Utrinek z razstave Barvite podobe svetih na steklu - Zgodba o izgubljenem sinu

SEM, 6. julij 2022 ― Motiv temelji na paraboli iz Svetega pisma nove zaveze. Oče je sinovoma razdelil dedni delež imetja, eden je ostal doma in delal, drugi je odšel po svetu in veselo razuzdano živel. Potem ko je vse potrošil, se je v bedi vrnil domov. Oče ga je sprejel z gostijo, drugi sin se je zato razjezil (Lukov evangelij 15, 11-32). Razgibana zgodba je bila na Slovenskem precej priljubljena in med drugim jo je koroški bukovnik Andrej Šuster Drabosnjak v prvi četrtini 19. stoletja dramatiziral pod naslovom Igra od zgublaniga sina. Večkrat je zgodba upodobljena na panjskih končnicah ali kot serija prizorov ali z enim prizorom in na slikah na steklo s šestimi stripovskimi sličicami. V SEM hranimo primerka, narejena v Selški delavnici, naslikana po biedermajerski predlogi. Na končnici oče objema izgubljenega sina, v ozadju prihaja nezadovoljni brat. Manjša priložnostna razstava Barvite podobe svetih na steklu, s katero se SEM pridružuje Mednarodnem letu stekla, je na ogled še do 24. julija! Razstava predstavlja izbor slik na steklo iz muzejske zbirke SEM, ki trenutno obsega 633 predmetov. Izbor je pričevalen z vidika provenience in motivike slik, dopolnjujejo ga predloge za slikanje na steklo.

Oliver Pilić, Pearl Earring, ročno odtisnjen lesorez, 2017

Medobčinski muzej Kamnik, 6. julij 2022 ― Grafično delo Pearl Earring, v tehniki lesoreza in ročno odtisnjeno, je delo kamniškega umetnika mlajše generacije, Oliverja Pilića. Slednji v okviru tako lokalne kot slovenske likovne scene pomenljivo vstopa v kontekst sodobne likovne umetnosti in tehnično posega v tradicionalno tehniko lesoreza, ki jo uporabi v sodobnem likovnem jeziku.  Oliver Pilić (1978) je vizualni umetnik, ki […] The post Oliver Pilić, Pearl Earring, ročno odtisnjen lesorez, 2017 appeared first on MM:K.

Brošura Avdiovizualni avtorji in kolektivno upravljanje njihovih pravic v Evropi

Društvo slovenskih režiserjev, 6. julij 2022 ― Implementacija Direktive (EU) 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki posega v zakona ZASP in ZKUASP, je v zaključni fazi (v medresorski obravnavi). Združenja znotraj Zveze DSFU se dejavno zavzemamo za to, da bi bili vsi upravičenci znotraj AV sektorja (avtorji, producenti in izvajalci) pravično obravnavani, zlasti primerljivo z upravičenci na drugih […]

POLETNI ODPIRALNI ČAS BLAGAJNE KŠ

Kino Šiška, 6. julij 2022 ― Naša hišna blagajna si ga bo poleti vzela “lagano”. Z izjemo spodaj navedenih izjemnih izjem bo zaprta od 1. julija do vključno 31. avgusta. V tem času boste vstopnice seveda lahko še vedno kupovali prek naše spletne strani in na Eventimovih prodajnih mestih.

Vrhunski glasbeni večeri v soju luči in čudovite glasbe

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. julij 2022 ― Vrhunski glasbeni večeri v soju luči in čudovite glasbe Featured Logatec – Logatec se je med 22. junijem in 9. julijem spremenil v mesto glasbe. V soju luči in čudovite glasbe je organizator, simfonični orkester Cantabile, pripravil deset vrhunskih glasbenih večerov, ki so namenjeni tako otrokom in ljubiteljem filmske glasbe kot tudi občudovalcem zborovske pesmi. »Na koncertnih večerih Poletnega glasbenega festivala Cantabile imajo obiskovalci priložnost za srečanja z odličnimi izvajalci in glasbo, ki nam je lahko v teh težkih in negotovih časih edina pot k pomiritvi, razumevanju in sožitju,« meni umetniški vodja orkestra Cantabile Marjan Grdadolnik. Glasbeni biseri za godala, Komorni godalni orkester Cantabile, cerkev sv. Nikolaja, Logatec, 29. junij 2022 Foto: Peter Samotorčan Večino koncertov so že izvedli. »Z obiskom smo zelo zadovoljni. Opažamo, da na večje koncerte pridejo tudi ljudje iz drugih krajev, kar pomeni, da je festival postal prepoznaven v slovenskem prostoru,« pravi Grdadolnik. Do zaključka bodo imeli še tri dogodke. V duhovni svet zborovske glasbe bodo publiko v četrtek, 7. julija, v cerkvi Rožnovenske Matere Božje v Gornjem Logatcu popeljali člani mešanega zbora Adoramus s solisti. Izvedli bodo celotno zbirko psalmov, ki jih je za zbor in soliste ustvaril Marjan Grdadolnik in so kot glasbeni tisk nedavno tega izšli pri založbi Bogataj. Koncertni večer 8. julija bo namenjen otrokom, na njem si bodo lahko ogledali otroško opero Mehurčki, ki sta jo po motivih Župančičevih Mehurčkov ustvarila Aleksandra Naumovski Potisk in Saša Potisk. Obeta se zanimivo podoživljanje življenja mehurčka, ki zaplava po prostoru, se navidezno upira gravitaciji in zakonitosti sveta, v katerem se je znašel, ter končno poči brez poka. Za zaključek pa so uspeli dobiti glasbeno poslastico posebne vrste. V grajskem parku Vitez, ob slabem vremenu pa v večnamenski dvorani, bo 9. julija nastopila pevska skupina Jazzva, ki sodi med najuglednejše interprete vokal

Tako se je končalo poletje, O denarju in sreči in Žoge v tekmovalnih programih 75. filmskega festivala v Locarnu

BSF, 6. julij 2022 ― Jubilejni 75. festival v Locarnu bo potekal od 3. do 13. avgusta, v tekmovalni program kratkih filmov, ki so jih posneli že uveljavljeni režiserji, se je uvrstil kratki igrani film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina. V mednarodni program kratkih filmov sta se uvrstila tudi animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr. ter dokumentarni film Žoge srbske režiserke Gorane Jovanović.
še novic