Mostovi na Drini

Razpotja, 5. november 2022 ― Foto: Jankosam / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 Miha Turk To pomlad je minilo 30 let od začetka agresije na Bosno in Hercegovino. Kompleksnost konflikta se kaže že v težavnosti datiranja začetka vojne. Začetek vojne se po navadi sicer datira 6. aprila 1992, čeprav so se sporadični spopadi začeli že kakšen teden prej. Obleganje Sarajeva se je začelo 5. aprila. Dan kasneje je Bosna in Hercegovina razglasila neodvisnost, obkoljevalci Sarajeva pa so na to odgovorili z obstreljevanjem množice, ki je protestirala za mir, z granatami. Čeprav so protestirali proti vsem, so bili po granatiranju prisiljeni izbrati stran. Razglasitvi neodvisnosti je sledil sistematičen spopad med vlado pod vodstvom Alije Izetbegoviča v Sarajevu in med »vojsko Republike Srbske«, ki je bila neuradno (a dokazano) podprta z materialom, orožjem in osebjem Miloševičeve vlade v Beogradu (kasneje se je izkazalo, da je beograjska vlada izplačevala tudi plače oficirjev vojske Republike Srbske). The post Mostovi na Drini appeared first on Razpotja.
TADEJ DROLJC: SPECTRUM

TADEJ DROLJC: SPECTRUM

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 5. november 2022 ― Spectrum je najnovejša umetniška produkcija Tadeja Droljca, ki jo je razvil na enomesečni rezidenci R.o.R v Šempasu. Umetnik prvič v svoji produkciji predstavlja lasersko projekcijo v kombinaciji z video mapiranjem. Enomesečna ruralna rezidenca mednarodno priznanega in nagrajenega umetnika Tadeja Droljca, je potekala v sklopu rezidenčnega programa R.o.R pod vodstvom zavoda BridA, in se je zaključila z velikim avdiovizualnim laserskim spektaklom v Novi Gorici. Dogodek na prostem je prepletal zvok, sliko in svetlobo in sodobno umetnost na vznemirljiv način približal širši javnosti in občinstvo potopil v edinstveno izkušnjo, saj se je novogoriška občinska stavba spremenila v platno intermedijskega umetnika. Dr. Tadej Droljc je interdisciplinarni umetnik, ki deluje na polju elektronske glasbe, računalniško generiranih avdiovizualnih kompozicij in drugih oblik intermedijske umetnosti. Na Centre for Research in New Music na University of Huddersfield (VB) je zaključil doktorski študij na temo avdiovizualne kompozicije. Tam je v tem času poučeval računalniško kompozicijo. V zadnjih letih je prejel več mednarodnih nagrad in priznanj, med drugim »Edigma-Semibreve Award« »Lumen Prize Student Award«, »Lumen« shortlist, »Madatac Most Promising Video Artist« ter štipendijo »Dennis Smalley« za elektroakustično glasbo in štipendijo Ministrstva za kulturo za podiplomske študije. Svoja dela je predstavljal na festivalih po celem svetu, med drugim na znameniti Ars Electronici, L.E.V. festival, Marche du Film (Cannes Film Festival), Semibreve, Node, Sonica Glasgow, Brighton Digital festival, Madatac, Inter BEE Tokyo etc.

V Cankarjevem domu poklon ustvarjanju Matije Ferlina

SiGledal Novice, 5. november 2022 ― V Cankarjevem domu bodo do 8. novembra gostili projekt Sad Sam Manifestacija oz. dneve, posvečene opusu hrvaškega režiserja, koreografa in performerja Matije Ferlina. Sad Sam Manifestacijo je v soboto uvedlo odprtje razstave Matije in Mauricia Ferlina Staging Plays, sledila je še predstava v Ferlinovi režiji in koreografiji Samice.

Izdelajte si svojo plamenito LATERNICO! (11.11.)

Ana Monro, 5. november 2022 ― Pridite 11.11. ob 17:00 v park na Ambroževem trgu v Ljubljani na festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita  in si z malo spretnosti ter ustvarjalne domišljije izdelajte svetlečo laternico! Delavnico bo vodila Petra Gosenca iz Društva GUMB. “Na delavnici bomo steklene kozarce za vlaganje (prinesite jih tudi od doma) s pomočjo lepilnih trakov, papirja ... The post Izdelajte si svojo plamenito LATERNICO! (11.11.) appeared first on Ana Monro.

V Cankarjevem domu dnevi v poklon ustvarjanju Matije Ferlina

Misli, 5. november 2022 ― V Cankarjevem domu bodo do 8. novembra gostili projekt Sad Sam Manifestacija oz. dneve, posvečene opusu hrvaškega režiserja, koreografa in performerja Matije Ferlina. Sad Sam Manifestacijo bo ob 18.30 uvedlo odprtje razstave Matije in Mauricia Ferlina Staging Plays, ob 20. uri pa bo sledila še predstava v Ferlinovi režiji in koreografiji Samice.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 5. november 2022 ― Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Urške Fartelj 220 stopinj poševno: Skupaj za mizo, pri Muzeju in galerijah mesta Ljubljane pa monografija Replika fotografa Bojana Radoviča. Založba KUD Sodobnost International je izdala knjigo za otroke Lele B. Njatin z naslovom Smer srca.

Maribor z novim kulturnim centrom - Kulturno četrtjo Minoriti

Misli, 5. november 2022 ― V Mariboru danes uradno odpirajo Kulturno četrt Minoriti, ki je nastala po zaključeni obnovi Vojašniškega trga in okoliških stavb. Poleg dvoran nekdanjega minoritskega samostana, v katerem domuje Lutkovno gledališče Maribor (LGM), zajema še zunanji avditorij, Minoritsko cerkev, Sodni stolp in objekt Tri babe pri tržnici.
Prvi računalniki v Sloveniji, 3. del – elektronski računalniki v Jugoslaviji

Prvi računalniki v Sloveniji, 3. del – elektronski računalniki v Jugoslaviji

Računalniški muzej, 5. november 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Elektronika in vakuumske elektronke Analogni in digitalni računalniki Analogni računalnik M-1 v Ljubljani Prva generacija elektronskih računalnikov Elektronska obdelava podatkov in programiranje IBM 705 na Zveznem zavodu za statistiko v Beogradu Elektronski računalnik CER-10 v Beogradu […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 3. del – elektronski računalniki v Jugoslaviji first appeared on Računalniški muzej.
še novic