V Cankarjevem domu podelili nagrade 33. Liffa

V Cankarjevem domu podelili nagrade 33. Liffa

Misli, 19. november 2022 ― Večer pred zadnjimi projekcijami so v Cankarjevem domu podelili nagrade 33. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe). Osrednjo nagrado, vodomec, je mednarodna žirija podelila prvencu na temo samomora Varen kraj hrvaškega režiserja Juraja Lerotića. Režiser se je ob tem zahvalil ekipi, med njimi direktorju fotografije Marku Brdarju.
Stranišče – svetišče

Stranišče – svetišče

OUTSIDER, 19. november 2022 19. novembra praznujemo svetovni dan stranišč. Stranišča so, čeprav obroben, zelo pomemben del arhitekture. Bistvena so za zagotavljanje higienskih standardov, ki bistveno vplivajo na zdravje družbe. Z množično uporabo stranišč so bile drastično omejene nevarne bolezni kot diareja ali kolera. V sodobnih zahodnih mestih so se začela uporabljati v drugi polovici 19. stoletja (najprej v […]
Stranišče – svetišče

Stranišče – svetišče

OUTSIDER, 19. november 2022 ― Svetovni dan stranišč praznujemo 19. decembra. Stranišča so, čeprav obroben, zelo pomemben del arhitekture. Bistvena so za zagotavljanje higienskih standardov, ki bistveno vplivajo na zdravje družbe. Z množično uporabo stranišč so bile drastično omejene nevarne bolezni kot diareja ali kolera. Stranišča so se v sodobnih zahodnih mestih začela uporabljati v drugi polovici 19. stoletja (najprej […]
Predstave z obiskom dedka Mraza

Predstave z obiskom dedka Mraza

Hiša otrok in umetnosti, 19. november 2022 ― V Hiši nas bo tudi letos obiskal dedek Mraz. Prišel bo po prazničnih predstavah – 26. decembra Opičja uganka, 27. decembra Muca Copatarica, 28. decembra pa Žabec pozimi. Dedek Mraz lahko vaše otroke tudi obdari. Za natančnejše informacije glede obdarovanja nam ob rezervaciji vstopnic napišite še e-pošto.
Rimini

Rimini

MMC Film, 19. november 2022 ― V novi študiji človeške narave, ki se osredotoči na patetiko in žalostni spektakel posameznikovega propada, Ulrich Seidl ne izhaja iz empatije; morda je film ravno zato tako gledljiv. Filma Rimini in Šparta tvorita diptih velikega avstrijskega cineasta.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. november 2022 ― Slovenska matica je izdala knjigo Aleksandra Bassina Obris mojega časa, Mladinska knjig pa knjigo Pogovori, ki so mi spremenili življenje, ki je nastala v soavtorstvu igralke in TV-voditeljice Zvezdane Mlakar in urednika Roka Smoleja. Forum Ljubljana in Turistično društvo Pilštanj sta izdala strip Trojno gorje Jakoba Klemenčiča.
Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek D – druga generacija programskih jezikov

Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek D – druga generacija programskih jezikov

Računalniški muzej, 19. november 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Zgodnji razvoj programskih jezikov Simbolični strojni jeziki.. SOAP, SAP Assembler ali Zbirnik Prvi poskusi višjih jezikov.. Short code, Speedcoding Interpreter ali Tolmač Prvi višji programski jeziki.. Fortran, Cobol, Algol Compiler ali Optimizacijski prevajalnik V tokratni objavi […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek D – druga generacija programskih jezikov first appeared on Računalniški muzej.
"Cenzuri se v kapitalizmu reče denar"

"Cenzuri se v kapitalizmu reče denar"

MMC Film, 19. november 2022 ― "Živimo v družbi oziroma družbah naših malih plemenskih narodov, v katerih se zelo malo sprašuje. Oblast si je tako zagotovila, da nihče nič ne vpraša, zato da ne bi burkali vode," pravi hrvaški režiser in scenarist Rajko Grlić.
še novic