SloLord

Radio Študent, 15. november 2021 ― The question of the a̶r̶c̶h̶i̶v̶e 𝚈𝚘𝚞𝚃𝚞𝚋𝚎 𝚌𝚑𝚊𝚗𝚗𝚎𝚕 is not, we repeat, a question of the past. … It is a question of the future, the question of the future itself, the question of a response, of a promise and of a responsibility for tomorrow. — Jacques Derrida (skoraj)  
Intervju, Pero Lovšin osebno: »Mi smo bili najprej publika in to taka publika, ki se je odrekla pivu, da bi kupila ploščo. In potem si šel na koncert.«

Intervju, Pero Lovšin osebno: »Mi smo bili najprej publika in to taka publika, ki se je odrekla pivu, da bi kupila ploščo. In potem si šel na koncert.«

SPRP, 15. november 2021 ― "Če se že odmikamo od SFRJ, naj nam bo vzor vsaj skandinavski tip kapitalsko varne in socialne države. Ne pa, da gremo v nek arhaičen kapitalizem, ki je zelo religiozno in ideološko usmerjen. Mi smo država z največ trgovskimi centri na svetu, kultura bivanja je katastrofa in za to ne moremo kriviti politike." Za Perota lahko rečem, da je vsestranski možakar z mnogo znanja in splošne razgledanosti ter super glasbenik in umetnik v polnem pomenu besede.  O njegovi diskografiji ne bom pisala, ker jo je enostavno preveč. Le kdo ga ne pozna? Intervju je potekal v zelo sproščenem vzdušju pred nastopom na letošnjem septembrskem festivalu Kanela v Portorožu in bil je tako zelo zanimiv, da se sploh nismo mogli posloviti eden od drugega. Za Slovenski Punk Rock Portal sem intervju s Petrom Lovšinom pripravila Mojca Lubej, lepo branje vam želim! 1. Novinar, glasbenik, urednik, pa še bi lahko naštevali. Skratka, vsestranski na vseh področjih. Kako bi pa ti opisal sebe? Kdo si? Trenutno penzionist, glasbeni in novinarski. Sem pa načeloma v muski bolj notri, kot v penzionu. Seveda je ta covid zadevo kar precej otežil, ampak v teh pol leta sem se zopet začel pojavljati tudi na odrih. Prej sem bil bolj doma. Saj si, kot jaz vem, skozi nekaj ustvarjal tudi med covidom.... Ja, ampak vmes so bilo tudi daljše pavze, ki jih nisem vajen. Jaz sem bil 40 let navajen delati vsak vikend. Vedno sem bil navajen delati nove plošče, nove projekte, snemati, sedaj pa je ta covid bolj upočasnil zadevo. Drugače pa sem jaz že 25 let neodvisen, samostojen, po poklicu sem glasbenik. 2. Kako se je odvijala tvoja novinarska pot? Kaj lahko poveš o reviji Private, ki je bila prva pornografska revija v Sloveniji? Urejanje revije Private je prišlo sredi mojega novinarskega obdobja in je bila moja četrta novinarska služba. Najprej sem bil urednik nekega glasila, ki je bil bolj kmečke narave, Nove brazde. Vmes sem skozi delal na Delu Šport. To delo je bilo konstantno, vleklo se je ž

14. november – mednarodni dan boja proti nedovoljenemu prometu s predmeti kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 15. november 2021 ― Leta 1970 je bila sprejeta UNESCO Konvencija o ukrepih za prepoved in preprečevanje nedovoljenega uvoza in izvoza kulturnih dobrin ter prenosa lastninske pravice na njih. UNESCO je ob petdeseti obletnici konvencije sprejel odločitev in 14. november razglasil za mednarodni dan, posvečen aktivnostim proti nedovoljenemu prometu s predmeti kulturne dediščine.

Ptuj: Učne ure baleta letos obiskuje 77 otrok

Štajerski tednik, 15. november 2021 ― Ena izmed bolj priljubljenih obšolskih dejavnostih, predvsem med deklicami, je učenje baleta. Na Glasbeni šoli Karola Pahorja Ptuj je k baletu v letošnjem šolskem letu vpisanih 75 učenk in samo dva učenca, ki so razdeljeni v devet razredov (izobraževanje se pokriva z osnovnošolskim). Število plesalcev sicer upada s starostjo, saj so v višjih razredih plesne vaje veliko zahtevnejše.

Kulturni bazar v regiji

SNG Maribor, 15. november 2021 ― Enodnevno strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji, ki ga organizirajo Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS ter Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Mestno občino Maribor, poteka danes  v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, ki je tudi izvršni producent dogodka.

Razpis za razstavo Sodobna keramika 2005 – 2022

Gorenjski muzej, 15. november 2021 ― Sodobna keramika 2005 – 2022 Razstava bo predstavila sodobno produkcijo avtorske keramike v slovenskem prostoru med letoma 2005 in 2022. Časovni razpon se začenja z letnico 2005, ko je Društvo keramikov in lončarjev organiziralo prvo pregledno razstavo Keramika v Sloveniji ... Read More

Dogodki Motovile

CED, 15. november 2021 ― Zavod Motovila za predstavnike kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, vključno z avdiovizualnim, organizira številne strokovne dogodke za spodbujanje profesionalizacije sektorjev, dostopa do finančnih virov in mednarodnega povezovanja.

Projekt REFRESH+, PRODUKCIJSKI TEDEN KOPER od 15. do 19. novembra 2021.

ZZMS, 15. november 2021 ― V Kopru poteka produkcijski teden, projekta Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino in legende, kjer se bodo zbrali in ustvarjali mladi umetniki iz Finske, Hrvaške, Romunije, Španije in Slovenije. V  predhodno opravljenem projektnem delu, ki je potekalo delno virtualno, delno pa septembra 2021, v okviru Boot Campa v Splitu, so mladi umetniki spoznali legendo o nastanku […] The post Projekt REFRESH+, PRODUKCIJSKI TEDEN KOPER od 15. do 19. novembra 2021. appeared first on ZZMS.
Zapisi spomina

Zapisi spomina

SEM, 15. november 2021 ― SEM je med aprilom in septembrom 2021 sodeloval pri projektu ZAPISI SPOMINA, ki je bil namenjen beleženju in objavljanju spominov starejših. Projekt je uspešno končan, a Zavod Dobra pot nadaljuje pobudo za zapisovanje spominov starejših. V spodnjem radijskem prispevku lahko prisluhnete predstavitvi pobude Zapisi spomina in izveste, na kakšne načine jo je mogoče podpreti. Več o pobudi pa lahko preberete tudi na: https://hudapobuda.si/zapisimo-spomine/ ZAPISI SPOMINA, VEZ MED GENERACIJAMI ‍ Prisluhnite prijetnemu klepetu na Radio Koper, da izveste vse, kar morda še niste slišali o naši pobudi Zapišimo spomine: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dopoldan-in-pol/174821691 Pobudo lahko do 18. 11. podprete na https://tinyurl.com/387vemy2 #zapisimospomine #skupaj #hudapobuda  

Začenja se Teden splošnih knjižnic

Ministrstvo za kulturo, 15. november 2021 ― Splošne knjižnice se na izzive epidemije covida-19 odzivajo z veliko mero fleksibilnosti in inovativnosti – nadgrajujejo obstoječe storitve, uvajajo nove, jih prestavljajo v digitalno okolje, ter s tem ostajajo dostopne vsem in vsakomur. V Tednu splošnih knjižnic od 15. do 20. novembra se bodo po vsej Sloveniji v živo in po spletu zvrstili številni dogodki za vse generacije. Z njimi želijo nagovoriti tako zveste obiskovalce knjižnic kakor tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.

Umrl pisatelj Wilbur Smith

Misli, 15. november 2021 ― V 89. letu je konec tedna v Južni Afriki preminil pisatelj Wilbur Smith, avtor skoraj 40 knjig, ki so bile prevedene v več kot 30 jezikov in prodane v več kot 140 milijonih izvodov po vsem svetu. Bralce je navduševal s pustolovskimi zgodbami, postavljenimi v različna okolja, od tropskih otokov, afriške džungle do starodavnega Egipta in Evrope.

Titan

MMC Gledamo, 15. november 2021 ― Titan je - brez prave konkurence - najbolj nekonvencionalen film, kar jih je kdaj osvojilo zlato palmo v Cannesu: zgodba o ženski, ki je zanosila ne v avtu, ampak . . . z avtom. A drugi celovečerec Julie Ducournau je več kot le vaja iz šokiranja občinstva.

Družinski Slon

Kinodvor, 15. november 2021 ― Družinski program na 18. Animateki: dva celovečerna filma in programi sodobnih kratkih filmov za različne starostne skupine.

V Cankarjevem domu 14. Slovenski bienale ilustracije

Misli, 15. november 2021 ― Cankarjev dom (CD) je v sodelovanju z ZDSLU pripravil 14. Slovenski bienale ilustracij. Odprtja v živo letos zaradi slabe epidemiološke slike in ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa ne bo. Razglasitev dobitnikov nagrad bo mogoče spremljati ob 20. uri v živo prek Facebook strani CD. Nagrajenec za življenjsko delo je Daniel Demšar.

Kulturni bazar v regiji

SiGledal Novice, 15. november 2021 15. novembra 2021 bo v prostorih SNG Maribor in organizaciji Ministrstva za kulturo RS, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS ter Zavoda RS za šolstvo v sodelovanju z Mestno občino Maribor potekalo strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji.

Grossmannove nagrade 2021 – poziv

Društvo slovenskih režiserjev, 15. november 2021 ― Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in DSR Scenaristi razpisujeta GROSSMANNOVO NAGRADO 2021 Na natečaju lahko sodelujejo študentje slovenskih univerz z izvirnimi scenariji za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo.Štirje izvodi scenarija morajo biti poslani najkasneje do 7. 12. 2021 na naslov:UL AGRFT»Grossmannova nagrada«Trubarjeva 31000 Ljubljana Natečaj je anonimen, scenariji naj bodo oddani […]

O bralskem užitku, padanju v zgodbe in vživljanju v svetove; fantazijska pustolovščina in fantazme neke teorije

Literatura v živo, 15. november 2021 ― Čeprav je moj spomin na otroštvo precej meglen in strgan kot megla, se zelo jasno spomnim tistega poletja, ko se mi je zgodilo malo verjetno naključje, eno tistih neverjetnih naključij, ki se mi dogajajo samo pri knjigah. V knjižnico sem vrnil Hobita, ilustrirano, klasično izdajo Mladinske knjige, ki sem jo leta pozneje, že sredi vrhunca zanimanja za fantazijske pustolovščine, predvsem pa za LOTR, staknil v nekem antikvariatu in kupil za desetino cene, ki jo med nostalgičnimi zbiralci dosega danes.
Der Unter-gang

Der Unter-gang

Smetnjak, 15. november 2021 ― »Medij je sporočilo.« Marshall McLuhan, 1964 »Propaganda je kot nekoč pri nacistih sama substanca stvari.« Theodor Adorno, 1967 Oziroma kot gre daljši pasus iz Vidikov novega desničarskega radikalizma: »Za ta gibanja je, nasprotno, značilna izredna perfekcija sredstev, namreč v prvi … Continue reading → The post Der Unter-gang first appeared on Smetnjak.
Der Unter-gang

Der Unter-gang

Smetnjak, 15. november 2021 ― »Medij je sporočilo.« Marshall McLuhan, 1964 »Propaganda je kot nekoč pri nacistih sama substanca stvari.« Theodor Adorno, 1967 Oziroma kot gre daljši pasus iz Vidikov novega desničarskega radikalizma: »Za ta gibanja je, nasprotno, značilna izredna perfekcija sredstev, namreč v prvi … Continue reading → The post Der Unter-gang first appeared on Smetnjak.

Izšel je deseti letnik revije Ljubljana med nostalgijo in sanjami

Kamra.si, 15. november 2021 ― Spoštovani bralke in bralci domoznanskih zgodb o slovenski prestolnici! Pred vami je deseti letnik Ljubljane med nostalgijo in sanjami, kar pomeni, da se lahko v Slovanski knjižnici pohvalimo z desetletnico izdajanja revije za domoznanske vsebine. Deset ni edina okrogla številka, ki zaznamuje tokratno izdajo: v revijo smo vključili tudi dva prispevka, ki sta bila pripravljena v znamenju obletnic.

Začenja se Teden splošnih knjižnic

Misli, 15. november 2021 ― Knjižnice po vsej Sloveniji od danes do sobote praznujejo Teden splošnih knjižnic. Pripravile bodo različne dogodke, s katerimi želijo nagovoriti zveste obiskovalce, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo. Posebno pozornost bodo letos posvetili branju. Veliko dogodkov bo zaradi posebnih razmer virtualnih.

Cerknica 1977/78 – 4. a razred

Stare slike (Cerknica), 15. november 2021 ― V šolskem letu 1977/78 smo obiskovali že 4.a razred. Tudi tokrat nam je bila razredničarka naša učiteljica Ludovika Bavdek. Poleg rednega poučevanja je zelo rada vodila tudi otroške pevske zbore. Z vsem srcem nas je učila slovenskih pesmic. Petje je imela zelo rada, zato je vedno z nami glasno pela tudi sama. In prav zaradi njene zagnanosti […]

15. novembra 1976 je na Ptuju umrl Drago Hasl, učitelj, glasbenik in kulturni delavec.

Kamra.si, 15. november 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. novembra 1976 je na Ptuju umrl Drago Hasl, učitelj, glasbenik in kulturni delavec. Rodil se je 4. septembra 1900 v Framu. Rojen je bil v Framu kot najmlajši otrok v družini. Po končani osnovni šoli je naredil dva razreda gimnazije in nadaljeval učiteljsko pripravnico. Dokončal je tri letnike učiteljske šole v Mariboru in eno leto glasbenega študija na Državnem konservatoriju v Ljubljani. Prvo službo je dobil kot pomožni učitelj v Lehnu na Pohorju, že naslednje leto pa je začel poučevati na osnovni šoli v Cirkovcah, kjer je ostal do leta 1927. Nato je nastopil službo strokovnega učitelja na meščanski šoli na Ptuju. Med službovanjem v osnovni šoli Cirkovce je spoznal svojo življenjsko sopotnico Ano Žiher. Sodeloval je na različnih področjih ptujskega kulturnega življenja: ustanovil je lutkovno gledališče, sodeloval pri Glasbeni matici, v Dramskem društvu in pri Ljudski univerzi.V obdobju med vojnama je deloval na ptujski meščanski šoli, kjer je poleg glasbe in petja poučeval likovno ustvarjanje. Vojna leta 1941–1945 je preživel v izgnanstvu v Nišu in Knjaževcu, nato pa se je vrnil na Ptuj in se posvetil javnemu in družbenemu delu. Bil je ravnatelj ptujske gimnazije, predsednik mestnega ljudskega odbora Ptuj, poverjenik za ljudsko prosveto v ptujskem okraju. Po osvoboditvi je v glasbeni šoli poučeval violino, bil član Matičnega godalnega kvarteta, zbiral stara glasbila, uredil glasbeno zbirko v ptujskem gradu in vodil ženski pevski zbor. Sodeloval je v občinskem svetu kulturno-prosvetnih organizacij, dal pobudo za ptujsko kurentovanje in ga celo desetletje vodil ter razvijal s svojimi sodelavci. Bil je imenovan za ravnatelja Gimnazije Ptuj in na tem delovnem mestu ostal do konca šolskega leta 1947/1948. Od leta 1950 dalje se je posvečal Študijski, nato pa združeni Ljudski in študijski knjižnici na Ptuju. Pod njegovim vodstvom se je knjižnica vsestransko razvila in družbeno uveljavila. Od leta 1951 jo je vodil kot upravnik, sk

Ob slovesu vodilnega štajerskega zgodovinarja

Časnik, 15. november 2021 ― So ljudje, katerih zgled je tako močan, da z njimi povezujemo poklic, ki so ga opravljali. Če bi moral povedati, kaj ali koga sem si predstavljal ob besedi zgodovinar, bi moral našteti dva: svojega framskega rojaka Jožeta Koropca in akademika Jožeta Mlinariča, ki se je od nas poslovil minuli konec tedna. Neizmerna lakota po virih  […] The post Ob slovesu vodilnega štajerskega zgodovinarja appeared first on Časnik.
še novic