Protestni pesmi

Vrabec Anarhist, 24. julij 2021 ― Rumeni opričniki, kako si drznete rohneti nad nežnimi dekleti, z Sieg Heil pozdravljati pokveke, moj spomenik ukrasti, da bi pljuvali – prekleti landsknehti! – na moj rod, nebo, prostost, na boj stoletij?! The post Protestni pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Ah Art #2: Da začnete, ne čakajte nikogar!

OUTSIDER, 24. julij 2021 ― Intervju z Johannom Königom, vseprisotnim slavnim galeristom in promotorjem sodobne umetnosti: »Tukaj sem zato, da ljudem posredujem umetnost, jih opolnomočim in jim predam orodje za njihovo razumevanje.«  Z Johannom Königom (1981) sem govorila le nekaj dni po tem, ko je še ena v vrsti velikih mednarodnih galerij (legendarna Metro Pictures) po »zahtevnem pandemičnem letu in…
TJAŠA RENER: ČUDOVITO / WONDERFUL

TJAŠA RENER: ČUDOVITO / WONDERFUL

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. julij 2021 ― Tjaša Rener se prvič po letu 2013 s pregledno razstavo slik »Čudovito« predstavila domači javnosti. V Galeriji Ravne so razstavljeni njeni portreti temnopoltih prebivalcev Akre, prijateljev in naključnih mimoidočih, ki jih slika v njihovem naravnem okolju ter pri vsakdanjih opravilih in tako beleži utrip mesta in ganske sedanjosti. Na razstavi »Čudovito« je z 10 slikami osvetlila sodobni obskurantizem z novim upanjem. Tjaša Rener se vrsto let ukvarja z vprašanjem pripadnosti. Skozi lastno izkušnjo raziskuje, kaj pomeni biti priseljen v novi državi in novi kulturi, razloge migracije in spopadanje z lastnimi emocijami, ki jih prinašata novo okolje in kultura. Tjaša Rener vsa leta redno sodeluje tudi s Koroško galerijo likovnih umetnosti, za katero je med drugim ustvarila likovno podobo vrančka Kokija, maskote pedagoških programov galerije. Tjaša Rener (1986) je leta 2013 diplomirala na ALUO v Ljubljani (prof. Bojan Gorenc). Svoje znanje je izpopolnjevala na oddelku za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Vsa leta študija je prejemala Zoisovo štipendijo, leta 2012 pa je dobila nagrado Univerze v Ljubljani za posebne umetniške dosežke. Je slikarka in grafičarka. Leta 2013 je ustvarila umetniško knjigo Zgodba iz Afrike (A Story From Africa). V umetniškem in galerijskem delu povezuje novo afriško stvarnost z evropsko. Od leta 2013 živi in ustvarja med Slovenijo in Gano.
Modri cvet najboljši hrvaški film na festivalu v Pulju

Modri cvet najboljši hrvaški film na festivalu v Pulju

Misli, 24. julij 2021 ― Veliko zlato areno 68. puljskega filmskega festivala so ob sklenitvi prireditve v soboto zvečer podelili družinski drami Plavi cvijet (Modri cvet) režiserja Zrinka Ogreste. Celovečerni prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović s slovensko udeležbo Morena je osvojil občinstvo in si prislužil nagrado zlata vrata Pulja.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 24. julij 2021 ― Pri Mladinski knjigi so izdali vodič Igorja Drnovška Najlepše stvari so blizu: 42 brezmejnih doživetij za konec tedna okoli Slovenije, pri KUD Police Dubove pa knjigo češke pisateljice Radke Denemarkove Spalne hibe. V sozaložništvu Klubov slovenskih študentk in študentov na Dunaju, Gradcu in Celovcu je izšlo delo Naše vse je upor.
1978 Cerknica – Begunjska gasilska enota pionirjev

1978 Cerknica – Begunjska gasilska enota pionirjev

Stare slike (Cerknica), 24. julij 2021 ― Slika pionirske enote gasilcev iz Begunj je nastala na občinskem tekmovanju gasilskih enot društev občine Cerknica. Tekmovanje se je odvijalo v Cerknici, na parkirnem prostoru ob tovarni Brest. Tu so se pionirji tudi slikali, zato se v ozadju vidi značilen zvonik cerkniške cerkve. Slikani v spremstvu gasilca Janeza Kranjca in Ivana Intiharja iz Begunj, ki […]
še novic