V Zagrebu umrl znani igralec Pero Kvrgić

SiGledal Novice, 23. december 2020 ― V 94. letu je v Zagrebu umrl priljubljeni hrvaški gledališki, filmski in televizijski igralec Pero Kvrgić, so potrdili v tamkajšnjem domu za starejše občane, v katerem je legendarni igralec preživel svoja zadnja leta. Za svojo igro je prejel več nagrad, med drugim tudi državno odlikovanje za dolgoletne prispevke hrvaški kulturi.

Umrla dramska igralka Nika Juvan - Kalan

SiGledal Novice, 23. december 2020 ― V 91. letu se je poslovila dramska in filmska igralka Nika Juvan - Kalan, dolgoletna članica Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), s katerim je sodelovala vse do upokojitve. Nastopala je tako v klasičnih kot v sodobnih dramah in ustvarila več kot 90 vlog. Za svoje delo v gledališču je bila nagrajena s Severjevo in Župančičevo nagrado.

PKP 7: Odločno proti napadu na NVO

Asociacija, 23. december 2020 ― Vlada je nedavno potrdila sedmi proti-korona paket, v katerem je marsikaj spornega, predvsem pa je problematično, da ukrepov s področja kulture ponovno praktično ni. Ostro nasprotujemo ukinitvi Sklada za razvoj nevladnih organizacij, predlagamo posebne ukrepe za samozaposlene v kulturi, vlado pozivamo da podaljša ukrep temeljnega dogodka in predlagamo druge ukrepe s področja kulture. Zaskrbljujoče je, … Preberi več o PKP 7: Odločno proti napadu na NVO

Skupaj zmoremo!

Inštitut za politike prostora, 23. december 2020 ― Letošnje res posebno leto zaključujemo enotni kot še nikoli, vsi si najbolj od vsega želimo zdravja. S cepivom prihaja upanje, da se nam bo želja uresničila. IPoP se pridružuje pozivu Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ k cepljenju proti covid-19 in podpira cepljenje kot najučinkovitejši ukrep za zaščito našega zdravja ter zdravja naših družinskih... The post Skupaj zmoremo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Miloš Kosec: Mehka moč trdo zveni

OUTSIDER, 23. december 2020 ― Mehka moč lahko zveni trdo. To je bil moj prvi vtis otvoritve razstave Jasmine Cibic z naslovom Fundus prizadevanja, ki je v prazničnem času zaradi sprostitev ukrepov ob pandemiji vsaj za nekaj dni spet na ogled v MSUM, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. V z rdečo draperijo obdan prostor, prvega izmed treh razstavnih dvoran razstave, sta… The post Miloš Kosec: Mehka moč trdo zveni appeared first on OUTSIDER.
Zgodnja zgodovina pletarstva

Zgodnja zgodovina pletarstva

Loški muzej, 23. december 2020 ― Pletarstvo je ena najstarejših in najbolj razširjenih rokodelskih dejavnosti. Sega namreč v same začetke človeštva, razvilo pa se je na skoraj vseh koncih sveta ter v skoraj vseh zgodovinskih družbah in civilizacijah.

V mariborskem lutkovnem gledališču Rumi in kapitan

SiGledal Novice, 23. december 2020 ― V organizaciji Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) bo danes spletna premiera lutkovne predstave za najmlajše občinstvo Rumi in kapitan. Nastala je po istoimenski pesnitvi Saše Pavček, ki "vabi na plovbo po gladini življenjskih preizkušenj, kjer valove strahu, godrnjanja in sebičnosti premaga mirna gladina poguma, srčnosti in ljubezni".

Podelili Čopovi diplomi in priznanji za leto 2020

Misli, 23. december 2020 ― Čopovo diplomo za življenjsko delo na področju knjižničarstva za leto 2020 sta prejeli Angela Čuk iz specialne knjižnice Krka Novo mesto in Alenka Kavčič Čolić iz Narodne in univerzitetne knjižnice. Zveza bibliotekarskih društev Slovenije je v ponedeljek na prireditvi, ki je potekala virtualno, podelila še Čopovi priznanji za enkratne dosežke.
Na festivalu kratkega filma v Rimu nagrada za Branka Završana

Na festivalu kratkega filma v Rimu nagrada za Branka Završana

Misli, 23. december 2020 ― Na decembrskem 12. mednarodnem festivalu kratkega filma v Rimu (Roma film corto) je igralec Branko Završan prejel nagrado zlati kolosej za najboljšo vlogo. Žirijo je prepričal z vlogo Ivana, v nekdanji Jugoslaviji rojenega 60-letnega delavca v italijansko-hrvaški koprodukciji Il confine e un bosco v režiji Giorgia Milocca.
Srečno 2021

Srečno 2021

Galerija Photon, 23. december 2020 ― Ekipa Photona vam želi lepe božične praznike ter srečno novo leto! Ob koncu leta bi se sem vam radi zahvalili za pozornost in spremljanje programa Photona – Centra za sodobno fotografijo. Velika hvala za izkazano podporo in lepo vabljeni, da nas spremljate tudi v letu 2021.

Pa makar puklo

Kriterij.si, 23. december 2020 ― Pa makar puklo Umetniške krajine doma - drugi val Urednik Wed, 12/23/2020 - 11:33 Pa makar puklo Iz marketinškega vse mora ven! v intimistični vse mora not. Dol z razlikami. Nikdar to ni bilo lažje. Nikdar nam ni bilo lažje. Delati na sebi. Polne osebnosti.Gospa Majdka tule nad menoj je šla v akcijo. Vse po starem. Ampak. Po hitrem postopku si je izpulila vse lase. Nato je šla ven in pulila plevel. Nato rože. Ki jih je najprej zarinila noter. Vso sem jo videla. Njen ciklični čas je njen strukturni čas. Merce et al. mi poplesavajo pred očmi, tako rekoč zame, nenadoma vse moje. Ena sama kita, sploščena v 2D, nič manj je ni. Ves čas je treba nekaj zagrabiti, ste opazili, ves čas je treba kaj zagrabiti in od vsega skupaj imaš na koncu samo masten ekran. Vleti Nataša. Da bo prevedla tudi Reputation od Pat Parker. In gre:                                     Se je že kdo vprašal                                     kot se sprašujem jaz                                     zakaj                                     je Fred Astaire                                     slavljen kot največji                                     Plesalec v filmski zgodovini?                                     Gledam ga                                     kako se vrti, suče, pleše step                                     čez ves zaslon                                     z Ginger Rogers                                     In vsakič ko ju vidim                                     plešeta isti ples                                     delata iste korake                                     Ne morem si pomagati da ne bi opazila                                     da ona to počne                                     v visokih petah Skoz na začetek. Na liniji z Versom že kak teden. Kje so moje knjige, Matt? Resno, Matt, kje so moje knjige? Vleti Nataša: Kje so moje knjige? Evo gospe Majdke: Kje so moje rože? Gospa Majdka je na robu živcev, Matt pa se ne pusti iztiriti, kar tudi sicer ni bil (ali

Boris Kolar: Trinajst

Koridor, 23. december 2020 ― Ključnega pomena pri Kolarjevih Trinajst se zdi krožni čas. Kje pa ima svoje mesto v tem času posameznik? Kje njegova izkušnja? The post Boris Kolar: Trinajst appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

DOPIS ZA VSE DELEŽNIKE FD

Fakulteta za dizajn, 23. december 2020 ― Spoštovan-e/-i študent-ke/-i, cenjen-e/-i sodelav-ke/-ci Fakultete za dizajn, na podlagi dopisa, ki smo ga visokošolski zavodi prejeli s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), vas obveščamo, da se Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, ki velja do 25. decembra 2020, podaljšuje za naslednjih sedem dni. O morebitnih spremembah […] The post DOPIS ZA VSE DELEŽNIKE FD appeared first on Fakulteta za dizajn.

Slovenija med najuspešnejšimi državami Ustvarjalne Evrope

Misli, 23. december 2020 ― Slovenija je med evropskimi državi, ki so v obdobju 2014-2020 sodelovale na razpisih programov Ustvarjalne Evrope, med najuspešnejšimi. Glede na podatke v obdobju 2014-2019 bi se na razpisih podprograma Kultura med 41. upravičenimi državami uvrstila na deveto mesto po višini podpore EU, po številu podprtih projektov pa na peto mesto.
Film Talks: Class Enemy

Film Talks: Class Enemy

Mestni kino Ptuj, 23. december 2020 ― As a part of the Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds project, four cinemas from different European countries (Ptuj City Cinema from Slovenia, Kinematografi Osijek from Croatia, Tisza Mozi from Szolnok, Hungary and Art Fest from Sofia, Bulgaria) present one of the beloved films from their homeland to the viewers in partner countries and host a … Continued

23.12.2020 – Pr’ Gabrijelu, Cerkno

Feedback, 23. december 2020 ― [ Koncert v živo / Live-stream ] – 25. obletnica bara Pr’ Gabrijelu Letos sta tako Jazz Cerkno kot Keltika obeležila 25 let delovanja in naš zadnji koncert bo prav... The post 23.12.2020 – Pr’ Gabrijelu, Cerkno appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

Pri Mladinski knjigi izšla razkošna monografija o Michelangelu

Misli, 23. december 2020 ― Pri Mladinski knjigi je izšla razkošna monografija o zapuščini enega največjih umetnikov vseh časov - Michelangela Buonarrotija. V bogato ilustrirani knjigi z naslovom Michelangelo, velikan avtorja Fabia Scalettija so na več kot 300 straneh predstavljene vse njegove največje mojstrovine iz muzejev, umetnostnih zbirk in cerkva.

SREČNO IN USTVARJALNO!

Fakulteta za dizajn, 23. december 2020 ― Spoštovani študenti in profesorji Fakultete za dizajn, Prvi semester akademskega leta 2020/2021 se navkljub vsem izzivom, ki jih je prinesla situacija povezana s pandemijo COVID_19, uspešno zaključuje. Čeprav je bil neposreden stik pri prenosu znanja onemogočen, ste si profesorji Fakultete za dizajn vsak dan znova prizadevali, da bi potek dela olajšali ter ga naredili za […] The post SREČNO IN USTVARJALNO! appeared first on Fakulteta za dizajn.

Zapisi iz brloga: Ana Krauthaker

SiGledal Novice, 23. december 2020 ― V času popolnega zaprtja gledališč zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Ana Krauthaker: "Jaz pa mirujem. Zame se dogaja nekaj povsem drugega. Gledališče je preplavilo vsakdanjost. Ne vemo, kdo nosi masko, ne vemo, kaj so sence, ki se pojavljajo na sceneriji …"

Pismo gledališki publiki

SiGledal Novice, 23. december 2020 ― Vrata slovenskih gledališč so zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo in odri samevajo. Gledalci pa v času zaustavitve v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalec Nik Emili piše gledališki publiki.
Rakek 1916/17 – Šolsko naznanilo

Rakek 1916/17 – Šolsko naznanilo

Stare slike (Cerknica), 23. december 2020 ― Šolsko naznanilo iz leta 1916/17. Šolsko naznanilo dvo razredne mešane ljudske šole Dežele Kranjske, šolski okraj Logatec v šolskem letu 1916/17, ki ga je prejel učenec drugega razreda Mirko Juvančič. Bil je najmlajši od Uglovih fantov. Naznanilo je zanimivo iz več razlogov. Kot prvo so ocene obrnjene od današnjih. Do leta 1925 so bile ocene […]

23. decembra 1827 se je v Mariboru rodil baron Wilhelm von Tegetthoff (Wilhelm Joseph Franz Seraph Gabriel von Tegetthoff), avstrijsko-cesarski in avstro-ogrski mornariški častnik in viceadmiral.

Kamra.si, 23. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. decembra 1827 se je v Mariboru rodil baron Wilhelm von Tegetthoff (Wilhelm Joseph Franz Seraph Gabriel von Tegetthoff), avstrijsko-cesarski in avstro-ogrski mornariški častnik in viceadmiral. Umrl je 7. aprila 1871 na Dunaju.  O Wilhelmovem zgodnjem otroštvu je malo znanega. Sprva je za Wilhelmovo izobrazbo skrbel učitelj v mariborskem deškem vzgajališču 47. pehotnega polka, nato pa se je šolal v mestni normalki. Od leta 1837 do 1840 je obiskoval gimnazijo v Mariboru. Več na spletni strani: http://www.tegetthoff.si/ Avtorica: Nina Lončar (Univerzitetna knjižnica Maribor)
še novic