ODDAJTE svoj glas ZA NAS! (do 27.10.)

Ana Monro, 22. oktober 2022 ― Mi za vas, vi za nas, ali še do četrtka, 27. 10., lahko v izboru Best of Ljubljana Culture 2023 oddate svoj glas za mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica! HVALA – VAM VRNEMO NA ULICI!   ODDAJ SVOJ GLAS         The post ODDAJTE svoj glas ZA NAS! (do 27.10.) appeared first on Ana Monro.

Davorin Lenko: Triger

Koridor, 22. oktober 2022 ― Literarni eksperiment, ki preizkuša meje bralca, literature in avtorjeve pisave. The post Davorin Lenko: Triger appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dokumentarec Žica o življenju v dolini reke Kolpe

Misli, 22. oktober 2022 ― V Slovenski kinoteki je bila v petek zvečer premiera dokumentarnega filma Žica, ki ga je hrvaška režiserka Tiha K. Gudac posnela na področju ob Kolpi in na schengenski meji. Kot je povedala režiserka, verjame, da film ponuja uvid v kompleksnost situacije, saj stvari nikoli niso črno-bele.
Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek A – programiranje z ožičenjem

Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek A – programiranje z ožičenjem

Računalniški muzej, 22. oktober 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Razvoj računskih strojev Strojna oprema računskih strojev Nadzorna plošča in programiranje z ožičenjem Programiranje na IBM 421 in IBM 602-A Programiranje na UNIVAC 60/120 V tokratni objavi se bomo še za trenutek ustavili pri računskih strojih […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek A – programiranje z ožičenjem first appeared on Računalniški muzej.

1960 Jahorina – Pred smučarskim domom

Stare slike (Cerknica), 22. oktober 2022 ― Ivan Ileršič v smučarski opremi tedanjega časa stoji pred smučarsko-planinskim domom Partizanski dom na Jahorini, Bosna in Hercegovina. Na dan JLA, 22. decembra 1959, je bil odprt. Posloval je skozi vse leto. Imel je 120 ležišč. V prvem nadstropju so bili društveni prostori. Stal je neposredno v bližini vzpenjače. Zaradi svojega položaja in obsežnega gozda […]
Kompleksna enostavnost

Kompleksna enostavnost

Odzven, 22. oktober 2022 ― Tine Grgurevič (Bowrain) in Luka Uršič (Kalu) sta stkala ploščo, kjer ne manjka ne pop momentov ne zahtevnejših inštrumentalnih ekskurzov. In ustvarila sta ne le zgodbo, temveč vzdušje. Kar je redko.

Nov meetup za navdušence nad umetno inteligenco

Računalniški muzej, 21. oktober 2022 ― Vabljeni v torek, 25.10., v Računalniški muzej na klepet o vsemogočnih nevronskih mrežah. Klub domačih AI varilcev je skupnost inženirjev, ki navdušeno uporabljamo naravni jezik za programiranje AI. Klub se redno srečuje, da bi delil ideje in delal na projektih, katerih cilj je narediti umetno inteligenco bolj uporabno in dostopno vsem. Člani kluba neprestano raziskujejo […] The post Nov meetup za navdušence nad umetno inteligenco first appeared on Računalniški muzej.

Bog masakra

Koridor, 21. oktober 2022 ― Predstava Bog masakra prikazuje razpoke pariške buržoazije, vendar to niso problemi, ki živijo samo na tujem, temveč tudi teme, ki se dotikajo dialogov vseh dnevnih sob modernega sveta. The post Bog masakra appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
125: 1996 – Twister

125: 1996 – Twister

FilmFlow, 21. oktober 2022 ―   Twister. Film o vremenu oziroma ekstremnih vremenskih pojavih aka tornadih, obsedenih znanstvenikih, lovilcih neviht in pokvarjeni znanosti. Drugi najbolj gledan film v letu 1996 in film z (do takrat) najdražjim scenarijem, ki ga je napisal yours trully, oziroma THE scenarist 90-ih let, Michael Crichton (skupaj s takratno ženo Anne-Marie Martin). Glede na kvaliteto scenarija […]

Festival Borštnikovo srečanje in partnerja uspešni na razpisu Ustvarjalna Evropa

Borštnikovo srečanje, 21. oktober 2022 ― Festival Borštnikovo srečanje, Zagrebško gledališče mladih in Beograjsko dramsko gledališče smo partnerji pri projektu Shadow pandemic: hidden voices. Projektne aktivnosti smo pričeli izvajati septembra letos, projekt bo trajal dve leti. Tematizira nasilje nad ženskami v času pandemije kovida. Organiziran je v treh sklopih: izvedba javnega natečaja za izbor treh besedil avtoric (slo, cro, srb), izvedba delavnic o nasilju nad ženskami ter razvoj gledaliških občinstev in priprava predstave (omnibus), ki bo leta 2024 gostovala pri partnerjih projekta in drugje. O aktualnih dogodkih vas bomo obveščali prek festivalskih kanalov obveščanja ter projektne spletne strani shadowpandemic.eu. V torek, 25. 10. 2022, ob 12. uri bomo v Kazinski dvorani SNG Maribor projekt predstavili novinarjem in zainteresirani javnosti. Vabljeni! Predstavitev bomo prenašali v živo.   Projekt prek Ustvarjalne Evrope sofinancira Evropska komisija.

V MGLC razstava dveh ustvarjalcev grafike

Časnik, 21. oktober 2022 ― Prihodnji teden se v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani odpirata dve razstavi. Razstava Črtomirja Freliha Grafike in risbe. Štiri desetletja. postavlja na ogled približno sto za razstavo izbranih del, ki razpenjajo umetnikov ustvarjalni lok ... Beri dalje
Včeraj se je v SEM odprla razstava Sveti konji - nebesni jezdeci

Včeraj se je v SEM odprla razstava Sveti konji - nebesni jezdeci

SEM, 21. oktober 2022 ― Z nagovori so jo odprli direktorica SEM, gospa Natalija Polenec, avtor razstave, dr. Marko Frelih, kustos SEM in predstavnik Ministrstva za kulturo dr. Marko Sraka. Partner razstave je Kobilarna Lupica, s katerim smo pripravili program na odprtju, v okviru katerega so se obiskovalci lahko zapeljali po muzejski ploščadi v kočiji z dvema vpreženima lipicancema. Za uvod v večer ter družbo v kočiji pa je poskrbel igralec Žiga Bunič v vlogi Pozejdona, starogrškega boga, ki je po grškem mitološkem izročilu ustvaril konje in je oče krilatemu konju Pegazu. Razstava je nastala v sodelovanju z muzeji in ustanovami v Sloveniji, Avstriji, Srbiji, ki so prispevali predmete za razstavo : Esterházy Privatstiftung, Eisenstadt, Avstrija Etnografski muzej, Zagreb, Hrvaška Gorenjski muzej Lekarniški in alkimistični muzej Radovljica Mestni muzej Ljubljana Muzej afričke umetnosti / The Museum of African Art - zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, Beograd, Srbija Muzej krščanstva na Slovenskem Muzej Velenje Muzej grada Karlovac, Hrvaška Narodna in univerzitetna knjižnica Narodni Muzej Slovenije Notranjski muzej Postojna/Notranjska Museum Postojna Pokrajinski muzej Celje Posavski muzej Brežice Slovenski šolski muzej / Muzej športa Tolminski muzej Razstava Sveti konji - nebesni jezdeci bo na ogled do januarja 2024. Lepo vabljeni v SEM! Foto: Blaž Verbič

Močno me objemi

MMC Film, 21. oktober 2022 ― "Zdi se, da gre za zgodbo o ženski, ki je odšla," je vse, kar na Kinodvorovi spletni strani piše o najnovejšem filmu režiserja in scenarista Mathieuja Amalrica Močno me objemi.

Združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenija in Muzeja slovenske osamosvojitve

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2022 ― Na Ministrstvu za kulturo pripravljamo vse potrebno za združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve v nov javni zavod oziroma v nov muzej. Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ob tem poudarja: "Ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve je bil ideološki projekt prejšnje vlade. Z združitvijo obeh institucij se zasleduje argument strokovne in muzejske javnosti, da se sodobne in novejše zgodovine ne sme ločevati."

Združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2022 ― Na Ministrstvu za kulturo pripravljamo vse potrebno za združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve v nov javni zavod oziroma v nov muzej. Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ob tem poudarja: "Ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve je bil ideološki projekt prejšnje vlade. Z združitvijo obeh institucij se zasleduje argument strokovne in muzejske javnosti, da se sodobne in novejše zgodovine ne sme ločevati."
Slavic Literatures in Focus of a New Festival

Slavic Literatures in Focus of a New Festival

Forum slovanskih kultur, 21. oktober 2022 ― The Forum of Slavic Cultures, in cooperation with partners, organised the Festival of Slavic Literatures. The first edition of the Festival, which will become a regular literary event on the cultural calendar in the years to come, was dedicated to the 15th anniversary of the 100 Slavic Novels collection. The anniversary was held under the honourable patronage of the President of the Republic of Slovenia, Borut Pahor.
še novic