SEM,
22. avgust 2021
―
Ob koncu poletja vam priporočamo v branje nov kupček knjig.
Letos je Slovenija nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021. Ambasador projekta je naš kolega Janez Bogataj, ki je izdal zbirko Gastronomija Slovenije, ki jo sestavljajo štiri knjige: Gastronomija Panonske Slovenije, Gastronomija Sredozemske Slovenije, Gastronomija Alpske Slovenije in Gastronomija Osrednje Slovenije in Ljubljane. Zbirka opisuje vseh 24 gastronomskih regij Slovenije in njihovih 430 strokovno izbranih živil, jedi in pijač, ki predstavljajo identiteto ter razpoznavnost gastronomije Slovenije.
Avgusta je izšla tudi nove publikacija Dobra jed se sama ponuja, ki jo je izdal Slovenski etnografski muzej / Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine, da bi z njo obeležili naziv Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. Publikacija predstavlja enote nesnovne kulturne dediščine, ki so povezane s kulinariko in so vpisane v register nesnovne kulturne dediščine.
Zbornik Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja: "Čudna je človekova narava, da si želi vedno nekaj drugega, kar ima." (Slovenska matica : Muzej za arhitekturo in oblikovanje, 2021), ki je nadgradnja posvetovanja ob 100-letnici rojstva in razkriva številne detajle Kraljevega dela, ki so bili javnosti manj znani. V zborniku je tudi prispevek kolega Mihe Špička, ki osvetljuje zbirko seminarskih del študentov arhitekture na temo kozolca, ki so nastali pod mentorstvom Nika Kralja.
Zbornik Pandemija covid-19 v Aziji : tradicionalni humanizmi, moderna odtujenost in retorike sodobnih ideologij : slavnostni zbornik ob 25. obletnici ustanovitve Oddelka za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2021) osvetljuje dejstvo, da smo v sodobnem svetu vsi tesno povezani in da so sodobni problemi skupni problemi. To se še posebej kaže v trenutni pandemiji covida-19, ko postajajo poleg odločitev, ki se napajajo iz naravoslovnih ved, ključne etične in politične odločitv