Uranova geoda

Uranova geoda

Speculum Artium, 21. julij 2023 ― Marjeta Hribar je mednarodno priznana umetnica in prejemnica številnih nagrad, med njimi nagrade Leonarda da Vincija ter World best artists prize, oblikovalka, ki zastopa Slovenijo na prireditvi ob podelitvi oskarjev, preko protokolarnih daril širom sveta navdušuje s svojim neposrednim in izvirnim stilom ter širi ekološka načela. Premogu je dodala novo življenje in ga ponovno umestila […]
Sintetični organizmi AR

Sintetični organizmi AR

Speculum Artium, 21. julij 2023 ― Rojstvo kiborga. Na 12 krožno postavljenih stojalih je obiskovalec soočen z 12 grafikami, ki ponazarjajo rojstvo oz. nastanek sintetičnih organizmov. Vseh 12 grafik je nastalo v sodelovanju z umetno inteligenco. Na podlagi ključnikov je umetna inteligenca generirala vizualno zgodbo nastanka sintetičnega organizma. Obiskovalec ima možnost, da grafike skenira z aplikacijo ARTIVIVE s tablico ali pametnim […]
Sončnično polje: ostani tako dolgo, kot želiš III

Sončnično polje: ostani tako dolgo, kot želiš III

Speculum Artium, 21. julij 2023 ― Polja so specifični, umetno ustvarjeni ekosistemi, kjer lahko zaradi multiplikacije objekta (rastline) opazujemo dominantne značilnosti vrste. Te značilnosti so ji tudi omogočile evolucijsko preživetje. Sončnice so rastline, ki se tekom dneva rotirajo, s tem pa svoj cvet usmerjajo proti soncu kot viru energije. Tako lahko opazujemo celotno polje, kako počasi sledi svojemu božanstvu. Iz takšne […]
Line Rider

Line Rider

Speculum Artium, 21. julij 2023 ― V zgodovini umetnosti so imela nekatera umetniška dela srečo, da so jih razumeli ne zgolj kot umetnost, pač pa tudi kot uporabna orodja, javne prostore, kulturne fenomene, meme. Line Rider je eno izmed takšnih umetniških del. Line Rider, ki ga je septembra 2006 ustvaril slovenski umetnik Boštjan Čadež (znan tudi kot fšk), ko je bil […]
Na letošnjo Večerno glasbeno čarovnijo prihaja eden najbolj popularnih glasbenikov mladega kova Žan Serčič

Na letošnjo Večerno glasbeno čarovnijo prihaja eden najbolj popularnih glasbenikov mladega kova Žan Serčič

Celje.info, 21. julij 2023 ― Na Muzejskem trgu v Celju se bo 19. avgusta odvil glasbeni koncert, ki bo obiskovalcem pričaral doživetje posebne vrste. Na ta poletni sobotni večer bo množico ogrel Žan Serčič in ... Beri dalje The post Na letošnjo Večerno glasbeno čarovnijo prihaja eden najbolj popularnih glasbenikov mladega kova Žan Serčič appeared first on Celje.info.
BOŠTJAN JUREČIČ ALLUVIO: SPEKTRALNE ŠTUDIJE

BOŠTJAN JUREČIČ ALLUVIO: SPEKTRALNE ŠTUDIJE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 21. julij 2023 ― "Kar nekaj časa sem si prizadeval nekako sestaviti barvno logiko del ameriškega slikarja Marka Rothka s figuralnim slikarstvom, kot sem ga sam razvijal skozi leta. V letu 2021 mi je to končno začelo uspevati. Oblikovno in s tem formalno logiko mojega starejšega slikarstva mi je uspelo nekoliko potisniti v ozadje in v ospredje pripeljati strukturno logiko slikarstva barvnega polja. V osnovi je skoraj v celoti osnovano na barvnih kontrastih, z uporabo barv, ki nihajo okoli bližnjih ali identičnih tonskih vrednosti. Čeprav so sestavljene iz različnih barv, so črno-bele fotografije Rothkovih slik ali nasploh slik, narejenih po principih slikarstva barvnega polja, skoraj enovito sive. Ko mi je to barvno logiko uspelo pripeljati v figuralne kompozicije, se je zelo hitro izkazalo dvoje: za začetek je odpadlo veliko podrobnosti, ki so med drugim značilne za moje starejše slike. Razlog za ta odpad se skriva v drugem spoznanju: obstaja namreč le manjši izbor barvnih vrednosti, s katerimi je to slikarstvo sploh mogoče. Ta izbor torej skrči barvno paleto in jo s tem naredi preglednejšo. Po drugi strani pa s svojo tonsko enovitostjo povzroči, da podrobnosti postanejo neopazne in s tem odveč. Skladatelj, ki se je ukvarjal z glasbo, ki je konceptualno in morfološko vzporedna Rothkovemu slikarstvu, je Francoz Gerard Grisey. Značilno za njegovo ‘spektralno glasbo’ je nihanje okoli bližnjih tonskih višin. Iz te glasbene vzporednice torej prihaja naslov za moje slike iz leta 2022". Boštjan Jurečič Alluvio Posebno zanimivo na njegovih slikah je to, da tudi za vse tisto, kar so videti spontane slikarske geste, slikar jemlje mimetično oporo v že obstoječih podobah, v glavnem v detajlih različnih fotografij. Ničesar noče delati na pamet, obenem pa prepušča podobo izpiranju. Ko tako za vsako potezo išče mimetično oporo, tako obenem kaže, kako ni v tem, kar imamo za opore, v resnici nobene opore. In kaže tudi, kako to, kar doživljamo kot figuralnost, vznika iz principov, ki jih imamo za abs
Drama z drevesom: kje se začne in kako jo končati?

Drama z drevesom: kje se začne in kako jo končati?

Inštitut za politike prostora, 21. julij 2023 ― Prenovo Drame spremlja, podobno kot pred leti prenovo Opere, zadrega. Vsi, vpleteni in opazovalci se počutimo slabo zaradi dejstva, da je treba za uresničitev načrtov posekati drevesa. V obeh primerih so to stara, izstopajoče lepa drevesa, ki ustvarjajo prepoznaven in prijeten mestni prostor. Zadrega z Draminim kostanjem je toliko večja, ker sta se v vmesnem... The post Drama z drevesom: kje se začne in kako jo končati? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mladinska filmska ustvarjalnost v Kinodvoru

Kinodvor, 21. julij 2023 ― Tudi letošnjo pomlad je Kinodvor utripal v ritmu mlade filmske ustvarjalnosti. Gostili smo smo zaključni prireditvi tekmovanj Slovenščina ima dolg jezik in Videomanija ter zaključno projekcijo Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.

Ogled produkcijskih in postprodukcijskih prostorov Filmskega studia Viba film

Ministrstvo za kulturo, 21. julij 2023 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je s sodelavci obiskala Filmski studio Viba film Ljubljana in se ob ogledu produkcijskih in postprodukcijskih prostorov v pogovoru z direktorjem Vojkom Stoparjem, predsednikom Sveta Vibe Jožkom Rutarjem in vodjo tehnike Andrejem Kustecem seznanila z delovanjem in razvojnimi načrti javnega zavoda.

Pred Škucem do konca julija pestro festivalsko dogajanje

SiGledal Novice, 21. julij 2023 ― S predstavo za otroke Rdeča kapica v izvedbi LG Zapik se bo drevi začel festival Dobimo se pred Škucem, ki bo do 30. julija ponujal koncerte, predstave, literarne dogodke, modno revijo, razstavi in ustvarjalne delavnice. Festivalsko dogajanje bo na odru pred Galerijo Škuc, v hladnejših notranjih prostorih galerije in v atriju, sporočajo iz Škuca.
Galerija za vizualno umetnost v Pivki praznuje 25. obletnico

Galerija za vizualno umetnost v Pivki praznuje 25. obletnico

Misli, 21. julij 2023 ― Hiša kulture v Pivki (HKP) obeležuje 25. obletnico nastanka in 10-letnico delovanja pod vodstvom sedanje ekipe, ki se je usmerila izključno v sodobno vizualno umetnost. Do 28. julija je tako v galeriji na ogled razstava HKP 25/Najboljša leta, ki prinaša celotno grafično zbirko Hiše kulture. Ta šteje že okrog 160 del več kot 50 umetnikov.
Sara Fabjan: zaroletano

Sara Fabjan: zaroletano

MMC Knjige, 21. julij 2023 ― Sara Fabjan je sveže, čeprav ne več povsem novo ime mlade slovenske poezije. Leta 1992 rojena magistrica kognitivnih znanosti in doktorska študentka psihologije poezijo že vrsto let objavlja v različnih literarnih revijah.
Pred Škucem do konca julija pestro festivalsko dogajanje

Pred Škucem do konca julija pestro festivalsko dogajanje

Misli, 21. julij 2023 ― S predstavo za otroke Rdeča kapica v izvedbi LG Zapik se bo drevi začel festival Dobimo se pred Škucem, ki bo do 30. julija ponujal koncerte, predstave, literarne dogodke, modno revijo, razstavi in ustvarjalne delavnice. Festivalsko dogajanje bo na odru pred Galerijo Škuc, v hladnejših notranjih prostorih galerije in v atriju, sporočajo iz Škuca.
še novic