CmaKino: Inventura

C.M.A.K. Cerkno, 3. november 2022 ― Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Film je dobitnik štirih vesen na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Boris Robič je, kot rečemo, običajen človek. A nekega dne po večerji, ko bere v svoji sobi, nekdo skozi okno strelja nanj. Pride policija, […] The post CmaKino: Inventura appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Študijsko bralna druženja v sezoni 2022/2023 v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 3. november 2022 ― Novembra smo začeli z rednimi mesečnimi druženji bralnega kluba Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec v sezoni 2022/2023. Pogovor usmerjata Irena Štusej iz knjižnice in Biserka Neuholt Hlastec iz univerze. Po tolikih letih druženj zdaj že lahko rečemo, da je bralni klub varen prostor poslušanja, spoštovanja in strpnosti. V bralni družbi so posamezniki, ki jim lahko rečemo člani, saj pridejo na vsako druženje, vsak mesec posebej in sezono v celoti pa smo odprti za nove bralce. Pridete lahko kadarkoli in ostanete tako dolgo, kot vam ustreza. V novembru beremo ...

Lukas Debeljak: Poznati kot voda

Koridor, 3. november 2022 ― Edinstveno pesniško govorico Lukasa Debeljaka, ki smo je vajeni z odrov literarnih večerov, valov Radia Študent ter s strani domačih in tujih zbornikov, končno lahko beremo tudi v knjižni obliki. The post Lukas Debeljak: Poznati kot voda appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Festival Pixxelpoint letos ponovno čezmejni

Misli, 3. november 2022 ― Desetega novembra se v Novi Gorici začenja 23. festival Pixxelpoint. Po težavah ob prehajanju državne meje v času pandemije bo letošnji mednarodni festival sodobnih umetniških praks ponovno čezmejni, saj se dogajanje seli tudi v galerijo Agore v centru Gorice. Kuratorka letošnjega festivala je Nina Jeza.

Maruša Sagadin dobitnica nagrade Otta Mauerja

Misli, 3. november 2022 ― Na Dunaju živeča slovenska umetnica Maruša Sagadin je letošnja dobitnica nagrade Otta Mauerja (Otto Mauer Preis). Nagrado, vredno 11.000 evrov, ji bodo izročili 22. novembra, so po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili s sklada Otta Mauerja.
TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC

TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC

Knjižnica Postojna, 3. november 2022 ― Letos med 14. in 18. novembrom knjižnice po vsej Sloveniji praznujemo TEDEN IN DAN SPLOŠNIH KNJIŽNIC. V prihajajočih dneh se bodo v knjižnicah zvrstili različnih dogodki, s katerimi želimo nagovoriti zveste obiskovalce knjižnic in prebivalce v lokalnih skupnostih pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo. Posebno pozornost bomo posvetili BRANJU – spodbujanju in negovanju bralne kulture, obenem pa bomo opozorili na vzporedne bogate knjižnične vsebine, ki jih pripravljamo splošne knjižnice. Vabimo vas, da se nam pridružite in se udeležite katerega od naših dogodkov.

Tomaž Jelovšek: Hiša v Špini

OUTSIDER, 3. november 2022 ― Na zahodni obali hrvaške Istre, med Savudrijo in Porečem, je svoj drugi dom našla družina s tremi otroki. V iskanju kraja s pogledom na morje, ki bi omogočal tako preživljanje počitnic kot delo od doma, so naleteli na parcelo nedaleč od Umaga, v počitniškem naselju Špina iz šestdesetih let. Tu je slabih dvesto metrov od […]

VABILO NA 2. KARIERNI DAN (ŠTIGLIČEV DAN)

Društvo slovenskih režiserjev, 3. november 2022 ― Fotografija je s 1. Kariernega dne maja letos V TOREK, 8. NOVEMBRA 2022, OB 15.00, NA LOKACIJI (KERSNIKOVA 12, LJUBLJANA) DSR, ki je po Francetu Štiglicu, starosti slovenske kinematografije, poimenoval svoja najvišja strokovna priznanja, bo znova proslavil Štigličev rojstni dan s programom, namenjenim vam, mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki zaključujete ali ste ravno zaključili študij za […]
“The First Lady of Serbian Literature” at the Exhibtion in Novi Sad

“The First Lady of Serbian Literature” at the Exhibtion in Novi Sad

Forum slovanskih kultur, 3. november 2022 ― An exhibition about the life and work of the Serbian writer and the first woman academician in Serbian literature - Isidora Sekulić, entitled "The First Lady of Serbian Literature", was organized by the Novi Sad City Library as part of the international project Women Writers Route, a newly certified Cultural Route of the Council of Europe initiated by the FSK.
Novice: Rafael Terpin: KLANEC DO DOMA 2 - Predstavitev knjige

Novice: Rafael Terpin: KLANEC DO DOMA 2 - Predstavitev knjige

Tolminski muzej, 3. november 2022 ― Prijazno vabljeni na predstavitev knjige RAFAEL TERPIN  KLANEC DO DOMA 2 Kot že v prvi nam tudi v drugi knjigi z enakim naslovom avtor s spoštljivo pripovedjo in nežno risbo predstavlja podobe nekdanjega življenja našega podeželja. V novi knjigi je predstavljenih 320 domačij iz Baške grape, Trebuše, s Šentviške planote, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja. Zapisano ni zgolj blag spomin na minule rodove, ...
Celjski tubisti na Oktubafestu

Celjski tubisti na Oktubafestu

Celje.info, 3. november 2022 ― Zadnji oktobrski četrtek se je v Koncertni dvorani Glasbene šole v Kranj odvil tradicionalni Oktubafest, katerega idejni vodja in mentor The post Celjski tubisti na Oktubafestu appeared first on Celje.info.

A.L.I.C.E. 2023

Fakulteta za dizajn, 3. november 2022 ― Fakulteta za dizajn vas vabi na 7. mednarodno znanstveno konferenco A.L.I.C.E. 2023 Architecture | Landscape| Interior | Culture | Emotions, ki se bo izvedla 23. Februarja 2023. Letošnja tema je: Potrošništvo […] The post A.L.I.C.E. 2023 appeared first on Fakulteta za dizajn.

V Moderni galeriji stereofotografija Franca Ferjana

Misli, 3. november 2022 ― V Moderni galeriji danes odpirajo razstavo Arzenal spominov ali intimna pokrajina? Franc Ferjan in stereofotografija. Na razstavi po 16 letih znova predstavljajo delo ljubiteljskega fotografa iz prve polovice 20. stoletja. Na podlagi nedavno odkritega korpusa prek 1700 stereo diapozitivov ter stereo negativov razstava poglablja uvid v njegovo delo.
Bralec bi še

Bralec bi še

LUD Literatura, 3. november 2022 ― V primerjavi s Hišo norčij, ki nas je z zvečine štiri- ali šestkitičnimi pesmimi ob vsaki dlje časa in bolj temeljito zadržala v svetu raznolikih živalskih junakov, je poezija Sonca na dlani bolj frfotava in bežna – simpatični utrinki iz otrokovega vsakdana in bolj ali manj znanega okolja so mu prijetno blizu, a gredo tudi hitreje mimo. Kar pomeni, da ob naslednji priložnosti navijam spet za večji format in vsaj za kakšno kitico ali dve bolj na dolgo stkane pesmi. 
Premiera slovenskega filma Septembrska klasa v Kinodvoru

Premiera slovenskega filma Septembrska klasa v Kinodvoru

BSF, 3. november 2022 ― Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali Septembrska klasa scenarista in režiserja Igorja Šterka. Premiera filma bo v ponedeljek, 7. novembra ob 20.30 uri v Kinodvoru, v prisotnosti filmske ekipe.
še novic