Primož Sturman: Sinteze

Koridor, 9. april 2021 ― Zbirka dvajsetih kratkih zgodb, v katerih avtor na eni strani odpira številne pereče problematike, na drugi strani pa prikazuje tudi povsem lahkotne prigode ljudi danes in nekoč. The post Primož Sturman: Sinteze appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Drevesa

Vrabec Anarhist, 9. april 2021 ― Zadnje čase se bolj ali manj samo derejo da je treba postrelit migrante pobit vse pedre jim potrgat nemoške kurce in sterilizirat lezbijke The post Drevesa appeared first on Vrabec Anarhist.

Zavod KNOF: Trajnostna krožnost oblikovanja

OUTSIDER, 9. april 2021 ― V skrbi za okolje in ob globalnih podnebnih spremembah se kot družba odzivamo na različne načine ter nekatere navade in dejanja postopoma prepoznavamo kot okolju škodljive. Poceni pohištvo, ki se s svojim oblikovanjem odziva na najnovejše trende, je že dolgo vodilno v prodaji. Na to vplivajo različni dejavniki. Oprema stanovanja se z naraščajočo mobilnostjo in… The post Zavod KNOF: Trajnostna krožnost oblikovanja appeared first on OUTSIDER.

Via Negativa s spletno premiero videa Physis

SiGledal Novice, 9. april 2021 ― V produkciji Vie Negative je v času pandemije covida-19 nastala plesna predstava Physis. Ker predstava, ki jo posvečajo filozofu Friedrichu Nietzscheju, zaradi prepovedi javnih prireditev še ni bila javno predstavljena, so jo februarja v celoti priredili za video. Ta je javnosti na ogled od 9.4. do 11.4., so sporočili iz Vie Negative.
Jezdeci na srednje proge

Jezdeci na srednje proge

Odzven, 9. april 2021 ― Fed Horses niso nekakšni country sentimentalci, temveč predvsem rockerji z (občasnim) odnosom do ameriškega izročila, kar bi bilo lahko celo pogubno zanje, vendar znajo svojo privrženost z izvajalsko razigranostjo in sproščenim temperamentom podpreti.
Imena nagrajencev nagradnega kviza Muri

Imena nagrajencev nagradnega kviza Muri

Kinodvor, 9. april 2021 ― Žrebanje: 1. teden Prvo žrebanje je potekalo v petek, 9. aprila ob 16. uri. Promocijsko kodo za ogled miniserije Muri so prejeli: Matjaž Marc, Iris Zidanšek in Oliver Šturm. Žrebanje: 2. teden Žrebanje ni bilo izvedeno zaradi premajhnega števila oddanih podatkov. Brezplačne kode se prenesejo v žrebanje naslednjega tedna. Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!
Objava petih vicev sedeminšestdesetega izbora

Objava petih vicev sedeminšestdesetega izbora

SEM, 9. april 2021 ― Uredniški odbor je izbral sedeminšestdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Po hrvaških plažah že postavljajo spominske plošče. Na njih piše: Tukaj so nekoč ležali Slovenci. Malo zapiramo, malo odpiramo, pa spet zapiramo, pa delno odpiramo in spet zapiramo. V Sloveniji nimamo epidemije ampak prezračevanje. Ženidba u doba korone: Iz fine je familije. Svi su vakcinisani. (Prevod: Poroka v koronskem času: Iz fine družine. Vsi so cepljeni.) Ne gledajte PornHub! Tamo sve puno virusa! To dahće, to otežano diše, to se preznojava … (Prevod: Ne glejte PornHub-a! Tam je ogromno virusa! Vsi sopihajo, oteženo dihajo, prepoteni …) Naj vas pomirim: šole se bodo 12. aprila skoraj zagotovo odprle. Najverjetneje. Načeloma. Seznam vseh izbranih vicev

Miloš Kosec: Zoom strahovi

OUTSIDER, 9. april 2021 ― Grozljivka z naslovom Gostitelj (Host, 2020) bi pred desetletji verjetno napovedovala body horror v stilu Davida Cronenberga, ali pa vsaj kakšno zombijevsko parado. No, leta 2021 nas preganjajo drugačni strahovi, mnogo bolj realni in obenem mnogo bolj virtualni, kot so zombiji, implanti in izvenzemeljski paraziti. Premisa grozljivke Gostitelj je njen najboljši del. Gre namreč za… The post Miloš Kosec: Zoom strahovi appeared first on OUTSIDER.
Pogovor po filmu Greta

Pogovor po filmu Greta

Kinodvor, 9. april 2021 ― Premiernemu predvajanju dokumentarca v četrtek, 8. aprila je sledil pogovor z režiserjem Nathanom Grossmanom, ki ga je vodil Toni Cahunek. Vabljeni k ogledu filma in pogovora!
Judež in črni mesija

Judež in črni mesija

MMC Gledamo, 9. april 2021 ― Eden od najbolj nominiranih filmov pred podelitvijo oskarjev je zgodovinska lekcija z jasnim sporočilom: ko je v šestdesetih letih prišlo do soočenja stranke Črnih panterjev in FBI-ja, je bila kriminalna organizacija tista, ki je nosila policijske značke.
Binti

Binti

Kinodvor, 9. april 2021 ― Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost. Na spletnem Kinodvoru od 10. do 25. aprila.
Zemlja!

Zemlja!

Kinodvor, 9. april 2021 ― Ob predvajanju Grete vabljeni k raziskovanju okoljskih tem v paketu Zemlja! s filmi Bojevnica, Sol zemlje in To vse spremeni. Cena ogleda vseh filmov znaša 6,5 €.

Večer DSR: Režiserji v dialogu z Ministrstvom za kulturo

Društvo slovenskih režiserjev, 9. april 2021 ― Društvo slovenskih režiserjev tokratni cikel Režiserji v dialogu posveča dialogu z Ministrstvom za kulturo, natančneje z ministrom za kulturo dr. Vaskom Simonitijem in v. d. direktorice Direktorata za medije Uršulo Menih Dokl. Pogovoru, ki ga bosta povezovala režiserja in scenarista Urša Menart in Miran Zupanič, se bodo s komentarji pridružili tudi režiserji/režiserke in scenaristi/scenaristke Matevž […]

Društvo UHO bo s Forumom nove glasbe sklenilo svojo prvo sezono

Misli, 9. april 2021 ― Društvo UHO, ki je po slovesu festivala Slowind prevzelo skrb za predstavljanje najnovejše umetniške glasbe s festivalom Forum nove glasbe, bo z nocojšnjim koncertom sklenilo svojo prvo sezono. Koncert bo mogoče spremljati na njihovi spletni strani, prav tako pogovor s slovensko skladateljico v programu Urško Pompe.

Lidija Golc bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. april 2021 ― Lidija Golc je profesorica slovenščine in ruščine, magistrirala je iz didaktike jezika in književnosti. Doslej je objavila šest pesniških zbirk, tri večjezične. Objavlja tudi predstavitve knjig in prireditev, predvsem s tematiko Slovencev na Avstrijskem Koroškem. V branje priporoča dramski besedili Tih vdih Nejca Gazvode in Si b'la tam? Toneta Peršaka.
1915 Rakek – Bajonet

1915 Rakek – Bajonet

Stare slike (Cerknica), 9. april 2021 ― Tole smo podedovali po atovi teti. Na spletu sem našla mnogo različnih bajonetov. Nekateri stanejo tudi do 1500 evrov. Ampak ne tako zanikrni kot tale. Potem mi je moj nezakonski mož razširil obzorje, pravzaprav me je zatolkel, ko mi je povedal, da to ni nikakršen bajonet temveč čisto navaden pionirski nož. Hvala, prj’atu. Bivši. Takoj […]

Pred 200. leti se je rodil francoski pesnik Charles Baudelaire

Misli, 9. april 2021 ― Mineva 200 let od rojstva francoskega pesnika Charlesa Baudelaira, ki velja začetnika moderne poezije. Zbirka Rože zla, ki je njegovo osrednje delo, predstavlja uradni začetek evropskega simbolizma. Z motiviko čutne omame, zla, praznine in smrti je segel v skrajnosti subjektivnega doživljanja ter se približal nihilizmu.

9. aprila 1883 je v Gorici umrl Štefan Kociančič, duhovnik, jezikoslovec, leksikograf, zgodovinar in bibliotekar

Kamra.si, 9. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. aprila 1883 je v Gorici umrl Štefan Kociančič, duhovnik, jezikoslovec, leksikograf, zgodovinar in bibliotekar. Rodil se je 25. decembra 1818 v Vipavi.   Po končani osnovni šoli v domačem kraju je odšel (1829) na gimnazijo v Gorico. Počitnice je preživljal pri bratu, ki je bil vikar na Bukovem. V roke mu je prišla hebrejska slovnica in ta jezik je postal njegov najljubši tuj jezik. Njegov učitelj je bil tudi Valentin Stanič, ki ga je navdušil nad slovenščino. Ob Valentinu Staniču je bil Kociančič začetnik narodnega prebujenja Slovencev na Goriškem. Po končani srednji šoli je stopil v goriško semenišče in bil leta 1841 posvečen v duhovnika. Štiri leta je bil kaplan pri dekanu Josipu Stibielu v Ločniku in po njegovi smrti izdal njegove Pridige in druge slovenske spise (1853). Od leta 1846 naprej je deloval v goriškem bogoslovju. Bil je profesor, zadnja leta ravnatelj, veliko časa pa je posvečal urejanju in skrbi za semeniško knjižnico in jo na novo strokovno uredil. Pripravil je tudi prvi listkovni katalog in napisal navodila za bibliotekarje.

9. aprila 1854 se je v Milanu rodila Pavlina Pajk, slovenska pesnica in pisateljica

Kamra.si, 9. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. aprila 1854 se je v Milanu rodila Pavlina Pajk, slovenska pesnica in pisateljica. Umrla je 1. junija 1901 v Ljubljani. Rojena je bila v Milanu, kjer je bil oče Josip Doljak sodnik. S soprogo Pavlino (roj. Milharčič) sta imela dva sinova, preživel je le starejši Teodor, in tri hčere, Pavlino, Henrieto in Teodolino. Otroci so zgodaj osiroteli; mati je umrla ob zadnjem porodu, nekaj let zatem je umrl še oče. K sebi jih je sprejel stric Matija Doljak, očetov brat, ki je bil dolga leta solkanski župan, pa tudi med ustanovitelji čitalnice v kraju. V otroštvu slovensko ni znala, doma in tudi pri stricu so govorili italijansko, šolala se je v italijanski šoli v Gorici. S slovenščino se je srečala, ko je bila stara šestnajst let, ob stričevih prijateljih, narodnjakih, med katerimi je bil tudi dr. Karel Lavrič, ki jo je jezika učil, jo zalagal s slovenskimi knjigami in jo tudi pripravljal na deklamacije na prireditvah v čitalnicah v Gorici in Solkanu. Med slovenskimi avtorji je najraje brala Prešerna in Stritarja, med tujimi nemške in italijanske klasike. Njeno prvo besedilo, Prva ljubezen, je objavil časnik Soča, junija 1873, nekaj mesecev kasneje še spis Žena v družini. Prvo pesem, Tvoj spomin, je objavila v literarni reviji Zora leto kasneje. Zorin urednik je bil Janko Pajk, s katerim se je leta 1876 poročila in se preselila v Maribor. Da se je Pajk tako kmalu po smrti prve žene znova poročil, sorodniki prve žene niso dobro sprejeli in so jima finančno in čustveno precej otežili življenje. Dobrih dvajset let sta preživela v tujini. Sprva v Gradcu (dve leti), kjer je mož študiral, potem v Brnu (devet let), kjer je dobil službo, in nazadnje na Dunaju (do leta 1899), domov, tudi v Solkan, so prihajali na počitnice. Zaradi moževe bolezni sta se leta 1899 vrnila: živela sta v Ljubljani, vendar je pisateljica kmalu ovdovela in dve leti za možem umrla tudi sama. Viri navajajo, da ste se jima rodila dva sinova, Milan in Božidar. Bila je p
še novic