V Amsterdamu največja razstava Vermeerjevih del doslej

V Amsterdamu največja razstava Vermeerjevih del doslej

Misli, 13. februar 2023 ― V amsterdamskem Rijksmuseum je na ogled največja Vermeerjeva razstava vseh časov. Še nikoli v zgodovini ni bilo naenkrat na ogled toliko slik nizozemskega baročnega mojstra Johannesa Vermeerja (1632-1675). Vse do 4. junija si bo mogoče ogledati 28 od skupno 37 slik, ki najverjetneje še obstajajo. Samo tri dni po odprtju je razstava že razprodana.
Preseljena Vodnikova domačija v Trubarjevi hiši z dnevi odprtih vrat

Preseljena Vodnikova domačija v Trubarjevi hiši z dnevi odprtih vrat

Misli, 13. februar 2023 ― Vodnikova domačija se je s svojimi programi zaradi obnove iz Šiške preselila v Trubarjevo hišo literature. V gostujoči hiši bodo v torek začeli z dnevi odprtih vrat, ki jih namenjajo seznanjanju in druženju. V 11 dneh se bo zvrstil niz dogodkov, od pogovorov, predavanj in predstavitev knjig do koncerta in odprtja skupinske razstave.
V CD znova na ogled slovensko arhitekturno snovanje zadnjih dveh let

V CD znova na ogled slovensko arhitekturno snovanje zadnjih dveh let

Misli, 13. februar 2023 ― V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma nocoj odpira vrata razstava Arhitektura inventura, ki je tradicionalna bienalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane (DAL). Tokratna, 11. razstava po vrsti, prinaša na ogled slovensko arhitekturno snovanje zadnjih dveh let. Predstavljenih je tudi nekaj del iz sosednje Hrvaške.
Nejc Trampuž: Popolnoma drugačna prihodnost

Nejc Trampuž: Popolnoma drugačna prihodnost

OUTSIDER, 13. februar 2023 ― V novomeški galeriji Simulaker je trenutno na ogled razstava slovenskega multimedijskega umetnika in fotografa Nejca Trampuža. Umetniško-raziskovalni projekt v produkciji zavoda LokalPatriot in platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS opozarja na stanje današnje družbe in ekologij, znotraj katerih bivamo. Z uporabo sodobnih tehnologij, kot je umetna inteligenca, avtor spodbuja razmislek o posledicah hitrih sprememb našega […]

V Celju kmalu čas za 31. Dneve komedije

SiGledal Novice, 13. februar 2023 ― V Gledališču Celje bodo med 27. februarjem in 12. marcem potekali 31. Dnevi komedije, ki bodo ponudili osem komedijskih uprizoritev pretekle sezone po izboru selektorice Alje Predan. Kot je povedala na predstavitvi programa, šest predstav prihaja iz institucionalnih gledališč, tri so monokomedije, le ena pa je nastala po izvirnem slovenskem tekstu.
Pred 73. Berlinalom

Pred 73. Berlinalom

Natalija Pihler, 13. februar 2023 ― Po dveh letih odmora sem spet v Berlinu in v pričakovanju začetka 73. Berlinala, mednarodnega filmskega festivala, ki bo letos od 16.-26.2.23 spet v polnem zamahu v živo, v dvoranah s prezenco zveste publike, ki ji letos kot »hommage« posvečajo tudi motiv plakatov, saj so prav obiskovalci tisti, ki s svojim navdušenjem, radovednostjo ter aplavdiranjem […]

Razstava Naša edinstvena Planica

Gorenjski muzej, 13. februar 2023 ― Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje občasne razstave NAŠA EDINSTVENA PLANICA Zbirka predmetov ob prvem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici v četrtek, 16. februarja 2023, ob 18. uri v Galeriji Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4. ... Read More
Mariborski Balet s Clugovimi stvaritvami na gostovanju v Hongkongu

Mariborski Balet s Clugovimi stvaritvami na gostovanju v Hongkongu

Misli, 13. februar 2023 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je prispel v Hongkong, kjer bo v četrtek z baletoma Radio and Juliet in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga začel gostovanje na 51. Hongkonškem festivalu umetnosti (HKAF). Deli bosta tudi del uradnega odprtja festivala, kasneje pa je na programu še balet Peer Gynt.

Na Ptuju premierna uprizoritev mladinske predstave Gorjanci

SiGledal Novice, 13. februar 2023 ― V ptujskem mestnem gledališču bodo popoldne premierno uprizorili mladinsko predstavo Gorjanci, ki je nastala po motivih Bajk in povesti o Gorjancih Janeza Trdine in v režiji Maruše Kink. Predstava je sicer rezultat koprodukcije s Cankarjevim domom, kjer bo prvič prikazana v soboto, Zavodom Margareta Schwarzwald in tržaškim slovenskim gledališčem.

Štigličeve nagrade 2023

Društvo slovenskih režiserjev, 13. februar 2023 ― France Štiglic, starosta slovenske filmske režije, po komer so nagrade dobile ime, z improviziranim iskalom pogleda (fotografija je iz Arhiva Slovenske kinoteke) V četrtek, 16. 2., bomo ob 20.00 v Slovenski kinoteki že devetič podeljevali nagrade za režijo: Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije, ki jo letos prejme režiser […]

A FEW UNKNOWN QUESTIONS ABOUT STROBE GLASSES FOR SPORTS TRAINING.

Zavod Federacija Ljubljana, 13. februar 2023 ― I did not think the recommendations were helpful to great metropolitan design; these are not the kinds of buildings, sector or otherwise, construction should consider security, using methods such as CPTED (Criminal Activity Prevention Via Environmental Style). The mid-18th century saw the widespread use of clear glass windowpanes on building exteriors. Glass had been made … A FEW UNKNOWN QUESTIONS ABOUT STROBE GLASSES FOR SPORTS TRAINING. Read More » The post A FEW UNKNOWN QUESTIONS ABOUT STROBE GLASSES FOR SPORTS TRAINING. appeared first on FEDERACIJA.
Cerknica 1969/70 – 2. b razred

Cerknica 1969/70 – 2. b razred

Stare slike (Cerknica), 13. februar 2023 ― Razredničarka Ida Zorman in njen 2.b razred pred osnovno šolo v Cerknici. Tokrat so se postavili pred šolsko igrišče, s šolo v ozadju. Kako čas hitro teče. Niso več najmlajši na šoli, ampak že gredo proti koncu drugega razreda. Spomin na zanimivo reševanje kadrovskih težav na domači šoli. Šlo je za nekajmesečno bolniško odsotnost učiteljice. […]

Festival gorniškega filma v štirih dvoranah po Sloveniji

Misli, 13. februar 2023 ― Vključno z drevišnjo otvoritveno projekcijo filma Ena za reko: Zgodba Save bo do 18. februarja v Cankarjevem domu (CD) v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju potekal 17. Festival gorniškega filma. Organizatorji napovedujejo 29 filmov, štiri predavanja in pogovorni večer o gorniški literaturi.
še novic