ZADNJI ULOV na festivalu CUFUS! (22.5.)

Ana Monro, 23. maj 2022 ― V nedeljo, 22. 5., je naša interaktivna ekološka ulična predstava Zadnji ulov prvič gostovala v tujini, in sicer na festivalu CUFUS v Samoborju na Hrvaškem. Objavljamo (s)poročilo posadke o premierni plovbi v mednarodnih vodah: ‘‘200 plus publike. Bilo jim je všeč. Cela revolucija med otroki. Organizatorji tudi navdušeni in prav tako mi nad njimi. Luštn ... The post ZADNJI ULOV na festivalu CUFUS! (22.5.) appeared first on Ana Monro.

Prihaja 15. Tabor Karajžewc

C.M.A.K. Cerkno, 23. maj 2022 ― Rožnik je tik pred vrati, v njegovem razcvetu se bo ponovno zgodil Tabor Karajžewc, tokrat v že 15-letni izvedbi. Letos bo program zajemal pestro število delavnic, od katerih jih bo veliko namenjeno tako odraslim, kot otrokom. Če’s karajžn al pa ne, Karajžewc je za vse! Program in ostale informacije najdete na spletni strani: https://karajzewc.wordpress.com/ FB dogodek: […] The post Prihaja 15. Tabor Karajžewc appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. maj 2022 ― V Občinski knjižnici Tabor smo v torek, 23. maja 2022, v sklopu projekta »Čebela bere med!« pripravili pravljično urico za naše najmlajše. Spoznali smo marljive in skromne čebelice, kakšne so njihove naloge, kje domujejo in kaj počnejo na cvetočih travnikih in v gozdovih. Naši malčki so tako spoznali številne zanimivosti o čebelah. Prebrali smo tudi pravljico o čebelici z imenom Adela, ki je vsak dan pridno nabirala med, iz katerega je delala sladke medene bombone, ki so še posebno teknili palčku. Po pravljici smo z otroki slikali na panjske končnice, ki so ...

Plečnikova odličja 2022: Bevk Perović, Dekleva Gregorič, Scapelab

OUTSIDER, 23. maj 2022 ― Podeljena so letošnja priznanja Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, ki deluje v okviru Društva arhitektov Ljubljana. Plečnikova odličja so ob nagradah ZAPS osrednje strokovno priznanje slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastale v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali tujini. Kot so zapisali v izjavi za medije, […]

To je to, to smo mi!

Odzven, 23. maj 2022 ― Vse naštete skladbe povezujejo krhek, nežen, mestoma celo infantilen in drugič od bolečine razdrt vokal Vogelnikove, pa tudi bogati, virtuozni ter razpoloženju prilagojeni godalni vložki Ždralove, za katero se zdi, da je nosilka pripovedi.

Severnoprimorski festivali tik pred EPK ostali brez državnih sredstev

Misli, 23. maj 2022 ― Festivali Glasbe sveta na Goriškem, Brda Contemporary Music Festival v Šmartnem v Goriških Brdih in Sajeta na tolminskem Sotočju ter Zavod NM produkcija so ostali brez sofinanciranja s strani ministrstva za kulturo. S tem jim je bila tik pred tem, ko bo Nova Gorica postala Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025, odvzeta možnost delovanja.

Dvojna poslastica za ljubitelje zborovstva

SIGIC - Novice, 23. maj 2022 ― Od 26. do 27. maja bo v Unionski dvorani v Mariboru potekalo 2. Državno tekmovanje Mateja Hubada za mlade zborovske dirigente Zvok mojih rok,  28. in 29. maja, pa bo na istem prizorišču sledilo 27. Državno tekmovanje odraslih pevskih zasedb Naša pesem. Obe državni tekmovanji bo ocenjevala mednarodna žirija.

Plečnikova medalja nominaciji za vpis Plečnikovih del na Unescov seznam

Ministrstvo za kulturo, 23. maj 2022 ― Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je v Narodni galeriji podelil najvišja strokovna priznanja na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti v Sloveniji. Z veseljem sporočamo, da je med prejemniki Plečnikovih odličij tudi interdisciplinarna delovna skupina, ki je pod vodstvom Špele Spanžel z Ministrstva za kulturo pripravila nominacijo del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Finančni urad Ptuj: Novi direktor je Janko Preac

Štajerski tednik, 23. maj 2022 ― Finančni urad (FU) Ptuj od lanske jeseni vodi Ptujčan Janko Preac. Po izobrazbi je magister znanosti za področje državnih in evropskih študij, celotno poklicno kariero je zaposlen v javni upravi, tudi na vodilnih delovnih mestih. Med drugim je opravljal funkciji direktorja Uprave za davke in namestnika generalnega direktorja FURS.

Cukrarni mednarodna arhitekturna nagrada Life Challenge 2022

Misli, 23. maj 2022 ― Ljubljanska Galerija Cukrarna je zmagala na mednarodnem arhitekturnem tekmovanju Life Challenge podjetja Baumit. Zmagovalce v šestih kategorijah so razglasili minuli teden v španski Valencii. Projekt ljubljanske galerije, ki ga je izvedel arhitekturni biro Scapelab, je strokovna žirija izbrala za najboljšo arhitekturno rešitev in fasado leta 2022.

Dekleva Gregorič arhitekti: Soseska Novo Brdo

OUTSIDER, 23. maj 2022 ― V zimski ediciji revije Outsider leta 2021 smo objavili obsežen intervju s Tino Gregorič in Aljošo Dekleva. Povod za intervju je bila otvoritev stanovanjske soseske javnih neprofitnih stanovanj Novo Brdo. V pogovoru smo se poglobili v zelo aktualno področje gradnje javnih stanovanj. Temi smo v vsebini revije posvetili obsežno poglavje. Objavljamo del in intervjuja o […]

Izbranih je pet romanov v igri za kresnika

Misli, 23. maj 2022 ― Žirija za Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta je izbrala pet nominirancev, ki so v igri za nagrado. Nominirala je romane Davorina Lenka, Romana Rozine, Andreja E. Skubica, Dušana Šarotarja in Marjana Žiberne. Podelitev 32. kresnika bo tradicionalno na kresni večer, 23. junija, na Rožniku, poroča današnje Delo.

Slovenski kratki film Love In Plane Sight je prejel glavno nagrado v sekciji #TikTokShortFilm na 75. festivalski ediciji v Cannesu

BSF, 23. maj 2022 ― Filmski festival v Cannesu je letos prvič vstopil tudi v partnerstvo s spletno platformo Tik Tok, ki je imela v sklopu festivala svojo tekmovalno kategorijo #TikTokShortFilm. Le ta je k prijavi povabila že uveljavljene, kakor tudi prihajajoče filmske ustvarjalce. Na festival so prijavili kratke, izvirne videoposnetke, dolge od 30 sekund do treh minut. V tekmovalni program je bil izbran tudi slovenski ustvarjalec Matej Rimanić iz Kopra, študent 3. letnika Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, s kratkim filmom Love In Plane Sight, ki je v petek prejel glavno nagrado.
še novic