Počitnice s knjigo

Knjižnica Postojna, 28. junij 2022 ― Dragi otroci! Juhuhuuu, počitnice so tu! Lepo vabljeni, da ponovno sodelujete v naši bralni akciji POČITNICE S KNJIGO. Vsi otroci, ki nas boste med poletnimi počitnicami obiskali SEDEMKRAT in si ob vsakem obisku izposodili najmanj 3 knjige, boste prejeli štampiljko. Štampiljke boste zbirali v svoji zgibanki, ki jo dobite na otroškem oddelku. Zato pridno prebirajte in zbirajte. Enako velja za knjižnico Pivka. Za pridno branje pa bodo srečni izžrebanci ob koncu akcije nagrajeni.

Zaključek projekta Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj

Inštitut za politike prostora, 28. junij 2022 ― Prizadevanja za trajnostni razvoj, to je za dolgoročno, medgeneracijsko, medsektorsko in čezmejno odgovoren odnos do okolja, narave in družbe, so po svoje že stara, hkrati pa vse bolj aktualna. Združeni narodi so opismenjevanju za trajnostni razvoj posvetili desetletje med letoma 2005 -2014 (UN DESD). Evropska komisija ZN za Evropo (UNECE) je svojo regionalno Strategijo izobraževanja... The post Zaključek projekta Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

SKUPINSKA RAZSTAVA / GROUP EXHIBITION: RDEČA / SEEING RED

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 28. junij 2022 ― Razstavljajo: Goran Bertok, Conny Blom, Nina Slejko Blom, Ksenija Čerče, Marjan Gumilar, Herman Gvardjančič, Dušan Kirbiš, Peter Koštrun, Zmago Lenardič, Ira Marušič, Andrei Molodkin, Katja Pal, Tadej Pogačar, Uroš Potočnik, Oto Rimele, Vlado Stjepić. Na začetku je predstava rdeče, ki sploh ni pigment, ampak nekakšna plazma, fluid, neoprijemljiva »snov«, mokra, suha, redka, gosta, prosojna, zatemnjena …, v kateri lebdijo stvari, ne predmeti, ker jim je fluid odvzel identiteto: tako sem videl fotografije Koštruna in Bertoka, projekcijo Molodkina. Potem je rdeča posebna molekularna snov, ki se lahko uvija, ostri, poleže, napenja ali drobi, kakor ji dopušča uporabljena tehnologija in modelna struktura. Vsi ti postopki so izvedljivi v katerikoli vizualni stroki, denimo v dizajnu ali kiparstvu. V kiparstvu se rdeča spremeni v pokrivalno in pripovedno površino, v dizajnu pa so plastične in druge umetne snovi že same po sebi obarvane in jih je treba samo še modelirati. Za takšne uporabe je značilno, da rdeče ne vidimo izključno kot barvo, ampak kot umetelno snov z lastnimi in včasih nepredvidljivimi prostorskimi razsežnostmi in rizomsko dinamiko. Za digitalno imažerijo, v kateri sta se resnica in laž prepletli do neprepoznavnosti, je značilno, da v svojem napredovanju sproti odpravlja nekdanje utrjene, arhetipske predstave in vrednosti rdeče in jih prekriva z glamuroznim spektaklom umetelnih videzov. Rdeča je izgubila enosmerne lastnosti napadalnosti, jeze, vzkipljivosti, nestrpnosti, moči in prestiža, je samo še ena medijska, blagovna barva, ki ji je v splošnem potrošništvu splahnel arhetipski pomen. Res je še vedno povezana s čustvi, a za ljubezen, seks in strast, ljubosumje in maščevalnost so nam na voljo digitalni odtenki, ki se v medijski ponudbi tako hitro spreminjajo, da od stabilnih, tradicionalnih pomenov ne ostane dosti. Če je bila včasih rdeča tudi topla in pozitivna barva, je zdaj pomembnejša njena oblikovana vidnost v modi, notranji opremi in urbanem transport
Pa naj gre vse v – zrak!

Pa naj gre vse v – zrak!

Festival Lent, 28. junij 2022 ― Pet žog Mencho »žonglometa«? Goooooool! Marcos Tavares kot stand up komik? Gooooooool! Quadro z visečim odrom, štirimi »akroba(t)lerinami«, dvema pajkomožema in dih jemajočim »odmotala se bo, joj, nee!« trikom? Goooooooor! To je bil festivalski ponedeljek: (najbolj) vroč dan za autsajderski koktejl dneva!

Poletni urnik knjižnice 1.7. – 31. 8.

Knjižnica Postojna, 28. junij 2022 ― Spoštovane bralce in uporabnike vseh naših enot knjižnice obveščamo, da prehajamo na poletni urnik. POSTOJNA ponedeljek, sreda, petek 11.00 – 19.00 torek, četrtek 7.00 – 15.00 sobota zaprto PIVKA ponedeljek, sreda, petek 7.30 – 15.00 torek, četrtek 10.30 – 18.00 sobota zaprto POTUJOČA KNJIŽNICA bo na počitnicah od 25.7. do 29. 8.
še novic