Slovenija 30 – Uvod v tematski cikel

Razpotja, 25. junij 2021 ― Miha Kosovel, Luka Lisjak Gabrijelčič, Ožbej Peterle »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.« Te besede, izrečene na predvečer osamosvojitve in zapisane v zgodovino, so v veliki meri ostale način, kako razmišljamo o lastni državi: kot o mladi državi, ki si mora še utreti pot in zgodovino. Pogosto vprašamo quo vadis, razmišljajoč, kje smo morebiti skrenili z nje, in kateri veter bi bilo dobro ujeti, da se vrnemo na pravo smer. Ugotavljamo, da smo se dovolj ali premalo modernizirali, da je naš nacionalni značaj bolj ali manj primeren globalnim izzivom, da smo preveč socialistični, da bi zmogli ujeti premožne zahodnjake, ali preveč neoliberalni, da bi lahko nudili splošno blaginjo, kakršno imajo na Zahodu. The post Slovenija 30 – Uvod v tematski cikel appeared first on Razpotja.

Poletna šola Krater: Javno vodstvo po biomaterialih

OUTSIDER, 25. junij 2021 ― Po skoraj dveh tednih se je zaključila Poletna šola Krater, na kateri so se oblikovalci in arhitekti ukvarjali z razvojem novih materialov iz lokalnih bioloških odpadkov. Ustvarjalni laboratorij v gradbeni jami, kjer začasno obratujeta lesna in papirna delavnica ter laboratorij za gojenje gob, je 12 udeležencem_kam poletne šole omogočil eksperimentiranje z lokalnimi surovinami, načrtovanje novih… The post Poletna šola Krater: Javno vodstvo po biomaterialih appeared first on OUTSIDER.
Psihedelavci pred koncertom @ Klub Gromka

Psihedelavci pred koncertom @ Klub Gromka

Radio Študent, 25. junij 2021 ― V studio prihajajo Psihedelavci, RŠ-požegnano kvalitetna psihedelična folk rockerska godba. Pred njihovim večernim koncertom na domačem terenu v Klubu Gromka se bomo pogovarjali o ozadju besedil, socialnega komentarja in občutkov, zbranih na njihovem novem albumu zZemljoPles. Ne zamudite njihovih vtisov, podanih iz prve roke. Samo na Radiu Študent.
MENT 2021 kot uvod v koncertno sezono

MENT 2021 kot uvod v koncertno sezono

Odzven, 25. junij 2021 ― Letošnja edicija MENT-a Ljubljana je bil svojevrsten uvod v koncertno sezono, ki je počasi v razmahu. Koncerti so izpostavili prednosti pred virtualnimi formati: izbruh spontanosti, do katerega pride v stiku med nastopajočimi in občinstvom.

ANA DESETNICA 2021 – festivalski PROGRAM! (25.6.-4.7.)

Ana Monro, 25. junij 2021 ― Ana Desetnica 2021 bo na ulice pripeljala to, kar smo v zadnjih mesecih najbolj pogrešali: smeh, zabavo, sproščeno druženje in (prosto dostopno) umetnost v vseh oblikah – glasbo, ples, cirkus, celo literaturo ter seveda gledališče! Atraktiven, sporočilen in žanrsko raznolik umetniški program bo letos gostoval v 11 mestih: Maribor (25.-30.6.), Kamnik (26.6.), Gornja Radgona (26.6.), ... The post ANA DESETNICA 2021 – festivalski PROGRAM! (25.6.-4.7.) appeared first on Ana Monro.

Ljubljano bo tri dni popestrila Poletna Plesna Vesna

SiGledal Novice, 25. junij 2021 ― Ob začetku praznovanja 25-letnice mednarodne mreže Aerowaves, enega največjih vozlišč koreografov, plesalcev in plesnih navdušencev po Evropi, bo v Ljubljani do nedelje potekal festival Poletna Plesna Vesna (Summer ReCollection). V Stari mestni elektrarni ga bo danes odprl Alessandro Carboni iz Italije s predstavo Kotna razdalja nebesnega telesa.
V Gledališču Glej premiera avtorske predstave Under Construction

V Gledališču Glej premiera avtorske predstave Under Construction

Misli, 25. junij 2021 ― V okviru poletnega festivalskega druženja Gledališča Glej #soteskaopen bo drevi v Gleju premiera avtorske predstave Under Construction kolektiva Počemučka. Prvi izveninstitucionalni projekt Počemučke je "stejtment neke generacije o neki skupnosti, nekem času, nekem mestu, neki ideji in neki anti-generaciji. Anti-ideji," so zapisali v gledališču.

Ana Desetnica z vprašanjem, ali še znamo biti skupaj

Misli, 25. junij 2021 ― V okviru Festivala Lent se danes v Mariboru začenja 24. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki se bo letos spraševala, ali še znamo biti skupaj. Do 4. julija bo gostovala še v desetih drugih slovenskih mestih, tudi v Ljubljani, del programa pa bodo prvič neposredno prenašali prek spleta.
1938 Rakek – Razvitje Sokolskega prapora

1938 Rakek – Razvitje Sokolskega prapora

Stare slike (Cerknica), 25. junij 2021 ― Razvitje prapora Sokola Rakek-Unec je bilo 16. julija 1938 ob 15-letnici ustanovitve društva, smo, pravzaprav sem (moja napaka) napisala pred leti. Razvitje prapora je bilo 17. julija 1938. Sprevod s praporom koraka k spomeniku kralja Aleksandra. Desno od praporščaka je Ivan Gregorič. V ozadju je Žagarjeva žaga. Gostje so prihajali že z dopoldanskimi vlaki. Rakek […]
Festival Lent znova tipični mariborski uvod v poletje

Festival Lent znova tipični mariborski uvod v poletje

Misli, 25. junij 2021 ― V Mariboru se danes začenja Festival Lent, ki zaradi varovanja zdravja ljudi letos še ne bo polnil velikih tribun, bo pa po navedbah organizatorjev zagotovo napolnil srca in mestu vrnil nekdanji značilni utrip ob začetku poletja. V devetih dneh bo raznovrstno dogajanje na več kot 30 prizoriščih po mestu, v manjšem obsegu pa vse do jeseni.
še novic