organizatorjev je eden najpomembnejših neodvisnih filmskih ustvarjalcev. Poklonili se mu bodo tudi z retrospektivo v programu Posvečeno.
MJU objavilo poziv za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij

MJU objavilo poziv za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij

Javna agencija za knjigo, 14. julij 2020 ― Ministrstvo za javno upravo je objavilo Javni poziv za leto 2020 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij izbranih na razpisih sofinanciranih iz proračuna EU ali Urada za finančni mehanizem, Evropskega združenja za prosto trgovino - EFTA. Ministrstvo bo sofinanciralo finančni prispevek za projekte, ki se izvajajo na dan oddaje prijave na javni poziv in se zaključijo najkasneje do 31. 12. 2022.  Ministrstvo bo sofinanciralo finančni prispevek tudi za tiste projekte, ki so se začeli izvajati po objavi Javnega poziva za leto 2019 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij, izbranih na razpisih sofinanciranih iz proračuna Evropske unije ali Urada za finančni mehanizem, Evropskega združenja za prosto trgovino – EFTA (Uradni list RS, št. 26/19 z dne 26. 4. 2019) in se zaključijo najkasneje do objave tega javnega poziva. Rok za prijavo: 17. avgust 2020 Vse informacije, besedilo razpisa in obrazci so objavljeni na tej povezavi.
Šaljivca

Šaljivca

Airbeletrina, 14. julij 2020 ― Leta 2019 sta umetnika Maurizio Cattelan in Peter Handke za svoje delo dobila pomembni potrditvi. Njunemu ustvarjanju sta vrednost priznali finančna in mnenjska elita zahodnega sveta. Pozornost, ki sta je bila ob tem deležna, odpira vprašanje o vlogi umetnikove osebnosti, ki je bila v obeh primerih ključna.

Novih 20 na Einspielerjevi 1

Kamra.si, 14. julij 2020 ― Knjižnica Bežigrad in Slovanska knjižnica že dvajset let domujeta v stavbi na Einspielerjevi 1, kamor sta se preselili leta 2000. Pred tem sta kot samostojni knjižnici dolga leta delovali na različnih naslovih: Bežigrajska na Vodovodni 3 ter Slovanska v nekdanji Turjaški palači na Gosposki 15. Od leta 2008 dalje spadata v mrežo Mestne knjižnice Ljubljana, vsaka pa ima svoje poslanstvo. Knjižnica Bežigrad je standardno razdeljena na oddelke namenjene različnim starostnim in ciljnim skupinam, Slovanska pa je center za domoznanstvo in specialne humanistične zbirke. Razstava o zgodovini in delovanju obeh knjižnic bo v preddverju stavbe na ogled do konca letošnjega avgusta.

Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

Ministrstvo za kulturo, 14. julij 2020 13. julija 2020 je bil podpisan protokol, ki je osnova za vrnitev Narodnega doma Slovencem v Trstu. Pred stotimi leti na ta dan, 13. julija 1920, so italijanski fašisti ob podpori vojaških oblasti – gasilcem ni bilo dovoljeno gasiti – požgali predhodno stavbo slovenskega Narodnega doma v Trstu. Dogodek je s svojo simbolno sporočilnostjo globoko pretresel tržaške Slovence in Slovence nasploh.
1938 Prezid – Tamburaši

1938 Prezid – Tamburaši

Stare slike (Cerknica), 14. julij 2020 ― Člani PGD Prezid so že pred 2. svet. vojno dali pobudo za zbiranje denarnih sredstev za nakup raznovrstnih tamburic. Akcija je uspela, nakupili so tamburice in osnovali prvi tamburaški ansambel. Tako je imelo gasilsko društvo že 1938. leta svojo glasbo in svoj pevski zbor. Iz tega ansambla je prepoznan le Friderik Preuc – Fric (oče […]
Grossmannov festival še v Ljutomer, kjer bo podelitev nagrad

Grossmannov festival še v Ljutomer, kjer bo podelitev nagrad

Misli, 14. julij 2020 ― S projekcijo filma Vsi proti vsem Andreja Košaka se bo drevi v kinu na prostem na Glavnem trgu v Ljutomeru začel še drugi del 16. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Skupno bodo prikazali 28 celovečercev, 30 kratkih filmov in sedem glasbenih dokumentarcev iz 27 držav. V soboto bodo v Ljutomeru razglasili tudi letošnje nagrajence.

14. julija 1994 je v Ljubljani umrl Ferdo Godina, slovenski pisatelj in urednik

Kamra.si, 14. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. julija 1994 je v Ljubljani umrl Ferdo Godina, slovenski pisatelj in urednik. Rodil se je 17. oktobra 1912 v Dolnji Bistrici.Klasično gimnazijo je obiskoval v Mariboru in Ljubljani. Po maturi je nekaj časa študiral pravo, med leti 1930 in 1935 pa je v Mariboru opravil še nedeljsko dramsko šolo. Pod psevdonimom Bistrički Ferko je prve zgodbe začel objavljati v Kleklovih Novinah, v prekmurščini, nekaj pa tudi že v knjižni slovenščini. Bil je včlanjen v več takratnih kmečkih društev in pod njihovim okriljem po Prekmurju prirejal gledališke igre. Kasneje se je pridružil liberalneje usmerjenim študentom, ki so ustanovili Klub prekmurskih akademikov. Godina je postal urednik njihovega glasila Mladi Prekmurec. V svoji miselnosti se je vse bolj bližal marksizmu. Njegove ideje je prenašal tudi na dogajanje v Prekmurju in o tem pisal v liberalnih časopisih Jutro in prilogi Mariborski večernik. Prozo pa so mu pred 2. sv. vojno objavljali še v Ljubljanskem zvonu, Modri ptici, Sodobnosti in mariborskih Obzorjih. 
Iz moje poslušalnice: Jacuzzy Krall

Iz moje poslušalnice: Jacuzzy Krall

SIGIC - Novice, 14. julij 2020 ― Jacuzzy Krall svojo glasbeno poslanstvo uresničuje že več kot dve desetletji. Deloval je v skupinah Sausages in Los Ventilos. Kot producent, tehnik in tudi raper sodeluje pri snemanju albumov s paleto znanih domačih in tujih glasbenikov in glasbenih skupin.
še novic