Zakaj sem levi konservativec (in ali sem res)?

Razpotja, 22. avgust 2022 ― Ilustracija: Katja Pahor Muanis Sinanović Povabljen sem bil, da v kontekstu izida slovenskega prevoda knjige Vrnitev v Reims uveljavljenega francoskega levičarskega intelektualca Didierja Eribona napišem tekst na temo delavskega konservativizma – oziroma konservativizma med delavskim razredom. Samega eseja, razen odlomkov, na žalost nisem utegnil prebrati. Sem pa zato pogledal istoimenski film, pravzaprav filmski esej, v katerem pripovedovalka preko zgodovinskih posnetkov bere odlomke iz dela. Tudi ti porajajo številna izhodišča in spoznanja. Eno pomembnejših je, da je bil Mitterand kot socialistični predsednik tisti, ki je francoski delavski razred odvrnil od levice in jo pravzaprav potisnil v naročje skrajne desnice. The post Zakaj sem levi konservativec (in ali sem res)? appeared first on Razpotja.

Boris Kolar: Potopimo Islandijo!

Koridor, 22. avgust 2022 ― Roman Potopimo Islandijo! je moderna odisejada nizozemskih politikov, ki želijo s starim torpedom potopiti Islandijo, da bi v svet prinesli nekaj pravice. The post Boris Kolar: Potopimo Islandijo! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

HOMAGE VELIKANOM: DELAVNICA GRAFIČNEGA TISKA in STAND UP VEČER

Kunigunda, 22. avgust 2022 ― HOMAGE VELIKANOM: delavnica grafičnega tiska in 25. FMKK/38. PKP: Ex-Yu stand up večer - Od Vardara pa do Triglava. Nastopajoči: Nikola Silić (SRB), Nikola Todoroski (MK), Marko Dejanovič (BIH/HRV), Admir Baltić (BIH/SLO), povezovalec: Uroš Kuzman. V sodelovanju s Festivalom Velenje. The post HOMAGE VELIKANOM: DELAVNICA GRAFIČNEGA TISKA in STAND UP VEČER appeared first on Kunigunda.

Dobri šef

MMC Film, 22. avgust 2022 ― Javier Bardem zna s svojo plečato, markantno pojavo vnesti pridih zloveščega: konec koncev je bil Anton Chigurh, bondovski zlikovec in Pablo Escobar. Na te vzvode se opre tudi pri upodobitvi bolj vsakdanjega antagonista: šefa v "poznem kapitalizmu".

Ministrstvo za kulturo ostro obsoja spolno nasilje

Ministrstvo za kulturo, 22. avgust 2022 ― V zadnjih dneh je bilo po socialnih omrežjih javno izpostavljenih več anonimnih pričevanj o primerih spolnega nadlegovanja na področju kulture. To ni prvi takšen primer, saj so se obtožbe o spolnem nasilju lani razširile tudi na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, zaradi česar je bil kazensko ovaden igralec in profesor igre Matjaž Tribušon.

Romanu Uranjeku v spomin

SEM, 22. avgust 2022 ― Slovenski etnografski muzej in skupino IRWIN je povezala ljudska umetnost – slovenska, ki jo hrani SEM, in ljudska umetnost NSK, ki jo zbira skupina IRWIN. Rezultat tega sodelovanja je aktualna razstava Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN, ki prevprašuje družbene funkcije ljudske umetnosti. Vsem članom skupine IRWIN hvala za dragoceno sodelovanje. Roman, ostajaš z nami.

Markovci: Okoli 50 osnovnošolcev druži zborovsko petje

Štajerski tednik, 22. avgust 2022 ― V Markovcih je v minulih dneh odmevala zborovska pesem. Člani Kulturno umetniškega društva Markovski zvon so namreč že 14. leto zapored organizirali Mladinski glasbeni tabor Poj z menoj. Mladi pevci so od torka do nedelje skupaj prepevali, se igrali, veliko novega naučili, pa tudi spoznali nove prijatelje – in vse to brez ekranov, pametne telefone so namreč morali pustiti doma.

Cerknica 1977/78 – 4. b razred

Stare slike (Cerknica), 22. avgust 2022 ― Osnovna šola Cerknica, šolsko leto 1977/78 in 4. b razred ob svoji razredničarki Viki Tornič. O razredu ne vemo prav veliko, pa tudi nihče se nič pametnega ne spomni, pa vendar so tako simpatični. Ena sama pozitivna energija, smeh in veselje prav žari iz slike. Kdor je poznal fotografa Jožeta Žnidaršiča, našega Bajčka, kdor je […]

Začenjajo 26. Dneve poezije in vina

Misli, 22. avgust 2022 ― S pesniškim branjem udeležencev katalonsko-slovenske prevajalske delavnice in odprtjem razstave Viktorije Potočnik danes v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih začenjajo 26. Dneve poezije in vina. Na festivalu z osrednjim dogajanjem na Ptuju se bo do konca tega tedna predstavilo skupno 20 pesnic in pesnikov iz desetih držav.
še novic