V CD novo sezono poimenovali Brez kovčka po svetu

SiGledal Novice, 8. september 2021 ― V Cankarjevem domu so sezono 2021/2022 poimenovali Brez kovčka po svetu. Med vrhunci sezone, ki jo glede na negotovo situacijo zaradi covida-19 zaenkrat napovedujejo do konca februarja, je gostovanje Berlinskih filharmonikov, pripravili so tudi sklop prireditev ob 200-letnici rojstva pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega.

Vinko Möderndorfer: Za isto mizo (Tri komedije)

Koridor, 8. september 2021 ― Komedije v knjigi Za isto mizo dokazujejo, da se Möderndorferja upravičeno postavlja ob bok najboljšim slovenskim in svetovnim komediografom. The post Vinko Möderndorfer: Za isto mizo (Tri komedije) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V Slovenski kinoteki podelili Štigličeve nagrade

Misli, 8. september 2021 ― Društvo slovenskih režiserjev je nocoj v Slovenski kinoteki sedmič podelilo stanovske nagrade na področju filmske in televizijske režije. Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo je prejel režiser in scenarist Mako Sajko. Podelili so tudi pet enakovrednih nagrad Štigličev pogled za izjemno režijo.
Ptuj: Ljudski pevci in godci na festivalu dobrot

Ptuj: Ljudski pevci in godci na festivalu dobrot

Štajerski tednik, 8. september 2021 ― Tradicionalna razstava Dobrote slovenskih kmetij se je v svoji letošnji, 32. izvedbi preoblikovala v festival. Iz znanih razlogov najboljših dobrot slovenskega podeželja tudi letos ni bilo mogoče videti v živo na razstavi. Obiskovalci so lahko dobrote kupili in jih tudi pokusili ter uživali v nekaterih spremljajočih dogodkih. Že trinajsto leto zapored pa je v organizaciji družbe Radio-Tednik Ptuj na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju potekal tradicionalni nastop skupin ljudskih pevcev in godcev s Ptujskega, kot javna radijska oddaja Radia Ptuj Med ljudskimi pevci in godci. Vodil ga je Dalibor Bedenik.
Vabilo rokodelcem in ustvarjalcem

Vabilo rokodelcem in ustvarjalcem

SEM, 8. september 2021 ― Slovenski etnografski muzej vabi rokodelce in ustvarjalce k prijavi na razpis za ponudbo svojih izdelkov za novo muzejsko trgovino, ki bo odprla vrata sredi novembra 2021. V prenovljen prodajni program bo SEM vključil izbor: inovativnih in kvalitetnih izdelkov privlačnega dizajna, ki se spogledujejo z dediščino in sodobno ustvarjalnostjo, prednost imajo izdelki z etnološko tematiko v skladu z muzejskimi vsebinami ali s privlačno zgodbo. * Živilskih izdelkov ne vključujemo v prodajo (izjema so medeni izdelki in začimbe, zelišča). Izbranim sodelujočim rokodelcem in ustvarjalcem muzej nudi: prodajo izdelkov v muzejski trgovini SEM, promocijo s predstavitvijo v živo v sklopu mesečnega programa muzejske trgovine ter pridobitev certifikata blagovne znamke muzejske trgovine SEM. Prijave in informacije: Izpolnjeno prijavo s prilogami pošljite do četrtka, 30. septembra 2021 po elektronski pošti (trgovina@etno-muzej.si) ali po navadni pošti (Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, za muzejsko trgovino SEM). Prijave naj vsebujejo potrebne podatke o avtorju in izdelku ter do tri fotografije artikla (glej prilogo). Komisija bo ocenila in naredila izbor izdelkov, nato sledi še ogled v živo. * Za sodelovanje je zaželena komisijska prodaja, pogoj pa je izdaja e-računa. Informacije: Špela Regulj, E: spela.regulj@etno-muzej.si, T: 01/ 3008 737  

ŠUGLA – šola za (na) ulico, lekcija za življenje!

Ana Monro, 8. september 2021 ― V Gledališču Ane Monro smo vodilni in referenčni strokovnjaki za izobraževanje in usposabljanje na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti v Sloveniji in širšem mednarodnem prostoru! S ciljem prenosa znanja in izkušenj od leta 2007 izvajamo program ŠUGLA, Šola sodobnih performativnih uličnih umetnosti, v katerega bomo letos prejeli že 9. generacijo udeležencev. VPIS DO 15. SEPTEMBRA! VSE INFORMACIJE ... The post ŠUGLA – šola za (na) ulico, lekcija za življenje! appeared first on Ana Monro.

Marija Mojca Pungerčar: NINA NANO

KUD Trivia, 8. september 2021 ― Vabljeni na razstavo Marije Mojce Pungerčar Nina nano! Stekleni atrij Mestne hiše v Ljubljani 28. 9.15. 11. 2021 Razdstava je podaljšana do 14. 11. 2021! Odprtje razstave bo v torek, 28. 9. 2021 ob 18. uri. Foto: Nada Žgank Večja fotografija za medije e-Vabilo ———————————— Spremljevalni besedili Ize Pevec in Marije Mojce Pungerčar: […]

Znani so nominiranci za Rožančevo nagrado

Misli, 8. september 2021 ― Letošnji nominiranci za Rožančevo nagrado so Vesna Milek za knjigo Ogledala, Marko Pavliha za Onkraj materialističnega prepričanja. Duhovna dramila, Robert Simonišek za delo Pejsaži - sanjati na soncu, Marcel Štefančič, jr. za Slovenski sen in Urša Zabukovec za knjigo Levo oko, desno oko. Nagrajenca bodo razglasili 16. septembra v Cankarjevem domu.

Začenja se festival Ars Electronica

Misli, 8. september 2021 ― V Linzu se začenja festival umetnosti, tehnologije in družbe Ars Electronica, ki bo do 12. septembra potekal dualno - s fizičnimi dogodki in virtualno po svetu, tudi preko t.i. vrtov, pri katerih sodelujejo slovenski partnerji. Po besedah organizatorjev je tema in cilj tokratnega festivala Nov digitalni dogovor (A New Digital Deal).
Vasily Kuzmich: Dih vetra

Vasily Kuzmich: Dih vetra

Speculum Artium, 8. september 2021 ― Dih vetra Vasily Kuzmich @Speculum Artium 2021 Dih vetra je meditativna avdio instalacija, ki združuje zvoke burje, glasbo in meditacijske tehnike, kot je dihanje. Instalacija, ki korenini tako v znanosti kot duhovnosti in filozofiji, predstavlja glasbo, ki nastane iz pretvorjenih zapisov vetra. Z glasbeno terapijo frekvence pridobijo pozitiven učinek, obiskovalci pa si z meditativnimi dihalnimi […]

Minister dr. Simoniti danes na obisku v Goriški regiji

Ministrstvo za kulturo, 8. september 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes, 8. septembra 2021, skupaj z ostalimi predstavniki Vlade Republike Slovenije na obisku v Goriški regiji. Na Ministrstvu za kulturo se zavedamo pomena razvoja kulture tudi v lokalnih okoljih, zato si prizadevamo za decentralizacijo (so)financiranja javnih kulturnih programov in projektov. Ob tej priložnosti na kratko predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih ministrstvo za kulturo (so)financira v Goriški regiji.

SPLETNA PORAVNAVA TERJATEV

Knjižnica Zagorje, 8. september 2021 ― Obveščamo vas, da lahko morebitne nastale terjatve poravnate sedaj tudi preko spletnega servisa COBISS+ “Moja knjižnica” . Za prijavo potrebujete številko izkaznice in geslo. Po prijavi v “Mojo knjižnico” izberete menu Dolgovi, omejitve. S klikom na gumb € Spletno plačilo se vam odprejo možnosti plačila (kreditna kartica, NlbKlik itd.) The post SPLETNA PORAVNAVA TERJATEV appeared first on knjižnica Zagorje.
Začenja se nacionalni mesec skupnega branja

Začenja se nacionalni mesec skupnega branja

Misli, 8. september 2021 ― Na današnji mednarodni dan pismenosti se začenja nacionalni mesec skupnega branja 2021. V sklopu dogodkov, ki se bodo zvrstili do 10. oktobra, bodo pobudniki in partnerji meseca skupnega branja posebno pozornost namenili medgeneracijskemu branju, izpostavili pa bodo tudi pomen družinskega branja.
V Mariboru 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

V Mariboru 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Misli, 8. september 2021 ― V Lutkovnem gledališču Maribor se danes začenja 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga organizirajo skupaj z Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev. Festival predstavlja pregled lutkovnega ustvarjanja v Sloveniji v zadnjih dveh letih. Za nagrade se bo potegovalo 12 predstav po izboru selektorja Roka Bozovičarja.
Studio 8.1 #3 + Šum #16

Studio 8.1 #3 + Šum #16

Cirkulacija 2, 8. september 2021 ― V nedeljo, 12. septembra ob 19.30 bo v prostorih Cirkulacije 2 v podhodu Ajdovščina potekal tretji letošnji dogodek koncertnega cikla Studio 8.1 kuratorice Brine Kren: kako živijo ljudje. Nastopili bodo: Tinkara Zupan, Vida Vatovec in Oskar Longyka. Koncertni cikel Studio 8.1 je program inštituta .abeceda in poteka v koprodukciji s Cirkulacija 2. https://abeceda.io/Studio-8-1/   ****************************************************** V petek, 10. septembra ob 19.00  pa se je v prostorih Cirkulac...
še novic