Znani so rezultati in nagrajenci likovnega natečaja za kreativne izdelke 2021-2022, ki ga razpisuje Ekošola.  

Fakulteta za dizajn, 1. avgust 2022 ― V natečaju je sodelovalo 168 mentorjev in preko 2000 otrok, učencev, dijakov in študentov. Prejeli smo izdelke iz 108 ustanov. Pri projektu so sodelovali študentje 1. in 2. letnika smeri Dizajn management […] The post Znani so rezultati in nagrajenci likovnega natečaja za kreativne izdelke 2021-2022, ki ga razpisuje Ekošola.   appeared first on Fakulteta za dizajn.

Odisejevo zatočišče 3 – Vabilo na rezidenčni program za uveljavljajoče se scenariste

Društvo slovenskih pisateljev, 1. avgust 2022 ―   ODISEJEVO ZATOČIŠČE 3     Objava vabila: 29. julij 2022 Rok za oddajo: 29. avgust 2022   Za kaj gre? THE ULYSSES’ SHELTER: BUILDING LITERARY RESIDENCIES NETWORK je tretja faza projekta, ki ga sofinancira Evropska izvajalska agencija za izobraževanje in kulturo (EACEA) v okviru programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027. Mreža literarnih rezidenc je sedaj razširjena […]

Pavlovčeva galerija gosti Matejko Belle in Lokesha Sonija

Notranjsko primorske novice » Kultura, 1. avgust 2022 ― Pavlovčeva galerija gosti Matejko Belle in Lokesha Sonija Featured Ilirska Bistrica – V Pavlovčevi galeriji v Ilirski Bistrici je 29. julija svoja dela na ogled v sodelovanju z radžastanskim slikarjem Lokeshem Sonijem postavila kraška akademska kiparka Matejka Belle. Naslov razstave je Hodil po zemlji sem vaši in lahko bi rekli, da se je porodil ob pogledu na tlakovano pot iz sedmih tlakovcev, v katere je ustvarjalka vdolbla odtise stopal do take popolnosti, da se zdi, kot da so ti nastali v pogrezanju stopal popotnika na nekakšni nikoli dokončani poti. Razstava, kiparka Matejka Belle, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 29. julij–30. avgust 2022 Foto: Petar Nikolić Matejka izbira med kamninami s Krasa. Iz Koprive so med drugim pripeljani stari obdelani leseni tramovi, ki služijo kot svojevrstne klopi. Na dve je posedla kamniti skulpturi, na tretji pa je z zlato obarvano vdolbino prikazala odsotnost ´nekoga´, ki je tam sedel stoletja. In še in še. Matejka rada sodeluje z indijskim slikarjem Lokeshom Sonijem in tokrat sta moči združila v razstavi, ki je kot celota obarvana z njegovimi duhovitimi portreti. Na svečanem odprtju razstave, ki ga je vodil kustos galerije Rajko Kranjec, je o ustvarjalni poti obeh avtorjev in o ogleda vredni razstavi spregovorila likovna kritičarka umetnostna zgodovinarka Polona Škodič. Razstavo si obiskovalci lahko ogledajo vse do 30. avgusta. Matejka Belle je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Po daljših študijskih potovanjih po Indiji, Avstraliji in Afriki se je vrnila v Koprivo na Krasu, kjer živi in dela kot samostojna ustvarjalka in ima svojo galerijo. Imela je že 48 samostojnih razstav, sodelovala na več kot 250 skupinskih razstavah, ustvarjala je na številnih kiparskih simpozijih doma in v tujini. Nanjo močno vplivajo starodavne kulture eksotičnih dežel, v svoje izdelke vnaša tudi različne zgodbe in odnose med ljudmi. Pri srcu ji je preprostost. Indijski slikar

"Ali ste ta avto kupili ali ste ga sami naredili?"

Loški muzej, 1. avgust 2022 ― Prva leta po vojni so si osebni avtomobil lahko privoščili le redki, s povečevanjem kupne moči tekom 60. let pa je začela naraščati tudi prodaja avtomobilov. Med njimi je bil izjemno priljubljen fičo, "tisto malo vozilo, ki je motoriziralo Jugoslavijo", s katerim so kljub njegovi majhnosti na drugi konec države potovale celotne družine.

Načrti za Baragovo semenišče

Arhiv RS, 1. avgust 2022 ― Na prostoru opuščenega pokopališča pri sv. Krištofu za Bežigradom je ljubljanska škofija v tridesetih letih 20. stoletja načrtovala gradnjo nove stavbe semenišča, ki bi ga poimenovala po slovenskem misijonarju Frideriku Baragi. Izdelavo načrtov je naročila pri arhitektu Jožetu Plečniku. Ta je naredil le idejne načrte. Ker ti niso zadostovali za pričetek gradnje, se je bolj natančnih načrtov lotil Anton Suhadolc. Kljub Plečnikovemu nestrinjanju z izvedbenimi načrti lahko v dokončani stavbi nesporno vidimo njegov pečat.
še novic