Andrej Pešec o genialnem ravnanju v medosebnih odnosih

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 12. maj 2022 ― V četrtek, 12. maja 2022, je obiskovalce Občinske knjižnice Prebold z zanimivimi zgodbami in primeri iz vsakdanjega življenja razveselil Andrej Pešec, univ. dipl. politolog, ki deluje kot celostni psiholog, pedagog, trener ter strokovnjak za odnose in osebni razvoj. Je tudi avtor knjige Ženske in moški, prav o tej temi pa je tekla tudi beseda na njegovem strokovnem predavanju. Kako se dotakniti partnerjevega srca, in ne njegovega ega? Kako zaznati in zadovoljiti potrebe domačih? Kako razviti pravo harmonijo v odnosu, harmoničen odnos s partnerjem, družino, taščo, sorodniki? Kaj v odnosu med ...

Na srečanju pisateljev na Bledu o petih jezdecih apokalipse

Misli, 12. maj 2022 ― Udeleženci 54. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu so se na eni od popoldanskih okroglih miz posvetili petim jezdecem apokalipse: covidu, sovražnemu govoru, nasilnim protestom, globalnemu segrevanju in zatonu demokracije. V navezavi na jezdece apokalipse so spregovorili tudi o moči besede in vlogi pisatelja.

Porto Morto

Radio Študent, 12. maj 2022 ― V živo se pogovarjamo s zagrebško zasedbo Porto Morto, ki bo nastopila na rojstnem dnevu Radia Študent v Rožni dolini. Lani so izdali svoj tretji album PORTOPOP, na katerem raziskujejo meje med žanri.

Vabljeni k prijavam v 7. Kinotripov filmski klub

Kinodvor, 12. maj 2022 ― Te zanima film? Obožuješ kino? So ti super pogovori o različnih filmskih svetovih? Te zanima, kakšna je priprava čisto pravega mednarodnega filmskega festivala in imaš med 15 in 18 let? Potem iščemo prav tebe za 7. Kinotripov filmski klub. Rok prijave je 3. junij!

Na srečanju pisateljev na Bledu tudi o vojni v Ukrajini

Misli, 12. maj 2022 ― V sklopu 54. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu je dopoldne potekala okrogla miza mednarodnega odbora Pisatelji za mir na temo Pen stoji z Ukrajino. Sodelujoči so spregovorili o vojni v Ukrajini in njenih posledicah. Predstavnica Beloruskega centra Pen je ob tem pozvala, naj v teh težkih časih mednarodna skupnost ne pozabi na Belorusijo.

SEM vabi na etnološke pripravnice

SEM, 12. maj 2022 ― Urejanje zbirke Fabianijeve muzejske trgovine v vasi Lokev na Krasu (12. – 14. julij 2022) Program etnoloških pripravnic Uvodni sestanek v SEM pred odhodom na teren, seznanitev z delom in priprave na terensko delo; 12. 7. 202214. 7. 2022: seznanjanje z muzeološkimi metodami dela pri evidentiranju, dokumentiranju in inventariziranju predmetov; popis, opis in fotografiranje predmetov zbirke Fabianijeve muzejske trgovine, oblikovanje zbirke podatkov; zaključni sestanek in urejanje zbranega gradiva v SEM. Število študentk/študentov: 4 Prevoz, nastanitev in prehrano krijeta organizator in soorganizator. Etnološke pripravnice se vam priznajo kot obvezna delovna praksa. Vodja in mentorica etnoloških pripravnic 2022: mag. Adela Pukl, muzejska svetovalka tel. (01)3008 786, e-pošta: adela.pukl@etno-muzej.si Soorganizator etnoloških pripravnic 2022: Miro Slana, Fabianijeva muzejska trgovina PRIJAVE ZBIRAMO DO 23. JUNIJA 2022 oz. do zapolnitve mest NA ELEKTRONSKI NASLOV: adela.pukl@etno-muzej.si

Znani nominiranci in nominiranke za nagrado desetnica 2022

Društvo slovenskih pisateljev, 12. maj 2022 ― Desetnica je nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. Nagrada se podeljuje za obdobje zadnjih treh let. Tudi letos je izbor del, ki ustrezajo Pravilniku o nagradi desetnica, pripravila red. prof. dr. Dragica Haramija, o nominiranih delih pa je odločala žirija v sestavi: Aksinja […]

Škofja Loka Through Mlakar's Eyes

Loški muzej, 12. maj 2022 ― In February, I was introduced to Tone Mlakar’s work and to the museum’s project about him. As an architect and photographer, he was an important figure in the town and he was already part of my Slovenian experience before I even knew it.

Ptuj: Simbolični poklon vsem žrtvam nacističnega nasilja

Štajerski tednik, 12. maj 2022 ― V slavnostni dvorani ptujskega gradu je zgodovinar Daniel Siter, domačin iz Rogaške Slatine, predstavil svojo znanstveno monografijo o nacistični okupaciji zdravilišča Rogaška Slatina v vojnih letih 1941–1945. Gre za prvo in izvirno tovrstno študijo, ki je izšla leta 2021 pri Založbi Alma Mater Europaea – Institutum Studiorum Humanitatis (AMEU – ISH).

Življenje je sen v režiji Dragana Živadinova

SNG Maribor, 12. maj 2022 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 14. maja 2022, v Stari dvorani premierno uprizorila Calderónovo Življenje je sen v režiji Dragana Živadinova. Igrajo Vlado Novak k. g., Žan Koprivnik, Blaž Dolenc, Minca Lorenci, Julija Klavžar, Eva Kraš, Matevž Biber, Viktor Hrvatin Meglič, Gregor Prah k. g., Irena Varga, Matija Stipanič.

V Gledališču Glej premiera dokumentarnega performansa Southwind

Misli, 12. maj 2022 ― V Gledališču Glej bo nocoj ob 20. uri premiera dokumentarnega performansa Southwind. Ta je nastal v koprodukciji Gleja in evropskega festivala SPRING v nizozemskem Utrechtu. Prihodnji teden bo premiera še na Nizozemskem. Southwind je tretja uprizoritev, ki jo multidisciplinarni umetnik Mark Požlep prireja v sodelovanju z Glejem.

Novice: Mednarodni dan muzejev - Moč muzejev

Tolminski muzej, 12. maj 2022 18. maj je že od leta 1977 praznik muzejev. Praznovanju Mednarodnega dneva muzejev se že več let pridružujemo tudi v Tolminskem muzeju in na ta dan obiskovalcem ponujamo brezplačen ogled naših zbirk. Naše tokratno praznovanje bo seglo tudi na drugo stran državne meje, saj 19. maja odpiramo razstavo Seniki med Kobaridom in Tolminom v Špetru v Beneški Sloveniji. Aktivno pa sodelujemo še v skupni akciji slovenskih muzejev, v kateri ...

CEDilke, maj 2022

CED, 12. maj 2022 ― Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // KULTURA Partnerske ponudbe // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

V MGL premiera Junakinj

SiGledal Novice, 12. maj 2022 ― V Mestnem gledališču Ljubljanskem (MGL) bo drevi na Velikem odru premiera drame Junakinje. Zgodbe junakinj so intimne bitke, kontroverzne ljubezni, polne afekta in brez izjeme ovekovečene v legendah - v mitih, so o predstavi zapisali v gledališču. Prvo slovensko uprizoritev je režiral Aleksandar Popovski.

Nekaj režiserjevih uvodnih misli

SiGledal Novice, 12. maj 2022 ― Mestno gledališče ljubljansko, Lettie Precious, Sabrina Mahfouz, Hannah Khalil, Stella Duffy, Isley Lynn, Chinonyerem Odimba, Timberlake Wertenbaker, Samantha Ellis, Juliet Gilkes Romero, Nejc Gazvoda JUNAKINJE, režija Aleksandar Popovski, premiera 12. maj 2022.

Skrita moč muzejev, razstava državnih muzejev Slovenije

SLOGI, 12. maj 2022 ― Slovenski državni muzeji vabimo na ogled skupne panojske razstave, ki smo jo že tradicionalno pripravili ob letošnjem Mednarodnem muzejskem dnevu. Ta je letos uglašen na temo Moč muzejev. Svojo skrito moč državni muzeji predstavljamo z izbranimi podobami raznolikih predmetov, zbirk ali zgodb iz svojih depojev. V uvodni besedi razstave je v imenu vseh muzejev Ženja […] The post Skrita moč muzejev, razstava državnih muzejev Slovenije appeared first on SLOGI.

AKTV 11. 5. 2022 – KINOFILM

AKTV, 12. maj 2022 ― Na 0:50 pogovor po projekciji animiranih filmov KOYAA, PRINC KI-KI-DO, TAKO ZRASTE … , SPACAPUFI, TINE IN BINE – TIGRASTA KOMARJA, SLOVO, NOČNA PTICA, CELICA, ORANGE IS THE NEW BLACK – UNRAVELED, v Kinodvorani...

Pulitzer za dramo igri Fat Ham Jamesa Ijamesa

SiGledal Novice, 12. maj 2022 ― Gledališka igra Fat Ham ameriškega dramaturga Jamesa Ijamesa je letošnja dobitnica Pulitzerjeve nagrade za dramo. Nagrado v čast izjemne ameriške predstave, uprizorjene v zadnjem letu, je nedavno objavila ameriška univerza Columbia. Pulitzerjeve nagrade, ki slavijo odličnost v novinarstvu in umetnosti, v ZDA podeljujejo od leta 1917.
še novic