Bon 21, dobra novica za sladkovodno ribištvo in obratovanje žičnic, slaba za male založnike

OUTSIDER, 19. julij 2021 ― Kot da bi prisluhnili našim željam in željam številnih drugih (link) – vlada je v ponedeljek oznanila: »Na ministrstvu za kulturo smo izredno ponosni, da se je vloženi trud obrestoval: novi boni se lahko uporabijo tudi za kulturne dejavnosti. Tako bomo lahko do konca leta z unovčenjem bonov podprli organizatorje in izvajalce koncertov, gledaliških, lutkovnih,…

Za zaključek polletja in začetek poletja – NOVIČNIK!

Ana Monro, 19. julij 2021 ― Preden pride avgust in gremo tudi mi na kratek dopust, smo za vas pripravili NOVIČNIK, v katerem smo strnili vse informacije o uspešnem polletju, ki je za nami. Vrhunec tega je bila seveda Ana Desetnica 2021, ki je pokazala in dokazala, da še znamo biti skupaj, zato se že veselimo nove sezone na ulici, v ... The post Za zaključek polletja in začetek poletja – NOVIČNIK! appeared first on Ana Monro.
Žlahtnožleht že močno buri duhove

Žlahtnožleht že močno buri duhove

Štajerski tednik, 19. julij 2021 ― Pesnica, pisateljica, pevka, avtorica radijskih zgodb in iger Svetlana Makarovič, ki ima eno najobsežnejših bibliografij med slovenskimi avtorji z več kot 300 knjižnimi naslovi, in novinar Matej Šurc sta napisala drugo skupno knjigo z naslovom Žlahtnožleht, z obvezno asistenco nepogrešljivega mačka Kotika. Gre za nekakšno nadaljevanje odmevne Luciferke.
Ko utrujena kuharska knjiga ponovno zaživi

Ko utrujena kuharska knjiga ponovno zaživi

Štajerski tednik, 19. julij 2021 ― Lutkovno predstavo Bukla in dober knjižni tek so gledališki kreativci, ki so se poimenovali Eci Peci, kreativno gledališče, ustvarjali od prve karantene naprej. Njihov prvenstveni cilj je, da pritegnejo čim več otrok, da sanjajo, raziskujejo, razmišljajo in z domiselnimi predstavami spoznavajo umetnost gledališča, pravijo štirje trenutno najbolj izpostavljeni člani: Janja Erpič (uresničevalka sanj), Mojca Prigl (šepetalka črkam), Tina Maroh (zbiralka sanj) in Luka Ravnjak (guru vragolij).

Z novimi boni tudi na kulturne prireditve in ustvarjalne tečaje ter v muzeje in galerije

Ministrstvo za kulturo, 19. julij 2021 ― Na ministrstvu za kulturo smo izjemno ponosni, da se je vloženi trud obrestoval: novi boni se lahko koristijo tudi za kulturne dejavnosti. Tako bomo lahko do konca leta z unovčenjem bonov podprli organizatorje in izvajalce koncertov, gledaliških, lutkovnih, cirkuških in kinematografskih predstav ter izobraževanj, izpopolnjevanj in usposabljanj na področju kulture in umetnosti (kot so tečaji igranja klavirja in drugih glasbil, petja, plesa, fotografije, šole risanja, igre in podobno). Poleg tega bomo z unovčenjem bonov lahko podprli tudi muzeje, knjigarne, naravne parke in galerije.
Festival Re_humanizacija!

Festival Re_humanizacija!

Cirkulacija 2, 19. julij 2021 ― Od 21. do 24. julija 2021 bo v Ljubljani v prostorih Osmo/ze in Cirkulacije 2 potekal festival Re_humanizacija Festival Re_humanizacija je samogenerativna raziskovalna platforma, umetniški prostor za izvedbo raziskav, ustvarjanja in teorije v živo – v realnem času. Zvrstili se bodo nastopi naslednjih programov inštituta .abeceda: Opus I. _ composition for .meta [Dré A. Hočevar, 2020/2021] .abeceda [ansambel za novo glasbo] Studio 8.1 FORUM I. Mladi Raziskovalci .paradigma. Podrobni spored: 1. ...

DIY Microbial Fuel Cells

PIFcamp, 19. julij 2021 ― This is an ongoing project by Julian Chollet fuelled from a deep fascination with microbes and a hacker style approach to technology. The integration of multiple scientific disciplines (microbiology, chemistry, electronics, etc.) is a great starting point for the PIFcamp style of open collaboration and it is not clear at all what will come out … Continue reading DIY Microbial Fuel Cells The post DIY Microbial Fuel Cells appeared first on PIFcamp.

19. julija 2017 je v Mariboru umrl Bogo(mir) Čerin, slovenski fotograf.

Kamra.si, 19. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. julija 2017 je v Mariboru umrl Bogo(mir) Čerin, slovenski fotograf. Rodil se je 5. avgusta 1947 v Mariboru. Mojster umetniške fotografije Bogo Čerin se je začel s fotografijo resneje ukvarjati kot dijak mariborske Srednje tehniške šole in se na začetku svoje fotografske poti zapisal dokumentarni fotografiji. Najprej je sodeloval s študentskim listom Katedra, kasneje pa je svojo fotoreportersko pot nadaljeval pri Večeru in v mariborskem dopisništvu Dela, kjer je bil zaposlen več kot 20 let. V tem obdobju je s pomočjo reporterske fotografije postal dragocen kronist svojega časa in s fotoaparatom dokumentiral številna dogajanja v rodnem mestu ter širše. V zgodovino umetniške fotografije se je najmočneje zapisal z akt fotografijo, s katero se je pričel ukvarjati konec 60. let prejšnjega stoletja in se ji intenzivneje posvetil v naslednjih desetletjih. Sprva je ustvarjal v črno-beli tehniki, v sredini 70. let pa je prešel na barvno fotografijo, kateri je ostal zvest vse do konca.

Na Drugačnih svetovih v Pragi tudi trije slovenski fotografi

Misli, 19. julij 2021 ― V galeriji Fotografija v Pragi so nedavno odprli skupinsko razstavo 8. edicije natečaja Drugačni svetovi, ki predstavlja projekte desetih izbranih avtorjev natečaja za mlade in uveljavljajoče se ustvarjalce sodobne avtorske fotografije iz srednje in vzhodne Evrope. Na razstavi so vključeni tudi trije slovenski fotografi.
Mileni Zupančič podeljena častna nagrada na letošnjem Festivalu evropskega filma Palić v Srbiji

Mileni Zupančič podeljena častna nagrada na letošnjem Festivalu evropskega filma Palić v Srbiji

BSF, 19. julij 2021 ― V soboto, 17. julija se je začel 28. festival evropskega filma Palić . Na otvoritvenem večeru so častno nagrado Aleksandra Lifke podelili Mileni Zupančič, eni naših najvidnejših filmskih in gledaliških igralk. To je lovorika za izjemen prispevek k evropski kinematografiji, ki nosi ime po jugoslovanskem direktorju fotografije Aleksandru Lifki (1880–1952). Ta je leta 1911 ustanovil prvi stalni kinematograf v domači Subotici. Sicer pa je Milena Zupančič s šestimi nagradami sterija največkrat nagrajena igralka gledališkega festivala v Novem Sadu. Nagrado ji je izročila srbska igralska legenda Mira Banjac.
še novic