FORSALE: Izjava za javnost

Bunker, 28. avgust 2021 ― Izjava za javnost Dražbene hiše uprizoritvenih umetnosti F O R S A L E Na festivalu Mladi levi 2021 smo včeraj, 27. avgusta 2021, predstavili svetovno novost – Dražbeno hišo uprizoritvenih umetnosti FORSALE, ki si jo je zamislila umetnica Lea Kukovičič. Na sploh prvi tovrstni dražbi predstave je bila naprodaj predstava znamenitega slovenskega umetniškega kolektiva […] The post FORSALE: Izjava za javnost appeared first on .

Simpozij “malih umetnosti” bo pretresal in afirmiral sodobne uprizoritvene prakse

SiGledal Novice, 28. avgust 2021 ― V prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi) bo med 9. in 11. septembrom potekal Simpozij malih umetnosti. Udeleženci in gostje strokovnega simpozija si bodo prizadevali osvetliti nastajajočo in aktualno, vendar razpršeno in slabo vidno izveninstitucionalno produkcijo hibridnih odrskih praks ter predstaviti umetniške skupine, akademike in producente, ki delujejo znotraj žanrov »malih umetnosti« v Sloveniji in tujini.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 28. avgust 2021 ― Pri založbi *cf. je izšla knjiga Delo s podnaslovom Globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja avtorice Andree Komlosy, pri Beletrini pa pesniška zbirka Iz notranjosti pesnika Petra Borkovca. Pri založbi Miš so izdali knjigo za otroke Lisičja luna avtorice Maše Ogrizek z ilustracijami Tine Dobrajc.

Briljanten komik

SiGledal Novice, 28. avgust 2021 28. avgusta 1932 se je v Gorišnici pri Ptuju rodil Zlatko Šugman. Prejemnik Borštnikovega prstana, v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja najbrž eden najpriljubljenejših igralcev, rojen komik, ki je poleg gledališča briljiral tudi v filmu in na televiziji.

Na Ptuju se bodo sklenili 25. Dnevi poezije in vina

Misli, 28. avgust 2021 ― S pestrim programom na Ptuju in v okolici se bodo danes sklenili 25. Dnevi poezije in vina. Letošnji festival gosti 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav, častna gosta festivala sta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luisa Amaral. Odprto pismo Evropi je letos napisal nemški pesnik Durs Grünbein.

28. avgusta 1899 je v Mokronogu umrl Stanko Pirnat, slovenski pravnik in skladatelj.

Kamra.si, 28. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. avgusta 1899 je v Mokronogu umrl Stanko Pirnat, slovenski pravnik in skladatelj. Rodil se je 7. junija 1859 v Štorah.  Pravnik, skladatelj in rodoljub Stanko (Stanislav) Pirnat se je rodil junija 1859 v Štorah in nato z rojstnim krajem ostal povezan še vso svoje otroštvo. Starša sta bila zavedna Slovenca z Gorenjskega. Oče Andrej, ki je v Leobnu obiskoval »montanistični učni zavod« (predhodnik rudarske akademije), je bil tovarniški uradnik v štorski železarni in soustanovitelj celjske Narodne čitalnice (ust. 1862), mati Frančiška iz znane kranjske rodbine Mayr pa je skrbela za gospodinjstvo in otroke. Prvi dve leti se je šolal zasebno na svojem domu v Štorah, nato je v Celju izdelal tri razrede (nižje) gimnazije, preostale pa od 1872 dalje v Ljubljani, kjer je leta 1878 (ne 1879!) tudi maturiral. Po odsluženem enoletnem prostovoljnem vojaškem roku (pridobil je čin rezervnega poročnika kranjskega 17. pehotnega polka) je na Dunaju študiral pravo. Kot notarski kandidat je od 1883 služboval v Ormožu (pri dr. Geršaku), na Ptuju (pri dr. Schönwettru), v Ljubljani (pri dr. Voku), Kranju (pri Globočniku) in Brežicah (pri dr. Firbasu). Leta 1888 je bil imenovan za notarja v Stični, leta 1896 pa je postal notar v Mokronogu, kjer je po dolgotrajni bolezni umrl avgusta 1899 in bil tam tudi pokopan. Ob smrti je zapustil ženo Marijo, roj. Cvetnić, s katero se je poročil leta 1886, in tri hčerke: Marijco, Stanko in Vladimiro. Pirnat je bil po mnenju duhovnika in publicista Janka Barleta »prijatelj pesmi celo življenje« in je »skladateljsko struno prinesel že seboj na svet«. Že kot gimnazijec je pod vodstvom komponista Antona Foersterja pel na koru ljubljanske stolnice, kjer je občasno igral tudi orgle, v času študija na Dunaju je tam v akademskem društvu »Slovenija« vodil slovenski pevski zbor, kasneje pa je bil na Ptuju zborovodja v tamkajšnji čitalnici in v Slovenskem pevskem društvu, ki ga je ustanovil skupaj z dr. Grossom. Za glasbo,

28. avgusta 1954 je v Mariboru umrl Ciril Vončina, družbenopolitični delavec, pisarniški uradnik, planinec, računovodja in tajnik

Kamra.si, 28. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. avgusta 1954 je v Mariboru umrl  Ciril Vončina, družbenopolitični delavec, pisarniški uradnik, planinec, računovodja in tajnik. Rodil se je 30. maja 1897 se je v Idriji. Rojen je bil v družini Franca Vončina, tajnika Občine Idrije in Karoline Serjun, hčere Josipa Serjuna – posestnika, kavarnarja, urarja in nekdanjega župana Idrije. Po končani osnovni šoli in 4 razredih realke je pol leta delal kot praktikant – pomožni pisar v pisarni jamarskega upraviteljstva rudnika živega srebra v Idriji. V letih 1915-18 je bil mobiliziran na Soško fronto, kjer je služil v 28. poljskem topniškem polku – ob koncu je imel čin podnarednika artilerije. Ob vrnitvi v Idrijo so ga Italijani internirali v Krmin, kjer je ostal do božiča 1918. Posledice so bile hude – celotno leto 1919 je imel hud sklepni revmatizem in angino, italijanska uprava pa ga ni sprejela nazaj v službo. Preko združenja za prebegle Primorce v Ljubljani si je uredil službo v Rudniku Mežica. Kot prvi izmed bratov Vončina je maja 1920 prišel na Koroško. Ob njegovem prihodu je bil rudnik še v lasti BBU in pod sekvestrom jugoslovanske države. Najprej je delal v upravi topilnice v Žerjavu, ko pa je leta 1921 rudnik prevzela angleška družba The Central European Mines Limited, je bil prestavljen v knjigovodstvo na Poleno, kjer je delal do leta 1928, ko je postal glavni blagajnik podjetja. Pod angleško upravo ravnatelja Georga Bargata je Ciril vodil finančne obračune za ves uradniški kader. Z Marijo-Mojco Štrucl se je poročil leta 1923 in z njo imel tri sinove, Ljubana, Dažota in Frančeka. Živeli so v rudniškem stanovanju na Poleni. Leta 1928 se mu je na Koroškem pridružil brat Stanko, kasneje so prišli še brata Albin in Rajko ter mati Karolina. Poleg redne službe je imel številne druge funkcije. Že leta 1922 je pristopil v gasilsko organizacijo v Mežici, v letih 1927-33 je bil Župni načelnik Gasilske župe Korotanske (ki je zajemala skoraj vso današnjo Koroško), od leta 1931 pa do

28. avgusta 1888 se je na Polju ob Sotli rodil Januš Golec, duhovnik, pisatelj in urednik

Kamra.si, 28. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. avgusta 1888 se je v Poljski vasi pri Podčetrtku rodil Januš Golec,  duhovnik, pisatelj  in urednik. Umrl je 24. maja 1965 v Mariboru. Po končani gimnaziji v Celju je obiskoval mariborsko bogoslovje ter bil leta 1911 postavljen za kaplana na Remšnik. Mašniško posvečenje je prejel 25. junija 1911. Med vojno je bil vojni kurat, v Galiciji je bil trikrat ranjen ter leta 1917 kot invalid (brez roke) upokojen. Od leta 1919 je kot urednik deloval v Tiskarni sv. Cirila ter se uveljavil tudi kot ljudski pisatelj; napisal je ljudske povesti Guzaj, Trojno gorje, Kruci, Ponarejevalci in Propast in dvig. Bil je tudi urednik Slovenskega gospodarja.[1] Leta 1925 so ga izvolili izvršilni odbor SLS za mariborsko volilno okrožje. Leta 1938 je prejel državno odlikovanje Red sv. Save IV. stopnje. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Janu%C5%A1_GolecPriporočamo tudi: https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi206449/

28. avgusta 1913 se je v Ljubljani rodil France Presetnik, slovenski igralec

Kamra.si, 28. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. avgusta 1913 se je v Ljubljani rodil France Presetnik, slovenski igralec. Umrl je 12. julija 1997 v Ljubljani. Pred gledališko in filmsko kariero je bil znan kot akrobat in igralec ljudskega odra v Stožicah. Med leti 1935 in 1937 je obiskoval konservatorij v Ljubljani, potem pa bil kot igralec angažiran v ljubljanski Drami. Med 2. svetovno vojno je igral v Slovenskem narodnem gledališču na osvobojenem ozemlju. Po vojni se je pridružil mariborski Drami, MGL-ju in bil nato do leta 1971 v ljubljanski Drami. Nastopal je tudi v filmih ter na radiu in televiziji. Med filmi, v katerih je igral, omenimo tukaj le Na svoji zemlji, vlogo Bedanca v Kekcu, Svet na Kajžarju, Akcija, Veselica, Samorastniki.  Viri: - https://sl.wikipedia.org/wiki/France_Presetnik - https://sigledal.org/geslo/France_Presetnik- Baza slovenskih filmov: France Presetnik | BSF - Baza slovenskih filmov - https://www.najdigrob.si/slovenski-grobovi/1080/france-presetnik - Škerl, V.: Stoženske posebnosti v sliki in besedi. Ljubljana : [samozal. V. Škerl], 1987.

ZELENI ZAKLAD – aktivnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa!

Ana Monro, 28. avgust 2021 ― Do konca septembra otroke in mladino (6-15 let) spet vabimo na brezplačne gibalno-ustvarjalne delavnice, ki jih v okviru projekta Zeleni zaklad na zelenih površinah v Ljubljani izvajamo v sodelovanju s športno-kulturnim društvom Gibatorij, OŠ Franca Rozmana Staneta in šolo brazilske kulturne veščine Capoeira Balanço da Meia Lua. Prisrčno vabljeni, da se nam ob torkih pridružite v Škratovem vrtu ... The post ZELENI ZAKLAD – aktivnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa! appeared first on Ana Monro.

Dopisovanje v dušo

Odzven, 28. avgust 2021 ― Milan Fras in Nikola Stojanović iz zasedbe Okttober ter Robert Novak iz Mi2 so zaprašene ideje posneli na daljavo. Postali so Peron in posneli Dopisnice, drzen, nepopustljiv, težek, a nujen premor.
še novic