Bog in bog

Vrabec Anarhist, 20. oktober 2022 ― Naslov definitivno ne govori o Bogu, pisanem z veliko začetnico. Iz tega pa ne sledi – in ravno to je po moji oceni največja slabost tozadevnih zagovornikov svobode govora in pesniške svobode – da se Ga ne tiče. The post Bog in bog first appeared on Vrabec Anarhist.

Bog in bog

Vrabec Anarhist, 20. oktober 2022 ― Naslov definitivno ne govori o Bogu, pisanem z veliko začetnico. Iz tega pa ne sledi – in ravno to je po moji oceni največja slabost tozadevnih zagovornikov svobode govora in pesniške svobode – da se Ga ne tiče. The post Bog in bog first appeared on Vrabec Anarhist.

Poklon Himalaji s popotnico Barbaro Popit

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. oktober 2022 ― V četrtek, 20. oktobra 2022, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo potopisno predavanje s predstavitvijo knjige Poklon Himalaji popotnice Barbare Popit. Uvodoma je povedala: »Ljubim mir in tišino, toda znašla sem se sredi kaotičnega Katmanduja z neizrečenim vprašanjem, kam me pelje potovanje, ki je pred mano. Himalaja, svet tišine in goratih lepotic ter prijaznih ljudi, ki bivajo ob njenem vznožju, me je čakala in v meni zbudila nepredstavljivo spoštovanje: sem pripravljena, da jo obiščem, mi bo dovolila, da jo spoznam?« Predavateljica je obiskovalcem knjižnice skozi svoje občutke, razmišljanja in doživetja ...

Zid iz zemlje med drevesi

OUTSIDER, 20. oktober 2022 ― V Dobravi stoji zid. Prelomljen na dva pravokotna dvometrska kraka, dva metra visok in pol metra širok. S svojo zemeljsko hrapavo teksturo in barvo ilovice je med mladimi jelkami in visokimi hrasti nekako samoumeven, kot da je tam že od nekdaj. A še pred nekaj dnevi je okoli zidu, ki je bil takrat še varno […]

Umetnine likovne kolonije Duplek Art 13

Štajerski tednik, 20. oktober 2022 ― V Art umetniškem ateljeju v Murkovi ulici 4 na Ptuju, ki je partnerski projekt ljubiteljskih likovnic Mojce Lovrec Prezelj, Janje Jozelj in Jožice Zorko Hofmüller, so sredi oktobra odprli razstavo likovnih del mednarodne likovne kolonije Duplek Art 13, v kateri so sodelovale tudi same.

Kinobalon na 33. Liffu

Kinodvor, 20. oktober 2022 ― Kinobalon na Ljubljanski mednarodni filmski festival prinaša pet celovečernih filmov. Dva med njimi bosta prikazana predpremierno. Med 9. in 20. novembrom.

Miha Renčelj izdal drugi album klavirskih improvizacij

Misli, 20. oktober 2022 ― Pianist Miha Renčelj je izdal drugi album klavirskih improvizacij Keys II s podnaslovom ISO PILS (Isolation Piano Impro Live Stream). Tudi za novi album je izbral štiri 15-minutne klavirske improvizacije, tokrat iz obdobja prvega vala izolacije. Stvaritve so tedaj nastale v ljubljanskem Studiu Metro, od koder je prek Facebooka prenašal igranje.

Slovenija uradno razglašena za častno gostjo Frankfurtskega knjižnega sejma v letu 2023

Ministrstvo za kulturo, 20. oktober 2022 ― "Izjemno me veseli, da sem tukaj v imenu Ministrstva za kulturo, v imenu Republike Slovenije, da lahko napovem Slovenijo kot naslednjo častno gostjo tu na Frankfurtskem knjižnem sejmu," je ob današnji uradni razglasitvi Slovenije kot častne gostje povedala ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Uradni prevzem naziva častne gostje bo sicer v nedeljo, 23. oktobra.

Četrtošolci in petošolci OŠ Polzela radi berejo smešne zgodbe

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. oktober 2022 ― Četrtkovo dopoldne je bilo vremensko spet ugodno za sprehod četrtošolcev in petošolcev OŠ Polzela do Občinske knjižnice Polzela v gradu Komenda. Prišli so vsak v svojem času. Bibliotekarka Irena Štusej jim je predstavila knjižnico oz. postavitev in ureditev gradiva, vzajemni katalog Cobiss, iskanje gradiva ter povedala, katere storitve jim omogoča članstvo. Četrtošolcem je bil predstavljen tudi malteški vitez, katerega maskota stoji pred poročno dvorano v avli. Izbrali so si knjige za domače branje, od vseh pripravljenih so najprej pošle tiste s smešno oz. zabavno vsebino. Teh je tudi sicer bilo ...

Na Velikem odru MGL premiera uprizoritve Bog masakra

SiGledal Novice, 20. oktober 2022 ― Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi premiera uprizoritve Bog masakra. Režijo igre Yasmina Reza je prevzel Diego de Brea. Tako kot v mnogih drugih igrah tudi v tej brutalni komediji francoska dramatičarka neusmiljeno razgalja sodobno meščansko elito ter z ironijo in sarkazmom opozarja na dvoličnost človeške narave.

Marija Jakopin: Ženske v gozdarstvu

OUTSIDER, 20. oktober 2022 ― To jesen se izteka dvoletni projekt Fem4Forest, Forests in women’s hands, ki ga financira Evropska unija. Ker sem tudi sama del projekta, se spodobi, da poiščem lastno mnenje o feminizmu.  Ker je humor najboljši del naših življenj, začnimo z vicem: je šel Chuck Norris na feministični shod. In se vrnil z zlikano srajco in sendvičem. […]

Posrednik

Koridor, 20. oktober 2022 ― Ganljiva drama v žanrski preobleki, ki mojstrsko prepleta problematike materinstva, zapuščanja otrok, posvojitve in iskanja pripadnosti. The post Posrednik appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dr. Maja Simoneti: Premiki 

OUTSIDER, 20. oktober 2022 ― Dobra stran nesreč in težkih časov je lahko, da sprožijo spremembe. Letošnje res vroče in suho poletje je zbudilo široko zanimanje javnosti za mestna drevesa in pregrevanje mest. To lahko sproži nujno potrebne spremembe v kakovosti načrtovanja in upravljanja mestnih zelenih površin,  javnega odprtega prostora in mest nasploh. Epidemija covida-19 je izpostavila pomen kakovosti bivalnega […]

Kdo je tu nor?

LUD Literatura, 20. oktober 2022 ― Roman Zabubljena je torej milo rečeno nenavadna stvaritev, in to na dober način. Gre za besedilo, ki se zaveda samega sebe, svojih danosti in omejitev, hkrati pa mu to ne preprečuje, da teh meja ne bi nenehno preizkušal. Fragmentarna forma in diskurzivna razpršenost mu omogočata, da se z bralcem nenehno poigrava, a mu hkrati zastavlja precej tehtna vprašanja o pomenu fikcije in širše o družbeni vlogi umetnosti nasploh. Pa vendar se istočasno giblje po tanki meji med konstruktivno relativizacijo, ki razgalja, kar je razgaliti treba, in relativizacijo zaradi relativizacije same. Vsebinska sidrišča mu zdrse na srečo preprečujejo.

1914 Dunaj – Vojaški vrh Franca Jožefa

Stare slike (Cerknica), 20. oktober 2022 ― V lepi zapuščini Jerneja Malovrha je tudi razglednica Franca Jožefa s poveljniki njegove vojske. »Seine Majestät Kaiser Franz Josef« Njegovo veličanstvo Franc Jožef I. Habsburško-Lotarinški ali Franc Jožef I. Avstrijski, avstrijski cesar, ogrski kralj (18. avgust 1830, Schönbrunn, Dunaj, Avstrijsko cesarstvo – 21. november 1916, Schönbrunn, Dunaj). Franc Karel je bil skromen mož. Sina je […]
še novic