Sorokin na Fabuli o pogubljajoči vladavini opričnikov

Sorokin na Fabuli o pogubljajoči vladavini opričnikov

Misli, 8. maj 2021 ― Festival literature sveta Fabula je uvedel spletni literarni večer z enim najprepoznavnejših ruskih sodobnih pisateljev Vladimirjem Sorokinom, ki je v vnaprej posnetem pogovoru predstavil knjigo Opričnikov dan. Sorokin je med drugim dejal: "Če so na oblasti opričniki, ne zmorejo rešiti ničesar. Z izjemo uveljavljanja nasilja in korupcije."
Lim Smrad in Žila

Lim Smrad in Žila

Odzven, 8. maj 2021 ― S kratkometražnim prvencem ljubljanskega punk in hardcore tria dobivamo polnokrvni in prepoteni punk rock kot refleksni odziv na stanje duha v družbi in njenih posamičnih celicah.

Muanis Sinanović: “Poezija je ena tistih dejavnosti, ki vplivajo na osebni ravni in šele nato, kapilarno in po skrivnostnih poteh, na družbo.”

Koridor, 8. maj 2021 ― Intervju s pesnikom, kritikom in pisateljem Muanisom Sinanovićem o njegovi najnovejši pesniški zbirki Krhke karavane (LUD Literatura, 2020). The post Muanis Sinanović: “Poezija je ena tistih dejavnosti, ki vplivajo na osebni ravni in šele nato, kapilarno in po skrivnostnih poteh, na družbo.” appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
OSKARJI 2021: ZAKAJ JE BILA LETOŠNJA PODELITEV NAJBOLJŠA DOSLEJ?

OSKARJI 2021: ZAKAJ JE BILA LETOŠNJA PODELITEV NAJBOLJŠA DOSLEJ?

Revija Primus, 8. maj 2021 ― Piše: Žiga Čamernik     K pisanju pričujočega prispevka me je spodbodla kopica pretežno odklonilnih člankov na naslovno temo, ki so jo vsi po vrsti hiteli opisovati z besednimi zvezami, kot so »zelo čudno«, »strašansko dolgočasno«, »prav nič glamurozno«, »sila nezabavno« in podobno. Med vso to negativno promocijo v normalnih razmerah spektakularnega dogodka sem občutil predvsem ...

Ko zorijo fige

Vrabec Anarhist, 8. maj 2021 ― Odrska Figa bo svoje bralce, predvsem letošnje maturante, spodbudila k dodatnemu prepoznavanju in razumevanju v romanu problematizirajočih tem. The post Ko zorijo fige appeared first on Vrabec Anarhist.

LGL po sedmih mesecih zaprtja danes z dvema premierama

SiGledal Novice, 8. maj 2021 ― V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) za danes pripravljajo kar dve premieri. Po sedmih mesecih tako LGL svoja vrata odpira z glasbeno pravljico Čarovnik iz Oza režiserke Yulie Roschina in ugledališčeno poezijo Angeli režiserke Male Kline. Premieri sta za abonente, v dvorani bo lahko skladno z vladnimi ukrepi največ deset gledalcev.

Izšla je nova Trafika!

OUTSIDER, 8. maj 2021 ― Nova izdaja časopisnega lista Trafika že na voljo v trafiki na Vegovi v Ljubljani! Tematsko je tokratni list posvečen arhitekturi in gradnji z zemljo, objavljamo pa tudi 15 finalistov, ki jih je strokovna žirija izbrala med 469 predlogi, ki so prispeli na natečaj Hiša iz zemlje. Trafika je odprta vsak delavnik 10h -12h in 16h-19h… The post Izšla je nova Trafika! appeared first on OUTSIDER.
LGL po sedmih mesecih zaprtja danes z dvema premierama

LGL po sedmih mesecih zaprtja danes z dvema premierama

Misli, 8. maj 2021 ― V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) za danes pripravljajo kar dve premieri. Po sedmih mesecih tako LGL svoja vrata odpira z glasbeno pravljico Čarovnik iz Oza režiserke Yulie Roschina in ugledališčeno poezijo Angeli režiserke Male Kline. Premieri sta za abonente, v dvorani bo lahko skladno z vladnimi ukrepi največ deset gledalcev.

Tobias Putrih: Z efemernimi prostori graditi skupnost

OUTSIDER, 8. maj 2021 ― V ljubljanski Moderni galeriji med 25. marcem in 20. junijem 2021 poteka retrospektivna razstava Perceptron, ki ponuja prvi večji in celovitejši vpogled v dve desetletji trajajoče delovanje enega najbolj uveljavljenih slovenskih umetnikov, delujočih v mednarodnem prostoru, Tobiasa Putriha. Kustos razstave je Igor Španjol. Tobias Putrih (1972) je kipar, videast in pedagog, ki živi in ustvarja… The post Tobias Putrih: Z efemernimi prostori graditi skupnost appeared first on OUTSIDER.

Ana Obid: Z efemernimi prostori graditi skupnost

OUTSIDER, 8. maj 2021 ― V ljubljanski Moderni galeriji med 25. marcem in 20. junijem 2021 poteka retrospektivna razstava Perceptron, ki ponuja prvi večji in celovitejši vpogled v dve desetletji trajajoče delovanje enega najbolj uveljavljenih slovenskih umetnikov, delujočih v mednarodnem prostoru, Tobiasa Putriha. Kustos razstave je Igor Španjol.  Tobias Putrih (1972) je kipar, videast in pedagog, ki živi in ustvarja… The post Ana Obid: Z efemernimi prostori graditi skupnost appeared first on OUTSIDER.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 8. maj 2021 ― Pri založbi KUD Sodobnost International so izdali avtobiografski roman nemškega avtorja Eugena Rugeja V časih pojemajoče svetlobe ter mladinsko delo italijanske pisateljice Susanne Mattiangeli z naslovom Mina HB. Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga spominov na otroštvo Črta Kanonija z naslovom Tam dola, za zidom.
1932 Rakek – Žika, za zdrav rod

1932 Rakek – Žika, za zdrav rod

Stare slike (Cerknica), 8. maj 2021 ― O Žiki, družinskem listu, je bilo že nekaj povedanega v prejšnjih prispevkih. Tokrat malo drugače. Na naslovnici Žike iz septembra 1932 letnik III je slika mojega brata Milana. Na drugi strani piše komentar k naslovnici: »Ga. Angela Juvančič z Rakeka št. 151 nam piše k sliki svojega sinčka Milana: … pije Žiko že od svojega […]

1938 – Umre Avgust Veličan Bešter

Zgodovina na dlani, 8. maj 2021 8. maja 1938 je v Ljubljani umrl fotograf in prvi slovenski poklicni filmar Avgust Veličan Bešter. Po končani ljubljanski realki je ne Dunaju študiral na fotografski-slikarski šoli, kasneje pa tudi film. Nekaj let je bil v Ljubljani trgovski potnik in fotografski pomočnik, leta 1914 pa je začel samostojno opravljati fotografsko… Preberi The post 1938 – Umre Avgust Veličan Bešter appeared first on Zgodovina na dlani.

8. maja 1924 je v Celju umrl Lovro Baš, pravnik, novinar in politik

Kamra.si, 8. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. maja 1924 je v Celju umrl Lovro Baš, pravnik, novinar in politik. Rodil se je 3. avgusta 1849 v Spodnjih Gorčah pri Braslovčah. Po končani gimnaziji v Celju je študiral pravo v Gradcu in na Dunaju. Na Dunaju je bil član naprednega akademskega društva Slovenija. Notarsko pripravništvo je opravljal v Kozjem in Laškem. Na mesto celjskega notarja je bil imenovan leta 1881 po težkih političnih bojih v dunajskem parlamentu med Slovenci in Nemci ter silovitemu nasprotovanju nemške stranke, ko je prišel kot notar iz Ljutomera. V Celju je prevzel notarsko mesto prejšnjega notarja Mihelaka, ki je bil tudi njegov zet. Po smrti notarja Sajovica je postal predsednik notarske zbornice za bivšo Spodnjo Štajersko. Bil je član ravnateljstva Celjske posojilnice od njene ustanovitve leta 1881 pa do svoje smrti, član in podpredsednik Južnoštajerske hranilnice od njenega začetka leta 1889, pa njen pravni zastopnik in odbornik Dijaškega podpornega društva. Sodeloval je še v številnih drugih narodnih organizacijah in društvih. Notarsko funkcijo je opravljal do svoje smrti.

8. maja 1913 se je v Mulhouse (Alzacija) rodil Alojzij Šušmelj, slikar

Kamra.si, 8. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. maja 1913 se je v Mulhouse (Alzacija) rodil Alojzij Šušmelj, slikar. Kot talec je bil ustreljen 23. junija 1942 v Celju. Rodil se je rudarju Francu in Ivani rojeni Hrobah. Ko mu je bilo leto dni, se je z vso družino v začetku 1. svetovne vojne preselil iz Alzacije na Falo (Dravska dolina), leta 1915 je izgubil očeta na fronti, mater pa leta 1919; otroke (4) so si razdelili rejniki, Šušmelja je vzgajal Jožef Gajster na Fali. Osnovno šolo je obiskoval med leti 1921–25 v Selnici ob Dravi, se učil vrvarstva (leta 1927 je bil z mojstrom kratko na Ptuju), uka ni končal; s posredovanjem in podporo ruškega zdravnika A. Zorca je med leti 1929–33 študiral v Ljubljani na TSŠ, kiparstvo (prof. France Kralj, SBL I, 522), se jeseni 1934 vpisal na zagrebško AUU (prof. Mujadžić, Kljaković, Krizman), 1938 diplomira (prof. M. Tartaglia). 
še novic