Razglasitev nagrajencev natečaja Zgodbe mojega kraja 2021

Kamra.si, 1. oktober 2021 ― V petek, 1. oktobra 2021, smo v Mestni knjižnici Ljubljana razglasili 10 najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja: Spomini na šolske dni, ki ga je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije. Natečaj je potekal od 1. aprila do 1. septembra 2021. Prejeli smo 54 zgodb, ki ustrezajo razpisanim pogojem. Žirija je izbrala 10 najboljših, nato pa izmed njih 3 zmagovalne.
Marko Jakše: CEP, CEP, CEP

Marko Jakše: CEP, CEP, CEP

Koridor, 1. oktober 2021 ― To pot je ekscentričen tudi naslov celotne razstave, ki se glasi CEP, CEP, CEP in aludira na kardinalno delo na razstavi z naslovom Cepi se!. Izkušnjo uživanja v izvrstnih in po pričakovanju všečnih slikah spodnese antipatičen način, kako je razstava zapakirana kot celota. The post Marko Jakše: CEP, CEP, CEP appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Jubilejni mrtvaški ples

Jubilejni mrtvaški ples

Odzven, 1. oktober 2021 ― Kužne pesmi, deveti album Katalene, bodo nekoč, nekje, etnografi lahko razstavili kot umestno, drzno, izkustveno, naštudirano, konceptualno in kvalitetno pandemično izkušnjo, vredno jubileja.
Z IGRO DO DEDIŠČINE

Z IGRO DO DEDIŠČINE

Galerija Murska Sobota, 1. oktober 2021 ― Slovenski muzeji in galerije smo se tudi letos združili v akciji Z igro do dediščine, ki poteka v Tednu otroka, od 4. do 10. oktobra 2021. Za vas smo pripravili številne brezplačne programe in prireditve po vsej Sloveniji. Akcijo organizira Sekcija za izobraževanje in komuniciranje Skupnosti muzejev Slovenije.   V Galeriji Murska Sobota bomo akcijo […]

Panika bez vakcina, a kad su stigle ima ih ‘za bacanje’

SKC Danilo Kiš, 1. oktober 2021 ― Uz prilično nepovjerenje i snažan utjecaj protivnika cijepljenja, ali i činjenicu da je Bosna i Hercegovina prilično kasnila s masovnom imunizacijom i u odnosu na susjedstvo, i u odnosu na svijet, postotak cijepljenih građana iznimno je nizak. Posljednji podaci ukazuju kako potpuno cijepljeno nije ni 12 posto odraslog stanovništva, dakle niti svaki osmi stanovnik. Piše: Mladen Obrenović The post Panika bez vakcina, a kad su stigle ima ih ‘za bacanje’ appeared first on KC Danilo Kiš.

Kali Malone predstavlja projekt Does Spring Hide Its Joy na festivalu INDIGO

MoTA, 1. oktober 2021 ― Z veseljem napovedujemo koncertni večer v sodelovanju festivala SONICA in Festivala INDIGO. Nastopila bo KALI MALONE s projektom DOES SPRING HIDE ITS JOY Z LUCY RAILTON IN STEPHENOM O’MALLEYJEM Does Spring Hide Its Joy je hipnotična skladba, študija globokega poslušanja in nelinearna časovna kompozicija s povečanim poudarkom na septimalni naravni intonaciji in interferenčnih ritmičnih vzorcih. […] The post Kali Malone predstavlja projekt Does Spring Hide Its Joy na festivalu INDIGO appeared first on MoTA.
NAPOVEDUJEMO:

NAPOVEDUJEMO:

Galerija Murska Sobota, 1. oktober 2021 ― Dragi obiskovalci, v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki za vas pripravljamo dve novi razstavi: BOGDAN BORČIĆ. Izbor grafik in risb iz stalne zbirke GBJ Kostanjevica na Krki in NATAŠA MIRTIČ. Grafike. Hkrati vas obveščamo, da bo zaradi priprave razstav Galerija Murska Sobota do vključno 13. oktobra 2021 zaprta.  Hvala za razumevanje! […]

Coinhab arhitekti: Vrstne hiše na Studencih

OUTSIDER, 1. oktober 2021 ― V naselju Studenci v Mariboru stoji 21 vrstnih hiš, ki so jih oblikovali v biroju Coinhab. Kompleks je razdeljen v tri nize po sedem hiš, ki so med seboj ločeni z javnimi ulicami. Naselje s svojo umestitvijo v prostor tipološko nosi značaj urbanega in hkrati primestnega. Čeprav hiše mejijo na zelen nepozidan pas na zahodnem…

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pozdravlja projekt samodejnega podnaslavljanja televizijskih oddaj

Ministrstvo za kulturo, 1. oktober 2021 ― Objavljamo izjavo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije ob začetku projekta "Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov". Projekt, ki ga financira Ministrstvo za kulturo, izvajata pa Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Radiotelevizija Slovenija, bo omogočal sprotno ustvarjanje podnapisov televizijskih oddaj z uporabo samodejne razpoznave slovenskega govora.

Ocena zbirke Anje Novak »Rane rane«

Vrabec Anarhist, 1. oktober 2021 ― Čeprav so nekatere pesmi glede na jezik in izpeljavo nekoliko pretirane, pa je večina pesmi takšnih, ki prikazujejo veliko zamolčanih in spregledanih zgodb. In to so torej rane. The post Ocena zbirke Anje Novak »Rane rane« first appeared on Vrabec Anarhist.

Webinar – V knjižnico kar prek aplikacije?

Knjižnica Postojna, 1. oktober 2021 ― Lepo vabljeni na webinar z naslovom V knjižnico kar prek aplikacije?, ki bo  v torek, 5. 10. med 17.00 in 18.30. V predstavitvi se boste naučili, kako najhitreje poiskati gradivo v knjižnici, ga vnaprej rezervirati ali pa si ga izposoditi v elektronski obliki. Spoznali boste, kaj omogoča spletna aplikacija COBISS+ ( https://plus.si.cobiss.net ) in kaj so prednosti mobilne aplikacije mCOBISS, dostopne na Google play, App store in Huawei AppGallery. Ali ste si že uredili dostop do »Moje knjižnice«? Poznate svoje geslo? Kaj prinaša »Moj profil COBISS«? Na vsa ta vprašanja in še več bomo odgovorili skupaj in vas usposobili za samostojno iskanje vaše najljubše knjige in drugih gradiv. Webinar bo potekal prek orodja ZOOM na povezavi:  https://izum-si.zoom.us/j/95706833181
V tunelu LGL še v živo pred občinstvom premiera predstave Nevidna

V tunelu LGL še v živo pred občinstvom premiera predstave Nevidna

Misli, 1. oktober 2021 ― V tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo ob 20. uri premiera predstave Nevidna režiserja Primoža Ekarta v živo pred občinstvom. V predstavi za odrasle spregovori o občutljivosti trenutkov iztekajočega se človeškega življenja, ki so polni intenzivnih spominov in obračunov s samim seboj ter svetom. Predstava bo na ogled tudi v soboto.
Začenja se 10. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

Začenja se 10. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

Misli, 1. oktober 2021 ― Na Glavnem trgu v Kranju bo ob 17. uri odprtje 10. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj. Letošnji festival osmišlja temo Urbani pejsaž - Razumeti naturo, ki se dotika razumevanja narave in prostora skozi razvoj likovne umetnosti, od samih začetkov dojemanja življenja in do tega, kako ga dojemamo danes. Zaključil se bo 26. oktobra.

Kako so se sladkali Rimljani

Kamra.si, 1. oktober 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na oktobrski Muzejski vikend KAKO SO SE SLADKALI RIMLJANI, ki bo v soboto, 2. oktobra 2021, med 10.00 in 13.00 na Ptujskem gradu. Udeleženci si bodo ogledali razstavo Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh ter se s pomočjo antičnih predmetov in njihovih replik seznanili s prehranjevanjem v rimski Petovioni. Na koncu si bodo po receptu iz rimskih časov izdelali sladico.   Dogodek bo potekal v okviru akcije Dnevi evropske kulturne dediščine. Namenjen je družinam z otroki, starimi več kot 5 let, in je brezplačen.   Udeležence opozarjajo na upoštevanje protokola PCT.
Intervju s skupino Čao Portorož: ´Izhajajte iz sebe, ne izdajajte se za nekaj, kar niste.´

Intervju s skupino Čao Portorož: ´Izhajajte iz sebe, ne izdajajte se za nekaj, kar niste.´

SPRP, 1. oktober 2021 ― Skupina Čao Portorož je na glasbeni sceni že od leta 2009. Gre za alternativno postavo, ki pluje med post punkom in indie rockom. Sestavljajo jo Gregor Andolšek (kitara, bas, vokal), Anže Petrič (kitara), Ivian Kan Mujezinović (bas, sint, vokal) in Aljoša Cetinski (bobni). Izdali so tri albume pri Kapi Records, in sicer "Čao Portorož" (2011), "Čao Portorož" (2013) in "Pop" (2020). S štiklom "Peter" so pristali tudi na kompilaciji Punk Rock Val 20. Za Slovenski Punk Rock Portal se je z Gregorjem in Ivianom pogovarjala Mojca Lubej, ki jih je ob zaključku poletja ujela na koncertnem prizorišču Sv. Anton. Dodaja, da je bilo med intervjujem ogromno smeha in veliko sproščenosti ter zabave.  1. Kdo ste Čao Portorož? Predstavite se v parih besedah. Ivian: Čao Portorož smo bend iz Ljubljane. Igramo punk rock (smeh). 2. Kje ste dobili idejo za tako ime? Zakaj ravno Portorož, saj vem, da ste vi Ljubljančani? Gregor: Idejo za ime smo dobili v Ljubljani, v Fiatu Panda rumene barve, nekje na Trubarjevi ulici, na poti v Daktarij. Bolj točno, po drugi vaji. 2.1 Kaj je to Daktarij? Gregor: Daktarij je neke vrste nočni klub, eden zadnjih bohemskih placov v Ljubljani. 2.2 Zakaj pa Portorož? Ivian: To se nismo mi odločili, to so se višje sile... bogovi... Za vse je kriva Miladojka Youneed... 3. Izdali ste tri albume. Kaj vam je pri vsem tem ostalo najbolj v spominu? Gregor: Od vsega nam je najbolj všeč, da se po tolikih letih še vedno dobivamo in imamo vaje, predvsem pa to, da smo še vedno ustvarjalni in še vedno delujemo. Aja, pa teh 15 komadov, ki jih ponavadi igramo na koncertih, nam je tudi zelo všeč. Sedaj kmalu bomo proslavili deseto obletnico našega delovanja. 4. Pojete v različnih jezikih. Se pravi, ste poligloti. Kako ste se za to odločili? Gregor: Nismo se odločili. Spontano se je zgodilo. 5. Kako nastajajo vaši komadi? Gregor: Spontano (smeh). Načeloma na vajah začnemo kar nekaj igrati in potem se iz tega razvije komad. Včas
Objava petih vicev štiriinsedemdesetega izbora

Objava petih vicev štiriinsedemdesetega izbora

SEM, 1. oktober 2021 ― Uredniški odbor je izbral štiriinsedemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Odloke je treba brati jako hitro. Ko prideš do konca, je lahko že prišlo do spremembe… Jesen 2021: Imate izpolnjen obrazec? Imam! Imate rojstni list? Imam! Imate osebno izkaznico? Imam! Imate potni list? Imam! Imate potrdilo o cepljenju? Imam! Ste zadnje dni kaj kašljali, imeli vročino, drisko ali kaj podobnega? Nisem! Ste bili zadnjih 14 dni v kontaktu s kom, ki je bil v kontaktu z nekom v kontaktu? Nisem, prisežem! Dobro, kakšen krof boste? Danes zjutraj sem šel iz spalnice najprej na wc, potem v kuhinjo in na koncu v pisarno. V pisarni sem si moral pokazat PCT in ker sem telefon pozabil v kuhinji, sem bil brez potrdila. Ker je bil to moj prvi prekršek, sem si izrekel zgolj ustni opomin. A: Joj, v Ikeo moram it. B: Kaj pa rabiš? A: Nič, samo preverit moram, če mi QR koda še deluje pa edino tam skenirajo … Janez in Miha živita v istem bloku. Janez je cepljen, Miha ni cepljen. Janez lahko gre v bar, Miha ne more v bar. Janez gre v bar, Miha gre k Janezovi ženi … Seznam vseh izbranih vicev  
"Posebnost hotela je bazen z ogrevano vodo"

"Posebnost hotela je bazen z ogrevano vodo"

Loški muzej, 1. oktober 2021 ― Hotel Transturist je SGP Tehnik začel graditi leta 1970. Odprt je bil decembra 1971, ponašal pa se je s 46 sobami in 96 ležišči, restavracijo, kavarno, seminarskimi dvoranami, klubskimi prostori, dnevnim prostorom s TV-sprejemnikom, teraso, pokritim bazenom ter lepotilnim oddelkom.

V novem akademskem letu vas bomo obveščali tudi o sklepih, ki jih sprejema Senat FD.

Fakulteta za dizajn, 1. oktober 2021 ― NOVE IZVOLITVE V NAZIVE Ta je na svoji 8. redni seji, dne 28.9.2021, potrdil predlog Habilitacijske komisije in v naziv izvolil asist. Manco Matičič Zver (ponovno) za predmetno področje Dizajn […] The post V novem akademskem letu vas bomo obveščali tudi o sklepih, ki jih sprejema Senat FD. appeared first on Fakulteta za dizajn.
BRIDA: PREPLETENOST

BRIDA: PREPLETENOST

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. oktober 2021 ― Obeleževanje četrt stoletja umetniškega kolektiva BridA pada v okoliščine, ki si jih pred samo nekaj leti nismo niti približno predstavljali, ne glede na to pa pomenijo le dosledno izpeljavo že dlje časa trajajočih družbenopolitičnih problematik. Problematik, ki jih v svojem delovanju umetniški kolektiv BridA raziskuje od samih začetkov svojega ustvarjanja ter okoli katerih formulira nove naloge in novo področje raziskovanja sodobne umetnosti. V današnji čedalje bolj radikalizirani klimi vprašanja (vrednostne) obravnave informacije, emancipatornega potenciala tehnologije in njene represivne instrumentalizacije, obvladovanja teles in populacije ter statusa znanstvenega in moči njegovega argumenta dobivajo čedalje usodnejše in daljnosežne implikacije. Zdi se, da ves čas žongliramo na napeti vrvici med fatalističnimi napovedmi konca in obeti novih začetkov. Težko bi si predstavljali primernejše scenografije za pregledno razstavo ob 25. obletnici kolektiva, vendar bi popolnoma narobe sklepali, če bi mislili, da je priložnostno naslavljanje trenutka bistveno za njihovo delovanje. Prav nasprotno, ujemanje med radikalizacijo omenjenih problematik in pričujočo razstavo je posledica Bridinega poltretje desetletje trajajočega minucioznega širjenja dosega sodobne umetnosti in nikakor ni, kot temu rečejo v uvodni špici ameriških dram, naključno. Tako kot bi, kljub zgovornosti Bridinih projektov v kontekstu družbenopolitičnega trenutka, njihovo prakso težko označili za »angažirano« v kakšnem artivističnem pomenu, bi podobno, kljub znanstvenemu navdihu in – delno – metodologiji, Brido umestili na področje art-science. Že površen bralec njihovih projektov bo opazil, da tehtni znanstveni utemeljitvi njihovih del praviloma sledi trenutek, ko bo pozitivizem znanstvenega dokaza subtilno in elegantno zamenjal argument povsem drugega registra, neka popolnoma nasprotna logika, ki bo dinamiko projekta povsem obrnilo na glavo. To je tipičen Bridin manever, ki poteka tudi v drugi smeri. Izp

Evropska filmska akademija počastila dansko režiserko Susanne Bier

Misli, 1. oktober 2021 ― Evropska filmska akademija (EFA) je častno evropsko nagrado za dosežke v svetovni kinematografiji letos namenila danski režiserki, scenaristki in producentki Susanne Bier za bogato mednarodno kariero. Nagrado ji bodo izročili decembra v Berlinu. Susanne Bier je prva ženska režiserka, ki je prejela oskarja, zlati globus, emmyja in nagrado EFA.

Priden ali malopriden?

Arhiv RS, 1. oktober 2021 ― Pred 420 leti, 19. oktobra 1601, je bil na Dunaju skupaj z nekaj soobsojenci usmrčen Jurij Paradeiser. Plemiča iz ugledne koroške rodbine so obsodili zaradi izdaje, saj je leto prej po daljšem obleganju Turkom predal strateško pomembno obmejno trdnjavo Kaniža, v kateri je poveljeval. Precej manj od usodne dvoletne kaniške epizode je poznano Paradeiserjevo službovanje v obmorskem Senju. Januarja 1596 je kot senjski kapetan na Kranjsko poslal dve zanimivi svarili pred napadom Turkov, tako imenovana turška glasa, ki ju predstavljamo v nadaljevanju.
Slovenija v fokusu na festivalu CinEast

Slovenija v fokusu na festivalu CinEast

BSF, 1. oktober 2021 ― Filmski festival CinEast bo letos v ospredje postavil Slovenijo, ki so jo v napovedi opisali kot »državo z bogato in zanimivo filmsko zgodovino, ki praznuje 30 let samostojnosti in trenutno predseduje Svetu Evropske unije«. 14. edicija festivala bo potekala v hibridni obliki od 7. do 24. oktobra v Luksemburgu, na različnih festivalskih prizoriščih.
še novic