Najboljši film je Vse povsod naenkrat

Najboljši film je Vse povsod naenkrat

MMC Film, 12. marec 2023 ― V Los Angelesu se je sklenila 95. podelitev oskarjev. Najboljši film je po pričakovanjih postala komična drama Vse povsod naenkrat, ki je prejela sedem oskarjev, vključno s tistimi za režijo, izvirni scenarij in tremi igralskimi nagradami.
Preprost ustvarjalni problem

Preprost ustvarjalni problem

Radio Študent, 12. marec 2023 ― V tokratnem Radarju bomo govorili o priljubljenem chatbotu. Kaj so pasti pogovora s to entiteto? Pridružite se imaginarnim gostom. Ter gostom v krvi in telesu, Martinu Hergouthu in Neji Berger.  
Na Dnevih komedije 2023 slavili: Vesna Pernarčič, Jurij Zrnec, Ajda Valcl, Vse zastonj! Vse zastonj! in Veliki diktator

Na Dnevih komedije 2023 slavili: Vesna Pernarčič, Jurij Zrnec, Ajda Valcl, Vse zastonj! Vse zastonj! in Veliki diktator

Celje.info, 12. marec 2023 ― V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so s podelitvijo priznanj nocoj zaključili 31. Dnevi komedije, ki so se odvijali 10 dni in ponudili osem tekmovalnih uprizoritev. Za najboljšo predstavo oz. žlahtno ... Beri dalje The post Na Dnevih komedije 2023 slavili: Vesna Pernarčič, Jurij Zrnec, Ajda Valcl, Vse zastonj! Vse zastonj! in Veliki diktator appeared first on Celje.info.
Na gregorjevo se ptički ženijo

Na gregorjevo se ptički ženijo

SEM, 12. marec 2023 ― Dan sv. Gregorja - gregorjevo, ki se obeležuje 12. marca, je do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljalo za začetek pomladi. Na ta dan se po ljudskem izročilu ženijo ptički, zaradi česar se je gregorjevo uveljavilo tudi kot dan zaljubljenih. Na predvečer gregorjevega je bila zlasti v obrtniških krajih navada, da so »luč v vodo vrgli«, kar je pomenilo, da so obrtniki prenehali z delom ob umetni svetlobi, saj so dnevi postajali daljši. V manjše reke in potoke vrgli kos lesa z gorečim, v smolo namočenim oblanjem ali svečo. Po drugi sv. vojni so običaj oživili, predvsem mladina je izdelovala barčice, hišice, cerkvice razsvetljene s svečami in jih spuščala po vodi. Zadnja desetletja se je šega prenesla v mestna in primestna okolja. V SEM so otroci tudi letos na ustvarjalni delavnici iz razgradljivih materialov izdelali hišice – gregorčke, ki jih bodo danes, na predvečer gregorjevega, lahko spustili po Gradaščici in tako proslavili začetek pomladi. Prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki 2023 bo potekala med 13. in 20. uro, ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Trnovem v Ljubljani. Spuščanje barčic oz. gregorčkov bo potekalo tudi v številnih drugih slovenskih mestih, med drugimi tradicionalno v Tržiču, Kropi in Kamni Gorici.
Po soncu (Aftersun)

Po soncu (Aftersun)

Koridor, 12. marec 2023 ― Presunljiv prvenec o spominih, odnosih, odraščanju in žalovanju. The post Po soncu (Aftersun) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Kulturni maraton I. gimnazije v Celju

Kulturni maraton I. gimnazije v Celju

Celje.info, 12. marec 2023 ― Na I. gimnaziji Celje so v petek izvedli tradicionalno prireditev Kulturni maraton, ob tem pa v Dvorani Kajuh tudi prisluhnili koncertu pevskega zbora in orkestra. Dijaki so sodelovali v široki ... Beri dalje The post Kulturni maraton I. gimnazije v Celju appeared first on Celje.info.
1938 Rakek – Društvo absolventov državnih trgovskih šol

1938 Rakek – Društvo absolventov državnih trgovskih šol

Stare slike (Cerknica), 12. marec 2023 ― Društvo absolventov državnih trgovskih šol za Dravsko banovino v Ljubljani je bilo ustanovljeno maja 1932 v prostorih državne dvorazredne trgovske šole v Ljubljani. Namen društva je bila skrb za izpopolnjevanje že pridobljene izobrazbe s prirejanjem tečajev, poučnih izletov, ekskurzij in ustanovitvijo znanstvene knjižnice; posredovanje pri namestitvah (t. j. zaposlitvah) ter skrb za gmotni in socialni […]
Aktualizirani Butalci tudi v video obliki

Aktualizirani Butalci tudi v video obliki

Celje.info, 12. marec 2023 ― Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija Celje je sredi lanskega leta pri Vodnem stolpu premierno izvedlo predstavo Butalci na sodišču. Pred kratkim so jo odigrali na odru kulturnega doma v Zagradu, kjer ... Beri dalje The post Aktualizirani Butalci tudi v video obliki appeared first on Celje.info.
V Celovcu tradicionalni koncert Koroška poje

V Celovcu tradicionalni koncert Koroška poje

Misli, 12. marec 2023 ― V celovškem Domu glasbe bo danes osrednji koncert Krščanska kulturna zveza (KKZ) Koroška poje. Letos bodo vsi nastopajoči zbori na koncertu osrednje kulturne organizacija koroških Slovencev tokrat segli po repertoarju slovenskih pesmi, je objavljeno na spletni strani KKZ.
V Celju se bodo nocoj sklenili 31. Dnevi komedije

V Celju se bodo nocoj sklenili 31. Dnevi komedije

Misli, 12. marec 2023 ― V Gledališču Celje se bodo nocoj s podelitvijo festivalskih nagrad ter zaključno predstavo Tadeja Toša Tadej Toš v prostem slogu sklenili 31. Dnevi komedije. Od pričetka festivala 27. februarja se je na celjskem odru zvrstilo osem komedijskih uprizoritev pretekle sezone po izboru selektorice Alje Predan.
še novic