Invisible Studio: Telovadnica in studio za jogo v Somersetu

OUTSIDER, 24. avgust 2022 ― Britanski arhitekturni biro Invisible Studio, ki ga vodi Piers Taylor, znan tudi kot voditelj BBC-jeve oddaje Najbolj nenavadni domovi sveta (The world’s most extraordinary homes), je v angleškem Somersetu za hotel zasnoval dve novi zgradbi, ki ju druži uporaba gradnje z zbito zemljo. Telovadnica Kot prva je nastala manjša telovadnica. Nadomestila je del starega kamnitega […]

Podobe nekdanjega Kranja – Nove soseske

Gorenjski muzej, 24. avgust 2022 ― Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na odprtje četrte razstave v nizu PODOBE NEKDANJEGA KRANJA. Tokratna razstava ima naslov Nove stanovanjske soseske.  Razstavo bomo odprli v četrtek, 18. avgusta 2022, ob 19. uri v Mestni hiši v Kranju. Podoba Kranja ... Read More

Lutkovni zajec in samostanska miš pripovedujeta zgodovino Minoritov

Misli, 24. avgust 2022 ― V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) je vse pripravljeno na premiero predstave Lutkovni zajec in samostanska miš. Besedilo Boruta Gombača o zgodovini minoritskega samostana, v katerem domuje lutkovno gledališče, je v obliki sprehoda po stavbi režirala Nika Bezeljak, avtorica likovne podobe je Ajda Sitar. Igrata Urša Kavčič in Voranc Boh.

HOMAGE VELIKANOM: OKROGLA MIZA O RAVNANJU Z DREVESI V URBANEM OKOLJU

Kunigunda, 24. avgust 2022 ― Kulturno-izobraževalni projekt Homage velikanom senzibilizira javnost za drevesa ter ozavešča o vlogi dreves v urbanem okolju, s tem pa o pomenu trajnostnega ravnanja z njimi in skrbnega načrtovanja novih zasaditev. Ukvarja se s konflikti med drevesi in infrastrukturnimi potrebami, željami prebivalcev, stroški vzdrževanja in drugimi okoliščinami, ki pogosto prevagajo na tehtnici med ohranitvijo in odstranitvijo The post HOMAGE VELIKANOM: OKROGLA MIZA O RAVNANJU Z DREVESI V URBANEM OKOLJU appeared first on Kunigunda.

Organski internacionalist o imperializmu in dolgi poti v socializem

Razpotja, 24. avgust 2022 ― Jaša Veselinovič p>Samir Amin svojo avtobiografijo začne s prigodo v kateri nastopa kot šestletnik, ki med vožnjo z mamo na ulici domačega mesta Port Said zagleda bosonogega vrstnika. Na vprašanje, zakaj otrok med smetmi brska za hrano, mu mama odgovori, da je družba, ki jo imamo, slaba. Mali Samir na to odvrne: »Torej bom družbo spremenil.« Za Samirja Amina ta zavezanost spremembi ni bila prvi korak k ustanovitvi start-upa. Epizodo je kasneje (z nekaj ironične mitologizacije) intepretiral, da je tako pri šestih letih postal komunist. Komunist je ostal do svoje smrti poleti leta 2018. Njegovo politično prepričanje je v prvi vrsti družinska dediščina: jakobinstvo po materi Francozinji in egiptovska nacionalna demokracija po očetu iz Kaira. The post Organski internacionalist o imperializmu in dolgi poti v socializem appeared first on Razpotja.

Plečnikova linija

SEM, 24. avgust 2022 ― Te dni lahko po Plečnikovi Ljubljani potujete tudi s posebno avtobusno linijo LPP - Plečnikovo linijo! Avtobus vas odloži ob Plečnikovih znamenitostih, ki se nahajajo do največ 900 metrov od postaj mestnega postajališča avtobusa linije št. 2.   Plečnikova linija vas pripelje tudi izjemno blizu SEM (400 m), kjer si lahko ogledate 2 razstavi, ki sta posvečeni Plečniku: Plečnikova Lectarija (stalna razstava) in Zlata doba Plečnikove arhitekture (fotografska razstava; zapira se 18. septembra)! Obiščite tudi Trgovino SEM, kjer so na voljo črno-bele fotografije z motivi Plečnikovih del iz Dokumentacije SEM. Fotografije so za to priložnost bile razvite v muzeju na fotografski papir po klasičnem analognem postopku iz originalnih negativov, ki jih hrani SEM. Veselimo se vas, v SEM.

Srečanja v času: legenda o KAČJI KRALJICI! (27.8.)

Ana Monro, 24. avgust 2022 ― V soboto, 27. 8. ob 20:15, vabljeni na prenovljen Vojašniški trg v Mariboru, kjer bodo odlični umetniški ustvarjalci v okviru dogodka Srečanja v času ”prelevili” urbano legendo o Kačji kraljici! Predstavo, ki je nastala v koprodukciji Narodnega doma Maribor, Gledališča Ane Monro in Lutkovnega gledališča Maribor, bomo neposredno prenašali tudi prek spleta, na kanalu SIMS 2.5.   VEČ INFORMACIJ   ... The post Srečanja v času: legenda o KAČJI KRALJICI! (27.8.) appeared first on Ana Monro.

[Sporočilo za javnost] Podprimo otroke pri hoji in kolesarjenju v šolo

Inštitut za politike prostora, 24. avgust 2022 ― Hoja v šolo je dobra priložnost za redno telesno dejavnost in večina otrok si želi v šolo s kolesom ali skirojem, zato je pričetek novega šolskega leta odlična priložnost, da otrokom pomagamo razvijati te zdrave potovalne navade. Šole in občine lahko k temu pripomorejo z aktivnim načrtovanjem šolskih poti in z organizacijo spremljane hoje v... The post [Sporočilo za javnost] Podprimo otroke pri hoji in kolesarjenju v šolo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Film Sava, 2. in 3. september 2022

Gornjesavski muzej Jesenice, 24. avgust 2022 ― Film Sava začenja svojo turnejo v Gornjesavskem muzeju Jesenice   Režija: Matthew Somerville Scenarij: Dan McCrum Pripovedovalka: Mira Furlan   Velika Britanija | 2021 | dokumentarni | 71' https://www.youtube.com/watch?v=XkPeqp6K4j4     Film Sava bo svojo pot ob najdaljši reki nekdanje Jugoslavije začel prav pri nas, v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori in na Jesenicah, kjer [...]

Naše Jesenice, medinstitucionalna razstava v Kolpernu

Gornjesavski muzej Jesenice, 24. avgust 2022 ― Naše Jesenice, medinstitucionalna razstava v Kolpernu Knjiga Naše Jesenice združuje že zapisano zgodovino mesta s spomini in življenjskimi zgodbami njegovih prebivalcev. Obogatili smo jo z izborom starih fotografij, ki smo jim mestoma dodali današnje vzporedne podobe. Želeli smo prikazati dolgo ter raznoliko zgodovino jeseniških krajev in mesta, ki je širši javnosti manj znana ter ohraniti [...]

Berlin je Ljubljana ali Kako sem spoznal družino in domovino

Literatura v živo, 24. avgust 2022 ― Frankfurtski stolp Evrope je, predstavljam si, počastitev evropske kulture in njene moderne vizije: njenih tehnoloških dosežkov in njene zmožnosti zajeti ves svet. Vendarle pa je v tem določena ironija. Mesto ima namreč eno od najpomembnejših letališč na celini, nekakšen Zidani Most letalskega prometa. Ko se takole z avionom spuščaš, zgradba deluje precej patetično, neimpozantno. Kot otroška igrača, del kompleksa, sestavljenega iz lego kock.

Filmarija #048: NA DOMAČEM VRTU: Filmarija s Katjo Lenarčič

Društvo slovenskih režiserjev, 24. avgust 2022 ― Izšel je še zadnji od štirih pogovorov iz cikla NA DOMAČEM VRTU, v katerem se tokrat urednica in kritičarka Ana Šturm pogovarja s producentko Katjo Lenarčič. Serija štirih pogovorov Na domačem vrtu je nastala kot skupni projekt Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk FIPRESCI, Revije Ekran in Društva slovenskih režiserjev in režiserk (DSR), oziroma njihovega […]

Filmarija #048: NA DOMAČEM VRTU: Filmarija s Katjo Lenarčič

Društvo slovenskih režiserjev, 24. avgust 2022 ― Reference za poslušalce: Vertigo https://www.vertigo.si M-appeal https://www.m-appeal.com EnaBanda http://enabanda.si Kratka scena http://kratkascena.si CEE Animaton https://ceeanimation.eu Mesto svetlobe (2017, Marko Kumer – Murč) https://bsf.si/sl/film/mesto-svetlobe/ Fundamenti (2018, Peter Cerovšek) https://bsf.si/sl/film/fundamenti/ Potop (2019, Kristijan Krajnčan) https://bsf.si/sl/film/potop/ Odpuščanje (2021, Marija Zidar) https://bsf.si/sl/film/odpuscanje/ Jihlava Emerging Producers https://ep.ji-hlava.com Locarno Industry Academy https://www.locarnofestival.ch/LFF/about/factory/academy.html BDC Discoveries http://bdcwebsite.com

V Kranju se začenja mednarodni festival sodobne fotografije

Misli, 24. avgust 2022 ― S slovesnim odprtjem se drevi ob 19. uri v Layerjevi hiši v Kranju začenja drugi mednarodni festival sodobne fotografije Kranj Foto Fest. Kot napovedujejo organizatorji, bo Kranj do 25. septembra odprta galerija sodobne fotografije in osrednji prostor za povezovanje lokalne skupnosti ter domačih in mednarodnih fotografov z vseh koncev sveta.

Ptujska Gora kot Bergamo?

OUTSIDER, 24. avgust 2022 ― Med nedavnim obiskom pokopališča v domačem kraju sem ob pogledu na novo prostorsko »ureditev« doživel neprijetne kardiološke simptome. Takšno doživljanje prostorskih sprememb ni le posledica moje poklicne deformacije, ampak je splošen konsenz med sokrajan – z neprimerno postavitvijo »spomenika« virusu SARS-COV-2 na pokopališču na Ptujski Gori se je znatno znižala prostorska kvaliteta kraja.  Estetika je […]

Pred osemdesetimi leti je bil ubit Miran Jarc

Časnik, 24. avgust 2022 ― Miran Jarc je izjemno veliko delal: včasih je spal le dve uri na dan. Poleg službe in družine je še pisal poezijo, prozo, drame, sodeloval pa je kot avtor, igralec, violinist in vodja tudi v Slovenskem marionetnem gledališču Milana Klemenčiča. The post Pred osemdesetimi leti je bil ubit Miran Jarc appeared first on Časnik.

Pred osemdesetimi leti je bil ubit Miran Jarc

Časnik, 24. avgust 2022 ― Miran Jarc je izjemno veliko delal: včasih je spal le dve uri na dan. Poleg službe in družine je še pisal poezijo, prozo, drame, sodeloval pa je kot avtor, igralec, violinist in vodja tudi v Slovenskem marionetnem gledališču Milana Klemenčiča.

Festival Avsenik

SIGIC - Novice, 24. avgust 2022 ― Festival Avsenik bo potekal od 26. do 28. avgusta v Begunjah na Gorenjskem. V treh glasbenih večerih se bo predstavilo več kot 20 domačih in tujih narodno zabavnih zasedb.

Noči v stari Ljubljani

SIGIC - Novice, 24. avgust 2022 ― Največji poulični festival v prestolnici, Noči v stari Ljubljani, bo med 25. in 27. avgustom že 34. leto zapored staro mestno jedro napolnil s kulturnim utripom. Obeta se tridnevno izobilje koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta.
še novic