Iz naših zbirk – Rojstvo Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) iz duha Slovenskega gledališkega muzeja

SLOGI, 1. november 2022 ― Ob 70. obletnici ustanovitve muzeja se spominjamo Travna in njegovih sopotnikov, kot tudi naslednikov, ki so uzavestili potrebo po ustanovitvi inštituta. Od leta 2014 je SLOGI pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja. The post Iz naših zbirk – Rojstvo Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) iz duha Slovenskega gledališkega muzeja appeared first on SLOGI.
Sanja Nešković Peršin

Sanja Nešković Peršin

Koreografski imenik, 1. november 2022 ― Koreografinja, baletna plesalka, performerka Sanja Nešković Peršin (1968, Ljubljana) je po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani nadaljevala s študijem baleta na priznani baletni šoli Rosella Hightower v Cannesu v Franciji. Kot dobitnica mednarodnih štipendij se je izpopolnjevala na različnih plesnih in baletnih delavnicah na Dunaju in…

Reja lipicancev in čebelarstvo s pozitivno oceno za Unescov seznam nesnovne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 1. november 2022 ― Nominaciji, povezani s tradicijami reje lipicancev in čebelarstva v Sloveniji, sta za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva prejeli pozitivno oceno ocenjevalnega telesa Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine. O vpisu na seznam bodo odločali konec novembra.
1. novembra obeležujemo dan spomina na mrtve

1. novembra obeležujemo dan spomina na mrtve

SEM, 1. november 2022 ― V predprazničnem času je v navadi urejanje grobov, za praznik pa obiskovanje grobov in cerkva ter prižiganje sveč. Na ta dan katoliki praznujejo dan “vseh svetih”, ob katerem se poleg preminulih spominjajo tudi vseh svetnikov. Vabimo vas k ogledu fotografij Petra Nagliča, na katerih so ujeti trenutki 1. novembra v letih 1932 in 1933 na pokopališču v Homcu. Hrani: Dokumentacija SEM.

Ulica, na kateri živimo

Literatura v živo, 1. november 2022 ― To je prava môra, a stalno razmišljam o slovenskem založništvu. Cinik bi rekel, da bi kot načitan človek v tem moral razpoznati znak, da vanj pravzaprav ne sodim. Delujoči v založništvu ne reflektirajo prav veliko svojih dejanj, založništvo vidijo kot praktičen, ne intelektualen problem, pravi Michael Bhaskar v knjigi Naprava za vsebino (2013, slovenski prevod 2015) – naprava za vsebino, ki jo opisuje, je seveda knjiga. 
Ob prvem novembru

Ob prvem novembru

Gornjesavski muzej Jesenice, 1. november 2022 ― Mnogi prazniki koledarskega leta imajo prastare korenine, ki segajo v dobo, ko so ljudje čas dojemali ciklično: življenjski krog rojstva, smrti in ponovnega rojstva je ponazarjalo leto. Spomladi so slavili novo rojstvo, poletje se je bohotilo s pridelki, ki so jih potrebovali za preživetje pozimi, ko se je vse umirilo in začasno umrlo. Zimski čas [...]

Slovenija v fokusu letošnjega pesniškega festivala Schamrock

Misli, 1. november 2022 ― V bavarski prestolnici München bo od 4. do 6. novembra potekal pesniški festival Schamrock, ki letos obeležuje deseto obletnico obstoja. Letos bo na festivalu, ki ga pripravljajo bienalno, v ospredju tudi Slovenija s pesnicami Miljano Cunto, Barbaro Korun in Ano Pepelnik ter moderatorko, prevajalko Amalijo Maček.

»Kod hodijo naše ljudske hčere?«

Arhiv RS, 1. november 2022 ― Trgovina z ljudmi je bila zaradi dobičkonosnosti vedno del dogajanja v družbi, zaradi njene kriminalne narave pa so hkrati tekla tudi prizadevanja za njeno preprečevanje. Za čas med obema vojnama najdemo v arhivskem gradivu Kraljevske banske uprave Dravske banovine številna poročila v zvezi s trgovino z belim blagom in prostitucijo, ki pa so dokaj suhoparna. Občasni časopisni članki so bili bolj dramatični. Slovenska krščanska ženska zveza je leta 1932 v Ljubljani ustanovila Kolodvorski misijon, ki je nudil razne informacije na kolodvoru. Iz poročil je razvidno, da je bilo delo »kolodvorskih misijonark« vsestransko, predvsem pa so skrbele, da ne bi ženske »zašle s pravega pota«.
še novic