Prihaja ANA PLAMENITA! (11.11.)

Ana Monro, 23. oktober 2022 ― Ko bo nad mesto legla tema bo v vsem svojem sijaju zasvetila in zažarela Ana Plamenita! 11. 11. od 17:00 do 21:00 prisrčno vabljeni v park na Ambroževem trgu v Ljubljani na jubilejni 10. jesenski festival noči in ognjenih ambientov. Bodite plemeniti na Ani Plameniti in DONIRAJTE za kulturo odprtih ulic!   VEČ INFORMACIJ   ... The post Prihaja ANA PLAMENITA! (11.11.) appeared first on Ana Monro.

Desetletje Boruta Pahorja

Razpotja, 23. oktober 2022 ― Članek je bil napisan leta 2020. Peter Karba Nasloviti besedilo »desetletje Boruta Pahorja« je nekoliko ponesrečeno, saj je pomen naslova prepuščen bralčevi interpretaciji, ki se nasloni bodisi na desetletje bodisi na Boruta Pahorja. Če se nasloni na desetletje, naslov zadeva čas, ki sta ga zaznamovala lik in delo Boruta Pahorja, če na Boruta Pahorja, pa pomen zadeva Boruta Pahorja, ki ga je zaznamoval, oblikoval nek poseben čas; v našem primeru posebnih deset let, v katerih je Borut Pahor postal to, kar je (danes). Pričujoče besedilo nima ambicije ne do prvega (zgodovinskega) in ne do drugega (biografskega) pomena naslova. Zastavitev je formalna in skromnejša; obravnavali bomo zadnjih deset let prisotnosti in dela Boruta Pahorja, od leta 2010 do 2020, za katera v izhodišču ne mislimo, da so kako posebej pomembna v njegovem življenju ali pa da jih je Pahor posebej zaznamoval. The post Desetletje Boruta Pahorja appeared first on Razpotja.

Koridor te vabi!

Koridor, 23. oktober 2022 ― K sodelovanju vabimo tako neizkušene kot izkušene piske_ce, ki bi rade_i izrazile_i svoj glas. The post Koridor te vabi! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
16. letno srečanje strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope

16. letno srečanje strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope

SEM, 23. oktober 2022 ― Od 19. do 21. oktobra 2022 je v Sofiji (Bolgarija) potekalo 16. letno srečanje strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope, ki sta ga organizirala Regionalni center za varovanje nesnovne kulturne dediščine v JV Evropi pod okriljem Unesca in Unescova regionalna pisarna za znanost in kulturo v Evropi.   Strokovnjaki iz različnih držav so si izmenjali izkušnje in mnenja na temo nesnovne kulturne dediščine in izobraževanja, saj je to bila letošnja tema Living Heritage and Formal & Non-formal Education / Živa (nesnovna) dediščina in formalno & neformalno izobraževanje. Mag. Adela Pukl, kustosinja v SEM, je kot predstavnica Republike Slovenije v Sofiji predstavila načine prenosa znanj in vključevanja dediščine v izobraževalne porograme in projekte. Še posebej je izpostavila komplet učnih kartic enot vključenih v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.

1957 Cerknica – Prvo sveto obhajilo

Stare slike (Cerknica), 23. oktober 2022 ― V Cerknici je bilo leta 1957 pri prvem svetem obhajilu 43 otrok. Po končanem obredu so se slikali pred cvetočimi grmi bezga med cerkvijo in Turšičevo hišo v taboru, kjer je danes turistično informativni center. S prvoobhajanci sta slikana tudi župnik Jakob Turšič in kaplan Janko Špec. Vsi prvoobhajanci so zrihtani trenutku primerno. Fantje v oblekah, […]
še novic