Ljudske pevke s Ponikve praznujejo 25-letnico delovanja

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 6. marec 2023 ― V marcu, prvem pomladnem mesecu, ko se narava prebuja iz zimskega spanca in vse oživi, ženske praznujemo kar dva praznika. V začetku 8. marec, mednarodni praznik žensk, in ob koncu meseca še 25. marec, materinski dan. Tudi zato smo na Utrip domoznanstva v Občinsko knjižnico Žalec v ponedeljek, 6. marca 2023, povabili Ljudske pevke s Ponikve pri Žalcu, ki v teh dneh praznujejo svojo 25-letnico delovanja. Pevke s petjem ohranjajo bogato ljudsko dediščino, obujajo spomine na življenje preteklih rodov in poskrbijo za veselo druženje vseh generacij. Sogovornici Tatjana Jezernik in Darja ...

SELL MY RV IN A SMART WAY NOBODY IS DISCUSSING

Zavod Federacija Ljubljana, 6. marec 2023 ― Recent component scarcities and a boom in recreational camping interest have contributed to the boom in the recreational vehicle market. In the past, marketing a used recreational vehicle was a hit or miss proposition, but times have changed. The process of offering it is not nearly as difficult as you might think. We marketed ours … SELL MY RV IN A SMART WAY NOBODY IS DISCUSSING Read More » The post SELL MY RV IN A SMART WAY NOBODY IS DISCUSSING appeared first on FEDERACIJA.
Razstava Back to Black v Fotografskem muzeju Maribor

Razstava Back to Black v Fotografskem muzeju Maribor

Galerija Photon, 6. marec 2023 ― Otvoritev razstave: četrtek, 30. marca ob 19. uri v Fotografskem muzeju v Mariboru.Od četrtka, 30. marca, bo v Fotografskem muzeju v Mariboru na ogled razstava Back to Black: sodobna analogna in hibridna fotografija, ki smo jo v Galeriji Photon premierno predstavili aprila, nato pa je bila predstavljena tudi na Dunaju v okviru festivala Rotlicht.Mednarodna skupinska razstava, sodelujoči avtorji/ce:Balázs Deim, ...
About Outsider

About Outsider

OUTSIDER, 6. marec 2023 ― Outsider is an independent Slovenian magazine focusing on architecture, culture and society. Its web portal is updated daily – and every three months a printed magazine with 200 pages of original content hits newsstands and bookshops across the country. Architects Nina and Matevž Granda founded Outsider in 2015 and continue to curate it, together with […]

Razstava PERGAMANO

Knjižnica Postojna, 6. marec 2023 ― S pergamano tehniko lahko ustvarjamo voščilnice, vabila, slike in podobne izdelke iz pergamentnega (paus) papirja. Za izdelavo se uporablja posebne barve, pripomočke in orodja, ki zajemajo različne tehnike: prerisovanje, embossing tehniko, luknjanje, izsekavanje, izrezovanje … Takšno delo zahteva dobre oči in veliko potrpljenja, vendar pa je ves trud poplačan ob pogledu na čudovite čipke, ki pri tem nastajajo. Tokrat svoja lepa dela predstavljajo naše tri domače ustvarjalke: Tomislava Lutar Delost, Zorka Pavlovčič in Helena Šabec.

RAZSTAVA OB 40. OBLETNICI ŠOLSKEGA CENTRA POSTOJNA

Knjižnica Postojna, 6. marec 2023 ― Šolski center Postojna je vzgojno-izobraževalna ustanova, ki pod isto streho zagnano in utečeno izvaja programe poklicnega, srednjega strokovnega in splošnega izobraževanja. Leta 2022 je minilo 40 let, odkar je šola izobraževanju začela nuditi prostor na sedanji lokaciji – na Špicah, kot domačini poimenujejo hrib, kjer stoji šolska stavba ŠC Postojna.

SREČANJE Z MARCELOM ŠTEFANČIČEM

Knjižnica Postojna, 6. marec 2023 ― DRUŠTVO ZA KRAJEVNO ZGODOVINO IN KULTURO LIPA PIVKA vabi na kulturni večer »POD LIPO« - SREČANJE Z MARCELOM ŠTEFANČIČEM, ki bo v četrtek, 9. marca, ob 18.uri v KRPANOVEM DOMU v PIVKI. V pogovoru bo prof. IRENA MARGON predstavila gosta in njegovo bogato kulturno ustvarjanje. na svoji umetniški poti je dodal prvo zbirko pesmi. V programu sodelujejo: Ženski pevski zbor DU Pivka, Moški pevski zbor Pivka in Damijan Bogataj, založnik pesniške zbirke.

Kako je podhranjeni gledalec osvojil lekcijo o diskurzu gospodarja

Kamnik.info, 6. marec 2023 ― Le teden dni po gostovanju predstave Veliki diktator SNG Drame, se je v kamniškem Domu kulture odvila predstava z naslovom Pojedina pri Trimalhionu Slovenskega mladinskega gledališča, ki nam je predstavila pogled na najbolj ohranjen del Satirikona rimskega avtorja Petronija Arbiterja, ki je razgalil dekadentno družbo v času cesarja Nerona. Razliko med knjigo in predstavo opazimo ... Prispevek Kako je podhranjeni gledalec osvojil lekcijo o diskurzu gospodarja je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
Gužič Trplan arhitekti: Spletanje generacij

Gužič Trplan arhitekti: Spletanje generacij

OUTSIDER, 6. marec 2023 ― Medgeneracijski center Vezenine Bled, Bled, 2022 Ob vstopu na Bled, na lokaciji nekdanje tovarne Vezenine, so prebivalci dobili nov večnamenski medgeneracijski center za kulturne in družabne dejavnosti z osrednjo knjižnico. Avtorja projekta, arhitekta Mojca Gužič Trplan in Gregor Trplan, izpostavita dva izhodiščna izziva: »Treba je bilo uskladiti različne želje bodočih uporabnikov v funkcionalno, oblikovno in […]

Izteka se drugi natečaj za pesniško nagrado kresnice

Misli, 6. marec 2023 ― Izteka se drugi natečaj za pesniško nagrado kresnice, ki ga je lani razpisalo gibanje Kultura-Natura Slovenija. Le še do srede, 8. marca, je mogoče poslati pesmi na temo Ženske (v) pesmi - zanj(o). Žirija bo med prejetimi deli izbrala pet finalistov, ki jih bo predstavila 17. julija na obletnico rojstva pesnice Kristine Šuler na Stari Gori v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici.
Obletnica rojstva predhodnika Josipa Pelikana

Obletnica rojstva predhodnika Josipa Pelikana

Celje.info, 6. marec 2023 ― Na današnji dan se je leta 1838 v Rogatcu rodil Josef Martini, celjski fotograf. Umrl je 8. septembra 1895 v Celju.  Rojen je bil v Rogatcu v nemško usmerjeni družini. Njegov ... Beri dalje The post Obletnica rojstva predhodnika Josipa Pelikana appeared first on Celje.info.

Kamnite sekire, različne lokacije, 4.-3. tisočletje pr. n. št.

Medobčinski muzej Kamnik, 6. marec 2023 ― Pogoste najdbe iz mlajše kamene in bakrene dobe so kamene sekire. V Sloveniji je najdenih precejšnje število tovrstnih sekir, ki so v rabi še v bronasti dobi. Sekire v naši zbirki so bile najdene naključno. Na fotografiji je večina iz Sadnikarjeve zbirke in neznanih lokacij (tri na desni od zgornje restavrirane navzdol). Spodnji dve sta […] The post Kamnite sekire, različne lokacije, 4.-3. tisočletje pr. n. št. appeared first on MM:K.
Cerknica 1973/74 – 6. b razred

Cerknica 1973/74 – 6. b razred

Stare slike (Cerknica), 6. marec 2023 ― Razredničarka Jožica Kovačič ponosno spremlja svojih 28 učencev, ki sestavljajo 6. b razred. Iz Cerknice je bilo tokrat trinajst učencev, po sedem jih je prihajalo iz Dolenje vasi in Dolenjega Jezera ter en sam iz Zelš. Simpatični, navihani, nekateri že skoraj odrasli, spet drugi bi hoteli biti še mlajši. V drugi vrsti sta se dva […]
V Bologni začetek 59. knjižnega sejma otroške in mladinske literature

V Bologni začetek 59. knjižnega sejma otroške in mladinske literature

Misli, 6. marec 2023 ― V Bologni se danes začenja 59. knjižni sejem otroške in mladinske literature, kjer bo do 9. marca predstavljena aktualna kakovostna ponudba za otroke in mlade. Slovenijo, ki bo prihodnje leto častna gostja sejma, bodo letos predstavljale Mladinska knjiga, založba Morfemplus, Založba Malinc, Miš založba, Založba Pivec in Sodobnost International.
Pismo mladim songwriterjem

Pismo mladim songwriterjem

Odzven, 6. marec 2023 ― Songwriting je proces, je srečanje več prozodičnih, pomenskih, a tudi lingvističnih, zvočnih, melodičnih, harmonskih in ritmičnih ravni, zato je večkrat kaotično, nestabilno in kompleksno.
še novic