Vabilo k pisanju – Razpotja 44: Nacionalna država

Razpotja, 2. april 2021 ― Uredništvo Kje smo danes z nacionalno državo? Zdi se, da v nekakšnem zgodovinskem pregibu. Nazadnje, ko smo vedeli, kje smo z zgodovino – namreč, da je je konec –  je nacionalna država še štela med reči, ki so ta konec preživele; toda ne na način, da bi se jo še smelo jemati preveč resno. Razumeli smo o jo bolj ali manj kot najmanj vsiljiv okvir političnega življenja, sicer pa naj bi svoje pristojnosti zlagoma preložila navzdol in navzgor: na nepolitične tržne in civilnodružbene institucije, ter na institucije mednarodnih povezav.  Kot še toliko drugih stvari, danes vsega tega ne vemo več tako trdno. V preteklem desetletju so se vrstili upori, uperjeni proti transnacionalnemu globalnemu redu, ki so se sklicevali na nacionalno državo – Brexit, Trump, vrsta drugih bolj ali manj uspešnih populističnih evroskeptičnih projektov – ideja močna nacionalne države je ponovno našla mesto na desnem političnem polu. The post Vabilo k pisanju – Razpotja 44: Nacionalna država appeared first on Razpotja.

Marasovic arhitekti: Stanovanje V2

OUTSIDER, 2. april 2021 ― Staro mestno jedro Kopra polnijo zgodovinske stavbe, ki pričajo o dolgoletnem razvoju mesta. Pročelja, še posebno tista, ki so zaznamovana z beneško gotiko in romanskim slogom, s harmoničnim kanonom značilnih okenskih odprtin v mimoidočem vzbudijo radovedno misel o preteklosti. Ta pogosto seže prek meja zidu, vidnega z ulice. Taktilna združitev prisotne zgodovine in ideje sodobnega… The post Marasovic arhitekti: Stanovanje V2 appeared first on OUTSIDER.
Pomežik likovnim pedagogom in mladim umetnikom(1. del): KLAVDIJA CELEC, MATJAŽ GEDER, FILIP KULČAR, KATJA PÁL, DAMJAN SOVEC, TANJA TRAJBARIČ LOPERT

Pomežik likovnim pedagogom in mladim umetnikom(1. del): KLAVDIJA CELEC, MATJAŽ GEDER, FILIP KULČAR, KATJA PÁL, DAMJAN SOVEC, TANJA TRAJBARIČ LOPERT

Galerija Murska Sobota, 2. april 2021 ― Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih zagotovo sodijo med tista dejanja, ki krepijo in obogatijo naše bivanje v tem svetu. Komu vse smemo pomežikniti v galeriji in iz galerije?     Veliko srečanj z ustvarjalci okrepi naše vezi skozi priprave na posamezno razstavo, skozi postavljanje, skozi pogovore z ustvarjalci in opazovalci razstavljenega. Poseben […]
Na Bovškem snema ekipa iz tujine

Na Bovškem snema ekipa iz tujine

Misli, 2. april 2021 ― Na Bovškem se te dni mudi filmska ekipa iz tujine. Kaj točno snemajo, v TIC Bovec za STA niso znali povedati, je pa projekt del sheme spodbujanja avdiovizualne produkcije tujih producentov z denarnimi povračili, ki jo je država sprejela leta 2016. V tem okviru so prejšnji teden v Sloveniji končali snemanje filma z britansko igralko Naomi Watts.
Objava petih vicev šestinšestdesetega izbora

Objava petih vicev šestinšestdesetega izbora

SEM, 2. april 2021 ― Uredniški odbor je izbral šestinšestdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Posebnost slovenskega seva je, da se ne prenaša na velikonočno nedeljo. Teh 11 dni do junija bomo pa že stisnili… Ako se na cvetno nedeljo cvetje odpira, Se na Vel'ko noč država zapira. (Ljudski) Starši ne pozabte dons peljat svojih otrok na sladoled ali tortico ob zaključku šolskega leta 20/21. Za trenutek naj prisluhne prijetni melodiji  in odloži delo vsa Slovenija. Čez praznike spet bom doma… Seznam vseh izbranih vicev      
Velikonočni prazniki

Velikonočni prazniki

SEM, 2. april 2021 ― Velika noč, največji krščanski praznik, ko kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih, je tudi čas, ki ga spremlja veliko šeg in navad. Oglejte si bogastvo velikonočne snovne in nesnovne kulturne dediščine, znanj, praks in veščin, nekatere izmed njih so kot enote vpisane tudi v Register nesnovne kulturne dediščine.   Velikonočni prazniki Pritrkavanje   Pritrkavanje je način izvajanja ritmičnih obrazcev z udarjanjem kemblja ob obode cerkvenih zvonov. Kot del ljudske...   Velikonočni prazniki Streljanje z možnarji   Streljanje ali pokanje z možnarji je tradicionalna oblika praznovanja velike noči, prvega maja in nekaterih lokalnih...   Velikonočni prazniki Velikonočne igre s pirhi   Igre s pirhi so del velikonočnih šeg in jih izvajajo na velikonočno nedeljo ali ponedeljek. Najbolj znane so trkanje,...   Velikonočni prazniki Vuzemski plesi in igre v Metliki   Vuzemski plesi in igre se odvijajo na velikonočni ponedeljek v srednjeveškem jedru Metlike in so sestavljeni iz...   Velikonočni prazniki Zbirka člankov in predstavitev na temo velike noči   Članki in predstavitve na temo velike noči: Članek: Nena ŽIDOV: Uporaba cvetnonedeljskih butar na slovenskem podeželju...   Velikonočni prazniki Velikonočne voščilnice iz zbirke SEM   V fototeki Slovenskega etnografskega muzeja hranimo zbirko Vekoslava Kramariča, ki je nedvomno ena naših pomembnejših...   Velikonočni prazniki Delavnice barvanja velikonočnih pirhov   Velika noč je že od nekdaj pomemben praznik na našem kulturnem prostoru, zato se je ob njej oblikovalo precej šeg in...   Velikonočni prazniki Knjiga "TERRA SANCTA 1910", ki govori o največjem slovenskem romanju v Sveto deželo leta 1910   »Bilo je jeseni leta 1910, ko so domačini Jeruzalema v dolini pod mestom zagledali vijugasto kolono pojočih pešakov s...   Velikonočni prazniki Izdelovanje ljubenskih potic   Ljubenske potice so cvetnonedeljske butare, značilne za Ljubno ob Savinji in okoliške kraje. Izdelane so iz naravnih...   Velikonočni pra

Bianca Bellova: Jezero

Koridor, 2. april 2021 ― Opisi v romanu so strogi, odsekani in hladni, brez odvečnih okrasov in olepševanj, pisateljica pa se v določenih trenutkih poslužuje tudi vulgarizmov. The post Bianca Bellova: Jezero appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Nagradni kviz Muri

Kinodvor, 2. april 2021 ― Z mačjim kvizom preverite svoje poznavanje zgodb iz Mačjega mesta! Hkrati pa lahko sodelujete v žrebanju za kodo za brezplačni ogled miniserije na spletnem Kinodvoru. Prvo žrebanje bo v petek, 9. aprila.

Podaljšanje ukrepa temeljnega dohodka

Asociacija, 2. april 2021 25. marca je bil v Uradnem listu objavljen sklep s katerim Vlada podaljšuje trajanje nekaterih ukrepov za naslavljanje težav nastalih zaradi epidemije. S sklepom je pod enakimi pogoji kot za zadnje obdobje podaljšan tudi ukrep mesečnega temeljnega dohodka za mesece od aprila do junija 2021. V društvu Asociacija smo ob napovedanem podaljšanju epidemije COVID-19 na … Preberi več o Podaljšanje ukrepa temeljnega dohodka
Na Bovškem snema ekipa iz tujine

Na Bovškem snema ekipa iz tujine

Misli, 2. april 2021 ― Na Bovškem se te dni mudi filmska ekipa iz tujine. Kaj točno snemajo, v TIC Bovec za STA niso znali povedati, je pa projekt del sheme spodbujanja avdiovizualne produkcije tujih producentov z denarnimi povračili, ki jo je država sprejela leta 2016. V tem okviru so prejšnji teden v Sloveniji končali snemanje filma z britansko igralko Naomi Watts.
Greta

Greta

Kinodvor, 2. april 2021 ― Eno leto v življenju mlade podnebne aktivistke Grete Thunberg: od prve samotne stavke pred švedskim parlamentom do vzpona med globalne ikone. Na spletnem Kinodvoru do 5. maja.

Naj bo vsak dan 8. marec – za enakost vseh!

Asociacija, 2. april 2021 ― Konec februarja 2021 je predlagatelj Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na portalu e-demokracija objavil predlog Resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških do 2030. V Asociaciji smo prepričani, da mora biti tudi kultura metoda odpravljanja neenakosti v družbi. Pripravili smo nove predloge na to temo in pozvali odločevalce, … Preberi več o Naj bo vsak dan 8. marec – za enakost vseh!

NATEČAJ VABLJENI MLADI 2021

Fakulteta za dizajn, 2. april 2021 ― Rok prijave: 20. april 2021 Z natečajem Vabljeni mladi 2021 in nagrado Primavera, poimenovano po mojstrovini slikarja Sandra Botticellija, alegorijo mladosti, Društvo likovnih umetnikov Maribor vabi mlade vizualne umetnike, stare […] The post NATEČAJ VABLJENI MLADI 2021 appeared first on Fakulteta za dizajn.

MEDNARODNA NAGRADA “LONDON INTERNATIONAL CREATIVE COMPETITION”

Fakulteta za dizajn, 2. april 2021 ― Študenti FD so prejeli mednarodno nagrado in uvrstitev med finaliste: Tina Štefančič za Intertwined in Damir Černec ter Jakob Vrečko za Vertical City. Finalisti: https://licc.uk/winners/index.php?comp_name=LICC%202020 Damir Černec & Jakob Vrečko: […] The post MEDNARODNA NAGRADA “LONDON INTERNATIONAL CREATIVE COMPETITION” appeared first on Fakulteta za dizajn.

OBLIKOVALSKI IZZIV ZA ŠTUDENTE FAKULTETE ZA DIZAJN »MAJICA Z DVEMA ŽIVLJENJEMA«

Fakulteta za dizajn, 2. april 2021 ― Ker se zavedamo problematike potrošnje in odpadkov oblačil, se bo Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, pridružila prvi slovenski akciji Dan v rabljenih oblačilih. Akcija bo potekala v […] The post OBLIKOVALSKI IZZIV ZA ŠTUDENTE FAKULTETE ZA DIZAJN »MAJICA Z DVEMA ŽIVLJENJEMA« appeared first on Fakulteta za dizajn.

Biseri iz Dularjeve knjižnice

Kamra.si, 2. april 2021 ― Vabimo vas, da se nam pridružite in se z nami sprehodite po virtualni razstavi »Biseri iz Dularjeve knjižnice«, ki smo jo pripravili za vas na povezavi: http://www.fokusmetlika.net/index.php/novice/2044-biseri-iz-knjiznice-jozeta-dularja. Konec lanskega leta smo v dar dobili osebno knjižnico pisatelja Jožeta Dularja, v njej pa tudi nekaj res dragocenih knjig, ki smo jih želeli izpostaviti in vam jih predstaviti.

Mineva 300 let nastanka Škofjeloškega pasijona

SiGledal Novice, 2. april 2021 ― Na veliki petek pred 300 leti je bil v Škofji Loki uprizorjen Škofjeloški pasijon. Pasijonske procesije so sicer v mestu potekale že prej in tudi pater Romuald je svoj pasijon pisal več let, ohranjen rokopisni kodeks pa je datiran z letnico 1721. Tako v Škofji Loki danes in tudi preko celega leta praznujejo 300-letnico Škofjeloškega pasijona.
1899 Markovec – Grofica Viljemina Lichtenberg in gozdar Heirich Schollmayer

1899 Markovec – Grofica Viljemina Lichtenberg in gozdar Heirich Schollmayer

Stare slike (Cerknica), 2. april 2021 ― Ob skrbi za mirno starost in upravljanje posestva, se je oko Viljemine von Lichtenberg-Hallerstein ustavilo na uspešnemu nadgozdarju na Mašunu Heirichu Schollmayerju, kamor mu je julija 1899 poslala pozdrave. Zanimivo je, da je nemško usmerjenemu Heirichu, čeprav sta se njegov oče in mati imela za Kranjca, na razglednico Pozdrav iz Markovca dopisala v slovenščini: Vam […]
1899 Markovec – Grofica Viljemina Lichtenberg in gozdar Heinrich Schollmayer

1899 Markovec – Grofica Viljemina Lichtenberg in gozdar Heinrich Schollmayer

Stare slike (Cerknica), 2. april 2021 ― Ob skrbi za mirno starost in upravljanje posestva, se je oko Viljemine von Lichtenberg-Hallerstein ustavilo na uspešnemu nadgozdarju na Mašunu Heinrichu Schollmayerju, kamor mu je julija 1899 poslala pozdrave. Zanimivo je, da je nemško usmerjenemu Heinrichu, čeprav sta se njegov oče in mati imela za Kranjca, na razglednico Pozdrav iz Markovca dopisala v slovenščini: Vam […]

2. april 2021 - veliki petek

Kamra.si, 2. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. april 2021 - veliki petek Véliki pétek je premakljiv krščanski praznik. Praznuje se v petek pred veliko nočjo. Veliki petek skupaj z velikim četrtkom in veliko soboto sestavlja velikonočno tridnevje. V petek pred praznikom pashe (judovske velike noči) je dal Poncij Pilat Jezusa mučiti in križati, zato je veliki petek posvečen spominu Jezusovega trpljenja in smrti. Tega se kristjani spominjajo zlasti ob molitvi križevega pota, ki opisuje dogodke od Pilatove obsodbe do Jezusove smrti. Veliki petek je edini dan v letu, ko večina krščanskih Cerkva ne obhaja svete maše - na ta dan je samo besedno bogoslužje brez evharistične daritve. Velik del besednega bogoslužja zavzemajo slovesne prošnje in čaščenje križa. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Veliki_petek
Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu

Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu

Časnik, 2. april 2021 ― Novi NUK 2 bo v središče postavil uporabnike, osredotočeni smo predvsem na njihove potrebe, prenos informacij, znanja in izkušenj, na nabiranje znanja. To se lahko sliši dokaj profano, funkcionalno. Spet je odvisno od tega, kako je ta prostor, ki je namenjen temu prenosu védenja, oblikovan. The post Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu appeared first on Časnik.
še novic