Posebna novoletna ponudba v Slovenskem planinskem muzeju

Gornjesavski muzej, 7. januar 2021 ― Posebna novoletna ponudba v Slovenskem planinskem muzeju Dragi planinski prijatelji! V naslednjih dneh vam ob nakupu odrasle vstopnice podarimo prav posebno darilo - naš koledar, 10 sidrišč slovenskega alpinizma.  Vabljeni v Slovenski planinski muzej, od torka do sobote, med 9. in 16. uro, vsaj do 12. januarja. Obisk muzejske trgovine iz naslanjača  

Vitu Divcu (1952-2021) v slovo

ŽPZ Kombinat, 7. januar 2021 ― Poslovil se je naš prijatelj in veliki podpornik Kombinata Vito Divac, legendarni športni novinar, ki je znal skozi svoje članke svet športa približati tudi tistim, ki se niso ukvarjali s športom. Sodelavci Dela so zapisali, da je bil Vito »vselej pozitivno naravnan, ob prošnji za pomoč pa ni znal reči ne«. Bil je velik človek […]

Simpozij Dialog - Refleksija v akciji. Refleksija na akcijo.

SiGledal Novice, 7. januar 2021 ― V prihodnjih dneh se bodo na spletu odvili dogodki v sklopu Simpozija Dialog, ki sta jih pripravili Zavod Federacija in Nomad Dance Academy Slovenija. Dialog, ki nastaja v okviru Fizičnih manifestacij avtorice Snježane Premuš, idejno nadaljuje format laboratorijev: “Refleksija v akciji. Refleksija na akcijo.” v širšo platformo izmenjav znanja in izkušenj.

Majda Dobravec Lajovic (1931 – 2020)

OUTSIDER, 7. januar 2021 ― Draga Gusja, zadnjič sva se srečala prvega avgusta v Bohinju. Vroči avgustovski dnevi a pri vas v prijetnem zelenem hladu. Obujala sva spomine na B smer za celih 60 let nazaj in sklenila, da se bova o tem še pogovarjala. Bova se. Na drug način. Vedno te oblije žalost, ko izgubiš drago osebo in prijatelja.… The post Majda Dobravec Lajovic (1931 – 2020) appeared first on OUTSIDER.
Ormož: Izšel je zbornik Kulturnega društva Podgorci

Ormož: Izšel je zbornik Kulturnega društva Podgorci

Štajerski tednik, 7. januar 2021 ― V Kulturnem društvu Podgorci se zavedajo pomena bogate zgodovine, ki so jo pisali domači ljubitelji kulture pod okriljem društva v več kot stoletnem obdobju. Prav ob stoti obletnici so se zavezali, da izdajo zbornik, ki bo ponos ne le društvu, temveč tudi širšemu okolju. Pod naslovom Desetletja žetve naših besed je izšel pred koncem preteklega leta.
Praznično glasbeno potovanje mladih glasbenikov

Praznično glasbeno potovanje mladih glasbenikov

Štajerski tednik, 7. januar 2021 ― V tem napornem šolskem letu 2020/21 tudi v glasbenih šolah komaj čakajo vrnitev v šolo. Učitelji so na daljavo v neprestanem učnem procesu, ko osvajajo vse, kar ponuja tehnologija. Skupaj z učenci se trudijo, da bi tudi v izjemnih razmerah, povezanih s številnimi izzivi, osvojili čim več glasbenega znanja, da ga bodo, tako vsaj upajo, lahko že v kratkem predstavili na koncertih v živo.
RAZPIS ERASMUS+ 2021/2022

RAZPIS ERASMUS+ 2021/2022

Fakulteta za dizajn, 7. januar 2021 ― Fakulteta za dizajn v novem letu poziva vse zanesenjake, ki si želijo izkušenj in izzivov v mednarodnem okolju, k prijavi na razpis Erasmus+ 2021/2022. Več informacij najdete na naši spletni strani pod zavihkom MEDNARODNO/ERASMUS ali pa se obrnite na mednarodno pisarno. ROK ZA PRIJAVE 1.2.2021 The post RAZPIS ERASMUS+ 2021/2022 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Rojeni leta 1985. Špilferderberji.

Urbani (Jaša Lorenčič), 7. januar 2021 ― Generacija, rojena leta 1985, naj ne bi bila nič posebnega. Niti ne statistično. Ko bi vsaj. Pa ne. Ampak tako ti je bilo predočeno že tam od osnovne šole dalje. Ko si prišel v gimnazijo, e, takrat pa sploh. Zamudil si fajt New Kids on the Block proti Guns N Roses. Kje si bil, ko […] The post Rojeni leta 1985. Špilferderberji. appeared first on Urbani.
Odisej brez Itake

Odisej brez Itake

Vrabec Anarhist, 7. januar 2021 ― Schubertova možata in v slutnji bližajoče se smrti izzorjena, a hkrati lirično pretanjena in v hipnotično ponavljajoči se ritem začarana glasba se sijajno ujema s temeljnim vzdušjem romana. The post Odisej brez Itake appeared first on Vrabec Anarhist.
V Galeriji ZDSLU pripravili razstavo mladih umetnikov

V Galeriji ZDSLU pripravili razstavo mladih umetnikov

Misli, 7. januar 2021 ― V Galeriji ZDSLU so pripravili razstavo Različni, odlični. Mladi umetniki 2020. Združuje izbor del, prispelih na razpis Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za mlade umetnike. Izbor je opravil slikar in likovni teoretik Jurij Selan. Izbrana dela so ga prepričala z likovno odličnostjo, kompleksnostjo in določeno merico "nečesa več".

Miloš Kosec: Beli klasicizem je treba nenehno prati

OUTSIDER, 7. januar 2021 ― Nič se ne umaže tako hitro kot snežno belo, ravnokar oprano perilo. Podobno nobena arhitektura ni tako hvaležno platno za onečaščenje in sramotenje kot ravno anemični beli klasicizem. Washingtonski Kapitol, stavba, v katerem domujeta oba domova parlamenta Združenih držav, namreč svojo ikoničnost dolguje hollywoodskim filmom in mitom o ameriški demokraciji, ne pa kakšnim svojim posebnim… The post Miloš Kosec: Beli klasicizem je treba nenehno prati appeared first on OUTSIDER.

Nesimo se not’n’vun!

Urbani (Jaša Lorenčič), 7. januar 2021 ― Kaj lahko naredi leto pa pol. Poldrugo leto, kot se lepo reče. Uf. Kaj in koliko? Recimo… Em… Še aprila 2019 se je skoraj nekaj kakor ljubilo ta naš nikoli dosegljivi Drekaham. Ko se je še dalo kričati, da »rad bi spizdo nekam stran«. Ja. Ko ni bilo omejitev. Ko bi lahko spizdo v Hoče. […] The post Nesimo se not’n’vun! appeared first on Urbani.
Pankrtske kuzle in druščina - Izšla je kompilacija ´Punk Rock Val 2020´

Pankrtske kuzle in druščina - Izšla je kompilacija ´Punk Rock Val 2020´

SPRP, 7. januar 2021 ― Leto 2020 je za nami. Leto, ki bi ga marsikdo izmed nas najraje kar pozabil. Da pa ne bi govorili samo o koronavirusu, spopadanju s krizo in o neučinkovitem delu oblasti, je bilo v tem letu tudi nekaj svetlih trenutkov. Izšla je kompilacija ´Punk Rock Val 2020´ na kateri se je znašlo 22 pesmi 22 izvajalcev, ki so leto 2020 zaznamovali z izdajo albuma. Kompilacija tako predstavlja nabor glasbenih izvajalcev z različnih (pod)zvrsti punka ter tudi širše in obenem združuje vrhunce preteklega leta v deželi pod Alpami. Kompilacija je na voljo v obliki CD-ja in je tukaj dostopna tudi digitalno. Pod izdajo se je podpisala hišna neodvisna Založba Punk Portala (ZPP), za vse dodatne informacije pa smo na voljo na: slovenia.punkrock@gmail.com.  Punk Rock Val 20 by V/A   Leto 2020 so odprle kar štiri izdaje v januarju. Inmate, neutrudni metalcorovci, so se na izdaji ´A Small Measure of Peace´ spoprijeli z orkestralnimi vložki, v katerih je moč čutiti tako pridih orientalskega vzhoda, kakor tudi skandinavskega severa. EET so izdali drugi album z naslovom ´Karolina´ in nas usmerili v ctrl+alt+rock zvočno potovanje. Čao Portorož so pod okriljem Kape izdali ploščo ´POP´, kjer se mineštra alter rocka v post pankovski drži sreča z elektronskimi zasuki in nalezljivimi synthovskimi linijami. Tidal Waves so navrgli enakoimenski EP in predstavili svoj melodični punk rock, prepojen z emocionalno noto. Februarja je izšel melanholični punk rock album ´Togetherness´ glasbenega entuziasta Jasmina "Jess Davy" Alibegiča, ki se skriva pod bendom Sorrow. V marcu smo se srečali z Odpisanimi, uveljavljenimi (hardcore) punk veterani in izdajo ´Raised Fist´. S koroške sta prišla tudi dva albuma. UnderPodnGrabn so izdali še zadnji album ter tako končali svojo šestletno popotovanje. Garažni punk´n´rol, ki ga je vzela korona… Matthias von Stumberger je bil sprva imaginarni one man band, izpod katerega je nastal že tretji album ´Born to disappoint´. Po izdaji pa je postal prava live kompozicija
Pregled leta 2020: Film/TV

Pregled leta 2020: Film/TV

Koridor, 7. januar 2021 ― Filmsko leto 2020 vsekakor ni bilo med najbolj produktivnimi, kar pa ne pomeni, da je kvaliteta bila kaj nižja. The post Pregled leta 2020: Film/TV appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Tukaj ni homofobije

Koridor, 7. januar 2021 ― Lokalna homofobija je še kako vitalna, opozarja uprizoritev na vsakem koraku. The post Tukaj ni homofobije appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Zbiranje predlogov govornikov za TEDxUniversityofLjubljana 2021

Fakulteta za dizajn, 7. januar 2021 ― Ekipa TEDxUniversityofLjubljana, ki jo sestavljamo izključno študentje, v 2021 pripravljamo že deveti TEDx dogodek. Zanj so značilni navdihujoči govori s področja tehnologije, oblikovanja, športa, kulture, itd., s katerimi govorniki_ce predstavijo svoje ideje vredne širjenja. Na našem TEDx dogodku govore pripravijo študentje_tke fakultet v Ljubljani ali alumni, ki so svoj študij v Ljubljani zaključili v zadnjih […] The post Zbiranje predlogov govornikov za TEDxUniversityofLjubljana 2021 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Kreativni inkubator | Digitalizacija prodaje

Fakulteta za dizajn, 7. januar 2021 ― ODPRTI POZIV Kreativni inkubator Rok za oddajo prijav: 11. jan 2021 Vabi kreativna podjetja, organizacije in posameznike, ki s svojo podjetniško idejo za razvoj produkta šele vstopate na trg, pa tudi tiste, ki ste na trgu že prisotni in bi radi svoj produkt nadgradili. Vključitev v Kreativni inkubator, strukturiran trimesečni izobraževalni program, vam prinaša: nadgradnjo podjetniških […] The post Kreativni inkubator | Digitalizacija prodaje appeared first on Fakulteta za dizajn.
V Drami 15. januarja žalna slovesnost za Dušana Jovanovića

V Drami 15. januarja žalna slovesnost za Dušana Jovanovića

Misli, 7. januar 2021 ― SNG Drama Ljubljana bo 15. januarja na velikem odru pripravila žalno slovesnost za dramatika in režiserja Dušana Jovanovića. Prenos v živo bo potekal na YouTube kanalu Drame, so sporočili iz gledališča. Jovanović je v 82. letu starosti umrl 1. januarja. Bil je eden najbolj plodovitih slovenskih dramatikov in gledaliških režiserjev.
Kulinarika Gornjesavske doline na ogled v Muzeju Kranjska Gora

Kulinarika Gornjesavske doline na ogled v Muzeju Kranjska Gora

Gornjesavski muzej, 7. januar 2021 ― Vabljeni v Muzej Kranjska Gora, kjer si v Liznjekovi domačiji od torka do sobote, med 9. in 16. uro poleg stalne etnološke razstave lahko ogledate tudi aktualno občasno razstavo Kulinarika Gornjesavske doline. Vsi tisti, ki vas tradicionalna, lokalna in nacionalno pisana kulinarika našega območja zanima podrobneje, pa vabljeni, da si priskrbite svoj izvod knjige Mavričnost kulture in kulinarike [...]
Izgubljena umetnost kritike

Izgubljena umetnost kritike

Radio Študent, 7. januar 2021 ― Literarna kritika. Enigma, ki jo slovenski literarni svet že nekaj let naslavlja s simpoziji, eseji, tematskimi številkami, nagradami … V začaranem svetu prevpraševanj o njeni vrednosti in o vrednosti njenega proizvajalca, kritika, so se nemalokrat izgubile tudi prepametne glave.

Zapisi iz brloga: Moment

SiGledal Novice, 7. januar 2021 ― Med popolnim zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Na začetku leta 2021 je odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, popolna neznanka. Koliko ljudi bo takrat lahko sedelo v dvoranah? Kako ta čudni čas odmeva v gledaliških ustvarjalcih? – Kolektiv Moment: "Nočemo delati 'od doma', naše delovno mesto je teater. Avditoriji, stoli, pisarne, zaodrje ... To so po navadi majhni, ozki, natlačeni prostori. Polni vsega. In v teh prostorih je najbolj luštno takrat, ko se v njih drenjamo. Ko smo si blizu."
Moda

Moda

Airbeletrina, 7. januar 2021 ― Precej stvari je odvisnih od mode. Moda določa in opredeljuje naša življenja. Tudi književnost ni izjema. V preteklosti, ko se je književnost še lahko kitila z nazivom paradnega konja med umetnostmi, je bila najvažnejši izključujoči element, ki je ločeval dobro in slabo, ki je določal, kaj bo padlo in kaj bo stalo v nekakšni trenutni pozlati; pripadnost določenim umetniškim smerem. Izmom. Določeni modi.
1987 Cerknica – Jubilantke

1987 Cerknica – Jubilantke

Stare slike (Cerknica), 7. januar 2021 ― Skupinsko sliko Brestovih jubilantov iz leta 1987 jubilantov smo že predstavili. Tukaj pa imamo še delček omizja iz istega dogodka. Skupino šestih sodelavk iz montaže in pakirne. Šest sodelavk in prijateljic. Tukaj starost sploh ni bila pomembna, štelo je le prijateljstvo. Zelo lepo so medse sprejele tudi najmlajšo sodelavko, lastnico naše slike. Kako so se […]
Objavljen napovednik filma Locked Down z Anne Hathaway

Objavljen napovednik filma Locked Down z Anne Hathaway

Misli, 7. januar 2021 ― Na HBO Max prihaja film Locked Down, katerega dogajanje je postavljeno v aktualno obdobje pandemije. Ponudnik pretočnih vsebin je v torek na spletu objavil prvi napovednik za film, v katerem igrata ameriška oskarjevka Anne Hathaway in britanski igralec nigerijskih korenin Chiwetel Ejiofor. Film bo na HBO Max dostopen od 14. januarja.
še novic