Vrtec na obisku v Občinski knjižnici Vransko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. maj 2022 20. maja 2022 smo v Občinski knjižnici Vransko v goste povabili otroke Vrtca Vransko. Na dvorišču pred knjižnico se je zbralo veliko število radovednih glavic, ki so prisluhnile zgodbi o medvedu Edu in čebelici Sivki. Čebela Sivka je podarila Edu lonček medu za medvedko Metko, a je medveda omamni vonj medu premamil. Že slutite kaj se je zgodilo, kajne? Res je, medved je ves med polizal, zato mu je bilo kar dvakrat hudo. Ker je razočaral prijateljico in ker ga je od prenajedanja bolel trebušček. Edo je spoznal, da je ...

Prva izvedba novega avtorskega dela Karmine Šilec in podelitev nagrade Music Theatre NOW

SiGledal Novice, 20. maj 2022 ― Karmina Šilec bo konec tedna v Rotterdamu na Festivalu O. sprejela najuglednejšo nagrado za glasbeno gledališko ustvarjanje - Glasbeno gledališče ZDAJ (Music Theatre NOW) za produkcijo Carmine Slovenice THRENOS (za grlo), za katero se je predstava potegovala v konkurenci s preko 150 predstavami z vsega sveta. Sodelovala bo tudi v MTNow nagrajenci v dialogu: Širjenje umetniških praks. Predstava Threnos (za grlo) bo na festival na ogled v sklopu O.Cinema Now.

Javni poziv za mednarodno sodelovanje na področju vizualnih umetnosti 2022

Ministrstvo za kulturo, 20. maj 2022 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo javni poziv za izbor javnih kulturnih projektov mednarodnega sodelovanja na področju vizualnih umetnosti v letu 2022. Predmet javnega poziva je zbiranje predlogov za predstavitev vrhunske slovenske umetniške produkcije s področja sodobnih vizualnih umetnosti v tujini prek osrednjih umetniških sejmov v Evropi in vključevanja v najpomembnejše razstavne in festivalske dogodke na mednarodni ravni. Rok za prijavo je 30. september oziroma do porabe sredstev.

Dej no

MMC Film, 20. maj 2022 ― Možak, ki ni še nikoli skrbel za otroka, po sili razmer dobi v varstvo občutljivega devetletnika z bujno domišljijo in čustveno inteligenco. Premisa je vse prej kot izvirna, a Mike Mills jo pregnete v čustveno inteligenten, nesolzav film.

SOBOTA, 21.maj: PROST VSTOP ZA DRUŽINE

Galerija Murska Sobota, 20. maj 2022 ― Spoštovani obiskovalci,v nedeljo, 15. maja, smo obeležili mednarodni dan družin, v času od 15. do 22. maja pa obeležujemo Teden družin. V okviru akcije Zveze prijateljev mladine Slovenije »Za družine brezplačno« vas vabimo v našo galerijo, da si v soboto, 21. maja 2022, med 9. in 12. uro skupaj z družinskimi člani brezplačno ogledate aktualno razstavo Gustava Gnamuša Fuga. Veseli vas bomo! […]

Delavnica: Ustvarjalnica SURS

OUTSIDER, 20. maj 2022 ― Arhitekti ekipe Delavnica so še v času pred pandemijo zaključili interier »dnevne sobe« za zaposlene Statističnega urada RS. Nekdanjo interno knjižnico so v ustanovi namenili novi, mešani rabi, ki vključuje tako izvedbo tiskovnih konferenc kot raznih izobraževanj, čitalniški kotiček, sejno sobo … ter prostor za ustvarjalnost in sprostitev – Ustvarjalnico, ki je dala ime celemu […]

Minister dr. Simoniti položil temeljni kamen za zunanji avditorij ob SNG Nova Gorica

Ministrstvo za kulturo, 20. maj 2022 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je skupaj s podžupanjo Mestne občine Nova Gorica Damjano Pavlica in direktorico Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica Mirjam Drnovšček položil temeljni kamen za zunanji avditorij ob Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Gre za enega od infrastrukturnih objektov, ki bo zgrajen v okviru projekta Evropska prestolnica kulture. Leta 2025 ga bo nosila Nova Gorica v sodelovanju z Gorico.

Danes praznujemo svetovni dan čebel!

SEM, 20. maj 2022 ― Ste že opazili plakat, ki ga je SEM pripravil v okviru urbane razstave muzejskih plakatov MOČ MUZEJEV? Na plakatu je uporabljena fotografija iz začetka 20. stoletja, ki jo hrani dokumentacija SEM. Na njej je predstavljeno, kako so nekoč na krošnjah prenašali kranjiče na pašo. Prevažanje čebel iz krajev s slabšo pašo na boljša pasišča, zlasti gozdna, je na Slovenskem večstoletna tradicija. V Sloveniji namreč ni krajev, kjer bi bilo dovolj paše vso čebelarsko sezono. Razstava SKRITA MOČ MUZEJEV, ki jo v sodelovanju z muzeji organizira ICOM Slovenija, je na ogled na plakatnih mestih Tam Tam po Sloveniji med 17. in 30. majem. SEM vabi danes ob 15.30 na praznovanje Svetovnega dneva čebel z Mednarodnim združenjem kmetijskih muzejev AIMA,  in sicer vabi na spletno predavanje Primeri dobrih praks v trajnostnem čebelarstvu. Na predavanje se lahko prijavite še do 12.00, na e-naslov aimalecturesreg@gmail.com. Po prijavi pred dogodkom prejmete Zoom povezavo za srečanje. Udeležba je brezplačna. Predavanja predavateljev iz Slovenije, Avstrije in Poljske bodo v angleščini.

Poletna muzejska noč

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 20. maj 2022 ― POLETNA MUZEJSKA NOČ 2022 V POKRAJINSKEM MUZEJU PTUJ – ORMOŽ V soboto, 18. junija 2022, bo v slovenskih muzejih in galerijah potekala jubilejna 20. POLETNA MUZEJSKA NOČ, zato vas vabimo, da se nam med 18. in 24. uro pridružite na Ptujskem gradu! Na Poletno muzejsko noč je med 18. in 24. uro vstop v muzejske […] The post Poletna muzejska noč appeared first on PMPO.

IVA TRATNIK: MIŠICE POČASNIKOV

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 20. maj 2022 ― Bodibildajo se konci, medtem ko jih upodabljamo. A kontemplacija konca napravi zarezo v času in tudi konec se za trenutek ustavlja. Bolj ko smo počasni, lažje spreminjamo smer. Ampak, vsak konec ima svoj konec. Lahko smo zelo počasni, nismo pa počasniki. V estetiki anatomskih atlasov, z bucikami pripetimi, nekoč živimi objekti opazovanja, v baročnem patosu, križanem z risanko, se razgrinja človekovo posthumno življenje: v umetni inteligenci, v predmetih (igračah, izumih), fantazmah, ki jih je ustvaril, in lobanjah izumrlih živali, ki jih je pustil za sabo. Vse preraščata flora in (mutirana?) favna. Metoda tega slikarstva je montaža, ki sorodno tradiciji surrealizma sopostavlja nezdružljive motive v transgresivno trenje. Razlika je v tem, da inspiracija niso nujno sanje, saj je resničnost sama podobna (morastim) sanjam. Antiutopija objektiviziranih teles ljudi in živali je tu predstavljena onkraj dobrega iz zlega, celo z določeno mero užitka oblik in barv. Življenje po človeku, kot ga poznamo, je pestro, bujno in gre svojo pot. Slikanje ob koncu človeštva je brezsramen eskapizem. Umetnik se pretvarja, da rešuje človeštvo in na svoja pleča simbolno prevzema breme odgovornih.

Big Foot Mama na glas z uspešnicami ob 30-letnici v Stožicah

Misli, 20. maj 2022 ― Skupina Big Foot Mama je razprodala ljubljanske Stožice, kjer bo danes proslavila 30-letnico delovanja. Oboževalcem so za koncert, ki je bil napovedan oktobra lani, pripravili največje uspešnice z vseh dosedanjih plošč. Povabili so tudi skrite goste, ki bodo po napovedih člana zasedbe Alena Steržaja popestrili nastop na zelo unikaten način.

1943 Mašun – Volitve za zbor odposlancev slovenskega naroda

Stare slike (Cerknica), 20. maj 2022 ― Na sliki so borci Šercerjeve in Rabske brigade na volitvah za zbor odposlancev slovenskega naroda 23. septembra 1943 na Mašunu. Obe sliki, tudi spodnjo, je napravil Jože Petek, hrani pa ju Muzej novejše zgodovine. Letos je volilno leto. Svojo pravico smo že enkrat izkoristili, še dvakrat jo bomo. Ker aktualne volitve (še) niso tema starih […]

Premiera slovenskega filma Antigona – Kako si upamo! v Kinodvoru

BSF, 20. maj 2022 ― Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali dokumentarno-igrani film Antigona – Kako si upamo! režiserja Janija Severja. Premiera filma bo v ponedeljek, 23. maja ob 20.30 uri v Kinodvoru, ob prisotnosti režiserja in filmske ekipe.
še novic