FINALISTI izbora za nagrado URBana LJUBLJana 2022 so…!

Ana Monro, 25. maj 2022 ― V finalni izbor za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2022, ki bo od 29. 6. do 2. 7. potekal v okviru programa jubilejnega 25. mednarodnega festivala uličnega gledališča  Ana Desetnica 2022 v Ljubljani, se je uvrstilo 9 slovenskih uličnih ustvarjalcev oziroma umetniških skupin! Andrej Tomše: Po klobuk  Anja Bezlova: Majdina večerna šola Čupakabra: Kufrband Danijela Zajc: Etida za prepariran klavir Društvo IMPRO: Ulični ... The post FINALISTI izbora za nagrado URBana LJUBLJana 2022 so…! appeared first on Ana Monro.

Borštnikovo srečanje je pripravljeno

Borštnikovo srečanje, 25. maj 2022 ― "Letošnje Borštnikovo srečanje je namenjeno angažiranemu, odprtemu in sodelujočemu občinstvu, zasnovano je kot skupnostno in vključujoče dogajanje, ki generira nove kontekste, ob tem nepoznano povezuje z znanim, predvsem pa oblikuje središče za kulturne transferje in platformo za komunikacijo." Aleš Novak, umetniški direktor Borštnikovo srečanje bo letos v Mariboru potekalo med 30. majem in 12. junijem. Osrednji del festivala predstavlja šestnajst zelo različnih, vrhunskih slovenskih uprizoritev, ki se bodo potegovale za festivalske nagrade. Vsebino zaokrožuje še osem slovenskih uprizoritev v spremljevalnem programu. Festival ohranja tudi mednarodno razsežnost – občinstvu bo na voljo pet vrhunskih tujih uprizoritev. Borštnikovo srečanje prinaša tudi refleksijo gledališke prakse in teorije s pogovori o predstavah, z okroglimi mizami in predstavitvami strokovne literature, z razstavami in koncerti, z mednarodnim sodelovanjem in s promocijo slovenskega gledališča v tujini.  Festival se bo začel v ponedeljek, 30. maja, z Mladim gledališčem, ki se letos osredotoča na sprejemanje in vključevanje ter gledališke postopke za vnos raznolikosti, vse pa povezuje vprašanje pomena zgodbe za uprizoritev, učni proces in vzgojo posameznika v odprtega, empatičnega in solidarnega človeka. Program obsega sodobno baletno predstavo 9 v produkciji uveljavljene kanadske plesne skupine Cas Public, dve uprizoritvi animiranih objektov (Svetlonos v izvedbi slovaške zasedbe Odivo in intermedijski kabaret Matije Solceta po motivih pripovedke Martin Krpan z Vrha Frana Levstika Mesarica, ki bo brezplačno na ogled na Grajskem trgu), razstavo dokumentarnega gradiva, zbranega med delovnim procesom performansa Slovenski pasijon Mariborčanke Line Akif, performativni sprehod po mestu Poezija mesta, tri delavnice in strokovni posvet. Med 1. in 3. junijem se bo festival nadaljeval z večdnevno mednarodno konferenco Gledališka vključenost – socialna aktivacija, ki se bo ukvarjala z vpr

Ninna Kozorog s knjigo Le Vida na predstavitvi v Občinski knjižnici Polzela

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 25. maj 2022 ― Ninna Kozorog je zdravnica, specialistka bioinformatike, zaposlena na UKC Maribor, je certificirana zdravnica Street Doctors, aktivna članica evropske komisije za obvladovanje brezdomstva, nosilka številnih humanitarnih projektov, prostovoljka, ustanoviteljica in predsednica društva Humanitarček. V pogovoru z Ireno Štusej je predstavila knjigo Le Vida, ki je bila od izida v letu 2021 prodana v 21.000 izvodih, izkupiček pa je namenjen za zdrave obroke ostarelih ljudi. Ninna je tudi nosilka najnovejšega projekta VIDA, v okviru katerega skrbijo za tople in polnovredne obroke starostnikov in za dostojnejšo oskrbo brezdomcev. Naslovna zgodba v knjigi je o ...

Gorazd Humar: Sprehod po najzanimivejših starejših mostovih Slovenije

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 25. maj 2022 ― V Občinski knjižnici Žalec smo v sredo, 25. maja 2022, gostili priznanega inženirja gradbeništva Gorazda Humarja, ki se je v svoji profesionalni karieri veliko ukvarjal z vodenjem gradenj velikih infrastrukturnih objektov: avtocest, železnic, predorov, hidroelektrarn, letališč, in še zlasti mostov. Na predavanju nam je predstavil zgodovino in potek gradnje ljubljanskega Tromostovja, Zmajskega mosta, Lanthierijevega mosta v Vipavi, piranskega dvižnega mosta in solkanskega mosta. Najstarejši ohranjeni most v Sloveniji, z nekaj predelavami, je kapucinski most iz 14. stoletja v Škofji Loki.

Z Operno nočjo v Mariboru spomin na EPK v tem mestu

SiGledal Novice, 25. maj 2022 ― Na mariborskem Glavnem trgu bo v petek Operna noč, ki jo v tem mestu prirejajo sedmo leto. Simfonični orkester, zbor in solisti Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod taktirko Simona Krečiča bodo izvedli najbolj znane operne arije, s tem pa se bodo v mestu tudi spomnili desetletnice Evropske prestolnice kulture (EPK).

IPoP išče sodelavko ali sodelavca!

Inštitut za politike prostora, 25. maj 2022 ― Bi želeli prispevati k razvoju trajnostne mobilnosti? Prisegate na sodelovanje javnosti pri načrtovanju mobilnosti? Imate izkušnje z vodenjem projektov, vsebinskim in finančnim projektnim poročanjem? Bi znali organizirati dogodek ali delavnico? Če ste se v opisu prepoznali, bi vas radi spoznali. Iščemo namreč novega sodelavca ali sodelavko na področju trajnostne mobilnosti. Na IPoP iščemo novega sodelavca... The post IPoP išče sodelavko ali sodelavca! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Z Operno nočjo v Mariboru spomin na EPK v tem mestu

Misli, 25. maj 2022 ― Na mariborskem Glavnem trgu bo v petek Operna noč, ki jo v tem mestu prirejajo sedmo leto. Simfonični orkester, zbor in solisti Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod taktirko Simona Krečiča bodo izvedli najbolj znane operne arije, s tem pa se bodo v mestu tudi spomnili desetletnice Evropske prestolnice kulture (EPK).

How to Sell a House by Owner

Zavod Federacija Ljubljana, 25. maj 2022 ― Homeowners who feel very hard to sell the house must understand that it’s a learning process. Also selling without a realtor is a daunting task. You must know what you need and then go ahead, this will keep your stress to a minimum and increases your net amount. Set a realistic price If your price … How to Sell a House by Owner Read More » The post How to Sell a House by Owner appeared first on FEDERACIJA.

How to Pick a Buyer When You Need to Sell a House Fast

Zavod Federacija Ljubljana, 25. maj 2022 ― The housing market is hot and homes are selling faster than ever before. If you’re in a hurry to sell your home, it will take at least two months even if the house has great curb appeal with no major issues inside! Selling can be frustrating but there’s always an option for those who need … How to Pick a Buyer When You Need to Sell a House Fast Read More » The post How to Pick a Buyer When You Need to Sell a House Fast appeared first on FEDERACIJA.

GOREČE SPOROČILO: nova razstava v galerijski izložbi

Galerija Murska Sobota, 25. maj 2022 ― Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota je v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota pripravil razstavo likovnih izdelkov učencev  pomurskih osnovnih šol iz zdravstveno-vzgojne aktivnosti na temo spodbujanja nekajenja med mladimi, »Goreče sporočilo 2022«. Likovni izdelki bodo v galerijski izložbi na ogled od 24. maja do 15. junija 2022. Nesprejemanje tveganega obnašanja – kajenja […]

Katarina Gomboc Čeh: Zadnja priložnost

OUTSIDER, 25. maj 2022 ― Za letošnje prvomajske počitnice sem prvič po treh letih sedla na letalo in odpotovala v tujino. Iti na potovanje po treh letih je bilo, kot da bi se po dolgem premoru vrnila v fitnes ali na tekaško progo: bila sem negotova, okorna in delala sem začetniške napake. Tako sem na primer kupila karto za avtobus, […]

Ljubljana Art Weekend

Galerija Photon, 25. maj 2022 ― Vljudno vabljeni na prvo, tridnevno edicijo dogodka Ljubljana Art Weekend, ki bo povezal ključna prizorišča sodobnih umetnosti mesta Ljubljane. V okviru dogodka, bo v Galeriji Photon v petek 27.5. ob 17. uri, potekalo javno vodstvo s kuratorico Špelo Pipan, in pogovor z umetnikoma Joštom Dolinškom in Evo Petrič. Prav tako bomo zaradi Ljubljana Art Weekend-a to soboto, 28.5.2022, izjemoma ...

Galerija Photon na Photo Basel 2022

Galerija Photon, 25. maj 2022 ― 14. – 19. 6. 2022 Galerija Photon ponovno sodeluje na mednarodnem sejmu umetniške fotografije Photo Basel. Vabimo vas, da v času največjega tedna umetnosti na svetu – Art Week in Basel, obiščete našo stojnico na sejmu Photo Basel, ki bo tudi tokrat potekal na centralni mestni lokaciji v prostorih Volkshaus Basel. Predstavljeni umetniki: Jošt ...

STUDIO GAM – 10. oddaja! (24.5.)

Ana Monro, 25. maj 2022 ― V torek, 24. 5., smo na kanalu SIMS neposredno prenašali že 10. oddajo našega kratkega infotainment programa STUDIO GAM, ki ga boste lahko od zdaj naprej spremljali v novem formatu, imenovanem SIMS 2.5! Predstavili smo Igre kartonov – ulično predstavo, ki je obenem inovativna družabna igra – v čast in spomin nekdanjega Dneva mladosti smo predajali štafeto ... The post STUDIO GAM – 10. oddaja! (24.5.) appeared first on Ana Monro.

Predstavitev na Netpreserve konferenci

Računalniški muzej, 25. maj 2022 ― Na mednarodni konferenci o arhiviranju spleta, v organizaciji Netpreserve in Ameriške kongresne knjižnice smo predstavili naš predlog za nov mikroformat, ki ga uporabljamo za označevanje spletnih predmetov v naši zbirki. Kadar v naš Arhiv spletnih mest posebnega pomena postavimo kako rešeno spletišče, na primer www.vest.si, je nekako treba označit da ne gre za običajno stran, ampak za muzejski predmet. […] The post Predstavitev na Netpreserve konferenci first appeared on Računalniški muzej.

MEDNARODNA KONFERENCA- Trajnost in kompleksnost: prepleteni vidiki sveta, PORDENONE

Fakulteta za dizajn, 25. maj 2022 ― V četrtek 19.5.2022 je v mestu Pordenone v Italiji potekala mednarodna konferenca Sostenibilità e complessità: aspetti intrecciati del mondo, ISIA ROMA DESIGN. Namen konference je bil zagotoviti interdisciplinarni kulturni prispevek, […] The post MEDNARODNA KONFERENCA- Trajnost in kompleksnost: prepleteni vidiki sveta, PORDENONE appeared first on Fakulteta za dizajn.

Prejemnik Borštnikovega prstana je Ivo Barišič

Borštnikovo srečanje, 25. maj 2022 ― Tako gledališko kot filmsko ustvarjanje Iva Barišiča zaznamuje popolna predanost igralskemu poklicu.  Ivo Barišič je umetniško pot pričel kot gledališki samouk, ki ga je k igralstvu pritegnil režiser in organizator Jože Babič, k njegovi umetniški rasti pa so pripomogli še zlasti režiserji Dušan Mlakar, Mile Korun, Vito Taufer, Janusz Kica in Diego de Brea. Član igralskega ansambla novogoriškega gledališča je bil vse od njegove profesionalizacije leta 1969. V Primorskem dramskem gledališču, leta 2004 preimenovanem v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, ter v drugih gledaliških hišah je nastopil v več kot 170 uprizoritvah, vidne vloge pa je – še zlasti v zadnjem desetletju – oblikoval tudi na filmu in televiziji. V začetku leta 2014 se je upokojil in zaključil gledališko kariero (zatem je leta 2016 oblikoval le še vlogo v Ondini), pred kamerami pa še zmeraj ustvarja.  Med nagradami, ki jih je prejel za svoje ustvarjanje, so tudi Borštnikova diploma in nagrada RTV Ljubljana za mladega igralca za vlogo Mortimerja v uprizoritvi Arzenik in stare čipke (1975), bronasta vrtnica za vlogo Sganarela v uprizoritvi Don Juan (1982), nagrada Sklada Staneta Severja za vlogi Harlekina v uprizoritvi Zmagoslavje ljubezni in Mitcha v uprizoritvi Tramvaj Poželenje (1992), priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za Clouta v uprizoritvi Ljubezen dobrega moža, Gospo Smith v uprizoritvi Plešasta pevka in Petra Morronskega v uprizoritvi Zaton sonca in slave (1996), diploma Mestne občine Nova Gorica za tri desetletja dela v PDG (1999), nagrada žlahtni komedijant skupini rokodelcev (skupaj s soigralci) v uprizoritvi Sen kresne noči (2003), primorska gledališka nagrada Tantadruj za igralski dosežek za vloge Barryja v sKurtu Dmitrija Vojnova, Finančnika in Boga v Sljehrniku Iztoka Mlakarja in Simona Gregorčiča v Kdor sam do večera potuje skoz svet (2012) ter za življenjsko delo (2021), odličje Marija Vera za življenjsko delo (2013), nagrada Vesna za vlogo Viktorja v filmu Ljube

Čas za arhitekturno kritiko?

OUTSIDER, 25. maj 2022 ― Svoboda ima svojo ceno Je arhitekturne kritike premalo? Danes na to dejstvo opozarjajo številni arhitekti. Toda ob zapisu kritičnega mnenja, komentarja ali zgolj izjave o aktualni produkciji, pa naj bo še tako argumentirano, nas na uredništvo revije kliče užaljeni arhitekt s pritožbo, zakaj ga kritiziramo. Včasih nam po objavi kritike grozi odvetnik, češ da s […]

Sedem mikrozgodb

LUD Literatura, 25. maj 2022 ― Dvakrat je močno zažvižgala in njen avtomobil se je sam od sebe odpeljal s policijskega parkirišča in prišel ponjo. Zapisnik o tem incidentu je bil dolg več kot tisoč strani.

1977 Cerknica – Praznovanje mladosti

Stare slike (Cerknica), 25. maj 2022 ― Na igrišču za cerkniško osnovno šolo je mladinska organizacija priredila ples ob svojem prazniku, imenovanem Dan mladosti. Na improviziranem odru igra skupina Odiseja, prvi rokerski bend iz Dolenje vasi. Ura je že pozna, na plesišču so le še najbolj vztrajni plesalci. Tudi shladilo se je že, saj so nekateri že oblekli jakne in vetrovke. Ples […]
še novic