NOVO: Poletni glasbeni tabor: seminar glasbene publicistike in produkcije

Glasbena mladina, 24. maj 2023 ― Glasbeni trg ponuja vrsto možnosti za pestre karierne poti. Kaj se vse skriva pod imenom »podporne dejavnosti« glasbenega dogodka in kakšne veščine potrebujejo pisci o glasbi in glasbenih dogodkih? Seminar Glasbene publicistike in produkcije v okviru Glasbene mladine Slovenije v Murski Soboti nudi priložnosti razvijanja kompetenc na področju pisanja ter informiranja o glasbi, spoznavanje različnih […] The post NOVO: Poletni glasbeni tabor: seminar glasbene publicistike in produkcije first appeared on Glasbena mladina Slovenije.
Poletni odpiralni čas

Poletni odpiralni čas

Loški muzej, 24. maj 2023 ― Od junija do septembra bo Loški muzej odprt vsak dan od 10.00 do 18.00, ob sobotah in nedeljah pa tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu. Junija in julija bo ob četrtkih, petkih in sobotah od 10.00 do 18.00 odprta Galerija Franceta Miheliča v Kašči.
Knjige, ki jih ne moreš kupiti, ampak si jih moraš zaslužiti

Knjige, ki jih ne moreš kupiti, ampak si jih moraš zaslužiti

Planet Siol.Net, 24. maj 2023 ― Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS (Zveza prijateljev mladine Slovenije) je v Narodni galeriji skupaj z avtorji predstavilo letošnjo knjigo Kako razumeti svet: 50 abstraktnih izumov avtorice Tine Bilban in ilustratorja Ivana Mitrevskega, ki je izšla v knjižni zbirki Zlata bralka, zlati bralec. Knjižna zbirka je najdlje trajajoča vseslovenska darilna akcija, ki devetošolce razveseljuje že 20 let, njene knjige pa že vsa ta leta izhajajo ob podpori Telekoma Slovenije.
Zbirka bralne značke Zlata bralka, zlati bralec praznuje 20 let

Zbirka bralne značke Zlata bralka, zlati bralec praznuje 20 let

Misli, 24. maj 2023 ― Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS je danes v Narodni galeriji predstavilo tokratno knjigo iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec, ki letos praznuje 20 let. Vsem devetošolcem, ki so ves čas osnovne šole brali za bralno značko, bodo podarili delo Tine Bilban Kako razumeti svet: 50 abstraktnih izumov z ilustracijami Ivana Mitrevskega.
ZA HUMANO TEHNOLOGIJO: PREGLEDNA RAZSTAVA MREŽE CENTROV ZA RAZISKOVALNE UMETNOSTI IN KULTURO

ZA HUMANO TEHNOLOGIJO: PREGLEDNA RAZSTAVA MREŽE CENTROV ZA RAZISKOVALNE UMETNOSTI IN KULTURO

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. maj 2023 ― Po treh letih interdisciplinarnega ustvarjanja, povezovanja različnih deležnikov in premikanja mej na področjih tehnologij razširjene resničnosti, robotike in umetne inteligence, digitalizacije in digitizacije kulturne dediščine ter ekologije in trajnostnega razvoja, so na razstavi predstavljeni inovativni in vizionarski pilotni projekti, produkti, umetniška dela, festivali in izobraževalni programi. Skozi razstavljene projekte je povezanih in predstavljenih več ustvarjalnih področij, metodoloških pristopov ter produkcijskih kontekstov, v okviru katerih skušamo nove tehnologije vpeljati v temeljne postulate sodobne družbe 21. stoletja po načelu humanizacije tehnologije. Soočenje z deli, ki izhajajo iz postulatov upoštevanja in (od)sevanja, odprtosti in sodelovanja, medsebojne vzajemnosti, zamisli in delovanja so bile ideje samo poriv sestavljanju delov v koherentno skupnost in odpiranju prostorov uresničevanja projektov z znanjem in vedenjem, iznajdljivostjo, raziskovanjem in eksperimenti kot umetniškimi elementi. Kar so v mreži izvajali in izvedli je odraz videnja humanizacije tehnologije. Delo mreže RUK sedaj in razmišljanja o naprej, nadaljujejo zasnovo mreže raziskovalnih centrov umetnosti in kulture na presečišču sodobnih tehnologij, znanosti in gospodarstva – RUK kot interdisciplinarnega vozlišča za razvoj inovativnih produktov in storitev za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Integracija umetnosti in kulture v znanstvene in tehnološke raziskave, razvoj in inovacije, digitalizacijo, podjetništvo, usposabljanje in izobraževanje s poudarkom na humanistiki in družboslovju, ekologiji, krožnem gospodarstvu in trajnostnem razvoju, je tudi vzpodbuda regijsko enakopravnejši Sloveniji, saj prispeva k enakomernemu razvoju regij in trem temeljnim stebrom razvojne strategije: digitalnemu razvoju, krožnemu gospodarstvu in Industriji 4.0. Ustvarjalni laboratoriji so generatorji znanja prihodnosti, saj ustvarjajo bazo zahtevanih znanj in kompetenc za poklice prihodnost
Po poteh več kot 800 let stare romarske tradicije

Po poteh več kot 800 let stare romarske tradicije

Planet Siol.Net, 24. maj 2023 ― Camino de Santiago je ena najstarejših romarskih poti na svetu, ki tudi danes privlači na tisoče romarjev, popotnikov in turistov z vsega sveta. Hrvaška tradicija romarskih poti v svetišče sv. Jakoba v Santiagu de Compostela sega še v leto 1203. Te srednjeveške romarske poti so danes na Hrvaškem obujene več kot dvajsetih romarskih poti, ki se raztezajo čez 3.000 kilometrov hrvaškega ozemlja. Trenutno je aktivnih pet etap, ki so ustrezno označene, preostale pa so še v razvoju. Etape se razlikujejo tako v dolžini kot zahtevnosti. Poiskali smo zanimivosti, ki zaznamujejo vsako od petih etap, predstavili pa vam bomo tudi nekaj koristih napotkov, kako se ustrezno pripraviti na romanje.

Ventilator: Brez bolečine ni dobička

Španski borci, 24. maj 2023 ― Zaradi bolezni bomo dogodek VENTILATOR: Brez bolečine ni dobička prestavili na nov datum. Zahvaljujemo se za razumevanje & želimo čim hitrejše okrevanje ekipi! Vse informacije glede že kupljenih vstopnic lahko dobite na našem e-mail naslovu.
Jata izkušenih ptic v Škofji Loki

Jata izkušenih ptic v Škofji Loki

Loški muzej, 24. maj 2023 ― Jata izkušenih ptic, tj. skupna predstavnic tretjega življenjskega obdobja iz Kranja, je v soboto, 20. maja, preletela Škofjo Loko. Z udeleženkami in udeleženci dogodka so ob sprehodu skozi mesto preko slušalk delile zvočne posnetke svojih spominov, doživetij in osebnih vtisov.

MARIJA MOJCA PUNGERČAR NA BIEN 2023

KUD Trivia, 24. maj 2023 ― Projekt Nina nano umetnice Marije Mojce Pungerčar gostuje na Bienalu tekstilnih umetnosti BIEN 2023 v Kranju. Na ogled bo v Stolpu Pungert na Trubarjevem trgu 6, od 31. 5. do 31. 8. 2023 – razstava je podaljšana. Odprtje bienala bo v sredo, 31. 5. ob 18.00 v Layerjevi hiši. Projekt Nina nano sestavlja sedemdeset miniaturnih […]
Irski film Tiho dekle zaobjame moč tišine in malih reči

Irski film Tiho dekle zaobjame moč tišine in malih reči

Misli, 24. maj 2023 ― Kinodvor je v torek zvečer gostil slovensko premiero filma Tiho dekle, enega kritiško in komercialno najuspešnejših irskih filmov zadnjih let. Sledil je pogovor z režiserjem Colmom Baireadom, ki je spregovoril o vrednosti tišine in vsakdanjih, malih rečeh ter o odločitvi, da film posname v irščini.
Atelje Vozlič: Trg ob Komenskega ulici

Atelje Vozlič: Trg ob Komenskega ulici

OUTSIDER, 24. maj 2023 ― So trgi, ki vrvijo od življenja ob vseh urah dneva, drugi so vezani na utrip delovnega dne, spet drugi zaživijo proti večeru. Običajno nosijo imena zaslužnih osebnosti, dogodkov ali mitov. So pa tudi trgi brez imen, mirni zalivi ob bolj živahnih prometnicah. Enega takih, ki se nahaja v najbolj urbanem predelu Ljubljane, ob ulici Komenskega, […]

Zvok v podobi

Kinodvor, 24. maj 2023 ― Delavnica ustvarjanja glasbene spremljave za film in koncert izdelane avtorske glasbe ob praznovanju stoletnice kina na Kolodvorski.
Obletnica rojstva zaslužnega čebelarja za Štajersko

Obletnica rojstva zaslužnega čebelarja za Štajersko

Celje.info, 24. maj 2023 ― Na današnji dan se je leta 1875 v Gorici rodil Henrik Peternel, duhovnik in čebelarski učitelj. Umrl 25. februarja 1951 v Bukovžlaku pri Celju. Henrik Peternel je bil duhovnik, čebelar, čebelarski učitelj ... Beri dalje The post Obletnica rojstva zaslužnega čebelarja za Štajersko appeared first on Celje.info.
1945 Trst – Tri sestre partizanke, žalostna zgodba četrte in še o zakonu brez luknje

1945 Trst – Tri sestre partizanke, žalostna zgodba četrte in še o zakonu brez luknje

Stare slike (Cerknica), 24. maj 2023 ― Na črno-beli fotografiji z rdeče pobarvanimi peterokrakimi zvezdami na kapah, posneti leta 1945 v Trstu ali nekje v bližini, je gruča partizank in partizanov, ki so bili vključeni v Rabsko brigado in jih je proti koncu  vojna pot zanesla v Trst. To so bili viharni in zmagoslavni dnevi, ki pa še niso prinesli zatišja. Tri […]
še novic