Ad hoci – pesniško, likovno, glasbeni večeri

Vrabec Anarhist, 18. julij 2021 ― Treba se je predvsem prepustiti besedam, zraven spremljati zarise in zamahe, ki na koncu ustvarijo lastno interpretacijo na samo poezijo. In pa glasbi, ki z različnimi improvizacijami vzdržuje nit zbranosti in prav posebnega ritma večera. The post Ad hoci – pesniško, likovno, glasbeni večeri first appeared on Vrabec Anarhist.

Razmislek o sežigalnicah

OUTSIDER, 18. julij 2021 ― V četrtek je zagorelo na zapuščenem avtoodpadu na Cesti dveh cesarjev, so sporočili gasilci. To je bil že drugi vžig v nekaj tednih. V zadnjih letih so takšne novice vse pogostejše. Odpadki se kopičijo. Del jih sicer vzorno sortiramo in recikliramo, to počne denimo ljubljanski zbirni center RCERO in drugi po Sloveniji. Vendar pa so…

Govor ministra za kulturo dr. Simonitija ob začetku festivala Europa Cantat

Ministrstvo za kulturo, 18. julij 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj nagovoril zbrane na slavnostnem odprtju festivala Europa Cantat v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu. Mednarodni festival, ki ga vsake tri leta gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Festival, ki sta ga finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Režiser, ki je v bistvu igralec

SiGledal Novice, 18. julij 2021 18. julija 1950 se je v Sloveniji rodil režiser Eduard Miler, ki je študij dramske umetnosti dokončal v Stuttgartu. Med letoma 1973 in 1979 je igral v več nemških in avstrijskih gledališčih, v Stuttgartu je ustanovil gledališče Forum 3, zatem pa v Bielefeldu še gledališče Schaulust. Pozneje se je posvetil režiji.

18. julij 1995 - odkrili neandertalsko piščal, najstarejše glasbilo na svetu

Kamra.si, 18. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. julij 1995 - odkrili neandertalsko piščal,  najstarejše glasbilo na svetu Najstarejše glasbilo na svetu, 60.000-letna piščal, je dragocenost svetovnega pomena. Najdena je bila med arheološkimi izkopavanji najdišča Divje babe blizu Cerknega in je izdelek neandertalca.    Izdelana je iz stegnenice mladega jamskega medveda, v katero so narejene štiri luknjice. Glasbeni poskusi po potrdili izsledke arheoloških raziskav, da velikost luknjic in njihova lega ne moreta biti naključni. Luknje je izdelal človek z namenom zvočnega izražanja.    Piščal iz Divjih bab je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša okrog 20.000 let. To odkritje potrjuje, da je bil neandertalec tako kot mi popolnoma razvito duhovno bitje, zmožno prefinjenega umetniškega ustvarjanja, kot je glasba.   Vir: https://www.nms.si/si/zbirke/znameniti-predmeti/343-Neandertalceva-piscal
Film Morena prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu

Film Morena prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu

BSF, 18. julij 2021 ― Na svečanem zaključku v soboto, 17. julija, je soprodukcijski film Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović prejel zlato kamero za najboljši prvenec. »Camera d’Or« je uradna festivalska nagrada, za katero se potegujejo filmi iz vseh festivalskih programov, letos je tekmovalo kar 31 naslovov. Predsednica žirije za zlato kamero, igralka Melanie Thierry , je ob podelitvi nagrade povedala, da so nagradili močan film, odločitev pa so sprejeli brez velikih dvomov. Nagrado je prevzel soscenarist filma Frank Graziano.
še novic