Spektakel o(b) Ljubljanici: REKA SEDMERIH IMEN! (14.&15.2.)

Ana Monro, 12. februar 2023 ― Na dan, ko goduje sveti Valentin, se bo v Ljubljani odvil dogodek res fin! Vabljeni 14. 2. ob 19:00 k ogledu naše interaktivne interdisciplinarne predstave o nastanku in mitski zgodovini Ljubljanice Reka sedmerih imen: dve zgodbi o ljubezni, ki jo bomo 15. 2. ob 19:00 premierno uprizorili še v angleškem jeziku.  Obe izvedbi si lahko ... The post Spektakel o(b) Ljubljanici: REKA SEDMERIH IMEN! (14.&15.2.) appeared first on Ana Monro.
Plesna plesen

Plesna plesen

Radio Študent, 12. februar 2023 ― Imate v hladilniku ostanke plesnive hrane? Se vam v kopalnici nabira plesen? Za vas imamo rešitev! _____________________________
S terena: Koranti iz Lancove vasi

S terena: Koranti iz Lancove vasi

SEM, 12. februar 2023 ― Pustni čas se je začel in rogati koranti iz Lancove vasi so že začeli s svojimi obhodi. Danes jih je na njihovem obhodu po vasi Tržec spremljala kustosinja SEM, Adela Pukl. Na območju Lancove vasi so kurenti v preteklosti spremljali orače. V opravo rogatih kurentov so se vedno oblekli le moški; to tradicijo so ohranili do danes. Maske izdelujejo nekateri mojstri na ptujskem območju, zvonci (kravji) pa so izdelani v domačem okolju občine Videm. Zaradi velikega interesa po maskiranju v kurente, ki so spremljali orače (število kurentov pri oračih je omejeno), so leta 1991 ustanovili sekcijo Koranti, ki ima 105 članov. Od drugih kurentov se ločijo predvsem po obliki maske, saj so na vrh maske nasajeni rahlo navzdol ukrivljeni kravji rogovi. Od leta 2012 so koranti Folklornega društva Lancova vas, Sekcija Koranti, vpisani kot nosilci v Register nesnovne kulturne dediščine k enoti Obhodi kurentov.

Na Koroškem snujejo arheološki park

Misli, 12. februar 2023 ― Koroški pokrajinski muzej je ob letošnji 550. obletnici prvega turškega vpada na Koroško lani že izvedel mednarodni arheološki simpozij in izdal zbornik referatov. Ob tem so v muzeju razkrili tudi zamisli, da bi na območju Turških šanc pri Kotljah uredili arheološki park. Pohod po Turških šancah je sicer že del stalne muzejske ponudbe.
še novic